Foci-vb 2022: A transznemű és homoszexuális szurkolókat is szívesen látják Katarban

Katar a legtöbb arab országhoz hasonlóan nem tűri meg a homoszexualitást és a transzneműséget, de úgy tűnik, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság kapcsán kivételt fog tenni, mivel a szervezőbizottság vezetője csütörtökön arról beszélt, mindenkit szívesen látnak a tornán szexuális orientáltságtól függetlenül. Más kérdés, hogy vajon mennyi homoszexuális és transznemű ember követi a focit?

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Már csak alig három év van hátra a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságig. Az elmúlt esztendőkben már többször volt szó róla, hogy a szigorú arab törvénykezés miatt kevés nyugati szurkoló megjelenése várható, hiszen a szexualitást és az alkoholfogyasztást is keményen szabályozzák az Öböl-menti miniállamban.

Egy tegnapi kijelentés alapján azonban úgy tűnik, Katar enyhíthet az előírásokon annak érdekében, hogy minél többen látogassanak el a foci-vébére, ugyanis Nasszer Al-Káter, a szervezőbizottság vezetője közölte, hogy a transzneműeket és a homoszexuálisokat is szívesen látják a tornán, de be kell tartaniuk a helyi szokásokat. Katar tiltja a homoszexualitást, a transzneműséggel kapcsolatban pedig nem fogalmaz világosan az ország törvénykezése. Ez egy tabutéma a közéletben és a konzervatív kis ország hatóságainak hivatalos kommunikációjában egyaránt.

“Szeretnék biztosítani minden szurkolót nemtől, (szexuális) orientációtól, vallástól vagy rassztól függetlenül, hogy Katar a világ legbiztonságosabb országainak egyike, és szívesen látjuk mindnyájukat” – mondta Al-Káter az Al-Zsanúb Stadionban számos újságíró előtt tartott sajtótájékoztatón, majd hozzátette: a szervezők számára a szurkolók biztonsága a legfontosabb.

1 millió szurkolót várnak

Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy a “nyilvános tereken történő viselkedés” szigorú szabályokhoz van kötve, az alkohol pedig “nem része az ország kultúrájának”. “A világbajnokságon szeretnénk biztosítani annak lehetőségét, hogy elérhető legyen az alkohol a külföldről érkező szurkolók számára, és hogy tudjanak belőle venni egy üveggel” – közölte a szervezőbizottság vezetője, aki arról is beszámolt, hogy tíz luxusszállodában lesz engedélyezve alkoholtartalmú italok fölszolgálása. Ígérete szerint egy korsó sör ára mintegy 3500 forint lesz, ami valljuk be, igen drágának számít.

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy a katariak kicsivel több mint 1 millió szurkolót várnak a világbajnokságra, amelyet első alkalommal fog egy arab állam és a Közel-Kelet rendezni. Nasszer Al-Káter szólt arról is, hogy a huliganizmus jelentősen visszaszorult a világbajnokságok stadionjaiban, de arról biztosította a közvéleményt, hogy Katar rendelkezik a torna biztosításához szükséges biztonsági kapacitással. “Van esély arra, hogy lesznek összetűzések a szurkolók között elsősorban amiatt, mert az ország kicsi mérete miatt kis területen fognak sokan koncentrálódni” – tette hozzá.

A világbajnokság, mint a világ egyik legnépszerűbb sporteseményének megrendezése komoly lehetőség Katar számára, hogy javítsa az elmúlt években részben éppen a torna odaítélése körül kipattant korrupciógyanús ügyek, de egyben a szomszédai által ellene bevezetett blokád miatt megtépázott hírnevét.

Mennyi érdekli a melegeket a foci?

Egy kicsit még térjünk vissza a föntebb idézett kijelentéshez, miszerint szexuális orientációtól függetlenül bárkit szívesen lát Katar a foci-vb-n. Őszintén szólva, nekem egyből az jutott eszembe, amint először olvastam ezt a nyilatkozatot, hogy vajon a homoszexuálisok és a transzneműek körében mekkora érdeklődésre tart számot a labdarúgás, meg úgy általában a sport?

Nem vagyok róla meggyőződve, hogy túl sok meleg akarna elmenni a vb-re, s nem azért, mert tartanának a katari hatóságok szigorától, hanem inkább azért, mert a vérbeli focirajongók között nincs sok LGBT-személy. Persze nyilván Katar – mint valamennyi házigazda – igyekszik minél inkább befogadónak tűnni a külvilág előtt. Hogy ez mennyire sikerül, három év múlva kiderül.

Addig is lesz egy atlétikai vb az országban, amely ma kezdődik, jó eséllyel foghíjas lelátók előtt…

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply