Érinthetetlen Mercedes, elbukó Ferrari – a Japán Nagydíj legfőbb tanulságai

Valtteri Bottas győzelmét hozta a Forma-1-es Japán Nagydíj, amelyen a Mercedes bebiztosította zsinórban hatodik konstruktőri világbajnoki címét. A Ferrari ugyan kibérelte magának az első sort a hajnali időmérő edzésen, de Szocsihoz hasonlóan Szuzukában sem jöttek be számításai a futamon. Max Verstappen nullázott, mint ahogy Kimi Räikkönennek sem megy a nyári szünet óta.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
POZITÍVUMOK
Bottas győzelmet érő profitálása a rajtból

“Hosszú idő telt el azóta, hogy legutóbb nyertem” – ezt mondta be a csapatrádióban Valtteri Bottas, miután elsőként intette le a kockás zászló Szuzukában. A finn pilóta a harmadik helyről indult, de mindkét Ferrarit lerajtolta, majd tökéletes versenyzéssel, különösebb gond nélkül szerezte meg idei harmadik győzelmét. Mivel csapattársa “csak” a harmadik helyen ért célba, így a finnek még van esélye Lewis Hamiltonnal szemben a világbajnoki címre.

A Mercedes zsinórban hatodszor világbajnok

Zsinórban a hatodik győzelem Szuzukában és zsinórban a hatodik konstruktőri világbajnoki cím – a Mercedes ismét a csúcsra ért, így a turbóéra 2014-es kezdete óta továbbra sincs olyan év, amikor nem a német istálló végez az élen.

Ricciardo remek szereplése

Daniel Ricciardo az előző, Orosz Nagydíj egyik legnagyobb csalódását okozta azzal, hogy nem tudott célba érni, miközben a Renault jól működött Szocsiban. A mai versenyen csupán a 16. helyről indulhatott, de végül hetedikként intette le a kockás zászló, Charles Leclerc büntetése nyomán pedig feljött a hatodik pozícióba. Az ausztrál tehát nagy fölzárkózást mutatott be, amit a futam utáni nyilatkozatában csapata jó taktikájának tudott be. Arról is szólt, hogy a magyar idő szerint hajnalban rendezett időmérő edzésen felfüggesztés-problémák hátráltatták a jó idő elérésében, de úgy látszik, hogy alig három óra leforgása alatt sikerült ezt orvosolni.

NEGATÍVUMOK
A Ferrariból megint hiányzott valami

A nyári szünetet követően azt gondolhattuk, hogy a Ferrari visszatért a világbajnokságba, hiszen Spa-Francorchamps-ban, Monzában és Szingapúrban is a maranellóiak diadalmaskodtak. A szocsi, és a mai szuzukai szereplés után viszont egyértelművé vált (ami egyébként eddig sem volt túlzottan nagy kérdés), hogy a vörösöknek most már inkább a következő idényre kellene fókuszálniuk. Pedig remekül indult a vasárnap, hiszen Vettel és Charles Leclerc kibérelte magának az első sort, azonban a rajtot mindketten csúnyán elrontották, Vettel autója kis híján le is fulladt a piros lámpák kialvásának pillanatában. Leclerc aztán a második kanyarban kiütötte Max Verstappent, így az ő győzelmi esélyei totálisan elszálltak. Vettelnek a folytatásban nem volt valós sansza Bottas megelőzésére, így végül be kellett érnie a második hellyel. Leclerc a futam után 15 másodperces időbüntetést kapott a Verstappen-affér miatt. Ami viszont apró pozitívum lehet a Ferrari számára, hogy még mindkét pilótájának van matematikai esélye az egyéni világbajnoki címre, de ez inkább sovány vigasznak tekinthető, nem valódi esélynek.

Verstappen gyorsan elfelejtené ezt a hétvégét

Mint említettem, Charles Leclerc és Max Verstappen ütköztek a rajt után, a második kanyarban. A hollandnak a bokszba kellett hajtania, majd pár kör múlva megismételte ugyanezt, de akkor már a garázsban tette le az autót, s föladta a futamot járművének sérülései miatt. Az időmérőn nem volt esélye a pole pozícióra, a versenyen pedig nullázott. Leclerccel szembeni esetét a futam után vizsgálták, s a monacóit keményen meg is büntették, igaz, Verstappen még ezt is kevésnek érzi.

Räikkönen szenved

Kimi Räikkönen a nyári szünet óta egyetlen pontot sem tudott szerezni a Forma-1-ben, holott a szezon korábbi szakaszában még olyan időszak is volt, amikor a hat nagycsapatos pilóta (köztük az azóta lefokozott Pierre Gasly) mögött a hetedik helyen állt a világbajnokságban. Most már csupán a 14. helyet foglalja el 31 pontjával. Visszaesése annak tükrében különösen aggasztó, hogy csapattársa, Antonio Giovinazzi a nyári szünet óta jobb formát mutat, mégha ez pontokban eddig nem is nagyon nyilvánult meg, hiszen az olasz csupán 4 egységet tudott gyűjteni 17 hétvége alatt. Az Alfa Romeónak tehát összesen 35 pontja van, amivel nyolcadik a csapatbajnokságban, de előnye csupán hét pont a Haas előtt, miközben a Racing Point egyre jobban elszakad tőle. Javulnia kellene Kiminek, különben nem sok további pont fog házhoz állni ebben az évben.

A Forma-1 következő versenyét október 25. és 27. között Mexikóban rendezik. A Sportudvar arról a futamról is be fog számolni, úgyhogy kövessetek minket a továbbiakban is!

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply