Egyre többen szeretnének ötszettes női teniszmeccseket

Az elmúlt napokban több ismert személyiség, köztük a sportág egykori legendája, Martina Navratilova is kifejezte abbéli reményét, hogy rövidesen már a nők számára is három nyert szettre menő mérkőzéseket fognak rendezni a tenisztornákon. Jelenleg csak a férfi találkozókon kerül sor maximum öt játszmára, a hölgyeknél elég kettőt nyerni a győzelemhez, vagyis legfeljebb három szettet vívnak. Napjainkban egyre többen vélik úgy, hogy igazságtalan az, hogy a nők rövidebb mérkőzéseket játszanak, holott ők is képesek volnának ugyanannyit játszani, mint az urak. A kérdés egyelőre megosztja a közvéleményt, de egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy nap valóság lesz belőle.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A 62 éves Martina Navratilova otthon érezheti magát Wimbledonban, ahol jelenleg is zajlik az év harmadik Grand Slam-tornája, a brit nyílt bajnokság. A cseh születésű, 1981 óta azonban amerikai állampolgárnak számító egykori kiválóság összesen kilenc alkalommal nyerte meg a London melletti nagy presztízsű füves pályás torna női egyéni címét 1978 és 1990 között. Ez alapján nem meglepő, hogy szavára mindmáig nagyon adnak a briteknél. A korábbi teniszsztár manapság azért küzd, hogy a nők a férfiakkal egyenlő feltételekkel vehessenek részt a sportéletben, így nem meglepő néhány napja tett kijelentése, miszerint jó volna, ha a jövőben az urakhoz hasonlóan a hölgyek is három nyert szettre menő mérkőzéseket vívhatnának egymással a teniszpályákon.

A legnagyobb tornákon többet játszanak a férfiak

Jelenleg a négy Grand Slam-torna, vagyis az Ausztrál Open, a Roland Garros, Wimbledon és a US Open lebonyolítása is úgy néz ki, hogy amíg a férfiak mérkőzései maximum öt szettből állhatnak, addig a női találkozók csupán háromból. A kisebb tornákon az urak is csak két nyert szettre játszanak. Navratilova ezen a szabályon akar gyökerestül változtatni.

“Talán meglehetne oldani azt, hogy a negyeddöntőkig mindenki két nyert szettre játsszon, majd a negyeddöntőktől fogva egészen a döntőig a férfiak és a nők is három nyert szettre játszhassanak” – magyarázta Navratilova a Times című londoni lapnak.

A GS-tornákon kívül a nemzetek számára rendezett kupákban tesznek különbséget a nemek között a szettszám tekintetében, hiszen a férfi együttesek számára szervezett Davis-kupában is három nyert szett szükséges egy mérkőzés megnyeréséhez, míg a nők számára kiírt Fed-kupában elég csak kettő. Az ATP (férfi)- és WTA (női)-tornák mindegyikén kettő játszmát kell behúzni a sikerhez.

Navratilova úgy látja, véleményével egyelőre kisebbségben van a teniszvilágban, éppen ezért fölszólította a nemzetközi szervezetek vezetőit, hogy sürgősen változtassanak látásmódjukon. “Mi a legjobbat akarjuk a világnak, de vajon mindenki akarja ezt?” – tette föl a kérdést az amerikai, akiről azt is tudniillik, hogy nem csak a férfi-nő egyenlőségért, hanem az LGBT-közösség jogaiért is harcol.

Egy korábbi francia elnökjelölt egy véleményen van Navratilovával

Nem Martina Navratilova volt az egyetlen és az első, aki a napokban a tenisz szabályainak a nemek közötti egyenlőség előmozdításának irányába történő megváltoztatását kezdeményezte. Ségoléne Royal, aki 2007-ben második lett a francia elnökválasztáson Nicholas Sarkozy mögött, egy pénteki interjúban “extravagánsnak” minősítette a párizsi Grand Slam-torna, a Roland Garros televíziós közvetítését és botrányosnak nevezte a közvetítőtársaságok azon “diktátumát”, miszerint több férfi mérkőzést kell adni, mint nőit.

“A Roland Garros egy botrány! A Roland Garroson a nők legfeljebb három szettet játszanak, míg a férfiak ötöt. Évek óta kérdezem: ‘A nők miért csak három szettet játszanak?’. ‘Mert az nem érdekes. Túl sok tv-csatornát foglalna le, ami nem lenne érdeklődésre méltó’. Tehát a teniszben alárendelik a nőket a férfiaknak. Ez extravagáns dolog” – háborgott a baloldali politikus, aki maga is a férfi-nő egyenlőség erősítéséért küzd.

A korábbi elnökjelöltnek volt egy igen furcsa javaslata is, aminek őszintén szólva, első blikkre nem tudom, mennyi köze van a férfi-nő egyenlőséghez. Royalnak azzal is gondja van, hogy kőbe vésett szabály az, hogy a női egyéni döntőjét szombaton, a férfi egyéni fináléját pedig vasárnap kell megtartani. Úgy véli, igazságosabb lenne, ha sorsolással döntenék el, hogy melyik napon melyik döntőre kerüljön sor.

Amikor először olvastam ezt a javaslatot, elsőre arra gondoltam, hogy ez a nő kicsit megbolondult. Arra nem is gondol, hogy a nagy tenisztornák szervezői talán egyszerűen csak udvariasságból teszik a női döntőt korábbi napra? Na mindegy…

A következő gondolatom az volt, hogy ennek talán az az oka, hogy a férfi tenisz iránt eleve nagyobb az érdeklődés, mint a nőkkel szemben. Úgy látom, ennek az az oka, hogy az uraknál már több mint tíz éve ott van az élmezőnyben három korszakos zseni: Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovics, akiknek mindmáig csodájára jár a világ, hiszen 30+-osan is sorra nyerik a nagy tornákat és a világranglistán gyakorlatilag kibérelték maguknak az első három helyet.

Ezzel szemben a nőknél sokkal kiegyenlítettebbek az erőviszonyok, hiszen a Grand Slam-tornákat mindig más játékos nyeri, s manapság nem nagyon van olyan teniszező, aki igazán kiemelkedne a többiek közül. Ott van persze Serena Williams, aki Federerékhez hasonlóan szintén hosszú évek, sőt évtizedek óta ott van az elitben, de 2017-es szülése óta visszaestek az eredményei.

Félreértés ne essék, mindezzel nem azt akarom szemléltetni, hogy gyengébbnek tartanám a női teniszt. Egyszerűen sok emberben ott van hozzám hasonlóan az az érzés, hogy mennyire kiváltságosnak érezheti magát, hogy abban a korszakban él, amikor Federer, Nadal és Djokovics harcolnak egymással a tornagyőzelmekért. Valahol már az is nagy örömet jelent, hogy egyáltalán még mindhármójukat láthatjuk játszani, hiszen különösen Federer már nem áll messze a negyedik X-től. Ezt ő is érzi, hiszen nem kevés tornát kihagy már manapság, hogy a legfontosabb versenyekre topformába lendülhessen. Ki kell mondani, nincs messze az a nap, amikor be fogja jelenteni visszavonulását, és szerintem Nadalban is csak legfeljebb 3-4, míg Djokovicsban 5-7 igazán jó év van.

A nőknél rengeteg a kiváló játékos. Mivel a nagy tornákat szinte mindig más és más nyeri, emiatt a világelső személye is gyakran változik, ami a teniszben szintén nem elhanyagolható szempont. Persze ez még nem kell, hogy a női tenisz iránti kisebb érdeklődést eredményezze, de úgy látom, hogy az, hogy napjainkban rengeteg Grand Slam-esélyes játékos van a szebbik nem mezőnyében, s az embernek szinte már kapkodnia kell a fejét azon, hogy hol, ki ér fel a csúcsra, s éppenséggel ki vezeti a világranglistát, az sokak szemében kevésbé teszi érdekessé a női teniszt a férfi szakággal szemben, ahol három korszakos egyéniség ütöget mindmáig. Olyan egyéniségek, akiken egész generációk nőttek és nőnek fel.

Mindettől függetlenül nem vagyok ellenzője az ötszettes női meccseknek, mivel én is úgy gondolom, hogy képesek ennyi játszmát letudni a hölgyek egy mérkőzés során. Az már más kérdés, hogy ez vajon növelné-e a női tenisz nézettségét és népszerűségét, de azt hiszem, érdemes volna megpróbálni. Most már csak az a kérdés, vajon a tenisz vezetői is akarják-e ezt?

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: GLYN KIRK/AFP

Leave a Reply