Bottas tökéletes hétvégéje, Hamilton hatodik vb-címe – az Amerikai Nagydíj legfőbb tanulságai

Valtteri Bottas hozta a kötelezőt: megnyerte az Amerikai Nagydíjat, így a maga részéről mindent megtett azért, hogy Lewis Hamilton ne legyen hatszoros Forma-1-es világbajnok. Ez azonban így is bekövetkezett, mivel a brit lett a második. Hamilton már csak egy vb-címre van a rekorder Michael Schumachertől. Alexander Albon eddigi legjobb futamát teljesítette, s nem okozott csalódást Daniel Ricciardo sem, ellenben a Ferrari ezt a hétvégét is dobhatja a levesbe.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
POZITÍVUMOK
Bottas tökéletes hétvégéje

Pole szombaton, győzelem vasárnap. Nehéz ennél jobb hétvégét összehozni. Valtteri Bottasnak ez most sikerült. A Mercedes finnjének kétkiállásos taktikája bizonyult a legjobbnak, hiszen ez kellett ahhoz, hogy megelőzze a futam végére alaposan elkopó gumikon menő Lewis Hamiltont. Bottasnak ez volt élete hetedik futamgyőzelme, idén pedig a negyedik. A finn büszke lehet tegnapi teljesítményére még akkor is, ha ezzel sem tudta megakadályozni csapattársa újabb világbajnoki címét. Az is eldőlt, hogy ő lesz a második az összetettben, ami a Forma-1-ben sosem rossz eredmény.

Albon a nap pilótája

Fordulatos versenyen van túl a Red Bull thai versenyzője. Az első kanyarban ütközött Carlos Sainzzal, így rögtön elbukta az időmérő edzésen elért hatodik rajtpozícióját. Albon háromkiállásos taktikára kényszerült, mivel a Sainz-affér során megsérült autójával rögtön a bokszba kellett hajtania. A mezőny végére esett vissza, azonban kiváló versenyzéssel végül az ötödik helyen ért célba. Ez a fölzárkózás minden bizonnyal végleg bebiztosította Albon helyét a vörös bikák nagycsapatánál 2020-ra.

Ricciardo erős versenye

Azután, hogy Mexikóban a nyolcadik helyen ért célba, Daniel Ricciardo Austinban sem okozott csalódást nagyszámú szurkolótáborának és a Renault-nak. Az ausztrál a kilencedik helyről indulhatott, azonban remek rajtjának és egy hosszú, kemény gumis etapnak köszönhetően végül a hatodik lett. Lehetett volna ötödik is, ha nincs Albon hatalmas fölzárkózása az erősebb Red Bull-autóval. Ricciardo nyolc pontot hozott a Renault konyhájára, amellyel a francia gyártó stabilizálta a konstruktőri világbajnokságban elfoglalt ötödik helyét.

Pérez újabb látványos előretörése

Sergio Pérez hazai versenyéhez hasonlóan az USA-ban is kitett magáért. A bokszból rajtolhatott. A közepes gumikon kezdett, amelyekkel nagyon jó teljesítményt tudott elérni. A kemény keverékű abroncsokon kicsit gyengébben ment, de végül így is megcsípte az utolsó pontszerző helyet.

NEGATÍVUMOK
A Ferrari nem volt versenyben

Vettel versenye nyolc körig tartott. A németnek a rajtnál nehézségei támadtak, a nagy lökdösődésben, és az azt követő kettő körben a másodikról a hetedik helyre csúszott vissza. A 8. körben fény derült a német visszaesésének okaira: megsérült a jobb hátsó felfüggesztése, amely egyszercsak el is törött, így Vettel számára ideje korán befejeződött a verseny. Charles Leclerc szintén nem tudott jó futamot menni, autója nem volt képes tartani a tempót a Mercedesekkel és Verstappen Red Bulljával, így be kellett érnie a negyedik hellyel. Ez abból a szempontból még hízelgő is a monacóira nézve, hogy csapata megfeledkezett egyik kerékcseréjéről. A Ferrari az idény első néhány futamához hasonlóan megint elkezdett hibát hibára halmozni, s visszaesett azután, hogy a nyári szünetről visszatérve egyértelműen a legjobb volt.

A Forma-1 következő versenyét Brazíliában rendezik november 15. és 17. között. Arról is leírom majd értékelésemet itt a Sportudvaron.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply