Tahiti olimpiai helyszín szeretne lenni

VIDEÓVAL – Egy elsőre talán meghökkentőnek tűnő, de közelebbről vizsgálva egyáltalán nem meglepő és főleg nem alaptalan kijelentést tett ma egy Párizsba érkezett tahiti küldöttség. A Francia Polinéziához tartozó sziget ugyanis megpályázza a 2024-ben a francia főváros által rendezendő olimpia szörfversenyeinek lebonyolítását. Tahiti egy igazi szörfparadicsom, azonban több mint 15 ezer kilométerre fekszik Párizstól, és akkor az időeltolódásról még nem is beszéltem… Ennek ellenére a tahitiak komolyan gondolják a rendezést, amit a francia szakszövetség elnöke sem tart megvalósíthatatlannak.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Versenyeket rendezhetnek a 2024-es párizsi olimpián Francia Polinézián, a rendezővárostól 15 700 kilométerre? Őszintén szólva, ma délelőttig nem vetődött föl bennem egyszer sem ez a kérdés, s minden bizonnyal ez így is maradt volna, ha nem botlok bele a francia napilap, a Le Figaro cikkébe, amely arról tesz jelentést, hogy a francia fennhatóság alatt álló szigetcsoporthoz tartozó Tahiti szeretné megrendezni az öt esztendő múlva esedékes nyári ötkarikás játékok szörfversenyeit.

A tahitiak álmodtak egy nagyot, de nem ijedtek meg tőle, hanem minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy ezt valóra válthassák. Tahitinak van egy, a szörfösök körében népszerű partszakasza, Teahupoo. Ide álmodták meg a terület képviselői az olimpiai szörfviadalokat. Hogy mennyire is komolyan veszik mindezt, mi más bizonyíthatná jobban, minthogy szerdán egy tahiti delegáció érkezett Párizsba, hogy bemutassa a terveket. Teahupoot a “világ legszebb és legveszélyesebb szörfhelyszíneként” mutatták be, vagyis helyszínnek impozáns lenne, szörfözéshez pedig ideális, hiszen a szörf mégiscsak egy extrém sport.

Nagyon komolyan veszik

A tahitiak előre látták, hogy célkitűzésük mekkora meglepettséget fog kiváltani a francia (és a nemzetközi) közvéleményből, éppen ezért egy, a delegációhoz közeli forrás a francia hírügynökségnek külön is kihangsúlyozta, hogy komolyan veszik a pályázatot. A forrás hozzátette, “erős jelzéssel bírna”, ha Francia Polinézia is részesévé válhatna az olimpiának. Jean-Luc Arassus, a Francia Szörf Szövetség elnöke nem ellenzi az ötletet.

“Lennének előnyei: Teahupoo az olimpiai szörfverseny megrendezésével 2020 augusztusában a világ egyik legmediatizáltabb helye lenne, ami nyilvánvalóan ráirányítaná a figyelmet a helyre, s növelhetné annak ismertségét és népszerűségét a világban”.

A sportvezető ugyanakkor hozzátette, van néhány bizonytalanság is a tahiti pályázat körül, például a helyszínnek Párizstól számított távolsága, a nagy időeltolódás (Tahiti fél nappal el van maradva Párizstól, mivel a dátumválasztó vonaltól keletre fekszik), valamint az a tény, hogy a nők nem vehetnek részt versenyeken Teahupoon.

Az is igaz viszont, hogy Tahiti otthont adhatott már férfi világbajnoki versenyeknek. Ez a tény akár még előnyös is lehet.

Képtalálat a következőre: „tahiti térkép”
A jövő év elején döntenek a helyszínről

Azoknak a városoknak, városcsoportoknak vagy éppen óceániai szigeteknek, amelyek pályázni akarnak a 2024-es olimpiai férfi és női szörfversenyek megrendezésére, július 15-éig kell benyújtaniuk kandidálásukat a játékok szervezőbizottságához.

Tahitin kívül két franciaországi város és egy városcsoport jelezte indulási szándékát. Lacanau és La Torche településeken kívül a Biarritz, Capbreton, Hossegor és Seignosse alkotta kvartett kívánja megrendezni a versenyeket 2024 nyarán.

A szervezőbizottság több feltételt is szab a potenciális házigazdák számára. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy a helyszínnek természetesnek kell lennie, tehát nem egy épített, mesterséges hullámokat generálni képes szörfpályán kell rendezni a viadalokat, hanem valódi hullámokon. A helyszínválasztási kritériumok többsége sportszakmai és technikai karakterisztikájú, de sokat fog nyomni a latban az önkormányzatok támogatása és az adott helyszín turisztikai potenciálja is. Hogy végül ki adhat otthont a 2024-es olimpia szörfversenyeinek, várhatóan 2020 elején fog kiderülni.

Egy vizes helyszínt már átadtak

Szintén a párizsi olimpiához kapcsolódó hír, hogy múlt szombaton átadták az első, kifejezetten a játékok alkalmából fölépített versenyhelyszínt, a várostól mintegy 30 kilométerre északra fekvő vízi stadiont, amely öt év múlva a magyar sikersportág, azaz a kajak-kenu, valamint az evezés versenyeinek fog otthont adni. A komplexumot a Vaires-Torcy-i szabadidő-szigeten húzták fel.

Az átadáson jelen volt Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke, egyben korábbi olimpiai bajnok kenus, Roxana Maracineanu francia sportminiszter, Valérie Pécresse, a helyszínt magában foglaló Ile-de-France régió elnöke, valamint Denis Masseglia, a Francia Nemzeti Olimpiai és Sportbizottság elnöke. A vízi stadiont a nyitó hétvégén bárki ingyenesen kipróbálhatta, de az a cél, hogy hosszú távon, a játékok utáni időszakban is közkedvelt helye legyen a sportolni vágyóknak.

A 350 hektáron elterülő komplexum három különálló pályát foglal magában. Az egyik szabadidős tevékenységekre, a másik edzésekre, a harmadik pedig élővízi versenyekre készült. Emellett egy 2200 méter hosszú síkvízi kajak-kenu- és evezőpálya lett kialakítva, természetesen ez utóbbi lesz a versenyek helyszíne, ahol remélhetőleg sok magyar aranyéremnek örülhetünk majd. A pályákon túl orvosi központot, edzőtermet, sajtóközpontot és vendégszobákat is kialakítottak.

A párizsi olimpia helyszíneiről részletesen is írtam alábbi cikkemben:

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Steve Robertson/ZM/Panoramic

Leave a Reply