Az angoloknál már ma véget ér az átigazolási időszak – de miért?

Amíg a franciáknál, a németeknél vagy az olaszoknál egészen szeptember 2-áig nyitva lesznek a piacok, addig Angliában magyar idő szerint ma 18 órakor lezárul a nyári átigazolási szezon. Ez részben gazdasági döntés is, de közrejátszik benne a Premier League hétvégi rajtja is. Kérdés, mennyire jó ötlet ez?

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Biztosan vannak páran, akik csodálkoznak azon, hogy az angol klubok már most, augusztus elején akkora rohanásba kezdtek az átigazolási piacon, mintha már annak az utolsó hetében lennénk. Pedig ez a szigetországban tényleg így van. Az igaz, hogy Európa jelentős részén augusztus 31. vagy szeptember 2. a nyári transzferidőszak zárónapja (augusztus 31. szombatra esik, így több helyen szeptember első munkanapja a határidő), azonban a labdarúgás őshazájában már ma, magyar idő szerint 18:00-kor bezár a bazár. Ez azt jelenti, hogy eddig az időpontig kell nyélbe ütni és a hivatalos szervekkel elfogadtatni, regisztráltatni az átigazolásokat, mert egészen január elsejéig csak szerződés nélküli, tehát szabadon igazolható labdarúgók megszerzésére lesz lehetőség. A többi nagy ligában, vagyis Francia-, Német-, Olasz- és Spanyolországban szeptember 2-áig tart nyitva a piac, holott ezek a bajnokságok menet közben szintén kezdetüket fogják venni (a franciáknál ezen a hétvégén, a németeknél és a spanyoloknál a jövő hétvégén, az olaszoknál augusztus 24-25-én startol az új kiírás).

Anglia azért különcködik ebben a tekintetben (is), mert azt szeretné, ha a csapatok végleges keretekkel vágnának neki a Premier League-nek, amely pénteken este, a Liverpool – Norwich City mérkőzéssel veszi kezdetét. A döntés meghozatalában szerepet játszott az is, hogy az utóbbi években több menedzser is panaszkodott klubjának vezetőinél amiatt, hogy augusztus utolsó napjaiban, tehát amikor már javában dübörög az új bajnoki évad, az utolsó érkezőknek és távozóknak köszönhetően változik a keret létszáma, ami problémákat okozhat a csapat összeállításában és a megfelelő taktika kiválasztásában is. “Az angol vezetők teljes mértékben tisztában vannak a méltányosság fogalmával. Mindenkinek a lehető legstabilabb kerettel kell megkezdenie a bajnokságot, s ezt az állapotot legalább a téli piacig meg kell tartania” – jelentette ki Vincent Chaudel francia sportközgazdász, a Sportgazdasági Obszervatórium alapítója.

Anglia a többi topligához képest korai zárás ellenére ugyanakkor továbbra is a legnagyobb átigazolási piaccal rendelkezik. Keddig a Premier League-klubok összesen 1 milliárd 28 millió eurót költöttek igazolásokra. Ugyan nem sokkal marad el tőle a spanyol La Liga (1,2 milliárd euró), de továbbra is az angol bajnokság teljesít a legerősebben a transzferek terén. Csak összehasonlításképpen: a harmadik helyet elfoglaló olasz Serie A egyesületei 933 millió eurós forgalmat bonyolítottak le keddig, a német Bundesliga 663, míg a francia Ligue 1 “csupán” 418 milliónál tart. “Az angol labdarúgás megőrizte domináns szerepét. Ennek köszönhetően megteheti azt, hogy megszabja, meddig tarthat nyitva a piac. Ezt a döntést más országok nem hozhatják meg jelenlegi helyzetükben” – tette hozzá a sportközgazdász.

Az angol klubok tudomásul vették azt, hogy a piac kisebb lett, hiszen kevesebb idejük van új játékosokat szerezni, ugyanakkor fölismerték azt is, hogy ily módon nem kell mindenáron horribilis költekezésekbe fogni, ezáltal olyan költségvetést szabhattak meg a nyárra, amely nem vetett fel rizikófaktorokat a teljes éves büdzsé tarthatóságára vonatkozóan. Ezzel elejét lehet venni annak, hogy az egyesületek belekeveredjenek már-már határtalan licitálásokba, amelyeknek az a végük, hogy egy nagy sztárt az eredeti kivásárlási árának sokszorosán tudnak csak megszerezni, mivel az utolsó napokig küzdeni kell érte más topklubokkal (vagy legalábbis gazdag klubokkal) újabb és újabb, egyre eszementebb összeget tartalmazó ajánlatok megfogalmazásával.

Ugyanakkor azzal, hogy az angol klubok jelentős része gyakorlatilag pénzt takarít meg a korai piaczárással, annál többet fog költeni egyéb kiadásokra, olyanokra, amelyek növelik az inflációt. Az angol egyesületeknek sok készpénzük van, és sok esetben így (csekken keresztül) rendezik a munkabéreket és egyéb, bérjellegű juttatásokat terhelő közterhek befizetését. Az elmúlt húsz évben emiatt valósággal fölrobbant az angol fociklubok körüli infláció – véli a szakértő.

Ez az infláció pedig közvetlen következményekkel jár a szigetországi elitklubok bankszámláira nézve, hiszen ahogy nő az infláció, úgy nőnek a kiadások és ezek teljesítéséhez egyre több és több készpénzt kell fölvenni, ami értelemszerűen apasztja az egyenlegeket. Ezáltal a jövedelmezőség romlik, és növekszik azon kluboknak a száma, amelyek pénzt veszítenek. “A Premier League érdeke a piac szabályozása a tárgyalások napjainak és ennélfogva az ehhez kötődő utazások számának csökkentésével” – mondja Vincent Chaudel.

Vajon más országok követni fogják az angol logikát?

Mivel Anglia számít Európa legnagyobb vásárlójának, ezért az ottani piac lerövidítésére vonatkozó döntés dominószerűen fog hatni a kontinens többi erős országára is. “Pl. itt vannak a francia klubok, amelyek a kereskedésen alapuló modelljükkel (amely számos olyan fiatal potenciális játékos fölkutatását vonja maga után, akik esetében a későbbiekben erőteljes nyereségre számítanak) rendre megsokszorozzák angol klubokkal folytatott tranzakcióikat. Ha az angolok korábban abbahagyják a vásárlást, akkor a franciák kevesebb játékost fognak eladni. És mivel a francia egyesületek csak a saját nevelésű játékosaikról való lemondás után fektetnek be új labdarúgókba, ez nem feltétlenül jó hír Franciaország számára, amely elsősorban játékosokat exportál” – véli a gall szakember, aki rövidtávon arra számít, hogy a többi topligás nemzet, tehát a franciák, a németek, az olaszok és a spanyolok is előbb-utóbb saját bajnokságaik kezdetéhez fogják igazítani a nyári átigazolási piac bezárását. Valahol ez igazságos lépés is lenne, ugyanakkor az is indokolná, hogy a legjobban fejő angol pénzcsapok ideje korán, ma 18:00-kor elzáródnak.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply