Átigazolási összefoglaló (augusztus 27.)

VIDEÓVAL – A labdarúgó átigazolási időszak az utolsó hetéhez érkezett: hétfőn zár a piac, így a kluboknak, ügynököknek és játékosoknak most már nyélbe kell ütniük az utolsó üzleteket. A Sportudvar ezen a héten minden hétköznap, valamint vasárnap napi összefoglalóval, hétfőn pedig egész napos élő tudósítással fog jelentkezni a legfontosabb eseményekről. Érdemes ezúttal is a Sportudvarral követni a transzferidőszak véghajráját!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
HAZAI HÍREK
Szalai Ádám visszatér korábbi csapatához

Ahogy arról tegnap beszámoltam, Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Montenegró elleni barátságos és a Szlovákia elleni Eb-selejtezős összecsapásra készülő keret kihirdetése kapcsán tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre reagálva közölte: Szalai Ádám (a kiemelt képen), a Hoffenheim csatára klubot vált, amit hivatalosan ma fognak bejelenteni.

A hivatalos bejelentésre délután került sor. A közlés szerint Szalai Ádám 2021 nyaráig írt alá régi-új csapatával, az FSV Mainzzal, amelyhez ingyen érkezett Hoffenheimből. A magyar labdarúgó így nyilatkozott a mainzi egyesület honlapjának: “Érzelmes pillanat volt számomra az aláírás. Mikor tegnap a városban jártam, rengeteg szép emlék jutott az eszembe, jó újra itt lenni. Voltak ajánlataim máshonnan is, de boldog vagyok, hogy nem kapkodtam el a váltást, úgy érzem, hogy a Mainzhoz történő visszatérés a legjobb döntés volt, amit hozhattam”.

A Mainz régi-új szerzeményéről a klub sportigazgatója, Rouven Schröder is nyilatkozott:  “Szalai Ádám egy jó felépítésű támadó, óriási veszélyt jelent a kapuk előtt. Jól ismeri a Mainzot, a klubot, a játékfilozófiánkat, és egy olyan srác, aki abszolút csapatjátékos, mindig mindent a csapat érdekében tesz. Ő lehet az a fontos darab, aki még hiányzott a kirakósból. Örülünk, hogy visszatér a csapatunkhoz”.

Szalai a hivatalos bejelentés után a közösségi oldalán köszönetet mondott a Hoffenheim szakmai stábjának, illetve szurkolóinak a közösen eltöltött időért és az elért sikerekért.

“Kedves TSG-szurkolók! Nagyon szépen köszönöm az elmúlt években nyújtott támogatásotokat. Szívesen gondolok vissza az együtt eltöltött pillanatokra. Most eljött az ideje, hogy más utakon folytassam. Mindenkinek, aki az elmúlt években a TSG-nél támogatott, a legjobbakat kívánom. A Ti Ádámotok”  írta az Instagramon a rutinos csatár.

Az Újpesten, majd a Stuttgart és a Real Madrid utánpótlásában nevelkedő Szalai Ádám számára nem lesz ismeretlen a légkör, hiszen korábban előbb 2010 januárjában kölcsönbe érkezett a Castillától fél évre, majd ezt követően végleg szerződtette a Mainz, és összesen három és fél évig játszott a klubban. A csapat színeiben összesen 85 tétmérkőzésen szerepelt, ezeken 24 gól és 13 gólpassz volt a mérlege.

2013-ban 8 millió euróért cserébe a Schalke játékosa lett, és gyakorlatilag BL-csoportkörbe segítette új gárdáját, hiszen a PAOK elleni selejtezőben otthon gólpasszt adott (1:1), idegenben pedig két góllal vette ki a részét a 3:2-es sikerből. A csoportkörben már nem jött össze az újabb gól, ahogyan a Real Madrid elleni nyolcaddöntőben sem. A gelsenkirchenieknél 28 bajnoki mérkőzésen hétszer volt eredményes, összesen így kilenc találatig jutott ebben a csapatban, mivel egy évvel később a Hoffenheim hatmillió euróért megvette.

Egy hannoveri fél évet leszámítva ezt követően ezt a gárdát erősítette, és itt is összejött neki egy BL-csoportkör, ebben a klubban 113 ütközeten 25 gól és 13 assziszt volt a mérlege.

Az 56 válogatott meccsen 20-szor eredményes Szalai korábban a Nemzeti Sportnak arról beszélt, elsődleges célja, hogy maradjon a Bundesligában – amelyben eddig 51 találatot jegyzett –, ez most valóra vált.

Nyíregyházáról érkezett kapus Újpestre

Fiatal kapust szerződtetett az Újpest, a 23 éves Fadgyas Tamás a Nyíregyházától érkezett a Megyeri útra – jelentette be hivatalos honlapján a lila-fehér klub.

Fadgyas korábban állt a ZTE és az MTK alkalmazásában is, míg a legutóbbi idényben Nyíregyházán szerepelt, hét mérkőzésen védett az NB II-ben.

„Magyarország egyik legnagyobb múltú klubjához jönni nagy megtiszteltetés, ennek nagyon jó részese lenni. Első körben a második számú csapatnál kaphatok majd lehetőséget, de rendkívül motivál, hogy azért küzdjek, bemutatkozhassak idővel az élvonalban is. Jó a szakmai stáb, tetszenek a körülmények, így minden adott ahhoz, hogy egyre feljebb kerüljek” – mondta a szerződés aláírása után a klub hivatalos honlapján Fadgyas, aki a 34-es mezszámot választotta a lila-fehéreknél.

Az Újpest keretében Fadgyas Tamás a negyedik kapus Filip Pajovics, Banai Dávid és Gundel-Takács Bence után, de utóbbi labdarúgó minden bizonnyal távozik a Megyeri útról.

A lila-fehérek honlapja arról nem tesz említést, hogy Fadgyas mennyi időre kötelezte el magát a klubhoz.

MK-győztes játékossal erősített a Kecskemét

Négy év után visszatért a Kecskeméti TE-be a korábbi magyar utánpótlás-válogatott Patvaros Zsolt – közölte az NB III-as csapat hivatalos honlapja.

A 26 éves Patvaros Zsolt a KTE színeiben 64 élvonalbeli meccsen lépett pályára, tagja volt a 2011-ben Magyar Kupát nyerő csapatnak.

A kecskemétiek élvonalból történő kizárása után három esztendőt a ZTE-ben töltött, az elmúlt idényben pedig a szintén NB II-es Balmazújvárosban focizott.

„Nyár elején megállapodtam a Balmazújvárossal kettő plusz egy éves hosszabbításban, miután egy új befektetői csoport jelent meg, mely vállalta volna a tartozások kiegyenlítését. Akkor úgy tűnt, hogy rendeződik a klub helyzete, el is kezdtük az edzéseket egy új szakmai stábbal, majd július vége felé ez az egész meghiúsult, a befektetői csoport visszalépett” – idézi a kecskemetite.hu Patvarost, aki előbb edzéslehetőséget kért volt csapatától, és most hivatalosan is a játékosa lett.

A KTE négy forduló után négy ponttal a 10. helyen áll az NB III Közép-csoportjában.

NEMZETKÖZI HÍREK
Világbajnok védőt igazolt a Fenerbahce

A Fenerbahce hivatalos oldalán jelentette be, hogy megállapodott a francia világbajnok védővel, Adil Ramival. A Marseille-nél nyáron szerződést bontó, 33 éves bekk egy plusz egy éves szerződést írt alá.

Ramival augusztus elején bontott szerződést korábbi csapata, az Olympique Marseille. Az ok nem mindennapi: a vb-győztes védő korábban arról tájékoztatta a klub vezetőségét, hogy sérüléssel bajlódik, ami miatt nem is vett részt a gárda nyári felkészülésén, ám mindeközben elment egy televíziós valóságshow-ba szerepelni, amelyben ráadásul az egyik feladatnál iszapban kellett birkóznia.

A L’Équipe úgy tudja, a Marseille eleinte csak felfüggesztette Ramit, aki Pamela Andersonnal való szakítása óta rendkívül kicsapongó életet él. Úgy hírlik, hogy a labdarúgó eredetileg az MLS-ben akarta folytatni, s ehhez Anderson befolyását próbálta felhasználni – a Baywatch sztárja állítólag el is intézte volna a védőnek, hogy a Los Angeles FC-hez szerződhessen, de amikor a pár szakított, a váltás lehetősége kútba esett.

Rami a Lille-ben lett európai szinten is jegyzett focista, majd légiósként megjárta a Valenciát, a Milant és a Sevillát. A Marseille 2017 nyarán szerződtette, első évében alapember volt, majd az előző idényben már csak 16 bajnoki találkozón jutott lehetőséghez.

Nem Rami az első világbajnok francia, aki idén nyáron Isztambulba szerződött. Néhány héttel ezelőtt Steven Nzonzi a Romától kölcsönbe került a Galatasarayhoz.

Eldőlt: Törökországban marad a togói veterán

A török élvonalban szereplő Kayserispor Twitter-oldalán jelentette be, hogy szerződtette Emmanuel Adebayort. A 35 éves togói csatár egy évre kötelezte el magát új klubjához, amelyhez egy másik Süperlig-egyesülettől, a Basaksehirtől érkezett.

Visszatért Kanadába a Marseille egykori játékosa

Az észak-amerikai profi ligában (MLS) szereplő Montréal Impact együttese bejelentette Rod Fanni érkezését. A 37 éves védő a 2019-es szezon végéig (Amerikában tavasz-ősz rendszerű a bajnokság) szóló szerződést írt alá a kanadai klubbal, amelyben tavaly már lejátszott 26 alapszakasz-mérkőzést.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: fsvmainz05.de

Leave a Reply