Migránsnak hittek és őrizetbe vettek két nigériai ping-pongost Horvátországban

VIDEÓVAL – Hihetetlen történet látott napvilágot pénteken. November közepén rendezték Horvátországban az egyetemi asztalitenisz-világbajnokságot, amelyen azonban két nigériai játékos nem tudott részt venni. Ennek oka pedig egészen elképesztő: a két asztaliteniszező egyik nap úgy indult városnézésre Pulában, hogy a szállodában felejtette vízumát. A rendőrök igazoltatták őket, s mivel a nigériaiak nem tudták magukat igazolni, ezért a hatóság migránsokként kezelte a két sportembert, és igazságtalanul egy boszniai migránstáborba vitte. Egy hét kellett, mire fény derült arra, mekkora hibát követtek el a hatóságok. A két szerencsétlenül járt sportolót azóta természetesen kiengedték, de a vb-n nem tudtak részt venni, s az átélt sokkot nehéz lesz kiheverniük.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Abia Uchenna Alexandro és Eboh Kenneth Chinedu, a nigériai Owerri város szövetségi technológiai egyetemének hallgatói november 12-én érkeztek Horvátországba, hogy részt vegyenek a Pula városában zajló egyetemi asztalitenisz-világbajnokságon. A két sportoló számára azonban az európai utazás nagyon rossz fordulatot vett.

November 17-én, egy nappal a tervezett hazautazás előtt a két asztaliteniszező úgy döntött, hogy városnézésre megy Pulában. Ezzel önmagában nem is lett volna gond, csakhogy mindketten a szállodában felejtették az okmányaikat, így az érvényes vízumukat is. Balszerencséjükre ebből komoly bajok adódtak, mivel egy villamosmegállóban rendőri igazoltatáson kellett átesniük. Mivel a két fiatal nigériai egyetemista nem tudta magát igazolni, ezért a rendőrök illegális bevándorlóknak hitték őket, és semmilyen magyarázkodás nem hatotta meg a hivatalos személyeket.

“Megkíséreltük elmagyarázni nekik, hogy kik vagyunk, s hogy az iratainkat a szállodánkban felejtettük, de nem hallgatták meg, amit mondtunk nekik” – panaszkodott Eboh Kenneth Chinedu a Zurna nevű bosnyák portálnak. A két asztaliteniszezőt betuszkolták egy rendőrautóba. Elmondásuk szerint már akkor tartottak tőle, hogy egy boszniai migránstáborba viszik őket.

Félelmük egyhamar be is vált. “Azt mondták nekünk, hogy ‘önöket most Bosznia-Hercegovinába visszük’. Mondtam nekik, hogy repülőn érkeztünk Zágrábba, s nem ismerjük ezt az országot” – folytatta Chinedu.

Egy hétig egy migránstáborban sínylődtek

A két sportolót sok más (valódi) migráns társaságában a horvát-bosnyák határra, egy erdő széléhez szállították, hogy aztán átvigyék őket Bosznia-Hercegovinába. “Megtagadtam, hogy bemenjek az erdőbe, de megfenyegettek, hogy tüzet nyitnak, ha nem engedelmeskedem” – mondta Chinedu, akit végül honfitársával együtt a Velika Kladuša-i migránstáborban helyeztek el, ahol több ezer bevándorló várta kérelmének elfogadását vagy éppen elutasítását.

A tábor vezetőségének egy hét kellett arra, hogy elkezdjen foglalkozni a két egyetemista ping-pongos ügyével. Hamar kiderült viszont, hogy súlyos tévedés történt, amit a bosnyák és a horvát hatóságok is elismertek. Abai Uchenna Alexandro és Eboh Kenneth Chinedu végül megkapták a szállodában felejtett vízumaikat és elengedték őket. Arra ugyan nem volt lehetőségük, hogy részt vegyenek a világbajnokságon (mondjuk amilyen lelkiállapotban lehettek a történtek miatt, aligha akartak volna játszani), de az utolsó napok eseményeit legalább videóra tudták venni.

A bosnyákok a horvátokra mutogatnak

Jelen pillanatban senki sem tud elfogadható magyarázattal szolgálni erre a hihetetlen bonyodalomra. Bosznia-Hercegovina hatóságai a horvát rendőrségre hárítják a felelősséget a két fiatal nigériai sportolóval szembeni igazságtalan és törvénytelen fellépés miatt. A bosnyákok úgy látják, hogy a pulai egyenruhások illegálisan kényszerítették áldozataikat arra, hogy velük tartsanak a határra. A horvát belügyminisztérium szóvivője erre azzal reagált, hogy a rendőrök már többször tanúi voltak annak, hogy migránsok azzal az indokkal próbálták elkerülni a táborba szállítást vagy a kitoloncolást, hogy Horvátországban zajló nemzetközi sporteseményre jöttek, s meghatározott ideig tartózkodnak az országban.

Horvátországot többször érte az elmúlt hónapokban az a vád, hogy nem bánik megfelelően a migránsokkal és illegálisan adja át őket a bosnyák hatóságok számára, hogy az ottani migránstáborokban helyezzék el őket.

A két nigériai asztaliteniszező és egyetemista ügye ugyan már javarészt rendeződött, s azóta elhagyhatta Horvátországot, de annyi bizonyos, hogy több más országbeli kollégáikhoz hasonlóan a horvát rendőröket sem áldotta meg sok agysejttel a sors, aminek ezúttal két ártatlan sportoló itta meg a levét…

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply