Nem Neymar a focitörténelem legdrágább igazolása

A Play Ratings internetes oldal egy igen érdekes összeállítást közölt a labdarúgás történetének legdrágább átigazolásairól. A rangsor nem pusztán a transzferek tényleges értékén alapult, hanem figyelembe vette az inflációt és az igazolás idején fönnálló gazdasági kontextust is. Ennek eredményeképpen arra jutottak az oldal szerzői, hogy nem Neymar kettő évvel ezelőtti, Barcelonából Párizsba történt átigazolása volt minden idők legdrágább transzferje. A listát egy másik brazil, Ronaldo vezeti, akinek egy 1997-es klubváltását találták mai árfolyamon a legtöbb pénzt fölemésztőnek a szakértők.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Ronaldo, a brazil labdarúgás egykori nagy sztárja 1997-ben igazolt a Barcelonából az Interhez, miután egy szezont töltött el Spanyolországban. A brazil 47 gólt szerzett 49, gránátvörös-kék mezben lejátszott mérkőzésén, így nem csoda, hogy több klub is akkoriban magasnak számító összegeket kínált érte a katalánoknak. Ronaldo végül nagyjából 28 millió eurónak megfelelő összegért szerződött Barcelonából Milánóba, ami akkoriban rekordnak számított, de ha figyelembe vesszük az inflációt és a gazdasági kontextust is, akkor mindmáig ez a rekordigazolás. Ronaldo Olaszországba költözése ugyanis mai árfolyamon 433 millió euróba, 140,2 milliárd forintba kerülne, vagyis sokszorosa lenne a csúcsot ténylegesen tartó honfitársáénak, Neymarénak, aki 2017-ben 222 millióért szerződött a Barcelonától a Paris Saint-Germainbe – állapította meg a Play Ratings.

Ronaldót Maradona és Platini követi, Neymar csupán az 5.

A honlap által alkalmazott sajátos számítási mód alapján a focitörténelem második legdrágább játékosának Diego Armando Maradona számít, aki 1984-ben mai árfolyamon 346 millió euróért igazolt a Barcelonától a Napoliba. A harmadik helyre egy másik, nagy sikereit a nyolcvanas években elért labdarúgó, a manapság elsősorban büntetőügyeivel a vezető hírek közé bekerülő Michel Platini futott be, aki 1982-ben mai árfolyamon 335 millió euróért igazolt a Saint-Étienne-ből a Juventushoz. Neymar 222 milliós Párizsba szerződése “csupán” az ötödik helyre volt elég, még Marco van Basten is megelőzte, aki 1987-ben mai árfolyamon 328 millió euróért lett a Milan játékosa.

Az első tízben találjuk többek között még Christian Vierit és Gabriel Batistutát is, az aktív focisták közül viszont Neymaron kívül csak Gonzálo Higuaín neve bukkan fel, akit a Napoliból a Juventusba történt átigazolása juttatott a “legdrágábbak” közé.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Eddy Lemaistre/FEP/Panoramic

Leave a Reply