Meccset játszott, majd dezertált egy kubai focista az USA-ba

Javában zajlik az észak- és közép-amerikai országok labdarúgó kontinenstornája, az Arany-kupa az Egyesült Államokban. Az esemény nem kap nagy nyilvánosságot Európában, de történt egy olyan dolog, amely világszerte komoly visszhangot váltott ki. Yasmani López, a kubai válogatott védője ugyanis elhagyta a nemzeti csapatot a torna ideje alatt, és úgy döntött, hogy az USA-ban marad, vagyis dezertál Kubából. A két ország között egyre mérgesebb a viszony, miközben rengeteg kubai akar a jobb élet reményében az Államokba jutni. López nem az első kubai labdarúgó, aki hasonlóképpen cselekedett, hiszen a négy évvel ezelőtti Arany-kupát követően négy honfitársa maradt az országban.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Súlyos vereséget szenvedett a kubai labdarúgó-válogatott az Arany-kupa szombati játéknapján. A karibi szigetország csapata 7:0-ás zakóba szaladt bele Mexikó ellen a pasadenai Rose Bowl Stadionban. A kiütés ténye már önmagában is igen lesújtó lehetett a csapat tagjai számára, de másnap egy újabb csapás érte a kubaiakat. Kiderült, hogy a nemzeti együttes egyik hátvédje, Yasmani López elhagyta a válogatottat, s úgy határozott, hogy letelepedik az Egyesült Államokban.

Az információt csak szerdán erősítette meg Raúl Mederos szövetségi kapitány, mielőtt csapata pályára lépett volna Martinique ellen az újabb csoportmérkőzésen. (A találkozót a kubaiak 3:0-ra elvesztették.)

“A négyes számú hátvéd, Yasmani López a szombat esti közös program végén elhagyta a válogatottat. Ő az egyetlen játékos, aki most nincs velünk. Ez az ő döntése. Egyetlen csapattársa sem tudott róla előzetesen és nem is csatlakoztak hozzá mások. Természetesen ezek után kizárásra került a keretből” – mondta Mederos.

Nem ez az első alkalom, hogy kubai focisták dezertáltak hazájuk válogatottjából. 2015-ben, az előző Arany-kupa idején négy játékos cselekedett Lópezhez hasonló módon. Céljuk az volt, hogy ne kelljen visszatérniük Kubába, amely ironikus módon éppen az Egyesült Államokkal szemben fél évszázada fönnálló feszültség miatt számít elmaradott országnak.

Ugyan pont 2015 táján úgy tűnt, végre valahára eljöhet a megbékélés ideje a két ország között (fölújították a kölcsönös diplomáciai kapcsolatokat és amerikai befektetők kezdtek érdeklődni Kuba iránt) és megszűnhetnek a Kuba elleni amerikai szankciók, azonban Donald Trump elnökké válásával ez a folyamat lényegében teljesen megszakadt.

Trump, aki többször összetűzésbe került az amerikai sportvilág szereplőivel is, visszaállította a szigetországgal szembeni szankciókat, mivel Kuba nagy támogatója a szocialista diktatúra által irányított Venezuelának, az USA fő regionális ellenlábasának.

Emiatt a kezdeti fejlődés gyorsan megállt Kubában, így ismét sokan adják arra fejüket, hogy ha illegálisan is, de átkelnek az USA-ba, hogy ott letelepedve új életet kezdhessenek. Yasmani López természetesen legálisan tartózkodik az Államok területén sportszereplése miatt, de ez a helyzet csak időleges, hiszen a torna végeztével vissza kellene térnie hazájába. Hogy ezt milyen módon igyekszik elkerülni, azt egyelőre nem tudni.

Más sportágakban is jellemző a kubaiak dezertálása

Természetesen a kubai sportolók szökései nem csak a labdarúgásban jelentkeztek a közelmúltban. Nagy médiavisszhangot váltott ki a 2007-es Pánamerikai Játékok során lezajlott valóságos kubai “szökéshullám”.

Az MTI korabeli jelentése szerint villámgyorsan távoztak haza Rio de Janeiróból a zárónapon a játékokon indult kubai sportolók, legalábbis egy részük. A térség négyévenkénti világversenyének utolsó napján csapot-papot maguk mögött hagyva utaztak el a karibi szigetország képviselői, minden bizonnyal az akkori legfőbb kubai vezető, Fidel Castro parancsára, aki nem akarta, hogy a küldöttség újabb tagjainak szökése rontsa országa és rendszere renoméját.

Azonnali hazarendelésük afféle megelőző óvintézkedésül szolgálhatott azok után, hogy a kubai delegáció négy tagja az előző napokban meglépett a brazíliai táborhelyről: egy ritmikus gimnasztika-edző és egy kézilabdázó után két ökölvívó is “felszívódott”, s egyes hírek szerint máris európai profi istálló szolgálatába állt.

A “távozási parancs” váratlanul érhette a delegációt, mert a BBC jelentése szerint volt, akinek még összecsomagolni sem maradt ideje, a férfi röplabda-válogatott pedig a bronzérmét sem vehette át, mert a többi kubaival együtt azonnal a repülőtérre kellett sietnie anélkül, hogy a díjátadót és a játékok záróünnepségét megvárhatta volna. Nagyjából százan le is maradtak a hazainduló repülőgépről, vagyis egyszerűen ott maradtak Brazíliában. Közülük sokan nem is tértek vissza Kubába.

A sportolók, de különösen az országnak a legtöbb olimpiai érmet hozó bokszolók kivételezett helyzetben voltak Kubában a Castro-rendszer ideje alatt, hiszen számos kiváltsággal halmozták el őket. A kormány akkoriban, tehát 2007-ben házat és személygépkocsit bocsátott a rendelkezésükre. Ám a fizetésük – nyugati mércével mérve – igencsak szerény volt. Mint egy német lap akkoriban megírta, a szűkös megélhetés késztette 2006-ban Yuriorkis Gamboát, a légsúly olimpiai bajnokát arra, hogy pár száz dollárért eladja ötkarikás aranyérmét Havannában – egy külföldi turistának.

A helyzet nem sokat változott azóta, pedig Fidel Castro, akit az ország elnyomorodása ellenére sok kubai mindmáig a nemzeti szabadság és függetlenség hősének tart, néhány évvel ezelőtt örök álomra tért. A föntebb már említett újbóli amerikai feszültségek miatt azonban a 2015 tájékán megkezdődött reformfolyamatok jelentősen lelassultak vagy le is álltak.

Ugyan Kuba mai, ugyancsak szocialista vezetése az alkotmány nemrég elfogadott módosításában elismeri a magántulajdon és a piacgazdaság intézményét, azonban továbbra is az egyik legfőbb szövetségese a mára szintén komoly válságba jutott és mostanra a polgárháború szélére sodródott Venezuelának.

Az Arany-kupával egyidőben zajlik Brazíliában a Copa América, a dél-amerikai kontinenstorna. Venezuela is részt vesz rajta. Vajon fogunk dezertáló venezuelai labdarúgókról is hallani a következő napokban?

Érdekelnek a hasonló cikkek? Akkor iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: ENRIQUE DE LA OSA/Action Images/Panoramic

A kiemelt képen Yasmani López, a kubai válogatott dezertált játékosa nekünk háttal állva látható egy USA elleni mérkőzésen.

Leave a Reply