Eltemették Emiliano Salát, a Nantes és a Cardiff pedig viaskodik egymással

VIDEÓVAL – Örök nyugalomra helyezték szombaton szülőfalujában, Progresóban Emiliano Salát, aki január 21-én egy repülőbalesetben vesztette életét, amikor éppen új csapatához, a Cardiff City-hez tartott. A gyászszertartáson a családtagok, barátok és ismerősök mellett több egykori csapattárs is jelen volt, valamint részt vettek a Cardiff vezetői is. Annak a Cardiffnak a vezetői, amely jogi lépéseket tervez a Nantes ellen, mivel a két klub nem tud dűlőre jutni abban, hogy az argentin csatár elhalálozás miatt ténylegesen meghiúsult, elvben viszont megvalósult átigazolása kapcsán kinek mit kellene tennie. Mint ismert, a franciák már követelték a walesiektől a transzfer első részletének kifizetését, amit a Cardiff City azonban megtagadott. Lesz még folytatása ennek a tragédiának…

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Szülők, barátok, nantes-i és bordeaux-i csapattársak és az argentínai falu, Progreso lakói. Ők vettek részt nagy számban Emiliano Salának, a település minden bizonnyal leghíresebb lakójának szombati temetésén. Szinte nem lehetett olyan embert látni a gyászoló tömegben, aki ne sírt vagy legalábbis ne könnyezett volna, és lényegében nem volt egyetlen ember sem, aki ne tette volna rá a kezét az éppen egyik fő álmához, a Premier League-ben való szerepléshez vezető út során életét vesztő labdarúgó koporsójára. A gyászszertartásra Sala első klubja, a helyi San Martin sportcsarnokában került sor, amelynek színeiben kezdett el focizni, s tíz évig volt a csapat játékosa. A koporsó virágokkal és a San Martin piros-fekete színű zászlajával volt lefedve. A koporsó mögött a Nantes játékosának nagy portréja volt látható, amelyre az “Örökséged örökké élni fog” feliratot tették. A régió klubjai és az Argentin Labdarúgó Szövetség (AFA) koszorúkat küldtek a szomorú nap apropójából. A családtagok egymás karjaiba roskadva, könnyes, kisírt szemekkel borultak térdre a koporsó előtt.

A San Martin Progreso sportcsarnoka, a búcsúztatás helyszíne (Forrás: AFP)

Amióta az Emiliano Salát Nantes-ból Cardiffba szállító kisgép január 21-én eltűnt, a 3000 lelket számláló Progreso lakói igyekeznek erősek maradni, de ez nem könnyű. Amikor nagy ritkán fölnevetnek valamin az eltávozott labdarúgóval kapcsolatban, akkor egyből bocsánatot kérnek a többiektől vagy a sajtó őket kérdező munkatársaitól. Emiliano Sala holttestét – amelyet február elején, közel három hét kutatás után találtak meg a repülőgép La Manche-csatorna mélyén található roncsában – pénteken az Air France egyik menetrendszerinti járatával szállították haza. A kisgép pilótájának, David Ibbotsonnak a holttestét továbbra sem találták meg. “Kemény érzés látni a koporsóját” – nyilatkozta az érthetően lesújtott állapotban lévő Julio Muller, Progreso polgármestere. “Sokat tett értünk, hibátlan fiú volt. Itt imádta meg a labdarúgást és az volt az egyetlen álma, hogy profi játékossá váljon. 

Amikor Európában szerepelt, mindnyájunknak inspirációt jelentett mindaz, amit elért” – tette hozzá. A San Martin székhelye előtt egy transzparensen az állt: “Emi, sosem fogsz elmenni” – utalva ezzel a Liverpool híres jelszavára.

Miguel Ángel Pereira egyik szomszédjával a Progresótól 70 km-re található tartományi fővárosból, Santa Féből érkezett a temetésre. A francia hírügynökség riporterének elmondta, hogy mindenképpen szeretett volna megjelenni az eseményen, mivel az 1960-as években őmaga is hordta a San Martin mezét. A 68 éves férfi fogatlan mosollyal beszélt minderről, s hozzátette, élt Cululuban, a labdarúgó szülőfalujában is. Egy 73 esztendős tejtermelő, Alcides Ribero a következőkkel indokolta részvételét a szomorú napon: “Fontosnak éreztem, hogy eljöjjek elköszönni tőle. Ez egy nagyon kemény csapás a falu számára, mivel egy emberként 

szereti őt most is. Rátettem a kezem a koporsóra”.

Egy gyászoló asszony a búcsúztatás helyszínén. (Forrás: AFP)

Progresóban sokan emlékeznek még arra, hogy Sala, akit a helyiek egyszerűen csak Eminek szólítottak, mennyit kerékpározott, kocogott, nomeg focizott. Amikor gólt szerzett a francia bajnokságban, rendre mindenki – már akinek volt számítógépe vagy okostelefonja – ráakadt a videómegosztó oldalakra, hogy megnézhesse az éppen aktuális találatot. “Nem volt könnyű a karrierje – mesélte a polgármester az AFP-nek. 15 évesen hagyta hátra az otthonát, és rengeteg próbatételt kellett kiállnia, hogy eljusson oda, ahová eljutott. Ő a mi példaképünk”. Emiliano a barátaival egész évben a labdarúgásnak élt. Nyáron egy focipálya közelében táboroztak, amely egyikőjük tulajdona volt, és ott játszották le minden december 31-én az év utolsó mérkőzését. Amikor barátai vagy az édesanyja meglátogatták Franciaországban, mindig vittek neki “tejes lekvárt” és alfajorest, amelyek Argentína tradicionális süteményei.

Amikor egy argentin bajnoki mérkőzés előtt Franciaországba utazott, megosztotta barátaival, hogy nagy álma volt egy argentin klubban szerepelni, mivel magával ragadta az ország stadionjait uraló szenvedélyes hangulat, amiről a fanatikus szurkolók ezrei, tízezrei gondoskodnak hétről hétre. Nicolas Silva, az élvonalbeli Banfield játékosa sajnálja, hogy nem tudott elutazni Progresóba: “Két éven keresztül, a 2008-as és a 2009-es szezon során a Proyecto Crecer (a francia Girondins Bordeaux argentínai akadémiájának együttese – a szerk.) kölcsönadott bennünket a Juventud Guadalupe csapatának. Ugyanabban a házban laktunk, ahol a többi játékos is. Ez egy sors fölötti, kemény időszak volt. Amikor befejeztünk az edzést, akkor ott maradtam, és fejlesztettem a kapu előtti hatékonyságomat. 

Ő mindig azt mondta: ‘ha rosszul leszel, kétszer többet kell edzened'” – emlékezett vissza a focista.

Nicolas Pallois (bal oldalon elől) is részt vett a búcsúztatáson (Forrás: AFP)

Progresótól több ezer kilométerre a Nantes éppen egy francia bajnoki mérkőzésen volt érdekelt a Monaco ellen. A játékosok két emlékező szeánszot is tartottak: az egyiket a találkozó előtt, a másikat pedig annak 9. percében, ezzel is utalva Sala mezszámára, amelyet egyébként visszavonultatott a sárga-zöld klub. A meccset végül a Monaco nyerte 1:0-ra, igaz, a Nantes pár nappal korábban 2:0-ra győzött a Caen, Emiliano Sala egy másik korábbi francia csapatának otthonában, amely az első sikere volt azóta, hogy bebizonyosodott: a társ, aki a “kanáriktól” történt elköszönés után szállt föl az őt a végzetes útra vivő repülőre, nem lesz ott többé egyik focipályán sem, s most már az égi gyepen rúgja a bőrt. A gyászszertartáson jelen volt a Nantes mostani keretéből Nicolas Pallois, akit edzője, Vahid Halilhodzsics engedett el, mivel mindenképpen a gyászoló család mellett akart lenni a végtisztesség során. Pallois-t elkísérte Loïc Morin, az FC Nantes főtitkára is. Az eseményen részt vett továbbá a Cardiff City azon két vezetője is, akik a walesi klub részéről aláírták Emiliano Sala átigazolási megállapodását január 19-én, amelynek értelmében az argentin gólvágó 17 millió euróért szerződött a Premier League-csapathoz. A megemlékezés egy misével zárult, amelyet egy szomszédos parókia plébánosa celebrált. Ezt követően Emiliano Sala testét elhamvasztották – az édesapja, s talán őmaga véleménye ellenére is – mondta a San Martin csapatának egyik tagja.

Folyik a jogi háború a Cardiff és a Nantes között

Miközben a focivilág szereplői és talán még a sportág iránt egyébként közömbös emberek sokasága is gyászolja Emiliano Salát, addig a háttérben javában folyik a jogi viaskodás a Cardiff City és az FC Nantes között. A Sportudvar korábban már hírt adhatott arról, hogy a francia klub elkezdte követelni Sala átigazolási díja első részletének teljesítését a walesi egyesülettől, amely azonban a kisgép eltűnésével kapcsolatos vizsgálat lezárásáig nem kíván fizetni, mivel szerinte nem tisztázott, hogy egy frissen átigazolt labdarúgó elhalálozása esetén milyen teendők vannak.

Most azonban maga a Cardiff helyezte kilátásba annak lehetőségét, hogy gondatlanság miatt feljelentést tesz a Nantes ellen, amennyiben egy erre a hétre ígért jelentés azt fogja megállapítani, hogy a gép pilótájának, David Ibbotsonnak nem volt megfelelő engedélye Emiliano Sala szállításához. A brit sajtó a gép eltűnését követő napokban már cikkezett arról, hogy Ibbotsonnak nem volt engedélye arra, hogy fizető utasokat szállítson a Piper PA-46 Malibu típusú egymotoros kisgéppel.

Elsőként a Sunday Telegraph írt arról legutóbbi számában, hogy a Cardiff City tanulmányozza a jogi lehetőségeket, amelyek alapján fény derülhet arra, hogy az argentin csatár előző klubjának, a Nantes-nak volt-e szerződéses kötelezettsége abban a pillanatban, amikor Sala életét vesztette, hiszen a játékos ugyan már rendelkezett aláírt szerződéssel Cardiffban, azonban még nem volt módja pályára lépni, sőt csatlakozni sem új együtteséhez, s az átigazolás díja sem volt kifizetve. A walesi klubnál lezajlott belső vizsgálat szerint nincs arra utaló jel, hogy David Ibbotson rendelkezett volna utasok légi úton történő szállítására vonatkozó engedéllyel – írta a Telegraph.

Ezen a héten várható az előzetes jelentés

A légi baleseteket vizsgáló brit hatóság (AAIB), amelynek feladata az Emiliano Salát szállító kisgép január 21-ei balesetét övező körülmények tisztázása, a történtek időpontjától számított egy hónapon belülre, vagyis legkésőbb erre a hétre ígérte az ezzel foglalkozó előzetes jelentés közzétételét. Amennyien az derül ki, hogy Ibbotson nem volt a szükséges engedély birtokában, akkor a Cardiff gondatlanság miatt feljelentést fog tenni azok ellen, akik megbízták a pilótát Sala szállításával.

A Nantes Willie és Mark McKay skót játékosügynököket bízta meg azzal, hogy segédkezzenek Emiliano Salának az új klubjához való eljutásban. A két férfi el is ismerte, hogy ők szervezték az argentin reptetését Cardiff és Nantes, illetve vissza irányban, azonban tagadták, hogy a pilótát és a gépet ők választották volna ki. Abban az esetben, ha a Nantes-ot bűnösnek mondják ki gondatlanság miatt, akkor a Cardiffnak nem kellene kifizetnie a klubrekordnak számító 17 millió eurós átigazolási díj egészét. “Úgy véljük, hogy a játékos nem volt regisztrálva a Premier League adatbázisában” – mondta a Telegraphnak a Cardiff City elnöke, aki a kezdetektől fogva azt igyekszik bebizonyítani, hogy Emiliano Sala transzferje nem zajlott le teljes mértékben. Szerinte ez szintén indokolja a klub azon törekvését, hogy ne teljes átigazolási díjat kelljen fizetnie a Nantes számára.

A történetet tovább bonyolítja, hogy a szerződés értelmében a Girondins Bordeaux-t, Sala első franciaországi klubját is megilleti csaknem 8 millió euró az átigazolás összegéből, s így ennek a klubnak is joga van előállni az igényével. Ezzel kapcsolatban egyelőre nem történt hivatalos bejelentés, de lehet, hogy ez már csak napokat várat magára.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply