Egyenlő fizetést kapnak a férfi és a női focisták Dél-Afrikában

A Dél-Afrikai Labdarúgó Szövetség a múlt héten bejelentette, hogy az ország férfi és női válogatottjának tagjai “kvázi egyenlő mértékű” fizetésben fognak részesülni a nyáron. Az urak az Afrikai Nemzetek Kupáján, míg a hölgyek – történetük során először – a világbajnokságon képviselhetik a nemzeti színeket júniusban. Nem csak a havi bérek, hanem a tornaprémiumok terén is közel azonos juttatás ütheti a két nem képviselőinek markát. A fekete kontinensen Dél-Afrika az első ország, ahol kiegyenlítik a férfi és női labdarúgók fizetéseit. A világon elsőként Norvégiában vezettek be hasonló rendszert 2017-ben.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A dél-afrikai női labdarúgó-válogatott idén nyáron története során először vehet részt a világbajnokságon. Az ország szövetsége ezt azzal honorálja, hogy a hölgyek – szereplésük függvényében – ugyanakkora prémiumokat kaphatnak a tornán elért eredményük után, mint az Afrikai Nemzetek Kupáján érdekelt férfiak.

Történelmi kijutás a lányoktól

“A nők világbajnoki részvételért járó pénzei kvázi ugyanakkorák lesznek, mint a Bofana Bofanának (a férfi válogatottnak – a szerk.) az ANK-n járó bónuszok” – jelentette be Dominic Chimhavi, a Dél-Afrikai Labdarúgó Szövetség szóvivője május 25-én. Azzal indokolta a két nem közötti bérkülönbségek kiegyenlítését, hogy “ez az első alkalom, hogy a Banyana Banyana kvalifikálta magát a világbajnokságra, így kiérdemelték a több pénzt, amit javarészt a növekvő szponzori támogatásnak köszönhetően tudunk kifizetni”.

Amennyiben a dél-afrikai lányok túljutnak a csoportkörön a június 7. és július 7. között Franciaországban megrendezendő vb-n, azért fejenként 320 000 randot (mintegy 6,4 millió forintot) tehetnek zsebre. Ez az összeg 420 000 randra (8,4 millió forintra) növekszik, ha a csapatnak sikerülne bejutnia az elődöntőbe, és 670 000-re (13,4 millióra), ha összejönne a döntős szereplés. Ha valami csoda folytán (hiszen legyünk őszinték, nagy meglepetés lenne) megnyerné a tornát a dél-afrikai válogatott, akkor pedig 950 000 rand, vagyis 19 millió forint ütné a hölgyek markát fejenként.

A Banyana Banyanának ugyanakkor már a csoportból történő továbbjutás sem lesz egyszerű feladat, hiszen az F jelű négyesben a női szakág legjobbjai közé tartozó Németország, a szintén nem gyenge Spanyolország és a női vébékre rendszeresen kijutó Kína lesz az afrikaiak ellenfele. Első mérkőzésüket június 8-án Spanyolországgal vívják a Le Havre-i Océan Stadionban.

Ez vár az urakra az ANK-n

Dél-Afrika férfi válogatottjára az Afrikai Nemzetek Kupája vár júniusban. A Bafana Bafana csoportja sem nevezhető könnyűnek, hiszen Elefántcsontpart, Marokkó és Namíbia lesznek a riválisok. A csapat az Elefántok ellen kezdi meg szereplését június 24-én Egyiptomban, az Al-Szalam Stadionban. Az ő esetükben is hasonló prémiumok jöhetnek szóba, mint a hölgyeknél.

Norvégia és az USA voltak az úttörők

Nem Dél-Afrika az első ország a világon, ahol megvalósul a béregyenlőség a férfi és a női labdarúgók között. Norvégiában – ahol a hölgyek jobbak az uraknál fociban – már 2017 októberében megegyeztek abban a skandináv ország férfi válogatott labdarúgói, hogy csökkentik a bérüket annak érdekében, hogy a női nemzeti csapat játékosai az urakéval megegyező mértékű nettó bért tehessenek zsebre.

Valódi erőfeszítésről van szó, hiszen a férfi játékosok addig kétszer annyi fizetést kaptak, mint a nők, tehát volt hova fölemelni a hölgyek bérét, hogy egyenlő járandóságok járjanak a két nem képviselőinek. Manapság mindkét nem 6-6 millió norvég koronát keres éves szinten.

Még a norvégokat is megelőzte az Egyesült Államok, ahol ugyanakkor a női játékosok sztrájkfenyegetése is kellett ahhoz, hogy a férfiakéhoz hasonló anyagi feltételeket harcoljanak ki maguknak, ott azonban még így is maradtak némi eltérések a két nem járandóságai között.

Üdvözlendő lenne, ha rövidesen egyre több országban egyenlítődnének ki a férfi és női labdarúgóknak járó fizetések, mivel ennek az lehet az eredménye, hogy egyre nagyobb értékkel fog bírni a női foci, s egyre több hölgy dönthet úgy a jövőben, hogy a labdarúgásban akar sikeressé válni.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Robin Alam/Icon Sportswire/Icon SMI/Panoramic

A kiemelt képen Lebohang Ramalepe dél-afrikai női válogatott játékos látható.

Leave a Reply