A profi labdarúgók jobban ki vannak téve a demencia veszélyének

Egy érdekes tanulmány jelent meg hétfőn, amely azt állítja, hogy a professzionális labdarúgók összességében véve három és félszer nagyobb mértékben vannak kitéve a neurodegeneratív betegségek, így pl. az Alzheimer-kór kockázatának, mint a lakosság többi része. Ez a kockázat elsősorban azokat a játékosokat érintheti, akik pályafutásuk során átestek agyrázkódáson.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Egy Londonban hétfőn bemutatott, korábbi skót profi labdarúgókon elvégzett kutatások eredményein alapuló tanulmány szerint a játékosok három és félszer nagyobb eséllyel halhatnak meg olyan neurodegeneratív betegségekben, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór, mint a lakosság többi része. A brit kutatók alapos munkát végeztek: összesen 7676, 1900 és 1976 között Skóciában szerepelt labdarúgó orvosi leleteit vetették össze több mint 23 000, az általános lakossághoz tartozó személy hasonló anyagaival. A kutatást dr. Willie Stewart, a Glasgow-i Egyetem neuropatológusa vezette.

Ezek alapján megállapítást nyert, hogy “ötször nagyobb az Alzheimer-kór, négyszer nagyobb valamilyen neuromotorikus betegség és kétszer nagyobb a Parkinson-kór kialakulásának veszélye egy korábbi professzionális labdarúgónál, mint a vizsgált népességcsoportnál”. Ezzel szemben az egykori sportolók kisebb eséllyel halnak meg olyan népbetegségekben, mint a szívinfarktus vagy bizonyos rákos megbetegedések, különösen a tüdőrák.

“A labdarúgás egész életen át tartó hatása az egészségre és a demencia veszélye” címet viselő tanulmány arról is beszámol, hogy a korábbi profi játékosok körében gyakori, hogy túlélik a 70. életévüket, afölött azonban nagyon megugrik az elhalálozások száma.

“Annak ellenére, hogy erőfeszítéseket kell tenni a neurodegeneratív betegség e megnövekedett kockázatához hozzájáruló tényezők azonosítása érdekében, annak csökkentésénél figyelembe kell venni a labdarúgás gyakorlásához kapcsolódó, szélesebb körű elönyöket is” – állapítja meg Stewart.

Az angol szövetség (FA) megbízásából elkészített tanulmánynak nem célja annak megmagyarázása, hogy a labdarúgókat miért érintik jobban a neurodegeneratív betegségek, mint az egyszerű átlagpolgárokat.

“A tanulmány nem határozza meg, hogy a hivatásos labdarúgók által elszenvedett sérülések, így az agyrázkódások kezelése, a fejjáték, a játékstílus, az egyénre jellemző életmód vagy egyéb faktorok közül melyek eredményezték ezeket a statisztikai adatokat” – közölte az FA.

Az Egyesült Államokban nagyon komolyan veszi a helyi labdarúgó-szövetség az agyrázkódásokra vonatkozó kutatásokat. A US Soccer 2015-ben elrendelte a fejjáték betiltását a 10 éven aluli gyermekek esetében, míg a 11 és 13 év közötti gyermekeknél korlátozta azt.

A most, Londonban bemutatott tanulmányt egy független, orvosokból és sporttanácsadókból álló csoport részletesen megvizsgálta, s javaslatot tett a fejsérülések kezelésével kapcsolatban további lépések megtételére, így pl. annak az UEFA-javaslatnak az FA által történő alkalmazására, amely korlátozná a fejjátékot azon focisták esetében, akik agyrázkódást szenvedtek el.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply