Halálcsoportok egész sora jöhet össze a foci-Eb-n

Miután tegnap befejeződtek a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezői (legalábbis a csoportkör), kialakultak a kontinenstorna november 30-án esedékes sorsolásának kiemelési kalapjai. Amíg a magyar válogatott a pótselejtező pénteki sorsolásán lesz érdekelt, addig a nála szerencsésebb együttesek már a főtábla húzására készülnek. Ezek a csapatok viszont mindössze annyiban szerencsésebbek a mieinknél, hogy már nem kell az Eb-részvétel miatt aggódniuk, ellenben izgulhatnak a csoportbeosztásukért, ugyanis a kalapokat elég furcsa módon állították össze. A címvédő portugálok pl. csak a harmadik, míg a világbajnok és legutóbb Eb-döntős franciák a második kalapból várják a sorsolást, miközben a németek, az angolok és a spanyolok az első kalapban vannak, vagyis akár több halálcsoport is létrejöhet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Nem mondhatnánk, hogy könnyű lett volna a selejtező csoportfázisa a világbajnok francia válogatott számára. A legutóbbi Európa-bajnokságon finalista gallok ugyanis csak az utolsó fordulóban tudták megszerezni a csoportelsőséget, amihez a törökök pontvesztése is kellett. Az ember azt gondolhatná, hogy egy világbajnok, ráadásul a selejtezőcsoportját megnyerő válogatottnak egyértelműen az első kalapban, a legerősebbek között a helye.

Nyonban, az UEFA székhelyén ezt másként gondolják. Kitalálták, hogy a főtábla sorsolása során a kiemelési kalapokat úgy állítják össze, hogy nem veszik figyelembe azon csapatok esetében a csoport utolsó helyén végzett együttes elleni eredményeket, amelyek hatos csoportból jutottak ki. Ennek oka, hogy több csoportban (így a magyarokéban is) csak öt együttes szerepelt, vagyis igazságosabbnak látták a szervezők, ha a több mérkőzés miatt alapból több pontot gyűjtő válogatottaktól levonják a hatodikok ellen megszerzett pontokat.

Ez a franciák esetében pl. azt jelenti, hogy a csoportjukban hatodikként végzett Moldova ellen megszerzett hat pontjukat nem veszik figyelembe a kalapok összeállításánál, vagyis az összegyűjtött 25 egység helyett csupán 19-et visznek magukkal a sorsolásra, így a csoportelsők rangsorában mindössze a hetedik helyet szerezték meg, így éppenhogy, de kicsúsztak az első kalapból, mivel minden kalapba hat-hat gárda kerül. Ez a szituáció azt eredményezte, hogy a francia együttes a második kalapból várhatja a november 30-án esedékes sorsolást, miközben a csoportjában 21 pontot elérő Németország az első kalapba került. A németek egy ötös csoportot tudtak megnyerni, így náluk az utolsó Észtország elleni eredményeket is figyelembe veszik. Ugyan az UEFA ma ülésezni fog a kalapok végleges összeállítását illetően, de nagy változásokra nem lehet számítani, így a franciák besorolása véglegesnek tekinthető.

Több csapat már be is került a csoportjába

Az első kalapba a levonások után egyaránt 24-24 pontot szerzett belgák és olaszok, a 21-21 egységgel végzett angolok és németek, illetve a 20-20 pontot gyűjtött spanyolok és ukránok kerültek. Itt azonban egy újabb csavar kerül a történetbe, ugyanis a rendezőországok már be lettek osztva csoportjukba, mivel nekik legalább két csoportmérkőzésüket otthon kell lejátszaniuk. Ez alapján a franciák nem kerülhetnek egy csoportba az ukránokkal, mivel ők már biztosan a C-csoportban (Amszterdam és Bukarest) fognak szerepelni az egyik rendező, a gallokkal egy kalapban lévő Hollandia társaságában. Nem lehetnek egy csoportban a belgákkal sem, mivel ők az oroszokkal és a dánokkal biztosan játszani fognak a B jelű kvartettben (Koppenhága és Szentpétervár). Ez azt jelenti, hogy az első kalapból az olasz-angol-spanyol-német négyes valamely tagját fogja megkapni a francia válogatott.

Jelenleg így festenek a csoportok (zárójelben a rendező városok):

A-csoport (Baku, Róma): Olaszország

B-csoport (Koppenhága, Szentpétervár): Belgium, Dánia, Oroszország

C-csoport (Amszterdam, Bukarest): Ukrajna, Hollandia

D-csoport (Glasgow, London): Anglia

E-csoport (Bilbao, Dublin): Spanyolország

F-csoport (Budapest, München): Németország – ide kerülnek a magyarok, amennyiben sikerül kijutniuk a pótselejtezőből.

A portugálok még jobban megszívták

A 2016-os Eb-döntő másik résztvevője, a címvédő portugál válogatott még jobban pórul járt, hiszen csoportjában csak a második lett Ukrajna mögött 17 ponttal, így a harmadik kalapba került. Ez azt jelenti, hogy már a csoportkörben megismétlődhet a legutóbbi döntő a franciák és a luzitánok között. Többféle halálcsoport-variáció létezik jelen pillanatban, így pl. összejöhet egy spanyol-francia-portugál-walesi vagy akár egy angol-francia-portugál-walesi kvartett is, de a franciák helyére betehetjük az ugyancsak második kalapos vb-döntős horvátokat. Velük semennyivel sem lennének gyengébbek ezek a csoportok.

További halálcsoportos forgatókönyvek:

Olaszország, Franciaország, Portugália, Wales

Németország, Franciaország, Portugália, Wales vagy Magyarország

Amennyiben a mieinknek sikerülne kijutni a pótselejtezőn keresztül, akkor jó eséllyel igen nehéz csoportba kerülnének. Annyi biztos, hogy a németekkel egy kvartettben lenne a magyar válogatott, de ehhez előbb még meg kell nyerni két mérkőzést jövő március végén. Hogy milyen forgatókönyvek merülhetnek föl a mieink kijutási esélyeit illetően, majd a pótselejtezők pénteki sorsolása után fogok írni.

A csoportkör november 30-ai sorsolásának várható kalapjai (félkövérrel azok a csapatok, amelyek már bekerültek valamelyik csoportba):

1-es kalap: Belgium, Olaszország, Anglia, Németország, Spanyolország, Ukrajna

2-es kalap: Franciaország, Lengyelország, Svájc, Horvátország, Hollandia, Oroszország

3-as kalap: Portugália, Törökország, Dánia, Ausztria, Svédország, Csehország

4-es kalap: Wales, Finnország, a pótselejtezőből kijutott 4 együttes

A pótselejtezőben résztvevő válogatottak: MAGYARORSZÁG, Izland, Bosznia-Hercegovina, Szlovákia, Írország, Észak-Írország, Skócia, Norvégia, Szerbia, Bulgária, Izrael, Románia, Grúzia, Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Koszovó

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply