Tour de France: Az utolsó hét, amikor bármi megtörténhet

Az elmúlt években nem sok példa volt arra, hogy olyan szoros legyen az állás az összetett élmezőnyében a francia kerékpáros körverseny, a Tour de France utolsó hetének kezdetén, mint idén. Az éllovas Julian Alaphilippe-nek ugyan 1 perc 35 másodperces előnye van a címvédő és most második Geraint Thomas előtt, azonban a vasárnapi szakaszon mutatott gyengélkedése reménnyel töltheti el üldözőit az utolsó etapokon. Az összetett 2. és 6. helyezettjét viszont csupán 39 másodperc választja el egymástól, vagyis óriási harcra lehet számítani. Az útvonal pedig nem lesz egyszerű, hiszen javarészt az Alpokban fognak tekerni a versenyzők, úgyhogy izgalmakból aligha lesz hiány a vasárnapi, párizsi befutóig.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Nimes-ben töltötte utolsó pihenőnapját az idei Tour de France mezőnye hétfőn. Ez a nap a pihenés és a készülés mellett természetesen nem múlhatott el sajtónyilatkozatok nélkül sem. Az összetettet a hazai Julian Alaphilippe, a Quick Step kerekese vezeti, akinek 1 perc 35 másodperc az előnye a mögötte álló címvédővel, a brit Geraint Thomasszal szemben. Alaphilippe a vasárnapi hegyi szakaszon a gyengélkedés jeleit mutatta, hiszen 2 perc 26 mp-s előnnyel vágott neki az etapnak, vagyis közel egy percet veszített Thomasszal és a többi üldözővel szemben. A francia azonban a sajtótájékoztatón – amelyre nem meglepő módon zsúfolásig megtelt a terem – kijelentette, érez magában annyit, hogy megőrizze a sárga trikót a Champs-Élysées-ig, a befutó helyszínéig, de ő is tudja, hogy irtó nehéz dolga lesz, már csak azért is, mert nem egy olyan csapat áll mögötte, amely Tour de France-győzelemre készült volna az elmúlt hónapokban.

Alaphilippe elmondta, sokat edzett a hegyekben az elmúlt egy évben, s ennek köszönhető, hogy az eddigi hegyi szakaszokon remekül helytállt, leszámítva a vasárnapit. Bevallotta, hogy még saját magát is meglepte azzal, hogy mennyire erős tudott lenni a Pireneusokban, s éppen ezért már most elégedett azzal, amit elért az idei Nagy Körön. Természetesen az utolsó hétre nem úgy fordul rá, hogy neki most már minden mindegy, igenis meg akarja őrizni a sárga trikót.

Dolga viszont egyáltalán nem lesz egyszerű. A mai, sorrendben 16. szakasz minden valószínűség szerint komoly hőség, akár 40 fok közepette rajtolhat el Nimes-ből. A mai etap még síkvidéken fog zajlani, csütörtökön, pénteken és szombaton viszont az Alpokban három kőkemény szakasz vár a mezőnyre. Abban minden szakértő és újságíró egyetért, hogy az utolsó hat nap útvonala bőven tartogat olyan pontokat, amelyek meglepetéseket hozhatnak vagy eldönthetik a végső győzelem sorsát.

Mint említettem, Nimes-ben és környékén nagy meleg várható a mai szakasz során, ami természetesen komolyan igénybe fogja venni a versenyzők testét. Azokét is, akik a mai napon gyakorlatilag csak testben lesznek ott, lélekben viszont már az Alpok “gyilkos” vonulataira fognak készülni. Van is mire, hiszen csütörtöktől szombatig összesen hat, 2000 méter fölötti hegytető lesz a menüben, amely alatt minden centiméternek és minden másodpercnek nagy súlya lesz.

15 szakasz után Julian Alaphilippe tehát 1 perc 35 másodperccel vezet az összetettben. Ez az előny elegendő lehet Párizsig, amennyiben jól tudja tartani magát a hegyekben. Mögötte viszont minden valószínűség szerint nüanszok fognak dönteni a helyezésekről, ugyanis a 2. és a 6. helyen álló kerékpárost csupán 39 másodperc választja el egymástól. Nyilvánvaló, hogy az érintettek nem csak saját teljesítményükre fognak fókuszálni, hanem ellenfeleik gyengeségeire, botlásaira is, hiszen akár egy apró hiba elegendő lehet ahhoz, hogy valaki helyeket essen vissza, vagy helyeket lépjen előre a rangsorban. Döntő faktor lesz a frissesség. Az elszántság és a vállalkozó szellem mellett ugyanis ez is figyelembe veendő változó egy szinte elviselhetetlen utolsó héten.

Mire mehet a címvédő?

Az Ineos (egykori Sky) csapata komoly dilemmának néz elébe. Első számú versenyzőjük, a címvédő Geraint Thomas és Egan Bernal is a top 10-ben tartózkodik az összetettben. A walesi Thomas a Pireneusokban hektikusan teljesített, hiszen szombaton nem bírta a Tourmalet-t Alaphilippe-pel szemben, s több mint kettő perces hátrányt szedett össze. Másnap viszont ki tudta használni a francia éllovas gyengélkedését, s több mint 50 másodpercet tudott hozni rajta.

Bernal mindkét Pireneusokbeli szakaszon erős volt, így joggal vetődhet fel a kérdés, hogy kettejük közül vajon ő vagy Thomas bírhatja-e jobban az Alpokat? Az Ineos híres arról, hogy milliméterre pontosan ki tudja számítani egy verseny alakulását, s ezáltal a csapatvezetés tudja, hogy kit kell előnyben részesíteni. Csak a hatékonyság és az eredmények számítanak. Vagyis, aki jobban teljesít, azt fogják támogatni a csapattársak. Minden bizonnyal szerdán, az első, még viszonylag könnyedebb alpesi szakaszon eldől, hogy Thomas vagy Bernal lesz-e az, aki jobbnak bizonyul a másiknál, ugyanis ezt a döntést nem lehet csütörtökig, péntekig húzni, amennyiben az Ineosnál komolyan gondolják a sárga trikó elhódítását, amely az elmúlt öt évben rendre valamely versenyzőjükön díszelgett Párizsban, hiszen Thomas tavalyi sikerét megelőzően öt év leforgása alatt négyszer Chris Froome lett az összetett győztese. Froome idén sérülése miatt nem tudott rajthoz állni a Tour de France-on, tavaly pedig gyengébbnek bizonyult Thomasszal szemben, ezért lényegében át kellett engednie a sárga trikót és a vezető szerepét honfitársának. Az is igaz ugyanakkor, hogy az útvonal inkább a tapasztaltabb Thomasnak kedvezhet Bernallal szemben, úgyhogy egy újabb vezetőváltásra kevés esély mutatkozik.

A holland Steven Kruijswijk, az idei francia körversenyen eddig 4 szakaszgyőzelmet arató Jumbo-Visma csapat vezető versenyzője is esélyes még a sárga trikóra, de ugyanez elmondható a pontversenyt meggyőző fölénnyel vezető Peter Sagan csapatában, a Borában tekerő fiatal németről, Emanuel Buchmanról is, akit a francia sajtóban titkos esélyesként és kívülállóként jellemeztek.

A franciákat természetesen Julian Alaphilippe érdekli legjobban, de nem csak ő, hanem Thibaut Pinot is, aki fantasztikusan szerepelt a Pireneusokban, hiszen szombaton szakaszt nyert (Alaphilippe előtt), vasárnap pedig a második lett. Amennyiben remek formáját át tudja menteni az Alpokra, akkor akár még számára is szép véget érhet a hazai körverseny. Ehhez – a riválisok botladozásai mellett – szükség lesz a bátorságra, az elszántságra, a nagy szívre és a keményen dolgozó testre is, hiszen aki ezek közül akárcsak egyiknek nincsen birtokában a harmadik héten, nem érhet föl a csúcsra, nem veheti föl a sárga trikót Párizsban, sőt célba sem érhet. És ez nem csak az összetettben magasabbra törőkre igaz, hanem azokra is, akik már megállapodtak, s már csak annyi a céljuk, hogy befussanak a Champs-Élysées-n.

Ebben az évben a bizonytalanság ködjébe burkolózott epilógus nagyban függ a főszereplők személyiségétől, a hagyományos számolgatóktól és a féktelen verseny támogatóitól. Ahogy Jean-Julien Ezvan, a Le Figaro cikkírója fogalmaz, a Tour de France újra él. Miután sok problémát, botrányt és könyörtelen dominanciát szenvedett el, amelyek lassan nagy hírnevét is kikezdték, idén Nimes-ben egy, a közelmúltnak hátat fordító, mosolygó Tour de France folytatódik, ami semmit sem akar tiltani. Nem tiltja a késhegyre menő csatákat és a nagy izgalmakat sem. Reméljük, egyikből sem lesz hiány.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sipa

Leave a Reply