Őrizetbe vettek egy embert Emiliano Sala halálával kapcsolatban

A brit rendőrség szerdán őrizetbe vett egy 64 éves, az észak-angliai Yorkshire-ből származó férfit Emiliano Sala argentin labdarúgó halálos repülőgép-szerencsétlenségének ügyében. A férfit gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják. Mivel együttműködött a nyomozókkal, szabadlábon védekezhet, de könnyen lehet, hogy lassan pont kerül a labdarúgást az év elején megrázó tragédia végére.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az elmúlt hónapok nem sok új fejleményt hoztak Emiliano Sala argentin támadó január 21-én bekövetkezett halálos légi balesetével kapcsolatban. Szerdán azonban egy igen érdekes, és az ügy szempontjából akár kulcsfontosságúnak is tekinthető hír látott napvilágot. A brit rendőrség ugyanis bejelentette, hogy őrizetbe vett egy 64 éves férfit, akit gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak a focista tragédiájával kapcsolatban.

A hatóságok csupán annyit közöltek, hogy az elfogott személy Észak-Angliából, Yorkshire-ből származik, és hogy mindenben együttműködött a nyomozókkal kihallgatása során, ezért elengedték, szabadlábon védekezhet. A Times című londoni újság szerint az idős férfi azért került a rendőrök célkeresztjébe, mert eredetileg ő lett volna annak az egymotoros kisgépnek a pilótája, amely Emiliano Salát Nantes-ból Cardiffba repítette volna átigazolása során. A férfi végül azonban nem vállalta az utat, ezért azt egy másik pilóta, az 59 éves David Ibbotson csinálta, akinek holttestét máig nem találják a hatóságok.

Annyi már a tragédiát követő napokban (amikor még csak a gép eltűnéséről lehetett tudni) kiderült, hogy ellentmondás alakult ki a repülő pilótájának személye körül. Kezdetben azt lehetett tudni, hogy egy David Henderson nevezetű egyén vitte Salát Franciaországból Walesbe, ám nem sokkal később kiderült, hogy valójában David Ibbotson volt a pilóta. Henderson neve úgy merült föl, hogy Ibbotson az ő bankkártyájával fizette ki nantes-i tartózkodásának költségeit, mivel sajátját otthon felejtette.

Simon Huxter nyomozó közleményében arra kért mindenkit, hogy óvakodjon a spekulációktól, mivel azok az áldozatok családjainak az eddig sem kevés fájdalom mellett még nagyobbat okozhatnak. Emellett emlékeztetett arra, hogy a nyomozás még mindig folyamatban van, a spekulálás pedig ennek menetét is akadályozhatja.

Emiliano Sala, a 28 éves argentin csatár pályafutásának legjobb félszezonját töltötte Nantes-ban, hiszen 13 gólt szerzett, így nem véletlenül hívta föl magára több csapat, köztük az angol Premier League-ben szereplő (és onnan az idény végén kieső) Cardiff City figyelmét. A walesiek klubrekordot jelentő 17 millió fontért szerződtették Salát, akivel január 19-én írták alá a megállapodást. A játékos ezután még vissza akart menni Nantes-ba, hogy elbúcsúzzon addigi csapattársaitól és edzőitől. Emiatt lett megszervezve számára a kisgépes utazás, ami Nantes felé még rendben zajlott, az ellenkező irányban viszont tragikus véget ért. A gép január 21-én, az esti órákban a La Manche-csatornába zuhant.

Sala holttestét a gép roncsában találták meg február elején, 67 méteres mélységben, a tengerfenéken, és 7-én hozták föl a felszínre. A pilóta mindmáig nem került elő. A brit hatóságok nyomozásának első megállapításai szerint Sala halálát a vízbe csapódáskor kialakult fej- és nyaksérülések okozták. A brit légi baleseteket vizsgáló hatóság (AAIB) februárban azt közölte, hogy a kisgép nem rendelkezett fizető utasok szállítására vonatkozó engedéllyel, vagyis nem is repülhetett volna a pilótán kívül senki más vele.

A BBC információi szerint ezen túl a pilóta, David Ibbotson nem rendelkezett éjszakai repülésekre vonatkozó pilótaengedéllyel, mivel színvak volt, így pedig egyáltalán nem repülhetett volna sötétben. Ezt az értesülést a hatóságok nem erősítették meg, csupán azt válaszolták, hogy a nyomozás folyamatban van.

Kisebb botrány alakult ki a tragédia körül

Tavasszal nagy fölháborodást okozott az, hogy a közösségi médiában fotó jelent meg Emiliano Sala holttestéről. Az ügyben eljárás indult, aminek keretében két embert fognak bíróság elé állítani július 10-én a délnyugat-angliai Swindonban. Egyikőjük a 48 éves Sherry Bray, akit informatikai bűncselekménnyel, folyamatban lévő igazságügyi nyomozás hátráltatásával és kegyeletsértő vagy inzultáló jellegű üzenet küldésével vádolnak. A másik vádlott a 62 éves Christopher Ashford, akinek informatikai bűncselekmény miatt kell felelnie. A rendőrség nem közölte, hogyan juthatott a kép a két férfi birtokába.

Újabb csapás érte a Sala-családot

Ha Emiliano halála még nem lett volna elég, április végén szívinfarktusban elhunyt az 58 éves családapa, Horacio Sala is argentínai otthonában. Emellett pedig jelenleg is folyik a jogi huzavona a Nantes és a Cardiff City között, mivel a walesiek szeretnék érvényteleníteni Sala szerződését arra hivatkozván, hogy a csatár minden bizonnyal emberi hanyagság áldozata lett, mivel a gépnek és a pilótának sem voltak rendben a papírjai. A franciák ezzel szemben követelik Sala vételárát, amelynek első részletét januárban ki kellett volna fizetnie a Cardiffnak, de ezt nem tette meg.

Az ügy a nemzetközi szövetség (FIFA) előtt van, de hogy döntés mikor születhet, az jó kérdés…

Érdekelnek a hasonló cikkek? Akkor iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply