Pokoli körülmények a kerékpár-vb-n

VIDEÓKKAL – Lényegében véget ért az idei szezon az országúti kerékpárosok számára tegnap, amikor Nagy-Britanniában a férfiak mezőnyversenyével befejeződött az idei világbajnokság. A szezonzáró azonban korántsem sikeredett jóra, amiben a tradicionális brit időjárásnak kulcsszerepe volt, hiszen a végig szakadó esőben rendezett viadalon rengeteg bukás történt, s a televíziós közvetítéssel is komoly gondok akadtak. Jól minősíti a történéseket, hogy a közel 200 indulóból csupán 46-an fejezték be a versenyt.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Módosított útvonal, bezárt szurkolói zóna, félbeszakadt TV-közvetítés – röviden így lehetne jellemezni a nagy-britanniai Yorkshire-ban rendezett kerékpáros világbajnokság vasárnapi férfi mezőnyversenyét. Persze ennyivel még nem lenne teljes a beszámoló az eseményről, hiszen fontos hozzátenni, hogy egész nap ömlött az eső, nagyon hűvös volt, és rengetegen nem értek be a célba. Köztük sajnos a mezőny két magyar tagja, Dina Márton és Kusztor Péter sem. Előbbit elütötte egy kísérőautó, aminek következtében eltört a kisujja, utóbbi pedig egyszerűen nem bírta az igen mostoha körülményeket, így kiállt.

Hasonlóképpen tett a szám címvédője, a spanyolok kiválósága, Alejandro Valverde is, valamint sok-sok további versenyző. Közel 200-an álltak rajthoz, a tömeges föladások és bukások után a befutóba viszont mindösszesen 46-an érkeztek meg! Nem ez azonban a negatív rekord a világbajnokságok történetében, hiszen 1995-ben csupán 20-an teljesítették a távot.

A versenyt szervező Nemzetközi Kerékpár Unió (UCI) vasárnap reggel bejelentette, hogy az eredetileg 265 km-esre tervezett távot 261 km-re csökkentik, a helyi idő szerint 9 órára kitűzött rajtot pedig 9:20-ra halasztják.

Az UCI azzal magyarázta döntését, hogy erősen ömlött az eső, valamint az útvonal északi részén sok helyen bokáig érő víz állt az úton. Emiatt arrafelé sok utat kivettek a versenyből, és a befutó helyszínén, Harrogate-ben az eredetileg tervezett 7 helyett 9 kört kellett megtennie a mezőnynek.

Az óvintézkedések ellenére akadt olyan pontja az útvonalnak, ahol komoly mennyiségű víz állt az aszfalton. A szökevényeknek és a főmezőnynek is le kellett lassítania, amikor a befutótól nagyjából 200 km-re található Cray Summithoz, az útvonal legmagasabb pontjához érkeztek, mivel lényegében villámáradás söpört végig azon a szakaszon. Nem sokkal ezután az UCI bejelentette, hogy bezárják a Harrogate-ben fölállított szurkolói zónát, s melegedőt állítanak föl a versenyzők számára.

Ha ez még önmagában nem lett volna elég, akkor a versenyt világszerte a televízióban figyelemmel kísérők számára is kijutott a “jóból”, ugyanis magyar idő szerint 14 óra körül hirtelen megszakadt az adás. A közvetítéssel már a rajttól fogva voltak gondok, legalábbis olyan értelemben, hogy a közvetítőhelikopterek nem tudtak fölszállni a rossz látásviszonyok miatt, így csupán a pálya mentén itt-ott rögzített kamerák, valamint a motoros operatőrök kézikameráinak képeit lehetett látni.

A föntebb említett időpontban azonban a motoros kamerák is bedobták a törülközőt, illetve egész pontosan nem a kamerák mentek tönkre a nagy esőben, hanem egy egészen morbid ok akadályozta, hogy az általuk rögzített képet továbbítani lehessen a műholdak felé.

A britek úgy akarták megoldani a közvetítést, hogy a motoros kamerák által küldött jeleket egy, a helyszín fölött, jó magasban szálló repülőgép fogta be, amelyről továbbítani kellett azokat a műholdak felé. Ennek az úgymond jeltovábbító repülőnek azonban kerozinhiány miatt le kellett szállnia tankolásra, ami miatt megszűnt a folyamat, így a motoros kamerák képe egyszerűen elveszett, s hosszú perceken át a mezőny aktuális tartózkodási helyét mutató térképet vágták be az adásba, és csak akkor tudták magát a versenyt mutatni, amikor egy olyan szakaszhoz érkeztek a biciklisek, ahol voltak kamerák a pálya mellett.

Végül 15 óra körül visszajött a kép, s onnantól fogva már a helikoptereknek is engedélyezték a fölszállást, így az utolsó 50-60 kilométert már gond nélkül lehetett nézni. Így arról sem maradtunk le, ahogyan a dán Mads Pedersen nagy meglepetésre megnyerte a sprintbefutót Harrogate-ben. Az előzetesen a világbajnoki címre is esélyesnek tartott olasz Matteo Trentin lett az ezüstérmes, míg a svájci Stefan Küng lett a harmadik.

Pedersen győzelme azt jelenti, hogy először nyerte dán a férfi világbajnoki mezőnyversenyt. A boldog, de egyben kimerült győztes érthetően azt mondta, hogy túl kellett élnie ezt a versenyt a brutális körülmények között:

Ez egyszerűen hihetetlen. Minden versenyző álma, hogy viselje a szivárványszínű trikót. Nem erre számítottam, amikor reggel elkezdtük a versenyt, de hat és fél óra után mindenki a limiten teker és bármi megtörténhet. A terv az volt, hogy korán indítok, aztán Valgren vagy Fuglsang felzárkózik majd a hajrában. Aztán hátul nem követték Van der Poelt, szóval megkaptam a lehetőséget. Túlélés, túlélés, túlélés… csak ez járt a fejemben, és hogy a lehető legtöbbet hozzam ki a sprintből. Reménykedtem, hogy ha meglátom a célvonalat, hirtelen megszűnik a fájdalom és lehet egy jó hajrám. Számomra ez éppen olyan nagy meglepetés, de tudtam, hogy erős vagyok ilyen körülmények között. Ez a győzelem sok mindent megváltoztat számomra. Mostantól egy versenyen sem játszhatom majd az esélytelen szerepét.

A boldog győztes (Forrás: Twitter)

Természetesen a mezőny sok más tagja is beszélt a nehézségekről, így pl. a francia Julian Alaphilippe is, aki nyáron közel volt a Tour de France megnyeréséhez, azonban – részben az Alpokban tomboló mostoha időjárás miatt – végül elbukta a hazai győzelem lehetőségét.

Hihetetlen szenvedés volt a mai nap, alig tapasztaltam ilyet egész karrieremben. Még mindig fázom, pedig egy ideje már befejeztük a versenyt. Ahogy elkezdtük a körpályát, egyre jobban kezdtem áthűlni, nem tudtam semmit tenni ez ellen. Pedig a csapat egész nap jól dolgozott értem, követtük az eltervezett taktikát. Jól versenyeztünk, persze jobb eredményben reménykedtünk, de nem lehetünk csalódottak. Büszke vagyok, hogy befejeztem a versenyt, kemény nap volt ez mindenkinek.”

Nem először okozott nagy gondot az eső

A hagyományos brit időjárás az egész héten zajló világbajnokság több napján is okozott fönnakadásokat, de ez a vasárnapin kívül még a keddi napon eredményezett komoly bukásokat. Aznap az U23-as férfi egyéni időfutamra került sor Harrogate térségében szakadó esőben. Rengetegen buktak, köztük sajnos a magyar Valter Attila is, aki elvesztette uralmát kerékpárja fölött, majd lényegében több méteren keresztül vízicsúszdázhatott egyet a lejtős részen. Szerencsére nem sérült meg, s tovább tudott menni.

Ennél is durvábbra sikeredett a dán Johan Price-Pejtersen menete, aki egy hatalmas tócsában esett el:

Nem mondhatjuk tehát, hogy minden idők legsikeresebb országúti kerékpáros világbajnokságának lettünk volna szemtanúi. A szervezők nem álltak mindig a helyzet magaslatán, a vasárnapi közvetítést félbeszakító repülőgépes baki (a kerozinhiány) pedig egyszerűen nevetséges volt. Jövőre az olaszországi Trentinóban rendezik a világbajnokságot. Ott remélhetőleg jobb lesz a szervezés és az időjárás is kegyesebb lesz a résztvevőkhöz.

Történelmi magyar szereplés

Magyar szempontból sikeresnek nevezhető a vasárnap zárult világbajnokság, ugyanis hosszú évek után először voltak magyar indulói a felnőtt férfiak mezőnyversenyének. A legnagyobb eredményt viszont egy fiatal lány, a 18 esztendős Vas Kata Blanka szállította, aki a junior nők mezőnyversenyében a bravúros hetedik helyet szerezte meg. Ez a magyar női kerékpársport legjobb országúti világbajnoki helyezése.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply