Szujó Zoltán eltávolítása az M4 Sport látlelete

Magyarországon a Spanyol Nagydíjnál nagyobb beszédtémát szolgáltatott a hétvégén a Forma-1-gyel kapcsolatban az a váratlan hír, miszerint Szujó Zoltán távozott az M4 Sporttól. A kommentátor pénteken délelőtt – telefonon keresztül – még leközvetítette az első szabadedzés egy részét Barcelonából, majd menet közben hirtelen a hazai stúdióból lehetett a kommentálást hallgatni. Délután már a komplett tréninget itthonról közvetítették, miközben Szujót és szakkommentátorát, Wéber Gábort a csatorna hazarendelte “az adás biztonsága” érdekében. Szujó ezen annyira kiakadt, hogy helyettesítést kért, az M4 viszont ezt súlyos szerződésszegésként értékelte, ezért állítása szerint elbocsátotta a riportert, aki viszont váltig állítja, hogy maga mondott föl. Bármi is legyen az igazság, annyi bizonyos, hogy ez a példátlan eset rávilágít arra, hogyan is működik az évek óta egyre gyengébb színvonalat képviselő állami sportcsatorna.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A Forma-1 a múlt héten visszatért Európába, ugyanis sor került az idei első futamra a kontinensen. Ennek apropóján az M4 Sport szerkesztőségében az a döntés született, hogy a száguldó cirkuszt 2013 óta közvetítő Szujó-Wéber páros kiutazik Barcelonába, a Spanyol Nagydíj helyszínére, s onnan fogja kommentálni az eseményeket. A stáb rendben el is utazott Katalóniába, ahol azonban nem úgy alakultak a dolgok, ahogy azt tervezték. Pénteken 11 órakor, az első szabadedzés kezdetekor ugyanis valahol valami nem volt rendben. Ezt mi, a nézők abból szűrhettük le, hogy Szujó telefonon keresztül jelentkezett be a helyszínről. Ez önmagában még nem volt nagyon meglepő dolog, hiszen helyszíni adásoknál sokszor volt már példa arra, hogy a kommentátorfülkében valami megkotlik, s akkor a telefon, mint mentőöv áll a riporterek rendelkezésére, persze nem kicsi hívásszámla generálása mellett.

Szujó tehát telefonos összeköttetés segítségével kezdte meg az első tréning közvetítését, miközben a nézők azt várhatták, hogy mikor állnak helyre a dolgok, vagyis mikortól fog a kommentátorállásban működni a mikrofon. A probléma azonban csak nem akart megszűnni, ugyanis menet közben egyszer csak hirtelen a telefonos adás hangja is eltűnt az éterből, s kis kihagyás után a magyarországi stúdióból jelentkezett be két kommentátor (akik egyébként bokszutcai tudósítókként szoktak ténykedni az F1-es futamokon), hogy ők fejezzék be az edzés közvetítését. Az első szabadedzés 12:30-kor ért véget, a második pedig 15:00-kor kezdődött, vagyis kettő és fél óra volt arra, hogy a magyar stábnak sikerüljön megoldást találnia a Barcelonában föllépett hanghibára. Joggal várhatjuk el 2019-ben, hogy egy ilyen problémát sikerüljön egy-két óra alatt megoldani, de ez valamiért nem sikerült. A délutáni gyakorlást is Budáról közvetítették, Szujóék pedig ekkor már egyáltalán nem jutottak szóhoz.

Pénteken még nem lehetett sejteni, hogy szombaton mi fog történni. Én aznap este úgy gondoltam, hogy másnapra már csak sikerül megoldani a hanghibát, s az időmérőt, valamint a vasárnapi futamot már megfelelő hangminőségben tudjuk követni. Ez be is következett, de nem Barcelonából, hanem a Kunigunda útjáról, az M4 Sport székhelyéről.

Mint utóbb kiderült, a csatorna vezetése pénteken este “az adás biztonsága” érdekében hazarendelte Szujót és Wébert, mivel a helyszíni hanghibát nem sikerült orvosolni, s ezek szerint az sem volt biztos, hogy szombatra sikerül helyreállítani a dolgokat. Önmagában egy ilyen döntés valóban indokolható az adás biztonságával, hiszen nagy betli lenne a tévéadó számára, ha egy helyszíni közvetítést az elejétől a végéig, tehát a péntek délelőtti edzéstől kezdve a vasárnapi futammal bezárólag telefonon keresztül lehetne csak megoldani. A nézők keményen cikiznék ezért a csatornát, tehát a megítélés jelentősen romlana, emellett pedig anyagi szempontból sem túl jó, hiszen nyilván négy darab Barcelonába szóló retúrjegy (a két kommentátoron túl egy bokszutcai riporter és egy operatőr utazott ki) nem kevés pénz, s ehhez hozzájön a külföldről/külföldre indított telefonhívás díja is, ami minden bizonnyal a péntek délelőtti, nagyjából háromnegyed órás bejelentkezésnek köszönhetően szintén nem kicsi tételként jelent meg a költségek között.

Hosszú út vezetett a távozáshoz

Szujó Zoltán és Wéber Gábor pénteken éjjel hazatértek. Szujó nem fogadhatta túl jól, hogy a XXI. században egy viszonylag apró hanghibát nem sikerült fél nap alatt megoldani, s emiatt a tervekkel ellentétben itthonról kell a szombatot és a vasárnapot közvetíteni. Legyünk őszinték, valószínűleg egy kommentátor sem repesne az örömtől egy ilyen szituációban. Szujó Zoltánt azonban annyira megviselték a történtek, hogy szombaton reggel, kevéssel a harmadik szabadedzés kezdete előtt fölhívta a vezérigazgatót és a főszerkesztőt, hogy helyettesítését kérje aznapra, mivel nincs abban az idegállapotban, hogy közvetíteni tudjon. A csatorna ezt tudomásul véve jelezte Szujónak, hogy megoldják a pótlását. Ez így még teljesen normális is lenne, csakhogy azt is hozzáfűzték a válaszhoz, hogy az ilyen magatartást nem tűrik el. Szujó ekkor minden bizonnyal dühbe gurult, s kijelentette, hogy ha így állunk, akkor inkább felmondok!

Minderről őmaga nyilatkozott az Indexnek szombaton este. Leszögezte, nem politikai, hanem emberi és szakmai okok vezettek távozásához.
“Rengeteg munkám volt a Forma–1 itteni felépítésében, ezért is vittek át az MTV-hez 2012-ben az F1 közvetítési jogainak megszerzésével. A gyermekemként tekintettem rá, ahogy kicsit az M4 Sportra is, aminek az alapjait még én tettem le, amikor pár hónapig a Telesportot vezettem. Visszatérve a Spanyol Nagydíj hétvégéjére: 2019-ben egy ilyen műszaki hiba megengedhetetlen. Részemről itt a harc vége – mondta Szujó Zoltán, aki hozzátette: “Szeretnék a motorsport közelében maradni, a Hungaroring kiemelt eseményein például rendszeresen feltűnök továbbra is, illetve az interneten elérhető motorsportos műsorunkat is folytatjuk Wéber Gáborral.”

Szujó azt is megjegyezte, hogy furcsa módon az időmérő edzés felvezető műsorából értesült arról, hogy elfogadták felmondását és megválnak tőle. Mindezt az a Mérei Andrea jelentette be “szolgálati közlemény” formájában, akivel Szujó 2015 júliusában, az M4 Sport első adásnapján köszöntötte a nézőket az új sportcsatornán.

A szombati helyzethez hosszú út vezetett, árulta el Szujó, akiben közel három éve érett a távozás gondolata, azóta érezte úgy, hogy a csatorna nem kezeli értékén az egyik legdrágább, ám legnézettebb tartalmát, emiatt sem tudja már tovább csinálni emberileg sem.

Az elmúlt években leépítették az F1-közvetítés mögött dolgozó háttérstábot, remek szerkesztőket küldtek el, akiket fiatal, rutintalan kollégákkal próbáltak pótolni. A pénteki hanghiba is olyan eset volt, amit korábban gyorsan ki tudtak volna küszöbölni, most viszont a két kommentátor hazareptetése volt a megoldás, mondta Szujó, aki szerint ez volt az utolsó csepp a pohárban. Hozzátette, hogy az elmúlt években hatalmas küzdelem volt a háttérben azért, hogy a személyi változások ellenére tartani tudják a közvetítések színvonalát.

Bár még mindig rengeteg tehetséges kolléga dolgozik az M4 Sportnál, a rendszer már alkalmatlan arra, hogy hatékonyan működjön, ezért sem tudta folytatni, ráadásul a jelenlegi csatornaigazgató elképzeléseivel, vezetési stílusával sem tud azonosulni.

Szujó kijelentéseivel szöges ellentétben áll eddigi munkáltatójának közleménye, amely így hangzik:

“Szerződésszegés miatt azonnali hatállyal felmond a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Szujó Zoltánnak. A szervezet szerint a sportriporter-kommentátor súlyosan megszegte a szerződésében vállaltakat, ezért a közmédia úgy döntött, hogy kényszerűségből felbontja a műsorvezető cégével kötött kontraktust.”

“A történtek miatt az MTVA a jövőben nem Szujó Zoltánnal képzeli el a Formula–1-es műsorok közvetítését. A közmédia sok sikert kíván a műsorvezetőnek a szakmai és a magánéletében” – áll a közleményben.

Egyelőre tehát nem világos, hogy melyik fél mondta fel a szerződést, de ez inkább jogi szempontból érdekes, amibe nem mennék bele.

Nem véletlen

Szujó nyilatkozatából sok mindenre fény derül, és személyében most először egy bennfentes is kimondta azt, amit jómagam és sokan mások is évek óta tapasztalnak: az állami milliárdokból kitömött M4 Sport színvonala meredeken zuhan.

Akik követik a csatorna Bajnokok Ligája-közvetítéseit, azok számára is ismert lehet az a fajta hanghiba, ami a pénteki F1-en fölütötte a fejét, hiszen nem egy mérkőzést kellett akár teljes egészében telefonon keresztül közvetíteniük a helyszínre kiküldött kommentátoroknak, holott egy ilyen helyzetet is percek alatt le lehetett volna rendezni, amennyiben lettek volna tapasztalt, a hangkezeléshez értő szakemberek a tévénél. Ahogy azonban Szujó Zoltán mondandójából is kiderült, a rutinos kollégákat nyeretlen tízévesekkel pótolták, s minden bizonnyal ez nem csupán a Forma-1-es közvetítések terén volt így. Persze lehet, hogy a stadionban ütötte fel a fejét valamilyen áramellátási probléma a kommentátorállásoknál, s ezért nem működött a mikrofon, de a mostani történések alapján inkább arra gondolok, hogy itt is a budai technikai személyzet hozzá nem értése lehetett a fő gond.

A másik súlyos problémát a kommentátorok, műsorvezetők által képviselt színvonal jelenti, s e tekintetben paradox módon Szujó Zoltánt is föl lehet hozni példaként, hiszen az évek során bebizonyosodott, hogy nem kommentátornak született. A rajtok előtt rendszeresen elhangzott “Kapcsolják be a biztonsági öveiket!” felszólítása velem együtt hazai tévézők ezreit idegesítette futamról futamra. Wéber Gábor vasárnap Szujó helyett megtette ugyanezt a felszólítást, remélem, azért nem fog rászokni ő is! Nem ez volt az egyetlen probléma Szujó közvetítéseivel. Számomra teljesen érthetetlen módon sokszor olyan szituációkban emelte a hangját, amikor az teljesen indokolatlan volt, mint pl. egy tökéletes kerékcsere vagy az, amikor az időmérőn valaki nagyon gyors kört teljesít. Nálam főleg ez volt az az ok, ami miatt javarészt hang nélkül néztem a futamokat.

Ilyen szempontból örülök annak, hogy nem kell a továbbiakban Szujó Zoltánt hallgatnom az F1-es közvetítésekben, s az interneten olvasható kommentek alapján sokan vannak hasonló véleményen. Ettől függetlenül az a módszer, ahogyan eltávolították a csatornától, igazán aljas volt. S ebben nyilvánvalóan kulcsszerepe volt az M4 Sport főszerkesztőjeként dolgozó, hivatalosan csatornaigazgatói pozíciót betöltő Székely Dávidnak is. Székely karrierjét az Eurosportnál kezdte 2006-ban, miután részt vett a páneurópai csatorna magyar szerkesztősége által szervezett sportriporter-tanfolyamon, és sikeresen el is végezte azt. Ettől kezdve egészen 2015-ig, az M4 beindulásáig dolgozott ott kommentátorként, majd több kollégájával egyetemben átigazolt az állami adóhoz. Itt kezdetben szintén kommentátorként, majd több ízben műsorvezetőként is számítottak rá, mire nem Héder Barna főszerkesztő távozása után sokak, köztük jómagam meghökkenésére kinevezték az M4 Sport főszerkesztőjének. A közmédiumok átalakítása miatt nem sokkal később már mint csatornaigazgató vezette és vezeti mindmáig a sportadót.

Őszinte leszek, kommentátorként nem bírtam Székely sok esetben motyogós stílusát. Voltak jó megjegyzései és alapvetően arról beszélt, ami a pályán történt, de ezt olyan módon tette, ami ízlésemnek már sok volt. Persze ez szubjektív vélemény, de hát a blog műfaja pont erre szolgál, hogy saját érzéseimet, gondolataimat fogalmazzam meg.

Amikor megtudtam, hogy ő lesz az M4 új vezetője, azon gondolkoztam jó darabig, hogy mennyire volt ez egy átgondolt döntés az MTV részéről? Egy fiatal riporterről beszélünk, akinél nem egy tapasztaltabb kolléga dolgozott és dolgozik most is a csatornánál. Elég csak Hajdú B. Istvánra, Knézy Jenőre vagy akár az amúgy vele nagyjából egy idős Molnár Mátyásra gondolni. Itt jön viszont az a probléma, hogy ők sem a legjobbak. Hajdú B. még úgy, ahogy elmegy, de esetében eleve nem jöhetne szóba egy ilyen állás, hiszen szabadúszóként dolgozik. Knézyre és Molnárra pedig nem is érdemes fecsérelni a szót. Ha már kinevezték és ő azt elfogadta, akkor Székely Dávid tehetett volna azért, hogy olyan fiatalok érkezzenek a csatornához, akikben benne van az a kvalitás és az a motiváció, ami olyan felelősségteljes munkák elvégzéséhez szükséges, mint egy élő adás technikai lebonyolítása vagy maga a riporterkedés. Ez azonban nem igazán sikerült, amire Szujó is utalt szombat esti nyilatkozatában.

Abban is egyet tudok érteni vele, hogy vannak tehetséges emberek az M4 Sportnál, de ugyanakkor abban is, hogy az a struktúra, amit Székely és emberei kialakítottak az adónál, vagyis hogy minél több lehetőséget kell biztosítani az egyetemről vagy az újságíró-iskolából frissen kikerült pályakezdőknek, miközben a rutinnal rendelkező tapasztaltabb embereket (ráadásul közülük a jobbakat, hiszen egy Knézy még ma is simán közvetíthet) sorra bocsátják el, mostanra lényegében működésképtelenné vált. Szujó fölháborodását minden valószínűség szerint elsősorban ez okozta, emiatt került olyan idegállapotba a hazatérést követően, hogy helyettesítését kérje. Az, hogy az M4 Sport vezetője erre úgy reagált, hogy ez elfogadhatatlan magatartás, pontosan megmutatja, milyen állapotok uralkodnak az állami milliárdokból kitömött csatornánál. Persze nem ismerjük a Szujó és a tévé közötti szerződést, tehát nem tudjuk, hogy a kommentátornak mennyire volt kutya kötelessége közvetíteni az összes F1-es eseményt, de akármi is álljon benne, az biztos, hogy a csatorna nem kezelte megfelelően ezt a helyzetet.

Az elmúlt években nem egy olyan munkatárs távozott az M4-től, aki már évtizedek óta itt van a szakmában, de nem tudott azonosulni a csatornánál zajló folyamatokkal. Az általam egyébként szintén nem túlzottan kedvelt Gundel Takács Gábor egy interjúban ki is jelentette annak idején, hogy nem tudta tovább a nevét adni azokhoz a döntésekhez, amelyeket a különböző közmédiumoknál meghoztak akár a vetélkedőjével, akár a sportműsorokkal kapcsolatban.

Kíváncsian várom, hova fog eljutni az M4 Sport a következő hónapokban, években, de három dolog biztosnak látszik: az első, hogy a Forma-1 közvetítési jogai az év végén lejárnak, s nem valószínű, hogy az M4 ismét pályázna rájuk. A második, hogy amennyiben a továbbiakban is az lesz a tévé- és csatornavezetés fő irányvonala, hogy néhány tapasztalt húzónév mellett egyre jobban a fiatalok mélyvízbe dobását erőltesse, az ez ellen szavukat fölemelőket pedig ilyen-olyan módon eltávolítsa, akkor nem jósolok hosszú és szép jövőt az adónak. A harmadik pedig az, hogy Szujó Zoltán eltávolítása az M4 Sport jelenlegi működésének látlelete.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Youtube-képkivágás

Leave a Reply