Katar fölavatta első klimatizált stadionját

Gőzerővel készül Katar a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra. Mivel az arab országban június-júliusban van a legelviselhetetlenebb hőség, ezért a tornát kivételesen november-decemberben tervezik lebonyolítani. Akkor kevésbé van meleg, de azért a nappali órákban simán lehet rekkenő hőség. Emiatt a katariak klimatizált stadionokat húznak föl a vébére, amelyek közül az első ezen a héten került átadásra Al-Wakrah városában. A 40 ezer férőhelyes létesítményt, amely három és fél év múlva több vb-mérkőzésnek is otthont fog adni, az Emír-kupa döntőjével avatták föl.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Katar csütörtökön este nagy pompa keretében, az Emír-kupa döntőjével fölavatta első, a 2022-es világbajnokságra fölhúzott klimatizált stadionját. A megnyitón két óriáskivetitőn bemutatták a kőolajban gazdag miniállam történelmét, majd a gyepen is látványos produkciót tekinthetett meg a közönség.

A létesítmény a fővárostól, Dohától 15 kilométerre délre fekvő Al-Wakrah városában található. Az építkezés összköltsége 167,3 milliárd forint volt. A nyitómérkőzést, a katari kupának beillő Emír-kupa 46. kiírásának döntőjét az Al-Duhail csapata nyerte 4:1-re az Al-Szadd ellen közel 40 ezer néző előtt.

A stadion futurisztikus hatást keltő tetőszerkezete mozgatható, kialakításában a hagyományos katari halászhajók vitorláira emlékeztet. A tető színe is változtatható. Mivel a nyitóünnepséget este rendezték, így természetesen sötétbe burkolózott, így lényegében árnyékban volt.

Az ünnepség koreográfiáját elkészítő művészek egy óriási, fölfújható gyöngyházat helyeztek a küzdőtér közepére és a köré szervezték az egyéb programelemeket.

“Jártam a világot, és ellátogattam stadionokba különböző városokban, de elsősorban az Egyesült Királyságban. Most végre megadatott számomra, hogy Katarban egy világszínvonalú stadionba tehessem be a lábamat” – mondta Juszef Al-Dzsáber, egy olajipari vállalat Dohában lakó kutatási igazgatója. “Ez egy szép stadion” – ezt már Ruud Gullit, korábbi kiváló holland válogatott játékos nyilatkozta, aki szintén részt vett az eseményen.

“Amikor egy játékos kimegy a pályára, játszani szeretne. Ez a stadion tökéletesen megfelel eme célnak. A koncepciója zseniális, beleértve persze a klimatizációt is” – tette hozzá Gullit. A klíma el is kél majd a katari vb stadionjaiban, hiszen az országban a legforróbb hónapokban sok esetben éri el a hőmérő higanyszála az 50 Celsius-fokot a legmelegebb órákban. Összesen nyolc olyan új vagy fölújított stadion fog otthont adni világbajnoki mérkőzéseknek 2022-ben, amelyekben lesz klíma.

Az Al-Wakrah-i stadion első nemzetközi eseményére már idén sor fog kerülni, hiszen itt fogják rendezni szeptember 28. és október 6. között az atlétikai világbajnokságot.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: IBRAHIM AL OMARI/REUTERS

Leave a Reply