Tenisz: Megint áll a bál a magyar szövetség körül

Az elmúlt hónapok viszonylag csendesen teltek a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) háza táján azt követően, hogy 2018 végén heteken keresztül arról szóltak a hírek – és jó pár Sportudvar-írás is -, hogy a hazai éljátékosok és edzők támadják a szervezetet, amiért nem bánik megfelelően az állami támogatásokkal, s emiatt számos műhely a csőd szélére jutott. A szövetség gőgösen reagált a vádakra, a vihar azonban – részben az olimpia közeledte miatt – elült. Eddig. Ismét áll a bál ugyanis az MTSZ körül. Ezúttal a budapesti női torna szervezője ment neki kőkeményen a szövetségnek, amely minden áron az előnytelen februári időpontot erőltetné a viadal számára, miközben az általa javasolt június az ideálisabb választás, s a kormány is ezt támogatja.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Márky Jenő, a júniusi női tenisztorna jogtulajdonosa szerint a magyar szövetség (MTSZ) a csőd közelébe jutott – áll abban az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában, amelyben reagált az MTSZ honlapján hétfőn megjelent cikkre.

A szövetség a 2020-as WTA-naptárt ismertető bejegyzésében arról ír, hogy összesen 60 torna – 55 WTA-esemény mellett a négy Grand Slam, valamint az olimpia – szerepel a programban. Az 55 eseményt 28 országban rendezik, és február 17-i dátummal ott van a naptárban a magyar torna is, amelyet 2017 és 2019 között rendeztek Budapesten.

Ez ugyanakkor most egy sor kérdést felvet, illetve olyan anomáliákat, amelyek között ideje rendet tenni – állítja az MTSZ.

Az anomáliák nem a magyarok eredményei körül vannak, mivel azok fantasztikusak. Egyéniben Babos Tímea 2017-ben nyerni tudott, a korábbi világranglista-5., Roland Garros-döntős Lucie Safarovát legyőzve. Párosban Stollár Fanny 2018-ban megnyerte a tornát, idén pedig Heather Watson oldalán a döntőig menetelt.

Az esemény a média érdeklődését is megmozgatta, és felülmúlt minden várakozást. Tette ezt úgy, hogy a nemzetközi naptár szerint igen kényes időszakban van az esemény, hiszen egy időben van a dubaji Premier-tornával, és éppen a dohai Premier-5-ös előtt rendezik. Amik viszont a tények: 950 óra – amelyből több mint 500 óra élő volt – adás több mint 260 millió nézőt ért el, a különböző híradásokkal együtt pedig 900 millió néző találkozhatott a versennyel, az átlagosan 36 másodperces hírek által. Ezek alapján nyugodtan kijelenthető, hogy a budapesti verseny nem csak sportszakmailag, de az érdeklődés kapcsán gazdaságilag is jó vállalkozásnak minősíthető – áll a cikkben.

“A februári WTA-torna talán pont ezen a síkon megközelítve is szerepel a 2020-as naptárban annak ellenére is, hogy az MTSZ, amelynek az állam 2019-ig biztosított anyagi forrást a rendezéshez, a következő idényre már ezt nem tette meg. A torna jogtulajdonosa, az IMG hiába próbált érdeklődő leveleket küldeni a szövetségnek a 2020-as rendezésre, forrás hiányában a magyar szövetség erre sajnos nemleges választ tudott adni. A magyar szövetségnek a szerződése lejárt az IMG-vel, azóta sincs semmi közösen aláírt kontraktus. Így hiába az érdeklődés, az MTSZ nem tehet semmit” – sajnálkozik a szervezet.

Jogos a felvetés, miért szerepel a 2020-as naptárban mégis a budapesti WTA-torna? – teszi föl a kérdést az MTSZ.

Erre a nemzetközi teniszéletben egy kicsit jártasak azonnal meg tudják adni a választ. A jogtulajdonos dönti el, hogy felveteti-e a naptárba a versenyét, vagy éppen kitörli onnan. Pontosabban fogalmazva ez azt jelenti, hogy a meglévő szabályok és feltételek értelmében a jogtulajdonos regionális védelmet élvez egészen addig, amíg nem kérvényezi a verseny áthelyezését vagy szüneteltetését. “Mivel az IMG-vel a szövetség szerződéses kapcsolata 2019-ben megszűnt, így a magyar szövetségnek, és a kormánynak sincs ráhatása arra, hogy éppen mi szerepel, mikor, és hol a nemzetközi naptárban” – állítják. Egész egyszerűen nem bekerült oda a budapesti torna, hanem a jogtulajdonos kívánságára nem került le onnan.

Az IMG minden bizonnyal üzleti megfontolásból tartja „versenyben”, illetve a régióban a februári eseményt. Ez utóbbit azért fontos kiemelni – írják -, mert a magyar kormány idén februárban döntött arról, hogy támogatja, hogy a következő négy évben Budapesten legyen WTA-torna, de nem februárban, hanem a wimbledoni torna után júliusban. Nem kemény pályán, hanem salakon. Nem az MTSZ rendezésében, hanem Márky Jenő, a verseny jogtulajdonosának a szervezésében.

“Itt jutottunk el egy újabb olyan ponthoz, amit az ügyek tisztázása érdekében is fontos rögzíteni” – áll a szövegben.

Az állam félrevezetésével vádolják Márky Jenőt

A korábban hosszú éveken át Budapesten rendezett verseny jogtulajdonosa, Márky Jenő, először 2012-ben kereste meg a magyar szövetséget, miután a főszponzora felmondta a szerződést, hogy támogassa a versenyét az MTSZ. 2013-ban, több egyeztetést követően a szövetség anyagi forrás hiányában, az állam segítségével közösen megvásárolta volna a jogviszonyt, és legalább öt évig a jogtulajdonos pályáján rendezte volna a viadalt. “Erről a jogtulajdonos azonban hallani sem akart, és inkább a biztos bevételt jelentő román fővárosba, Bukarestbe vitte a tornát, amelyet most kissé cinikusan, a magyar tenisz érdekeire hivatkozva haza akar hozni” – fejezte ki fölháborodását az MTSZ.

“Ugyanis tavaly, már az állam segítéségét kihasználva, vissza akarta költöztetni Budapestre a versenyt. 2019-ben ennek érdekében úgy kötött megállapodást az állammal – amivel utóbbi 2019-en túl további négy évre kötelezte el magát –, hogy két fontos dolgot nem vett figyelembe, ezáltal pedig a pénzt áldozó EMMI-t is gyakorlatilag megvezette” – folytatódik a szépen lassan vádaskodásba átváltó hosszas írás a szövetség honlapján.

“Egyrészt először alaposan lekésett a kérelem beadásával, így a WTA már nem is lett volna köteles tárgyalni azt. Mégis tárgyalta a kérést, és úgy döntött, hogy elutasítja az áthelyezési kérelmet, miután a februári versenynek védettsége van. A 2020-ra leadott igényét pedig azért dobták vissza, mert a fentebb leírtak szerint a WTA és az IMG saját gazdasági és területi érdekeit erősen védi, továbbra is a februári eseménynek van joga a régióra, így Márky Jenő újabb kérését tárgyalás nélkül elutasították. Ebben a kérdésben azt fontos tisztázni, hogy ebben semmi meglepő sincsen, a szabályok mentén más döntés nem volna lehetséges sem”.

A helyzet elkerülhető lett volna, ha a Márky Jenő a szakma szabályait betartva a kezdetektől fogva bevonta volna mind az MTSZ-t, mind a WTA-t, azonban így olyan helyzet állt elő, amelyben Márky Jenő a kormány félretájékoztatásával egy olyan döntést eszközölt ki, mely a megszületésekor sem volt már végrehajtható: 2019-ben amiatt, mert abban az évben már volt WTA-torna Budapesten, 2020-ban pedig a regionális védettséget élvező februári esemény miatt. Így fordulhat elő, hogy Budapest a februári dátummal szerepel a WTA 2020-as naptárában, míg Márky Jenő versenye a jövő évi naptárban is a román fővárosi helyszínnel szerepel, július 13-i kezdéssel”.

A 2020-as WTA-naptárban februári dátummal szereplő budapesti tornára nincs szerződése a Magyar Tenisz Szövetségnek a jogtulajdonossal, illetve nincs anyagi forrás az államtól, így azt egyedül megrendezni ezen körülmények között nem lehet. A júliusi versenyre lenne anyagi forrás az államtól, ugyanakkor a WTA elnöksége az áthelyezést Budapestre nem engedélyezte, így azt biztosan nem lehet megrendezni Budapesten, azt Bukarestben kell megrendeznie Márky Jenőnek – az előző évekhez hasonlóan – állítja az MTSZ.

Röviden: 2020-ban júliusban biztosan nem lesz WTA-verseny Budapesten, februárban ugyanakkor elméletileg lehetne, de csak akkor, ha erre felhatalmazást kap az MTSZ – teszik hozzá.

“Patthelyzet alakult ki, amit valószínűleg úgy nem lehet megoldani, hogy a tények nem ismeretével, illetve azok elferdítésével próbálja valaki – jelen esetben Márky Jenő – megoldani”.

Létezik egy olyan szakmai alternatíva, amely szerint a budapesti női tenisztornára szánt összegből nem egy, hanem akár három-négy, jelentős pénzdíjazású, Challenger-tornát lehetne Magyarországra hozni. Ezen két tucat szabadkártyát lehetne hazai versenyzők között szétosztani, ezzel is segítve, a fajlagosan olcsó költségen WTA-pontokhoz jutást. Jó példa erre az októberi, fehérvári torna is, ahol Stollár Fanny például begyűjtötte párosban az első helyet – érvel a hazai szövetség.

A másik fontos szempont, hogy 2020 és 2022 között Budapest rendezi a Fed Kupa döntőjét, amelyre a világ 11 legjobb válogatott csapata érkezik a magyar mellett, és amelynek a végén világbajnokot avatnak. A februári WTA-torna kiváló lehetőség lenne tesztversenynek, ahol a szervezésbe bevont újabb szereplők kicsit beleláthatnának a profi teniszversenyek világába, a Fed Kupa-döntő résztvevői közül többen is Budapestet választhatnák, hogy a körülményeket tapasztalják.

“A naptár adott, Márky Jenő Bukaresten rendezi a versenyt jövőre is, már csak az a kérdés, hogy Bukaresten kívül, Budapesten is lesz-e 2020-ban WTA torna – februárban?” – ezzel a kérdéssel zárul az MTSZ állásfoglalása.

Ez Márky Jenő válasza

„Úgy tűnik, Richter Attila főtitkár úr nem veszi tudomásul, hogy az utóbbi négy év nemzetközi versenyeinek átgondolatlan helyszínkijelölése, illetve a rendezési költségek irreális nagysága a kimagasló eredményt elért hazai játékosok és a tenisztársadalom jelentős részének a tiltakozását váltotta ki – jelentette ki mai közleményében Márky Jenő. – Erre reflektálva a magyar kormány megvizsgálta az állami támogatások rendszerét a kiemelkedő teniszversenyek magyarországi megrendezését illetően, figyelembe véve az MTSZ, az Emmi és a miniszterelnök által felkért Markovits László vezetésével felállított szakmai csoport állásfoglalását. Ez alapján a magyar kormány úgy döntött, hogy a gazdaságosabban megrendezhető júniusi budapesti WTA-verseny Bukarestből való hazahozatalát támogatja. A február 18-án érvénybe lépett kormányhatározatnak meg tudtam felelni már az idei budapesti rendezést illetően is, de az MTSZ mindent megtett, hogy – akár Magyarország kárára is – megakadályozza a határozat teljesülését.”

A Római Teniszakadémia (RTA) vezetője a továbbiakban tételesen cáfolta az MTSZ honlapján megjelent állításokat. Többek között kifejtette, hogy a februári, fedett pályás budapesti versenyen a magyar játékosok számára csak korlátozott számú szabadkártya áll rendelkezésre, és párhuzamosan az egyik legnagyobb torna zajlik Dubaiban, így nehéz jó játékosokat megszerezni. A rendkívül magas bérleti díj mellett a marketing-bevételek 15-20 százalékát is át kell adni jutalékként a verseny amerikai tulajdonosának. Az eseményt ráadásul az állam évi 600 millió forinttal támogatta, ennek ellenére az MTSZ a 2018-as költségvetését 770 milliós veszteséggel zárta.

Márky Jenő felvetette, hogy klubok, edzők, bírók és alvállalkozók hónapok óta várják fizetségüket 100 milliós nagyságrendben, noha a magyar kormány minden eddiginél nagyobb összegű támogatást nyújt a sportágnak.

Arra az állításra, hogy a szövetség szerződése lejárt a februári torna jogtulajdonosával, az IMG-vel, és azóta sincs aláírt szerződés, Márky Jenő közölte: a WTA vezérigazgatója, Steve Simon írásban igazolta, hogy az MTSZ és az IMG megállapodott a torna folytatásáról, továbbá Richter Attila jelentkezett be tornaigazgatónak.

Az RTA első embere kifejtette, az IMG annak köszönheti a verseny sikeres bérbeadását, hogy a magyar kormány pénzügyi fedezetet biztosított az MTSZ költségeire. Jelenleg viszont az MTSZ a kormányhatározattal szemben, háttérmegállapodással próbálja Budapesten tartani a versenyt és az amerikai felet pénzügyi segítséggel kecsegteti.

A szövetség állítására, miszerint az MTSZ az állammal közösen megvásárolta volna tőle a jogviszonyt 2012-ben, és legalább öt évig a jogtulajdonos pályáján rendezte volna a viadalt, a tornát Bukarestbe vivő Márky Jenő kijelentette: a szövetség nem megvásárolni, hanem átvenni akarta a versenyt, mivel ajánlatot soha nem kapott.

„A 2013-as rendezéshez hitelt kellett felvennem, így jeleztem az Emminek, hogy a továbbiakban csak állami garanciával tudom a versenyt lebonyolítani. Az Emmi 70 millió forintot különített el a 2014-es eseményre, ennek folyósításához az MTSZ támogatására lett volna szükség, amely úgy nyilatkozott, hogy ez a torna nem fontos szakmailag, és inkább kisebb versenyek megrendezésében gondolkozik” – fejtette ki Márky Jenő, majd rátért a 2017-ben debütált budapesti férfi tornára.

„A továbbiakban Richter Attila a világ egyik legtapasztaltabb versenytulajdonosával, Ion Tiriac-kal állapodott meg egy ATP-torna bérléséről a Margitszigetet jelölve meg lehetséges helyszínként, amelyre nem rendelkezett a fővárostól sem elvi, sem építési, sem projektengedéllyel. Az MTSZ úgy sodorta kényszerhelyzetbe a kormányzatot, hogy nem volt kellőképpen előkészítve a megfelelő helyszín. Ezután jött a Mikoviny utcában, lakóövezetbe bezsúfolt verseny, amelyet a forgalomelterelés és a parkolóhelyek hiánya miatt lakossági felháborodás fogadott, és a Nemzeti Edzés Központnak még használatba vételi engedélye sem volt akkor. Következett 2018-ban a Kopaszi-gátnál felépített ideiglenes pálya, amely azzal a feltétellel kapott zöld lámpát, hogy az őszi Davis-kupának is otthont ad. Utóbbira végül a Lurdy Ház parkolójában került sor, majd idén már a Sport11 központ volt az ATP-torna házigazdája.”

Márky Jenő közölte, az MTSZ főtitkára saját magát nevezi ki a kiemelt nemzetközi versenyek tornaigazgatójának, ami mind szakmailag, mind pénzügyileg összeférhetetlen. „Saját magát ellenőrzi, ami az állami támogatási rendszerben elfogadhatatlan. Ezért fordulhat elő, hogy a kormánydöntés ellenére egy garanciák és helyszín nélküli hátsó megállapodást tud kötni, melynek súlyos anyagi következményei a magyar tenisztársadalom és a hivatalos szervek elől rejtve maradnak. Ki ad engedélyt a szerződéskötésre és a több százezres utalásra, például az IMM Holding brazíliai cégnek, amely nem az amerikai sportmenedzser cég tulajdona? Teljes felelősséggel jelentem ki, hogy az MTSZ csőd közeli helyzetét az is okozza, hogy nemzetközi események állami támogatási díjából fedezi a legégetőbb, nem nyomon követhető kiadásokat. Hogy következhetett be a 770 milliós hiány, amikor a magyar kormány minden költséget kifizet a nemzetközi eseményekre?”

Az RTA vezetője szerint Richter Attila főtitkár minden erővel a kormányhatározat és a magyar érdekek ellen dolgozik azzal, hogy egy minden szempontból előnytelenebb és rendkívül drága versenyt akar továbbra is Magyarországra kényszeríteni, ellehetetlenítve ezzel a 18 éven át megrendezett, állandó budapesti helyszínnel rendelkező, korlátok nélküli, jó időpontban sorra kerülő verseny visszakerülését.

Gyanús pénzügyek egész sora az MTSZ-nél

Mint arra hűséges olvasóim emlékezhetnek, tavaly ősszel számos írásban foglalkoztam a hazai teniszéletet akkor jellemző paprikás hangulattal, aminek alapját az adta, hogy hazánk két éljátékosa, Babos Tímea és Fucsovics Márton nyíltan nekiment az MTSZ-nek. Kijelentették, hogy a szövetség nem működik megfelelően és nem becsüli meg eléggé a játékosokat és az edzők nagy részét.

Nem kellett sok idő és a magyar teniszsport egyre több ismert személyisége szólalt meg az ügyben, és szinte kivétel nélkül a játékosok mellé állt a szövetséggel szemben. Temesvári Andrea és Markovits László azt rótták fel az MTSZ-nek, hogy miközben milliárdokból gazdálkodhat évente, addig a még megmaradt teniszműhelyek alig kapnak valami aprópénzt, és emiatt egyre több klub kerül csődközelbe. A szövetségnek nem klubként, hanem szolgáltatóként kellene működnie – szögezték le.

Az MTSZ kommunikációja a nyilvánosság előtt a gőgös tagadásban és visszatámadásban, míg a háttérben a föllázadt játékosok és az edzők elleni lelki hadjáratban merült ki. Fucsovics Márton tavaly augusztusban, néhány nappal bejelentését követően arról beszélt, hogy a US Open ideje alatt több szövetségi alkalmazott is sértő, zaklató SMS-eket, e-maileket küldött neki. Az MTSZ kommunikációs vezetőjének férje pedig Babos Tímea egyik nyilvános Facebook-bejegyzése alatt azt írta, hogy  “Szégyen amit itt muveltek élsportolók! A valóságot elferdititek és a szurkolókat használhatjátok Önös érdekre. Pénz, pénz és megtöbb pénz kell! Hamar felejtetek…”.

Szeptember közepén érkezett a hír, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Nemzeti Sportközpontok 2012-2016 közötti gazdálkodásának, valamint a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítésének szabályszerűségét vizsgáló jelentésében megállapította, hogy a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont megvalósítása az átláthatóság, az elszámoltathatóság és az eredményes megvalósítás szempontjából magas kockázatokat hordoz. A beruházás döntés-előkészítése nem volt megfelelő.

A szövetség hozzáállását a gőgösségen felül az az igen röhejes kísérlet is jól példázta, amelynek keretében mediátorokkal próbálták rendezni a játékosok és az MTSZ közötti ellentéteket.

2018. október 29-én érkezett a hír, hogy az ügyészség nyomozást indított a Magyar Tenisz Szövetségnél az egyik tagszervezet feljelentése nyomán. Sajtóhírek akkoriban arról szóltak, hogy egy összeférhetetlenség-gyanús ügy kelthette fel a hatóság figyelmét. A konkrét ügyről annyit tudni, hogy megalakult egy cég, amelyben a szövetség egyik tisztségviselője a tulajdonos, és a cégnek átutalt a szövetség egymilliárd forintot egy feladat elvégzésére.

Sávolt Attila, Fucsovics Márton volt edzője tavaly szeptember végén nyílt levelet intézett Facebook-oldalán keresztül a Magyar Tenisz Szövetséghez, amelyben említést tett arról, hogy Bársony Farkas, akit szeptemberben választottak be a szövetség elnökségébe, abban a PWC nevű könyvvizsgáló, auditor cégben cégtárs, amely az MTSZ átvilágítását végezte.

“Nem tudom, melyik a rosszabb, ha valóban van könyvvizsgálói vizsgálat folyamatban, amit a PWC folytat és annak cégtársa elnökségi tag, tehát innentől kezdve független vizsgálatról aligha beszélhetnénk, összeférhetetlenségről annál inkább, vagy pedig, ha Ön nem mondott igazat az államtitkárságon és nincs is ilyen vizsgálat egyáltalán folyamatban ezzel a céggel?” – tette föl a kérdést Sávolt a nyílt levélben a szövetség elnökének.

Ugyanebben az írásban szó esik az ugyancsak elnökségi tag, korábbi korosztályos teniszező Gém Péterről is, akinek cége szintén szerződött a szövetséggel, ami Sávolt szerint akkor is aggályos, ha Gémről tudni lehet, hogy tényleg segíteni igyekszik a magyar teniszezőknek. Sávolt Attila Richter Attilát, az MTSZ főtitkárát is megemlítette az összeférhetetlenség kapcsán, hiszen Richter végrehajtás alatt álló cégével kötött megállapodásokat a szövetség támogatóival Fucsovics Márton nevére, mint az ő menedzsere.

Ezek fényében nem meglepőek Márky Jenő mostani kijelentései, amelyek egyben újfent rávilágítanak arra, hogy a Magyar Tenisz Szövetség pénzügyei körül valami nagyon nincs rendben…

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: origo.hu

Leave a Reply