Sok csoportban van még ádáz küzdelem – kezdődik az Eb-selejtezők véghajrája

Elérkezett a jövő nyári labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozatának utolsó hete: mától keddig valamennyi csoportban befejeződnek a küzdelmek, s a 24 résztvevő csapatból 20-nak a nevét fogjuk megismerni. A magyar válogatott is esélyes még a kijutásra, ehhez azonban Wales legyőzése kellene. Több nagycsapat is megégetheti még magát, s van nem egy kis ország is, amely kiharcolhatja a számára komoly bravúrral fölérő kvalifikációt.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
E-csoport – Kell a walesi győzelem!

Mint ismert, a magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 1:0-ra legyőzte Azerbajdzsánt a legutóbbi selejtezőn, így a novemberi zárás előtt Európa-bajnoki indulást érő helyen áll – igaz, egy meccsel többet játszva, mint a mögötte álló riválisok: Wales és Szlovákia.

1. Horvátország742114:6+814
2. MAGYARORSZÁG743  8:9–112
3. Szlovákia631210:8+210
4. Wales6222  6:6  0  8
5. Azerbajdzsán615  5:14–9  1

Egyelőre annyi biztos a kvintettben, hogy Azerbajdzsán végez az utolsó helyen, míg Wales és Szlovákia legfeljebb a második helyet szerezheti meg.

Jelenleg a horvátoknak 14 pontjuk van, s szombaton Szlovákiát fogadják a záró fellépésükön. A balkániak október közepén pontokat vesztettek Walesben, ami azt jelenti, hogy az együttes nem veheti félvállról az összecsapást – eredetileg attól is tarthattunk, hogy ha déli szomszédunknak nem kellenek már a pontok, akkor nem feltétlenül szakad meg Szlovákia ellen a győzelemért. Most viszont már aligha engedheti meg magának a hazai vereséget, hiszen ez esetben 14 ponttal zárna, Szlovákiának 13 pontja lenne az azeriek elleni hazai meccs előtt, amin a papírforma szerint újabb három pont jöhetne, így 16 ponttal végezne, s megelőzné a horvátokat.

Wales a szlovákiai és a horvátok elleni döntetlennel életben tartotta reményeit, ráadásul a következő fordulóban Azerbajdzsánban lép pályára, ahol egy győzelemmel már 11 pontja lenne.

A mieink 12 ponttal várják a walesi zárást, és egy sikerrel 15 pontig juthatnának, a fent vázolt forgatókönyv szerint ez esetben Szlovákia (16) és Magyarország (15) is megelőzhetné Horvátországot (14). Ebben az esetben tehát a tavalyi világbajnokság döntőse lemaradhat az Európa-bajnokságról.

Ha a horvátok nem kapnak ki az utolsó előtti játéknapon, akkor a november 19-i záráshoz úgy érkeznénk el, hogy a magyar csapatnak (12) pontelőnye van Szlovákiával (10 vagy 11) és Walesszel (8, 9 vagy 11) szemben is. De akkor is a saját kezünkben a sorsunk, ha a szlovákok nyernek Horvátországban (13), hiszen ez esetben 14 ponttal zárnának a horvátok, míg Wales legyőzésével mi 15-öt szereznénk!

Ezekből látható, hogy Wales újbóli legyőzésével biztosan kijutna a 2016-ban a nyolcaddöntőig jutó magyar nemzeti együttes a kontinensbajnokságra (hiszen 15 ponttal zárna, Szlovákiának vagy Horvátországnak legfeljebb 14, Walesnek legfeljebb 11 lehetne). Akár még a döntetlen is elég lehetne Walesben (13 ponttal zárnánk), ha a szlovákok a hátralévő két meccsen legfeljebb két pontot szereznek – vagyis ha botlanak az azeriek ellen is (10, 11 vagy 12). Wales ez esetben legfeljebb 12 ponttal zárna, így szintén mögöttünk maradna. Legyünk őszinték, arra, hogy a szlovákok nem verik meg odahaza az eddig egy pontot összehozó azerieket, kevés a sansz.

Nagyon szerencsés esetben még a vereség is beleférhet Cardiffban (12), de ehhez már masszív azeri segítségre is szükség lenne. Hármas holtversenyből nem jöhetünk ki jól, így a szlovákoknak a hátralévő két meccsen legfeljebb egy pont jöhetne össze (ez esetben mindegy, hogy ezt Horvátország vagy Azerbajdzsán ellen szerzik meg – 11 pont), a walesiek pedig legfeljebb négy pontot szerezhetnének (vagyis Azerbajdzsánban maximum ikszelhetnek), de úgy, hogy minket csak egy góllal verhetnek meg, és kell gólt szereznünk. Ha ugyanis 1:0-ra kapnánk ki Walestől, akkor az egymás elleni meccseken teljes egál lenne, a következő rangsoroló elem az összesített gólkülönbség lenne, ez Wales esetében +1 lenne (most 6:6, az azeriek elleni iksszel maradna a nullás), nálunk pedig –2 (8:10).

1. Kijutunk, ha válogatottunk legyőzi Walest.
2. Kijutunk, ha válogatottunk döntetlent játszik Walesszel…
–  …és Szlovákia nem tudja legyőzni Horvátországot és Azerbajdzsánt sem, azaz a hátralévő meccsén maximum két pontot szerez
3.  Kijutunk, ha válogatottunk kikap Walestől
– …és Szlovákia Azerbajdzsán és Horvátország ellen maximum egy pontot szerez
– …és Wales Azerbajdzsántól kikap, vagy ikszel vele, de a mieink elleni egymás elleni összevetésben alulmarad (csak egy góllal nyerhet ellenünk, és az 1–0 sem kedvez nekünk).

Ha a magyar válogatott nem jut ki az Eb-selejtezős csoportjából, akkor sincs minden veszve, mert a Nemzetek Ligáján keresztül lehet még esélye az Európa-bajnokságon való részvételre, de ennek kacifántos mivoltáról ebben a cikkben részletesen írtam.

Ha a mieink győznek Walesben, lesz ok az örömre (Forrás: maszol.ro)

Walesben szintén abban bíznak, hogy a horvátok nem kapnak ki a szlovákoktól. Modricékkal szemben jelenleg hat pont a lemaradásuk a walesieknek, és az egymás elleni eredmények miatt (walesi szemszögből 1:2, 1:1) nem előzhetnek, Wales tehát egyenes ágon csak Horvátország mögött második helyezettként juthat ki az Eb-re. Ehhez pedig az kell, hogy Gareth Bale-ék Magyarországot ÉS Szlovákiát is megelőzzék.

Ehhez legalább 4 pontra van szükségük. Ha a walesiek éppen 4 pontot gyűjtenek (12 ponttal zárnak), csak akkor előzhetik meg egyszerre a szlovák és a magyar válogatottat is, ha minket vernek meg (1:0-ra vagy legalább két góllal) és az azeriekkel ikszelnek, Szlovákia pedig legfeljebb egy pontot szerez a hátralévő két meccsén. Az is egy opció, hogy a szlovákok kétszer ikszelnek (12 pont), Wales pedig legalább két góllal legyőzi a mieinket, úgy, hogy legalább három gólt szerez (tehát egyedül a 2:0 nem jó) az azeri iksz után, így a tabellán a szlovákok elé kerülne.

Ha Wales mind a két meccsén győz, akkor egyszerűbb a helyzet, hiszen ez esetben 14 ponttal zár, és csak akkor nem jut ki az Eb-re, ha Szlovákia mind a két meccsét megnyeri! Egymás elleni összevetésben ugyanis Szlovákiát sima (1:0, 1:1) és hármas holtversenyben is előzné Gareth Bale csapata.

Szlovákia helyzete sem rossz, hiszen Azerbajdzsán ellen jó eséllyel begyűjtheti a három pontot, így legalább 13 ponttal zár. A magyar csapatot oda-vissza megverte, nincs olyan holtverseny, amiből rosszul jöhetne ki. Ebből kiindulva Marek Hamsíkék számára az már biztosan Európa-bajnoki részvételt jelentene, ha a hátralévő két meccsen legalább három pontot szereznek és döntetlennel zárul a Wales–Magyarország találkozó. Ez esetben ugyanis Szlovákia minimum 13 ponttal zár, mi 13 ponttal végeznénk, Wales pedig legfeljebb 12-t szerezhet.

Az is egyértelmű, hogy ha mind a két meccsét megnyeri a szlovák együttes, akkor csoportelsőként kijut. Az is fix, hogy ha nulla vagy egy pont jön a hátralévő két összecsapásról, akkor lemarad az egyenes ági kijutásról a csapat, hiszen ez esetben a mieinket már biztosan nem előzheti meg.

Ha két döntetlennel zár, akkor csak úgy lehet esélye, ha a mieink kikapnak (a magyar csapatot minden holtversenyben előzi – 2:0, 2:1), ez esetben viszont Walesnek legalább 11 pontja lesz (hiszen legyőzi a mieinket), tehát az is kell Szlovákia továbbjutásához, hogy Azerbajdzsánt ne győzzék le Bale-ék. Ha kikapnak, akkor egyszerű a helyzet, hiszen 11 ponttal zárnak, a szlovákok előznek minket jobb egymás elleni mérleggel. Ha iksz az Azerbajdzsán–Wales, akkor viszont hármas holtverseny jön létre 12 ponttal. Itt jelenleg jól állnak a szlovákok, hiszen hét ponttal és 5:3-as gólkülönbséggel állnak, míg Wales néggyel és 2:2-vel. Következésképpen ha a mieink nem kapnak ki legalább két góllal, vagy pont 2:0-ra kapnak ki, akkor ez esetben ugyanúgy Szlovákia örülhet, egy legalább három találattal járó kétgólos walesi siker (3:1, 4:2, stb.) esetén már a szigetországi csapat jutna tovább.

A csoport hátralévő mérkőzései:

November 16., szombat
18:00: Azerbajdzsán–Wales
20:45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20:45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20:45: Wales–Magyarország

A-csoport – Anglia vezet, de még ki is eshet

Miután a csehek legyőzték az angolokat, az A-csoportban egyszerű a képlet: ha Csehország a következő játéknapon otthon megveri Koszovót, míg Anglia ugyancsak hazai pályán legalább egy pontot szerez Montenegróval szemben, akkor ez a két csapat jut tovább. A csoportot vezető Angliának egy pont kell a biztos Eb-részvételhez, a 3. helyen álló Koszovó ugyan csak egy ponttal van lemaradva Csehországtól, de a csehek mellett még Angliával is játszik, így óriási meglepetés lenne, ha tovább tudna jutni.

Itt lehetnek még holtversenyek az angolok és a csehek között (ha az angolok kettőt buknak és a csehek csak három pontot szereznek, akkor 15-15 pont lehet, illetve ha az angolok egy pontot szereznek, a csehek pedig egy siker mellett ikszelnek, akkor 16-16), de az egymás elleni eredmények mindenképpen az angolok számára kedveznek (5:0, 1:2).

Lehet még holtverseny a cseh és a koszovói csapat között is, ha Plzenben ikszelnek a felek és az utolsó fordulóban a csehek kikapnak Bulgáriában, Koszovó pedig fog egy pontot az angolok ellen (13–13). Sőt akkor is, ha Koszovó nyer Csehországban, majd ikszel, miközben a csehek nyernek Bulgáriában (15–15). Ez esetben Koszovó örülhetne, hiszen otthon 2:1-re nyerni tudott riválisa ellen, ez pedig nem romlana ezt követően sem.

Sőt, lehet még holtverseny Anglia és Koszovó között is, ha utóbbi négy ponttal többet szerez a hátralévő két meccsen. Ez csak úgy jöhet össze, ha Koszovó négy és Anglia nulla pontot szerez (15–15), vagyis ha Koszovó ikszel Csehországban és legyőzi Angliát, miközben a „háromoroszlánosok” kikapnak Montenegrótól is. Ebben az esetben Koszovó akkor előzhetné meg riválisát, ha legalább három góllal megverné, vagy ha legfeljebb két gólt kapva nyer kettővel az idegenbeli 5:3-as vereség után. Ha pont 5:3 lenne, akkor az összesített gólkülönbség számítana, ez Koszovónál plusz négy lenne, az angoloknak jelenleg plusz 20, vagyis ezt a kétgólos zakót kalkulálva 14 lenne a differencia, azt pedig még matematikai síkon sem adom meg Montenegrónak a mai meccsen.

Az angolok viszont még akár bajba is kerülhetnek, hiszen ha kétszer kikapnak (15), akkor még a csehek és a koszovóiak is előzhetnek, igaz ehhez kell a plzeni döntetlen, és hogy a koszovóiak legalább három góllal vagy legfeljebb két gólt kapva kettővel verjék a végén Angliát.

A vb-elődöntős Anglia jó eséllyel kijut az Eb-re, melynek döntője a Wembley-ben lesz (Forrás: AFP)

A csoport hátralévő mérkőzései és a tabella:

November 14., csütörtök
20:45: Csehország–Koszovó
20:45: Anglia–Montenegró
November 17., vasárnap
18:00: Bulgária–Csehország
18:00: Koszovó–Anglia

1. Anglia65126:6+2015
2. Csehország64211:9  +212
3. Koszovó632112:10  +211
4. Montenegró734  3:15–12  3
5. Bulgária734  5:17–12  3
B-csoport – Szerbiának van esélye, meg nem is

„Most meg kell nyernünk a hátralévő két meccsünket, amelyek döntővel érnek fel számunkra” – mondta Fernando Santos, a portugálok kapitánya az ukrajnai vereséget követően.

A B-csoportból ezzel a sikerrel Ukrajna már kijutott az Eb-re, a 2. hely Portugália és Szerbia között dől el. A portugálok egypontos előnyben vannak, jobbak az egymás elleni összevetésben (1:1, 4:2), és könnyebb a sorsolásuk is: ha a címvédő legyőzi otthon Litvániát és idegenben Luxemburgot, már készülhet is a jövő évi tornára. Ha viszont botlanak Cristiano Ronaldóék, akkor lesz nekik nemulass!

A csoport hátralévő mérkőzései és a tabella:

November 14., csütörtök
20:45: Portugália–Litvánia
20:45: Szerbia–Luxemburg
November 17., vasárnap
15:00: Luxemburg–Portugália
15:00: Szerbia–Ukrajna

1. Ukrajna76115:2+1319
2. Portugália632114:6  +811
3. Szerbia631212:13  –110
4. Luxemburg6114  5:11  –6  4
5. Litvánia716  5:19–14  1
C-csoport – Az északírek még bekavarhatnak

Ezt a csapatot olyan játékosok alkotják, akik hisznek benne, hogy van helyük a legnagyobb porondon és képesek felvenni a versenyt a legkiemelkedőbb válogatottakkal is” – vélekedett együtteséről Michael O’Neill, az északírek kapitánya. Nos, itt az idő bemutatni, hogy képesek végezni az óriásokkal is.

A C-csoportban ugyanis jelenleg a két nagyágyú, az egyaránt 15 pontos Hollandia és Németország áll továbbjutó helyen (pontegyenlőségnél az egymás elleni eredmények a hollandoknak kedveznek), de még a 12 pontos Észak-Írországnak is van esélye az első két hely egyikének megszerzésére.

Ehhez viszont gyakorlatilag két bravúrgyőzelmet kellene aratniuk az északíreknek, előbb otthon a hollandokat, majd idegenben a németeket kellene megverniük, mivel a két favorit aligha hibázik Fehéroroszország, illetve Észtország ellen – természetesen ha valamelyik nagy elbukja ezen két meccs egyikét, akkor Észak-Írország pontelőnnyel is előzhet.

Az északírek külön sajnálhatják a rotterdami mérkőzést, hiszen ott a 75. percben előnybe kerültek, és még a 91. percben is 1:1 volt az állás, de a ráadás pillanataiban kétszer is betaláltak a hollandok. A németek elleni hazai meccs szintén hozott egy ráadásos gólt, ezzel a vendégek 2:0-ra nyertek, így jelenleg mínusz 4 a gólkülönbségük a két csapattal szemben, vagyis még az sem feltétlenül elég, ha mindkét meccsüket megnyerik, egy hármas körbeverésnél az eddig egyaránt plusz kettővel álló favoritok közül legalább az egyiket előzni kellene gólkülönbséggel is.

A hollandok lemaradtak a legutóbbi két nagy tornáról. Most alighanem megszakad a rossz sorozat (Forrás: AFP)

A csoport hátralévő mérkőzései és a tabella:

November 16., szombat
20:45: Németország–Fehéroroszország
20:45: Észak-Írország–Hollandia
November 19., kedd
20:45: Németország–Észak-Írország
20:45: Hollandia–Észtország

1. Hollandia65119:7+1215
2. Németország65120:6+1415
3. Észak-Írország642  8:7  +112
4. Fehéroroszország7115  4:12  –8  4
5. Észtország716  2:21–19  1
D-csoport – Ír-dán ki-ki mérkőzés dönthet a kijutásról

Erre a csoportra ránézve azt gondolhatnánk, hogy az első két helyen az egyaránt 12 ponttal álló ír, dán kettős kedvezőbb helyzetben várja a nagyon izgalmasnak ígérkező hajrát, mint a 11 pontos Svájc, de a valóság az, hogy ha Svájc legyőzi otthon Grúziát és idegenben Gibraltárt, akkor Eb-résztvevő. A másik helyről az utolsó fordulóban rendezendő Írország–Dánia mérkőzés dönthet. Mivel a dánok pénteken Gibraltárt fogadják, gyakorlatilag borítékolható a három pont, így az íreknek minden bizonnyal győzelem kell a továbbjutáshoz. Ha a svájciak hozzák a papírformát, akkor ez viszont minden esetben kijutást érne, hiszen Koppenhágában Pierre-Emile Höjbjerg 76. percben szerzett találatára Shane Duffy a 85. percben felelni tudott, így 1:1-re végeztek a csapatok.

Matematikailag viszont még az is benne van, hogy itt is hármas körbeverés jön létre, ez akár 13, akár 15 pontnál összejöhet. Ha 13 pontnál (vagyis Svájc kétszer ikszel, az írek pedig a Gibraltártól kikapó dánokkal ikszelnek), akkor az írek búsulhatnak (ez esetben Svájc és Dánia hat ponttal zárna a minitabellán, Írország pedig hárommal).

Ha 15 pontnál (vagyis Svájc négy pontot szerez a Grúzia és Gibraltár elleni meccsén, és Dánia megveri Gibraltárt, de kikap Írországban), akkor már érdekesebb a helyzet, hiszen mindhárom csapatnak öt pontja lenne a minitabellán. Jelenleg a svájciak és a dánok is plusz eggyel állnak, és mivel előbbiek már nem játszanak, így nem is romlik a mutató, vagyis Svájc ez esetben is kijutna az Eb-re. Az íreknek legalább két góllal kellene verniük Dániát, hogy a maguk javára billentsék a párharcot, legalább öt gólt szerezve aratott háromgólos sikernél (5:2, 6:3, stb.), vagy legalább négygólos győzelemnél pedig csoportelső is lenne Írország.

Az ír-dán mérkőzés dönthet arról, ki lesz Svájc mellett a másik kijutó a D-csoportban (Forrás: AFP)

A csoport hátralévő mérkőzései és a tabella:

November 15., péntek
20:45: Dánia–Gibraltár
20:45: Svájc–Grúzia
November 18., hétfő
20:45: Gibraltár–Svájc
20:45: Írország–Dánia

1. Írország73316:4  +212
2. Dánia63316:5+1112
3. Svájc632112:5  +711
4. Grúzia72237:10  –3  8
5. Gibraltár662:19–17  0
F-csoport – Akár a lapok is dönthetnek a svédek és a románok között

Az F-csoportot Spanyolország gyakorlatilag már megnyerte, a továbbjutása pedig már biztos. Románia nagyot bukott azzal, hogy a hajrában gólt kapott, és így csak ikszelt Norvégiával októberben. Így ugyanis hiába veri meg az utolsó előtti körben otthon a 2. helyen álló svédeket (az első meccsen hazai pályán a svédek győztek 2:1-re), az utolsó fordulóban még Spanyolországban is minden bizonnyal legalább döntetlent kellene elérnie, hiszen a svédek Feröerrel zárnak (és ha ezt a meccset megnyerik, biztosan kijutnak).

A norvégok csak akkor juthatnak ki egyenes ágon, ha mindkét meccsüket nyerik (17 pont), a svédek legfeljebb egy pontot szereznek (holtversenynél a 3:3 és 1:1 miatt a svédek lennének előnyben), a románok pedig legfeljebb kettőt (holtversenynél a 2:2 és 1:1 miatt a románok lennének előnyben), ez pedig csak úgy valósulhat meg, hogy döntetlen a Románia–Svédország meccs, és a románok nem verik meg a spanyolokat ÉS a svédek otthon kikapnak Feröertől…

Ha a svédek legyőzik Romániát és Feröert, akkor még csoportelsők is lehetnek (bár ehhez az kellene, hogy a spanyolok Máltától és Romániától is kikapjanak…), de a továbbjutás fix lenne. Négy pont már biztosan elég az északiaknak, hogy kijussanak az Eb-re, mint ahogy az is, ha pénteken legyőzik Romániát, hiszen ez esetben a Feröer elleni zakó is beleférne.

Holtverseny itt kialakulhatna úgy, hogy iksz a román–svéd, és az utolsó fordulóban a románok ikszelnek Spanyolországban (16), a svédek pedig kikapnak Feröertől (16). Ez esetben egymás elleni eredménnyel a svédek lennének előrébb, más kérdés, hogy mint fentebb említettem, ez esetben a norvégok lenyúlhatnák a második helyet két sikerrel (17).

A románok két sikerrel biztosan kijutnának az Eb-re, de a négy pont is továbbjutást ér, ha 1:0-ra vagy legalább két góllal verik a svédeket. A legérdekesebb helyzet a következő lenne:

Románia–Svédország 2:1
Svédország–Feröer 2:0
Spanyolország–Románia 2:2

Hiszen ez esetben Svédország és Románia is 18 ponttal zárna, 22:11-es gólkülönbséggel. Az egymás elleni totális döntetlen miatt az összesített gólkülönbség (pipa), szerzett gólok (pipa), majd az idegenben szerzett összes gól jön a rangsorban, ez pedig 12-12 lenne. Ezt a győzelmek száma követné (5–5), majd az idegenbeli győzelmek száma (2–2), így itt a 11-ként rangsoroló fair play mutató döntene!

Csak a játék kedvéért, ha már eddig elmentünk. Chipciu két sárga lapja és egy piros lapja 5 pontot ér, Grigore három sárgája 3-at, Anton kettője 2-t, Hagi, Sapunaru, Moti, Stanciu, Marin, Bancu, Nedelcearu, Benzar és Nistor figyelmeztetése pedig egyet-egyet, így 19 ponttal állnak a románok. A svédeknél Olsson és Larsson kapott kettőt, Krafth, Svensson, Helander, Claesson, Ekdal, Quaison és Berg egyet, így csak 11-nél járnak, ezzel pedig az északiak nagy előnyben vannak ezen a téren. Ha ez is iksz, akkor a Nemzetek Ligája-rangsor döntene, itt a svédek a 16. helyen zártak, a románok a 32-en, így utóbbi járna rosszul.

Bár ezen a képen a román játékos a svéd előtt van, de elég valószínűtlen, hogy a két csapat is ilyen sorrendben végez a csoportban (Forrás: AFP)

A csoport hátralévő mérkőzései és a tabella:

November 15., péntek
18:00: Norvégia–Feröer
20:45: Románia–Svédország
20:45: Spanyolország–Málta
November 18., hétfő
20:45: Málta–Norvégia
20:45: Spanyolország–Románia
20:45: Svédország–Feröer

1. Spanyolország86219:5+1420
2. Svédország843118:9  +915
3. Románia842217:8  +914
4. Norvégia825113:10  +311
5. Feröer817  4:23–19  3
6. Málta817  2:18–16  3
G-csoport – Az osztrákok csatlakozhatnak a lengyelekhez

lengyel csapat már biztosította a helyét az Eb-n, hamarosan pedig Ausztria is követheti. A sógorok együttese az első két fordulóban elszenvedett két vereség óta öt győzelemmel és egy döntetlennel áll, 15:2-es gólkülönbséget felmutatva ezeken a meccseken. Előnye öt pont az északmacedón, szlovén, izraeli hármassal szemben. Izraelnek 3:1-gyel vágott vissza a 4:2-es vereségért, Észak-Macedóniában 4:1-re nyert az első felvonáson, Szlovénia ellen pedig oda-vissza 1:0-ra nyert, így nehéz elképzelni, hogy holtverseny esetén rosszul álljon a csapat. Ráadásul Ausztria még játszik a pont nélkül álló Lettországgal, így alighanem bármiféle összevetés fölösleges, de játsszunk el a gondolattal.

Előfordulhat az, hogy Ausztria pont nélkül zár, ez esetben még a Lettországot fogadó, majd Lengyelországba látogató Szlovénia (17) és az Izrael ellen otthon záró Észak-Macedónia (17) is megelőzi.

Lehet még hármas holtverseny is a felek között, ha az osztrákok ikszelnek Lettországban (17), sőt akár az északmacedónok helyett az izraeliek is bejöhetnek még holtversenyre.

Kezdjük a sima holtversenyekkel: Ausztria 17 pont esetén kettős holtversenyben előzi Szlovéniát és Izraelt, és igencsak jó esélye van Észak-Macedóniával szemben is, hiszen idegenben 4:1-re nyert, így otthon legalább hárommal kellene kikapnia ellenfelétől úgy, hogy a vendégcsapat legalább négyszer eredményes. Egy újabb 1:4 esetén is nagyot kellene még küzdenie Észak-Macedóniának, hiszen 14:12 (+2) lenne a gólkülönbsége, míg Ausztriáé 18:11 (+7), vagyis az utolsó körben vagy legalább hattal kellene vernie Izraelt, vagy öttel, de úgy, hogy több legyen az összesített góljainak száma. Ha holtverseny van itt is, akkor az idegenben szerzett gólok száma dönt. Ez 5:0 és 1:1 esetén lehet iksz, így pedig az összesített győzelem (5-5) és az idegenbeli győzelem (2-2) is egál, így ismét a lapok döntenének, de ebbe már ne menjünk bele.

A hármas holtversenynél nincs kérdés, Ausztria az északmacedón, szlovén és a szlovén, izraeli holtversenynél is kilenc ponttal zárna és megszerezné a második helyet. Összegezve tehát, ha Ausztria szerez egy pontot a hátralévő két meccsén, akkor csak abban az esetben nem jut ki az Európa-bajnokságra, ha legalább négy gólt kap otthon Észak-Macedóniától úgy, hogy legfeljebb egy gólt szerez, riválisa legyőzi Izraelt is, és ha pont 4:1-re nyer Ausztriában, akkor a jelenleg 11-gyel rosszabb gólkülönbségét a maga javára tudja billenteni…

Ausztria páholyban érezheti magát (Forrás: AFP)

A csoport hétralévő mérkőzései és a tabella:

November 16., szombat
18:00: Szlovénia–Lettország
20:45: Ausztria–Észak-Macedónia
20:45: Izrael–Lengyelország
November 19., kedd
20:45: Észak-Macedónia–Izrael
20:45: Lettország–Ausztria
20:45: Lengyelország–Szlovénia

1. Lengyelország861113:2+1119
2. Ausztria851217:7+1016
3. Észak-Macedónia832310:11  –111
4. Szlovénia832313:8  +511
5. Izrael832315:15    011
6. Lettország88  2:27–25  0
H-csoport – Izlandnak irtó nehéz dolga van

Albánia elszállt, már csak Törökország, Franciaország és Izland van versenyben a csoport azon négy csapata közül, amely egyaránt ott volt a 2016-os, gall rendezésű Európa-bajnokságon. Előbbi kettő 19-19 ponttal áll, utóbbi 15-tel, így már csak akkor juthat tovább, ha győz Isztambulban, hiszen ellenkező esetben legalább négy pont lesz a hátránya az utolsó forduló előtt. A törökök remek formában vannak, hiszen a franciák ellen négy pontot szereztek és a legutóbbi 11 összecsapásukból csak egyet veszítettek el – de azt pont Izlandon (2:1-re).

Az fix, hogy ha Franciaország megveri az eddig három ponttal álló Moldovát, akkor továbbjut, de ha Izland nem nyer Törökországban, akkor is (hiszen ez esetben legfeljebb 19 pontja lehet Izlandnak is, az egymás elleni eredmények pedig a franciáknak kedveznek), valamint ha a két meccsen szerez legalább két pontot, akkor is (21 pontja lenne, egyszerre ketten nem előzhetik meg).

Az izlandiak és a törökök még végezhetnek ugyanannyi ponttal, ha előbbiek nyernek Isztambulban is, az utolsó fordulóban pedig ikszelnek Moldovában, Törökország pedig kikap Andorrában (19–19). Ez esetben az északiak örülhetnének.

De lehet még hármas holtverseny is, ha ezen eredmények mellett a franciák Moldovától és Albániától is kikapnának. Ebben a valószerűtlen esetben a franciák hét pontot szereznének a minitabellán, mögéjük pedig Izland kúszna fel második helyre, a törökök bánkódnának.

Összegzés: ha Franciaország szerez legalább két pontot, akkor már biztosan kijut az Eb-re, mert egyszerre ketten már nem előzhetik meg. Ha Törökország nem kap ki Izlandtól, kijut, ha ki is kap Izlandtól, de megveri idegenben Andorrát, akkor is kijut, sőt, ha ki is kap Izlandtól, de az utolsó fordulóban nem szerez kevesebb pontot, mint Izland, akkor is, így még a két vereség is beleférhet. Izland csak akkor maradhat játékban, ha nyer Isztambulban és a törökök nem nyernek Andorrában sem (legfeljebb 20 pont) VAGY a franciák az utolsó két meccsükön csak legfeljebb egy pontot szereznek (legfeljebb 20 pont).

Törökországot hajszál választja el az Eb-részvételtől (Forrás: hatharom.com)
I-csoport – Itt már minden eldőlt

Itt már nem kell számolni, a belgák mindenkit megvertek, az oroszok is csak a belgáktól kaptak ki, miközben a többiek körbeverték egymást, így ez a két gárda már kijutott az Európa-bajnokságra.

A csoport hátralévő mérkőzései és a tabella:

November 16., szombat
15:00: Ciprus–Skócia
18:00: Oroszország–Belgium
18:00: San Marino–Kazahsztán
November 19., kedd
20:45: Belgium–Ciprus
20:45: San Marino–Oroszország
20:45: Skócia–Kazahsztán

1. Belgium8830:1+2924
2. Oroszország87127:4+2321
3. Ciprus831413:12  +110
4. Skócia83511:17  –6  9
5. Kazahsztán8215  9:13  –4  7
6. San Marino88  0:43–43  0
J-csoport – Finnország először juthat ki nagy tornára

A mind a nyolc meccsüket megnyerő olaszok már biztosan kint vannak a 2020-as Eb-n, és közel a finnek öröme is. Ha az északi együttes legyőzi Liechtensteint pénteken, akkor már matematikailag sem bukhatja el története első Eb-szereplését. Ez esetben a 34. nemzet lenne, amelynek ez összejön, egyben először jutna ki nagy tornára, hiszen korábban világbajnokságon sem szerepelhetett.

Matematikailag még Örményország és Bosznia-Hercegovina is megelőzheti a finneket, de ehhez az kellene, hogy mindkét gárda legyőzze Olaszországot, és a finnek legfeljebb egy pontot szerezzenek a hátralévő két meccsen.

Holtverseny esetén a bosnyákok lehetnek előnyben a finnekkel szemben (4:1, 0:2), az örmények már nem (0:2, 0:3). Lehet viszont hármas holtverseny, ebben az esetben a finnek örülhetnek.

Más szóval, ha a finnek legalább egy pontot szereznek a hátralévő két meccsükön, akkor már csak akkor nem jutnak ki egyenes ágon az Eb-re, ha a bosnyákok legyőzik Olaszországot és idegenben Liechtensteint – és az örmények nem nyernek Görögország és Olaszország ellen.

Finnországot egy pont választja el az Eb-szerepléstől (Forrás: AFP)

A csoport hátralévő mérkőzései és a tabella:

November 15., péntek
18:00: Örményország–Görögország
18:00: Finnország–Liechtenstein
20:45: Bosznia-Hercegovina–Olaszország
November 18., hétfő
20:45: Görögország–Finnország
20:45: Olaszország–Örményország
20:45: Liechtenstein–Bosznia-Hercegovina

1. Olaszország8825:3+2224
2. Finnország85312:8  +415
3. Örményország831413:15  –210
4. Bosznia-Hercegovina831417:14  +310
5. Görögország8224  9:13  –4  8
6. Liechtenstein826  2:25–23  2

Így festenek tehát a csoportok az utolsó két fordulót megelőzően, amelyre mától keddig kerül sor. Összesen 20 csapat fogja innen kvalifikálni magát az Eb-re, négy együttesnek ez a jövő márciusi pótselejtezőből jöhet össze.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: m4sport.hu

Leave a Reply