A PSG és a City megnyugodhat, a Real Madrid és a Liverpool még izgulhat – BL-helyzetkép féltávnál

Féltávjánál tart a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre, hiszen a hat fordulóból három ment le tegnapig. Egyelőre a legtöbb csoportban szoros a küzdelem, de több olyan négyes is van, ahol már erősen körvonalazódik a csoportgyőztes kiléte. A Sportudvar helyzetképet ad az egyes kvartettek lehetséges végkimenetelével kapcsolatban.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
A-csoport

Ebben a négyesben az előzetes esélylatolgatások egyértelműen a Paris Saint-Germain és a Real Madrid továbbjutását vizionálták. A PSG meg is felelt az elvárásoknak eddigi európai szereplését illetően, hiszen a madridiakat simán verte otthon, majd a Galatasaray elleni döcögős siker után ezen a héten, Bruges-ben valósággal kiütötte ellenfelét, így amellett, hogy a maximális kilenc ponttal áll a kvartett élén féltávnál, imponáló, +9-es gólkülönbséget is magáénak tudhat. A Real Madrid már nem ennyire meggyőző, hiszen a héten tudta megszerezni első győzelmét, miután izzadtságszagú, minimális különbségű diadalt aratott Isztambulban. A párizsi sima vereség a jelenlegi erőviszonyok alapján nem volt akkora szenzáció, a Bruges elleni hazai iksz, amit ráadásul hátrányból fölállva sikerült csak elérni, ellenben már igen komoly égés volt a sorozat rekordgyőztese számára. A PSG csoportelsőségét nem fenyegeti komoly veszély, a Real Madrid viszont ha megint félvállról vesz egy könnyebbnek ígérkező mérkőzést, akkor akár még meg is éghet, de ennek ellenére a spanyolokat várom a második helyre a decemberi végelszámolásnál.

A csoport állása:

MérkőzésGólkülönbségPontszám
1.Paris Saint-Germain3+99
2.Real Madrid3-24
3.Club Bruges3-52
4.Galatasaray3-21

A következő forduló programja:

November 6., 21:00

Paris Saint-Germain – Club Bruges

Real Madrid – Galatasaray

B-csoport

Előzetesen a Bayern München és a tavalyi döntős Tottenham nagy harcára lehetett számítani ebben a csoportban, azonban a bajorok londoni 7:2-es győzelme lényegében megpecsételte a kvartett első helyének sorsát. A német rekordbajnok hibátlan mérleggel vezeti a négyest, a Spurs pedig négy ponttal a második, miután kedden megszerezte első győzelmét a Crvena zvezda elleni 5:0-ás kiütéssel. Az angolok ugyanakkor jelenleg csak egy ponttal előzik meg a szerb bajnokot, amelyhez a következő játéknapon utazniuk kell. A belgrádi szurkolók hasonlóan fanatikusak, de lehet, hogy még fanatikusabbak lesznek, mint az Olimpiakosz athéni ultrái. A Tottenham csak egy pontot tudott elhozni Görögországból, a Bayern pedig csak nehézkesen tudott nyerni. Szerbiában ennél többre lesz szükség, hogy meglegyen a három pont Harry Kane csapata számára. Ha ez meg is lesz, akkor sem valószínű, hogy Münchenben győzni tudna az együttes, így jó eséllyel a második helyen fog továbbjutni. A harmadik, Európa Liga-indulást érő helyért nagy küzdelem lehet a Crvena zvezda és az Olimpiakosz között. Minden bizonnyal a két gárda athéni összecsapása fog dönteni erről a pozícióról.

A csoport állása:

MérkőzésGólkülönbségPontszám
1.Bayern München3+99
2.Tottenham304
3.Crvena zvezda3-63
4.Olimpiakosz3-31

A következő forduló programja:

November 6., 18:55

Bayern München – Olimpiakosz

21:00

Crvena zvezda – Tottenham

C-csoport

A C-csoportban volt előzetesen talán a legegyértelműbb, hogy mely csapat pályázhat a legjobb eséllyel az első hely megszerzésére. Az eddigi eredmények pedig nem is okoztak meglepetést ebből a szempontból, hiszen a Manchester City kiemelkedik a kvartettből, amit hibátlan kezdése bizonyít, hiszen francia és német “kollégájához” hasonlóan az angol bajnok is kilencből kilenc pontot gyűjtött és +9-es gólarányt hozott össze. Mögötte nagy a tülekedés a másik továbbjutó helyért a Sahtar Donyeck és a Dinamo Zágráb között. A két csapat döntetlenre végzett egymással a héten Ukrajnában, s legközelebb Zágrábban csap össze. Aki ott nyer, jó eséllyel megszerzi a második helyet, ugyanis a BL-újonc Atalanta egyre inkább kiszállni látszik a valódi küzdelemből, miután második idegenbeli találkozóját is négygólos különséggel veszítette el, s “hazai pályán”, a milánói San Siróban sem tudott pontot szerezni a Sahtar ellen. A Dinamo Zágrábnak az idei a hetedik Bl-főtáblás szereplése, továbbjutni azonban még egyszer sem tudott. Amennyiben az UEFA-kupa-győztes donyeckiek ellen sikerül győzni, az alighanem történelemírást, vagyis az első továbbjutást fogja eredményezni.

A csoport állása:

MérkőzésGólkülönbségPontszám
1.Manchester City3+99
2.Dinamo Zágráb3+24
3.Sahtar Donyeck3-24
4.Atalanta3-90

A következő forduló programja:

November 6., 21:00

Dinamo Zágráb – Sahtar Donyeck

Atalanta – Manchester City

D-csoport

Az első három kvartettel ellentétben a D-csoportban már nincs makulátlan együttes, hiszen az Atlético Madrid és a Juventus ikszelt egymással, a Lokomotív Moszkva a Leverkusent megverte, de a két sztárcsapattól kikapott, a német gárda pedig mindhárom meccsét elvesztette. Féltávnál a papírformának megfelelően a spanyolok és az olaszok állnak a két továbbjutó helyen, de egyikőjük eddigi szereplése sem meggyőző. A Juventus kétgólos előnyt herdált el az Atlético otthonában, majd ugyan a Leverkusent simán verte hazai pályán, de megint csak ugyanott kinkeservesen tudott fordítani a Lokomotív Moszkva ellen ezen a héten. Az Atléticónak szintén komoly erőfeszítéseibe került a Leverkusen legyőzése a mostani fordulóban azután, hogy Moszkvából könnyedén elhozta a három pontot. Jelenleg 7-7 ponttal áll a két együttes, így egy esetleges botlás a csoportelsőségért folytatott küzdelem elvesztését jelentheti mindkettejük számára. A Lokomotív Moszkva számára nagyon fontos volt a leverkuseni győzelem, mert így simán megszerezheti a harmadik helyet. A következő körben ugyanakkor hazai pályán fogadja a Juventust, s ha képes lesz ugyanazt a játékot nyújtani, mint most Torinóban, akkor akár még meglepetést is okozhat, s egyből reális esélye lehet a továbbjutásra is. A gyógyszergyáriak, vagyis a Bayer Leverkusen helyzete eléggé reménytelennek tűnik még az EL-folytatást érő harmadik hely kapcsán is.

A csoport állása:

MérkőzésGólkülönbségPontszám
1.Juventus3+47
2.Atlético Madrid3+37
3.Lokomotív Moszkva3-23
4.Bayer Leverkusen3-50

A következő forduló programja:

November 6., 18:55

Lokomotív Moszkva – Juventus

21:00

Bayer Leverkusen – Atlético Madrid

E-csoport

Ebben a csoportban a kezdeti esélylatolgatások a címvédő Liverpool és a Napoli továbbjutását ígérték. Egyelőre úgy is alakulnak a dolgok a négyesben, hogy ez a két csapat jut tovább. A helyzet azonban nem annyira egyszerű. A Napoli a tegnapi, salzburgi győzelmével nagy lépést tett a továbbjutás felé, a Liverpool viszont még megéghet, ugyanis még nem esett túl az igen keménynek ígérkező ausztriai látogatáson. A Salzburg tegnap bebizonyította, hogy nem ijed meg otthon senkitől, s nem állt messze a pontszerzéstől a nápolyiak ellen. Szoboszlai Dominik csapata ráadásul korábban, az Anfielden is visszajött háromgólos hátrányból, igaz, akkor az utolsó szó az angoloké volt. Amennyiben Salzburgban ez ellenkezőleg fog történni, akkor még bajba is kerülhet a tavalyi kiírás győztese, főleg akkor, ha nem tud visszavágni otthon a Napolinak az idegenbeli vereségért. Úgy érzem, izgalmas lesz még a folytatás, főleg, hogy a csoportelsőség sem dőlt el. Ettől függetlenül továbbra is a Napoli-Liverpool páros továbbjutását várom, Szoboszlai pedig tavasszal az Európa Ligában folytathatja.

A csoport állása:

MérkőzésGólkülönbségPontszám
1.Napoli3+37
2.Liverpool3+26
3.Salzburg3+23
4.Genk3-71

A következő forduló programja:

November 5., 21:00

Liverpool – Genk

Napoli – Salzburg

F-csoport

Az idei BL-kiírás halálcsoportjának tartott kvartettben azt előzetesen sokan megjósolták, hogy a Barcelona fog az élen végezni. Ez jelen állás szerint így is lesz, a Dortmund és az Internazionale között viszont ádáz harc van a második pozícióért. Tegnap Milánóban az olaszok győztek 2:0-ra, így befogták pontszámban a németeket, ám kettő hét múlva Dortmundban adnak randevút egymásnak. Aki ott nyerni tud, komoly lépéselőnybe kerül a másikkal szemben. Amennyiben ikszre végződik az a találkozó, akkor az dönthet, hogy a Barcelona ellen melyik gárda tud több pontot gyűjteni, már ha a Slavia Prahát a papírforma szerint megverik. Izgalmas lesz a folytatás itt is.

A csoport állása:

MérkőzésGólkülönbségPontszám
1.Barcelona3+27
2.Inter3+14
3.Borussia Dortmund304
4.Slavia Praha3-31

A következő forduló programja:

November 5., 18:55

Barcelona – Slavia Praha

21:00

Borussia Dortmund – Inter

G-csoport

A legkiegyenlítettebb csoport eddig egyértelműen ez a kvartett, hiszen az élen álló Lipcse kettő ponttal előzi meg a Zenitet és a Lyont, és hárommal a negyedik Benficát, vagyis még bárki továbbjuthat és bárki kieshet. Gulácsi Péter és Orbán csapata a Benficát megverte, majd kikapott otthon a Lyontól, mielőtt tegnap ugyancsak saját közönsége előtt – hátrányból fordítva – legyőzte a Zenitet. Akár még körbeverés is kialakulhat a csoportban, ami nagyban megnehezíti annak megtippelését, hogy kik juthatnak tovább, s ki mehet az Európa Ligába. Az erőviszonyok alapján a Lipcse továbbjutására nagy összegben mernék tenni, a Lyon-Zenit-Benfica hármas viszont az eddig látottak alapján hasonlóan erősnek tűnő csapatokból áll, így köztük még bármi lehet. A Lyon annyiban talán hátrányos helyzetben van, hogy a múlt héten edzőváltáson esett át. Rudi Garcia érkezett a francia csapathoz, akit a szurkolók azonban nem zártak szívükbe, mivel korábban az ősi ellenség Marseille trénere volt. Vele kapott ki a Lyon Lisszabonban tegnap, így jó kérdés, hogy Garcia mire mehet ezzel a csapattal.

A csoport állása:

MérkőzésGólkülönbségPontszám
1.Lipcse306
2.Zenit3+14
3.Lyon3+14
4.Benfica3-23

A következő forduló programja:

November 5., 18:55

Zenit – Lipcse

21:00

Lyon – Benfica

H-csoport

Végül következzék a H-csoport, ahol a G jelű kvartetthez hasonlóan szintén keszekusza a helyzet. A csoport esélyesének kikiáltott Chelsea eddigi eléggé hektikusan teljesít, hiszen odahaza kapott ki a Valenciától, majd Lille-ben és Amszterdamban már győzni tudott. A londoniakhoz hasonlóan az Ajax is két győzelemmel kezdett (3:0 a Lille és a Valencia ellen is), majd éppen tőlük kapott ki a minap otthon. Akár még itt is lehet körbeverés a végére, de itt annyiban egyszerűbb a helyzet, hogy a 6-6 pontos Ajax és Chelsea mögött a Valencia 4, a Lille csupán 1 ponttal áll, tehát a francia csapat helyzete kissé nehezebb. Ettől függetlenül még bárki továbbjuthat és bárki kieshet. Én az Ajax-Chelsea tandemet várom az első kettő pozícióba, s a Valenciát a harmadik helyre. Amennyiben viszont folytatódik a körbeverés, akkor még bármi történhet…

A csoport állása:

MérkőzésGólkülönbségPontszám
1.Ajax3+56
2.Chelsea3+16
3.Valencia3-24
4.Lille3-41

A következő forduló programja:

November 5., 21:00

Chelsea – Ajax

Valencia – Lille

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply