Dagad a cirkusz az olimpiai maraton körül

Továbbra is komoly fejtörést okoz a jövő nyári tokiói olimpia szervezőinek a játékok idején várható embertelen hőség. Most az a legfőbb beszédtéma az olimpia kapcsán, hogy a maratonfutásra nem Tokióban, hanem az attól 800 kilométerre északra fekvő, augusztusban is viszonylag kellemes éghajlatú Szapporóban kerülhet sor. Ehhez már – ha vonakodva is – hozzájárult Tokió városa és a NOB is, most azonban azt is kitalálták, hogy a hagyományokkal szakítva nem az utolsó napon, hanem korábbi időpontban tartanák meg a versenyt, ami sokaknak nem tetszik Japánban.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

“Gondoljanak csak bele, készülnek a hegymászók a Mount Everesthez, hogy felmenjenek rá, majd 9 hónappal a mászás előtt közlik velük, hogy nem arra a hegyre fognak felkapaszkodni” – ezzel a találó hasonlattal érzékeltette Kazunori Asaba, a Japán Atlétikai Szövetség igazgatója azt, mi zajlik a maratonfutás olimpiai versenyszáma körül Japánban.

Toshihiko Seko, a szövetség másik munkatársa, aki korábban maga is lefutott néhány maratont, azt mondta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése egészen biztosan nem a sportolók érdekében született. A sportvezető emlékeztetett arra, hogy a 2004-es athéni olimpián is jóval 30 fok fölött volt a hőmérséklet, amikor a maratonfutást rendezték, mégsem merült fel senkiben az, hogy más helyszínt kellene az eseménynek keresni.

Ám a problémák itt nem értek véget. Azzal, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Tokióból Szapporóba költöztette a maratonfutást, szinte kizárt, hogy a férfiak versenyét – a hagyományok szerint – az utolsó napon rendezzék.

“Nem lehet Tokiótól 800 km-re maratonfutást tartani 2020. augusztus 9-én, néhány órával a záróünnepség előtt, ami nem Szapporóban lesz” – mondta Josiro Mori, az olimpia szervezőbizottságának vezetője. “Ez logisztikailag kivitelezhetetlen”.

Szapporóban rendszeresen megrendezik a Hokkaido Maratont, de most az sem biztos, hogy az olimpia mezőnye ezen a jól bevált pályán teszi majd meg a 42195 métert. Nagyobb az esélye, hogy egy körkörös pályán kell lefutni a távot.

Katsuhiro Akimoto, Szapporó polgármestere is megszólalt az ügyben. “Nem szeretnénk, ha az olimpiai versenyszámok megtartása extra költséget jelentene a városnak”. A polgármester keményen fogalmazott, amikor azt mondta, hogy Tokió és az olimpia szervezőbizottsága haladéktalanul fejezze be azt a cirkuszt, ami az esemény körül zajlik.

“Nagyon remélem, hogy a szervezők hamarosan végleges tervvel állnak elő és figyelembe veszik azt, hogy Szapporóban is élnek emberek. Azt szeretném, ha az itt élők mindennapjait a legkisebb mértékben nehezítené meg az olimpiai versenyszámok megrendezése” – hangoztatta Katsuhiro.

Tosiro Muto, az olimpiai szervezőbizottság egyik igazgatója ma tett látogatást Szapporóban. Megígérte, hogy a rendezés nem ró extra költségeket a városra, a számlát nem Szapporónak kell kifizetnie.

Tokió nehezen ment bele az áthelyezésbe

A maratonfutás áthelyezése nem csak Szapporó, hanem Tokió önkormányzatának egyöntetű támogatását sem nyerte el. A japán főváros sokáig vonakodott megadni a hozzájárulást ahhoz, hogy a várható nagy hőség miatti kockázatok minimalizálása érdekében áttegyék a maratoni számokat Szapporóba, végül azonban múlt pénteken elfogadta a NOB javaslatát.

“Nem tudunk egyetérteni a döntéssel, de nem fogjuk megakadályozni azt” – nyilatkozta Koike Juriko, Tokió kormányzója, miután értekezletre került sor az olimpiai vezetők és a szervezőbizottság tagjai között. “Bizonyos értelemben nem járulunk hozzá ehhez a döntéshez” – tette hozzá.

A NOB még októberben döntött arról, hogy áthelyezi a maratoni számokat Tokióból a kellemesebb éghajlatú észak-japán Hokkaidó szigeten található Szapporóba, az 1972-es téli ötkarikás játékok helyszínére. A testület azért hozta ezt a döntést, mert sokkolta mindaz, ami az október elején, Dohában rendezett atlétikai világbajnokságon történt. A Sportudvar is beszámolt róla, hogy több futó, köztük a magyar Helebrandt Máté is föladni kényszerült a helyi idő szerint éjjel tartott versenyeket, mert akkor is olyan komoly meleg tombolt a sivatagban, amit nem lehetett kibírni.

Tokióban, csakúgy, mint idén nyáron, jövőre, az olimpia ideje alatt is hasonló melegre lehet számítani, mint Dohában, azonban a japán fővárosban magas páratartalom párosul a hőséghez, amik együtt szinte teljesen elviselhetetlenné teszik az időjárást. Az olimpia idén nyáron és ősz elején rendezett helyszíni tesztversenyein is számos rosszullét történt emiatt, nem csak a sportolók, hanem a nézők körében is.

“Az Olimpiai Charta értelmében a NOB-nak felelőssége van abban, hogy a sportolók egészségét prioritásként kezelje” – jelentette ki John Coates, a 2020-as olimpia koordinációs vezetője. Tokió ugyan igyekezett számos érvet felsorakoztatni a maraton áthelyezése ellen (többek között azt, hogy így a világ nem csodálhatná meg a főváros látványosságait a közvetítésekben), a NOB ragaszkodott ahhoz, hogy övé legyen a végső szó.

John Coates szerint azzal, hogy Szapporóban kerül sor a maratonra, biztosítottá vált, hogy az olimpia “remek körülmények” között és sikeresen fog lezajlani. Azt is leszögezte, a NOB nem tervezi további versenyszámok áthelyezését az eredeti helyszínükről máshová.

Tokió sem állja az áthelyezés költségeit

Coates arról is szólt, a NOB megígérte Tokiónak, hogy nem neki kell állnia a maraton áthelyezése kapcsán fölmerülő költségeket, és vállalta, hogy megvizsgálja annak lehetőségét, hogy kártalanítható-e a japán főváros, amiért ezidáig nem kevés pénzt ölt bele a maraton megszervezésébe, de ez most lényegében kárba veszett.

Tokió kormányzója hangoztatta, a városban rengeteg ember csalódott, amiért nem náluk kerül sor az olimpiai maratonra, mivel “ez lett volna a legjobb ötlet”. A japán főváros jelentős pénzeket költött a kemény nyári időjárás hatásainak mérséklésére, különösen a maratoni pálya különleges hűtő és árnyékoló eszközökkel való felszerelésére. További problémát jelent, hogy a maratonra a jegyek egy részét már eladták. A tokiói önkormányzat számítása szerint az áthelyezés költségei elérhetik a 90 milliárd forintot is.

Tokió tényleg mindent megtett a maraton megtartásáért, hiszen Koike kormányzó még azt is fölajánlotta a NOB-nak, hogy a versenyeket hajnali háromkor kezdjék meg, de Coates ezt elutasította a várható közlekedési problémák és a televíziós közvetítőtársaságok észrevételei miatt. Ellenben azt javasolta, hogy az éremátadásra Tokióban kerüljön sor. Arról, hogy a paralimpia 2020. szeptember 6-ára tervezett maratoni számára Tokióban fog-e sor kerülni, még nincs döntés.

Ez a helyzet tehát a tokiói olimpia körül. Már csak alig 10 hónap van hátra a játékok kezdetéig, de sajnos az előkészületek nem zökkenőmentesek. A helyszínek időre készen lesznek, az időjárás azonban úgy látszik, alapjaiban határozza meg, mit, hol és mikor lehet megrendezni.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: REUTERS/Caitlin Ochs/File Photo

Leave a Reply