A spanyol nyárban kezdődik az FTC EL-kalandja

VIDEÓVAL – A tavalyi szezonhoz hasonlóan ezúttal is sikerült beverekednie magát az aktuális magyar bajnoknak az Európa Liga csoportkörébe. A Ferencváros 2004 ősze után szerepelhet ismét ilyen magas szinten, amikor a sorozat elődjében egy kőkemény csoportban kapott helyet. Most talán könnyebb a kvartett, de a továbbjutás óriási bravúr lenne a zöld-fehérektől, akik ma egy topligás csapat, az Espanyol vendégeként kezdik meg szereplésüket.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Kilenc év után van ismét példa arra, hogy egymást követő kettő idényben szerepel magyar csapat a nemzetközi kupák csoportkörében. Annak idején a Debrecennek sikerült megjárnia egymás utáni években a Bajnokok Ligája, majd az Európa Liga főtábláját. A Lokinak nem sok babér termett: a BL-ben nulla ponttal zárt, az EL-ben viszont legyőzte a Sampdoriát. Tavaly a MOL Fehérvár indulhatott az Európa Ligában, ahol kettő győzelem, egy döntetlen és három vereség volt a mérlege, így a PAOK Szalonikit megelőzve harmadik lett négyesében, vagyis kiesett. Egy évvel ezután a Ferencvárosnak sikerült följutnia a második számú európai kupasorozat főtáblájára.

Az FTC nagyon hosszú és nehéz selejtezősorozat végén jutott el oda, hogy ma 21 órától Barcelonában, az Espanyol otthonában léphet pályára a csoportkör első fordulójában. A fővárosiak a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében kezdték meg szereplésüket, ahol a bolgár bajnok, többszörös BL-csoportkörös résztvevő Ludogorec volt az ellenfél. A papírforma a balkániak továbbjutását ígérte, azonban az FTC fantasztikus bulgáriai kontrajátékának köszönhetően idegenben vívta ki a továbbjutást. A Ludogorec ezután átkerült az Európa Liga kvalifikációjába, ahonnan főtáblára jutott, s ott a sorsolás szeszélye folytán egy kvartettbe került a Ferencvárossal.

Visszatérve a nyárhoz, az FTC a BL következő fordulójában a máltai Vallettával mérkőzött. Hazai pályán 3:1-re győzött a magyar csapat, idegenben viszont erősen félgőzös játékkal 1:1-re futotta erejéből, de összességében véve könnyedén jutott tovább a harmadik körbe, ahol viszont egy igazi kőkemény ellenfél, a nagy nemzetközi kupatapasztalattal rendelkező Dinamo Zágráb került Dibuszék útjába. A zágrábi odavágón némi meglepetésre 1:1-es döntetlen született, ami annak függvényében még értékesebbnek tekinthető, hogy a horvátok tegnap 4:0-ára kiütötték az olasz Atalantát a Bajnokok Ligája csoportfázisának első fordulójában ugyanott, ahol a magyar bajnok ellen csak remire futotta erejükből.

Az Üllői úti visszavágón azonban kimutatta foga fehérjét a Dinamo, amely 4:0-ára elpáholta az FTC-t, így fölényesen megnyerte a párharcot. Ezzel a Ferencváros BL-álmai elszálltak, azonban a korábban kiejtett Ludogorechez hasonlóan számára is pótvizsga-lehetőséget biztosított az Európa Liga, amelynek utolsó selejtezőkörében a litvan Suduva volt az ellenfél. A balti kis országban rendezett első mérkőzés színvonaltalan, altató antifocit hozott, gólt viszont nem. A döntés így a hazai visszavágóra maradt, ahol bajba került a Ferencváros, hiszen a Suduva szerzett vezetést. Fordított a magyar csapat, ám a litvánoknak erre is volt válaszuk, így ismét ők álltak továbbjutásra. Végül azonban a zöldeké volt az utolsó szó, akik még két gólt berámoltak, s a 4:2-es diadalnak köszönhetően följutottak az Európa Liga főtáblájára.

A Ferencváros ezt megelőzően legutóbb a 2004-2005-ös UEFA-kupa-kiírásban jutott be a csoportkörbe, amelynek lebonyolítása merőben eltért a mostanitól. Eleve nem három, hanem négy ellenfelet kapott a csapat, akikkel csak egy-egy alkalommal kellett megmérkőznie, vagyis csupán négy mérkőzés alapján alakult ki a csoport végeredménye. A riválisok nem akárkik voltak: a Feyenoord, a Schalke, a Basel és a Hearts. A papírforma alapján egyik gárdánál sem volt erősebb a Ferencváros, a gyakorlatban viszont más volt a helyzet: az utolsó fordulóban, már tét nélkül megvívott mérkőzésen 1:0-ára nyert az együttes Skóciában a Hearts ellen, így (a Feyenoord elleni hazai döntetlennek is köszönhetően) négy ponttal negyedikként zárt, az edinburgh-i csapatot megelőzve.

Tőzsér Dániel emlékezetes bombagólja a Feyenoord elleni UEFA-kupa-csoportmérkőzésen 2004 őszén:

Az Espanyol az első ellenfél

A Ferencváros tehát ma 21 órától az Espanyol vendégeként kezdi meg EL-főtáblás szereplését, amely annak köszönhetően lehet itt, hogy 7. lett a spanyol pontvadászat tavalyi kiírásában.

Az Espanyol ismerős lehet a topligákat figyelemmel kísérők számára, hiszen a korábban Czibor Zoltánt és Kubala Lászlót is foglalkoztató barcelonai gárda állandó résztvevője a spanyol élvonal, a La Liga küzdelmeinek. Eddigi 77 idényéből 73-at az első osztályban töltött, és csupán négyet a második vonalban, annál alacsonyabban pedig sosem járt.

Az 1900-ban, egy helyi építészmérnök hallgató által alapított egyesület a Barcelona árnyékában is a 6. legeredményesebb hispán labdarúgócsapatnak számít: négyszer nyerte meg a Király-kupát, az ország nemzeti kupasorozatát (1929, 1942, 2000, 2006), emellett 12-szeres katalán bajnok, 6-szoros katalán kupagyőztes és 17 alkalommal hódította el a Barcelona Trófea-kupát.

Ami a nemzetközi kupamúltat illeti, az Espanyol 11-szer indulhatott valamely sorozatban. Először 1961-62-ben a Vásárvárosok Kupájában indult a gárda, ahol a Hannovert és a Birminghamet kiejtette, a Crvena zvezdától azonban 5:0-ás zakót szenvedett el a visszavágón, így búcsúzni kényszerült. 1965-66-ban is három kört élt meg a csapat ugyanebben a kupában, mivel a nagy rivális Barcelona búcsúztatta 2:0-ás összesítéssel.

Az 1987-88-as szezonban az UEFA-kupában szerepelhetett a csapat, amely addigi történetének messze legsikeresebb európai eredménysorát hozta össze: olyan, nála nagyobb múlttal rendelkező, akár többszörös nemzetközi kupagyőztes gárdákat ejtett ki, mint a Mönchengladbach, az Inter és a Milan. Rajtuk kívül a cseh Vitkovice és a Bruges is áldozatául esett a kék-fehéreknek, akiket végül az oda-visszavágós döntőben a Leverkusen győzött le 3:3-as összesítés után 11-esekkel.

A nagy menetelést sokáig nem követte még csak újabb indulás sem. Legközelebb az 1996-97-es idényben jutott ki az Espanyol Európába. Akkor az UEFA-kupában az Apoel Nicosiát könnyedén búcsúztatta az együttes, a Feyenoord azonban már nagy falatnak bizonyult. A következő kettő évben csupán a néhai Intertotó-kupában játszhatott a csapat, majd 2000-01-ben újfent az UEFA-kupában tett egy rövid utat. A 2005-06-os kiírásban viszont sikerült továbbjutni a csoportból, azonban a legjobb 32 között a Schalke 5:1-es összesítéssel búcsúztatta az Espanyolt.

Egy évvel később, a 2006-07-es idény hozta el az újabb UEFA-kupa-döntőt a barcelonaiak számára. Az Espanyol a csoportját megnyerte, megelőzvén az Ajaxot, a belga Zulte-Waregemet, illetve az Austria Wient és a Sparta Prahát. A legjobb 32 között az olasz Livorno kiejtése nem okozott problémát, mint ahogy a nyolcaddöntőben az izraeli Maccabi Haifáé sem. A negyeddöntő már nehezebb volt, hiszen a Benficát 3:2-es összesítéssel sikerült búcsúztatni. A legjobb négy között a Werder Bremen várt a csapatra. Az Espanyol meglepetésre oda-vissza legyőzte a német együttest, így tizenkilenc év után ismét bejutott a második számú sorozat döntőjébe, ahol egy hazai rivális, a címvédő Sevilla volt az ellenfél. A Glasgow-ban rendezett fináléban a rendes játékidő és a hosszabbítás sem hozott döntést (2:2), a 11-eseket azonban nagyon pocsékul rúgták a katalánok: négyből hármat is kihagytak, így a Sevilla megvédte címét.

Az Espanyol első kupadöntőjét nyolc év európai szünet követte, a másodikat pedig tizenkettő. Bizony, az Espanyol az elvesztett 2007-es finálé után először fog nemzetközi kupamérkőzést játszani, éppen a Ferencváros ellen.

A magyar bajnok soros ellenfele az idei szezonban négy forduló alatt négy pontot szerzett, első győzelmét a múlt hétvégén, az Eibar ellen aratta.

Lehet esélye az FTC-nek?

Azt viszont mindenki tudja, nem érdemes a bajnoki formából kiindulni, hiszen egy nemzetközi mérkőzés mindig más, mint egy szimpla hazai összecsapás.

Nyilasi Tibor, az Üllői útiak legendája a DIGI Sport híradójának optimistán nyilatkozott az esélyeket illetően:

„Innentől kezdve felszabadultan kell játszani, mert ha begörcsölnek, és megint úgy járnak, mint a magyar válogatott, akkor baj lehet – de én optimista vagyok. Jó csapat, erős csapat a Fradi, ám a Dinamo Zagreb elleni meccs bebizonyította, hogy még tanulási folyamatban voltak a játékosok, hiszen, valljuk be őszintén, sem a kevés magyar, de a többi külföldi sem szerepelt még sorozatosan a nemzetközi kupaporondon. Ez az időszak elmúlt, most bekerült a Fradi az Európa Ligába, neki kell menni, mert nincs olyan kimagasló topcsapat az ellenfelek között, amelyre azt mondhatnánk, jobb, ha ellene ki sem állunk”.

Ebben igazat tudok adni Nyilasinak, hiszen az Espanyol mellett a már említett (és a BL-ből kiejtett) Ludogorec, valamint a 2005-ös UEFA-kupa-győztes CSZKA Moszkva szerepel az FTC csoportjában. Ettől függetlenül nem adnék nagy sanszot jelenleg a Ferencváros továbbjutására. A Ludogoreccel és a CSZKA-val szemben is nagy hátránya a csapatnak, hogy mindkét gárda rendszeres résztvevője az európai kupaősznek, vagyis az ilyesfajta rutin náluk megvan. A bolgárokkal szemben az persze előnyt jelenthet, hogy a BL-selejtezőből sikerült kiejteni őket, de nyilván duplán föl fogják szívni magukat, hogy revansot vegyenek a magyar bajnokon, így ellenük is irtó nehéz lesz győzni. Az Espanyol mostani kerete hasonlóan rutintalan a nemzetközi kupák terén, mint a Ferencvárosé, csakhát egy topligában edződik, ami önmagában is nagy különbség.

Az Espanyol története legrosszabb formájában van, miért ne lehetne megcsípni!? Az orosz csapattal edzőmeccseken is játszottunk már, és újra itt van a Ludogorec: a bolgárok kaptak már két fülest, most jöhet a harmadik” – folytatódott Nyilasi optimizmusa.

Szerhij Rebrov, az FTC ukrán vezetőedzője a tegnapi, barcelonai sajtótájékoztatón kijelentette, azt szeretné, ha csapata a saját játékára koncentrálna és okosan focizna. Rebrovnak játékosként jó emlékei vannak Barcelonáról, hiszen 1997-ben a Dinamo Kijev labdarúgójaként részese volt csapata Barcelona elleni 4:0-ás BL-diadalának. Az újságírók erről is kérdezték. Rebrov azt mondta: emlékezetes marad számára mindörökké az a nap, de most egészen más célból érkezett ide a Ferencvárossal. A cél pedig a jó eredmény elérése.

Arra a kérdésre, hogy a Ferencváros a védekezésre helyezi-e a hangsúlyt, az ukrán szakember így felelt:

“Nem mondanám ezt. Láttam több meccsét is az ellenfélnek, ezek alapján egyértelmű, nem véletlenül van itt az Európa Ligában. Remek csapatról van szó. Idehaza szereti járatni a labdát, kedveli, ha irányíthatja a mérkőzést, de ezen nincs mit csodálkozni, hiszen spanyol együttesről beszélünk. De ez nem azt jelenti, hogy mi asszisztálni szeretnénk ehhez. A mi játékosainknak is megvan a kellő önbizalmuk, úgyhogy emiatt egyáltalán nem aggódom. Csütörtök este szeretnénk a saját játékunkat játszani.

Van egy nem kis segítség egyébként Rebrov és stábjának kezében. Segítője, Albert Bosch ugyanis korábban nyolc évet dolgozott az Espanyol utánpótlásában, így szolgálhatott olyan információkkal a csapatról, amik még jól jöhetnek az FTC-nek ma este. Rebrov persze részleteket nem árult el, de azt elismerte, jól jön Bosch ezirányú segítsége.

Azzal kapcsolatban, hogy a Ferencváros 15 év után szerepelhet ismét egy nemzetközi kupasorozat csoportkörében, elmondta, tisztában vannak azzal, mit jelent Magyarország bajnokaként itt lenni, és azt is tudja, hogy nagy nyomás van rajtuk, ami azonban ilyenkor helyén való. Hangsúlyozta: a taktika mellett a magabiztosság is elengedhetetlen ezen a szinten a győzelemhez.

Ebben egyet lehet érteni az ukránnal, aki egyébként már európai és ázsiai Bajnokok Ligája-múlttal is rendelkezik edzőként, de ez az első alkalom, hogy az Európa Ligában bizonyíthat.

Tart az Espanyol az FTC-től?

Ahogy föntebb említettem, az Espanyol 12 év kihagyás után tér vissza az európai színpadra, így érthetően ünnepi mérkőzésre készül a csapat.

„Különleges mérkőzés lesz, mert tizenkét esztendeje nem szerepeltünk európai porondon. Ez egy emocionális pillanat lesz nekünk és a szurkolóknak is, ennek megfelelően kell teljesíteni majd” – mondta szerdai sajtótájékoztatóján a nyáron kinevezett David Gallego vezetőedző, akinek bevallása szerint eddigi legfontosabb összecsapása vár rá a barcelonaiak kispadján.

A tréner hozzátette, három nyeretlen spanyol bajnoki mérkőzés után sokat lendített az együttesén, hogy vasárnap hátrányból fordítva 2:1-re győzött az Eibar vendégeként. Szerinte magas színvonalon focizott a csapata, de úgy vélte, támadójátékban még fejlődnie kell. Utóbbi kijelentésével arra utalt, hogy a gárda az első három meccsén a La Ligában gólképtelen volt.

„Ismerjük a Ferencvárost, láttuk a selejtezőben. A rivális erejét jól mutatja, hogy tíz nemzet játékosai alkotják a keretét. Védekezésből nagyszerűen vált támadásba, illetve nehéz gólt szerezni ellene” – beszélt a magyar bajnokról Gallego, aki a mérkőzés kulcsát abban látja, hogy támadásban az Espanyol uralja a játékot.

Elárulta, a sorozatterhelés miatt lesznek változások a La Liga-összecsapáshoz képest.

„Sok munka árán kijutottunk az európai kupaporondra, ez lesz az első főtáblás meccs az új stadionban, így gyermeki lelkesedéssel várjuk a találkozót” – utalt Javi López csapatkapitány arra, hogy egy évtizede adták át a klub 40 500 néző befogadására alkalmas létesítményét, azóta viszont sem a BL-ben, sem az EL-ben nem szerepelt az Espanyol.

A 33 esztendős védő, aki tíz éve tagja a klub felnőttcsapatának, kijelentette, éppen ezért nyerniük kell.

Az nem kérdés, hogy a papírforma az Espanyol győzelmét vetíti előre, és abban is nehéz vitatkozni, hogy az fogja nagyban meghatározni a mai mérkőzés kimenetelét, hogy melyik csapat tudja saját játékát a másikra erőltetni. Sok esélyt nem látok rá, hogy a Ferencváros fogja uralni a játékot, mégha Rebrov fogadkozik is, hogy szeretnék a saját focijukat játszani. Ha ez mégis megtörténne, akkor lesz a legnagyobb esély arra, hogy gólt szerezzen az FTC, s esetleg képes legyen pontot, akár pontokat rabolni Barcelonából.

Más esetben alighanem óriási nyomás fog nehezedni a Ferencváros védelmére és kapujára, amit jó kérdés, ki tud-e bírni 90 percen keresztül a magyar bajnokcsapat.

Bízzunk benne, hogy sikerül jó eredményt elérnie a zöld-fehér gárdának, és akkor majd mindenki elégedett lehet az este végén.

Európa Liga, H-csoport, 1. forduló:

Espanyol – Ferencváros 21:00 (Tv: Sport 1)

Ludogorec – CSZKA Moszkva 21:00

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: 24.hu

Leave a Reply