Átigazolási összefoglaló (január 29.)

VIDEÓVAL – Már csak kettő nap van hátra a labdarúgó átigazolási időszak lezárásáig, úgyhogy most már a véghajrához érkeztünk. A Sportudvar szokás szerint összefoglalót ad a legfontosabb eseményekről.

HAZAI HÍREK
Lengyelországból érdeklődnek az FTC középpályása iránt

Macedón médiaértesülés szerint a lengyel élvonalbeli Lech Poznan szerződtetné Sztefan Szpirovszkit, az NB I-es Ferencváros macedón labdarúgóját.

A macedón sportmedia.mk lengyel forrásra hivatkozva azt írta, Szpirovszki iránt az Ekstraklasában harmadik helyen álló, hétszeres bajnok Lech Poznan érdeklődik.

A 28 esztendős válogatott középpályás 2017 nyarán érkezett a budapesti zöld-fehérekhez. Szpirovszki az ősszel alapembernek számított, 18 tétmérkőzésen összesen három gólt szerzett. A macedón labdarúgó novemberben megsérült a nemzeti csapatában, így a Ferencváros november végi és decemberi mérkőzésein nem léphetett pályára.

Szpirovszki ugyan elutazott az FTC beleki edzőtáborába, ám a hat törökországi felkészülési mérkőzés egyikén sem lépett pályára.

A Nemzeti Sport Online klubhoz közeli forrásból megtudta, a Lech a téli átigazolási időszakban még szeretne egy középpályást igazolni, és Szpirovszki valóban szerepel a kiszemeltjei között.
 
A Ferencvárosnál várhatóan nem lesz stabil kezdő a macedón játékos, azok után, hogy a télen érkezett a középpályára az ukrán Ihor Haratin.

Szpirovszki ferencvárosi szerződése 2020 nyaráig érvényes, a Transfermarkt 800 ezer euróra teszi a piaci értékét.

A Ferencváros az átigazolási sajtóhíreket nem kommentálja, de egyelőre nincs is mit kommentálni, hiszen arról még nincs szó, hogy a Lech ajánlatot tett volna.

Szoboszlai egyelőre maradna Salzburgban

„Éppen edzőtáborban vagyok a csapattal, természetesen olvastam az interneten a rólam szóló híreket – mondta az olasz sajtóban megjelent cikkek kapcsán a Nemzeti Sport Online megkeresésére Szoboszlai Dominik (a kiemelt képen). – Nagyon megtisztelő, hogy felkerült a nevem egy ilyen listára, mindennap azért dolgozom, hogy haladjak előre a megkezdett úton, de nem téma egyelőre az átigazolásom. Ezeket a kérdéseket a menedzserem kezeli, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy kizárólag a labdarúgásra koncentrálhatok.”

Mint ismert, tegnap az olasz sajtóban megjelent egy fénykép, amelyen a Juventus egyik vezetője által egy milánói étteremben hagyott jegyzet látható, amelyen lényegében a torinói klub kívánságlistája található a figyelt labdarúgók nevével és lehetséges vételárukkal. Ebben a névsorban található Szoboszlai Dominik neve is, akinek az értékét 10 millió euróra becsülik az olasz bajnoknál.

Esterházy Mátyás, a labdarúgó ügynöke a sportnapilapnak azt mondta, teljesen normális, hogy Szoboszlait ilyen klubokkal hozzák hírbe, hiszen hétről hétre egyre jobban teljesít klubcsapatában, a Red Bull Salzburgban és a magyar korosztályos válogatottban is.

“… de az, hogy egy étteremben találnak egy papírfecnit, rajta játékosok neveivel, nem több, mint találgatás” – tette hozzá, s leszögezte: Szoboszlai Dominik elsődleges célja, hogy meghatározó játékossá váljon a Salzburgban.

A játékosügynök hangsúlyozta, maximálisan érzik a bizalmat az osztrák klub részéről, és az, hogy minden valószínűség szerint a Red Bull Salzburg a következő idényben a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelhet, olyan motivációt, egyúttal bizonyítási lehetőséget jelent Szoboszlai számára, amivel szeretne élni. (Az osztrák bajnokságot 14 pontos előnnyel vezeti a Red Bull, és az osztrák Bundesliga a 11. helyen áll az UEFA koefficienslistáján, így pedig csak abban az esetben nem lesz automatikusan csoportkörös a gárda, ha olyan csapat nyeri meg a BL-t, amelyik a bajnoki helyezése alapján nem lenne BL-résztvevő.)

Arra is kíváncsi volt a Nemzeti Sport, mennyire tartja reálisnak menedzsere, hogy Szoboszlaiért belátható időn belül Juventus-szintű sztárcsapatok konkrét ajánlatot tegyenek.

„Nem gondolkodunk ezen egyelőre, nagyon korainak tartom az erről szóló találgatásokat. Dominik sokszor bizonyította már, hogy fokozatosan haladva, a saját útját járva el tudja érni a céljait” – válaszolt Esterházy.

Az élvonalból igazolt az ETO

Az NB II-ben szereplő Győri ETO a hivatalos honlapján tudatta, hogy az idény végéig kölcsönvette Petró Balázst az élvonalbeli Haladástól.

A Miskolcon született Petró Balázs a DVTK-nál nevelkedett, majd az Illés Akadémia labdarúgója lett. A 2015–2016-os idényben mutatkozott be a Haladásban, aztán egy évet a Budaörsnél töltött kölcsönben. A jelenlegi évadban kétszer lépett pályára a szombathelyi gárdában. 

„Szeretnék minél többet a pályán lenni, és jó játékkal, gólokkal, gólpasszokkal segíteni a csapatot minél több győzelemhez” – idézi az eto.hu Petró Balázst. 

Az NB I-et is megjárt középpályás érkezett Vácra

A Vác az idény végéig kölcsönvette Wieland Dominikot, a Mezőkövesd Zsóry fiatal középpályását – adta hírül hivatalos honlapján az NB II-es labdarúgócsapat.

Wieland Dominik egy ideje már a váciakkal gyakorol, edzőmeccseken is pályára lépett.

A 19 esztendős labdarúgó évekig játszott Németországban az Ulm, az Augsburg és az Ingolstadt színeiben, Magyarországon a Mezőkövesd előtt a Ferencváros játékosa volt.

NEMZETKÖZI HÍREK
Hivatalos: Paredes a PSG-é

A francia élvonalbeli Paris Saint-Germain bejelentette Leandro Paredes szerződtetését. Sajtóhírek szerint a párizsi klub több mint 40 millió eurót fizetett a Zenitnek a 24 esztendős labdarúgóért.

A kilencszeres argentin válogatott középpályás négy és fél évre szóló megállapodást kötött a Ligue 1 listavezetőjével. Paredes a 8-as mezszámot választotta a PSG-nél.

A Boca Juniorsban nevelkedő játékos Európában a Chievo, az AS Roma és az Empoli labdarúgója volt mielőtt 2017-ben a Zenit megvásárolta mintegy 23 millió euróért.

Paredes a szentpétervári csapat színeiben 61 tétmeccsen lépett pályára, összesen tíz gólt szerzett és tizenöt gólpasszt adott. A mostani idényben huszonkét mérkőzésen négy-négy gól és assziszt szerepel a neve mellett.

Hivatalos: Benatia Katarba igazolt

Az olasz Serie A-ban listavezető Juventus hivatalos honlapján bejelentette, Mehdi Benatia távozik és a katari al-Duhail SC-ben folytatja pályafutását.

A marokkói válogatott középhátvéd 2016 nyarán szerződött a Juvéhoz, előbb kölcsönbe, majd a torinóiak közel 20 millió euróért végleg megvásárolták őt a Bayern Münchentől.

Benatia 59 találkozón lépett pályára a „zebrák” szerelésében, összesen öt gólt szerzett. A Juventusszal két-két bajnoki címet és Olasz Kupát nyert. 

A 2018-as világbajnokságon résztvevő labdarúgó a mostani idényben csak hat tétmérkőzésen kapott lehetőséget.

A Juve közleményéből kiderült, a 2009-ben alapított katari együttes 8 millió eurót fizet Benatia játékjogáért, illetve további kétmillió eurót utalhat a megállapodásban foglalt feltételek teljesülése esetén.

Az al-Duhail tizenöt forduló után a második helyen áll a bajnokságban, két ponttal lemaradva az éllovas al-Saddtól. Érdekesség, Benatia új klubja kapta a legkevesebb gólt eddig a ligában.

Hivatalos: Nápolyból kölcsönzött a Sevilla

Marko Rog, az olasz Serie A-ban szereplő Napoli horvát középpályása tavasszal kölcsönben a spanyol élvonalbeli Sevillában focizik – számolt be róla a két klub hivatalos honlapja.

A 23 esztendős játékos 2016 nyarán mintegy tizenötmillió euróért szerződött a Dinamo Zagrebtől a Napolihoz, amelynek színeiben 67 tétmeccsen lépett pályára, s összesen két gólt szerzett.

A Sevilla és a Napoli megállapodása értelmében Rog a tavaszt a La Liga-együttesnél tölti. A Sevillának nincs opciós joga végleg megvásárolni a varasdi származású, 16-szoros horvát válogatott labdarúgót, aki a 2018-as oroszországi világbajnokságon nem került be az ezüstérmes együttes 23 fős keretébe, ám a 2016-os Európa-bajnokságon részt vett a nemzeti csapattal.

Rog a mostani idényben 11 tétmérkőzésen összesen 337 percet játszott a Napoliban.

Fellaini Kínába mehet

Angol lapértesülések szerint Marouane Fellaini Kínába igazolhat, miután a Manchester United kész megválni a 31 éves középpályástól. A vb-bronzérmes labdarúgó José Mourinho távozása óta csupán 31 percet játszott az Ole Gunnar Solskjaer vezette MU-ban.

Fellaini 2013 nyarán érkezett Manchesterbe, a United 27.5 millió fontot fizetett érte az Evertonnak. Azóta 119 angol bajnoki meccsen 12 gólt szerzett, minden sorozatot figyelembe véve pedig 177/22 a belga középpályás mutatója. Érdekesség, hogy az Evertonban szintén öt és fél év alatt ugyanennyi tétmérkőzést húzott le. 

Fellaini iránt 2017-ben a Kuangcsou Evergrande érdeklődött Kínából. Ezúttal a brit lapok nem említenek konkrét klubot, csupán annyit írnak, a Manchester United hajlik az egyezségre.

Hivatalos: az Arsenal kölcsönveszi a Barcelona középpályását

Az Arsenal labdarúgócsapatánál folytatja pályafutását Denis Suárez, a Barcelona spanyol válogatott középpályása.

Ernesto Valverde, a gránátvörös-kékek vezetőedzője ma sajtótájékoztatón árulta el, hogy a 25 esztendős Suárezzel kapcsolatban a gárda megállapodott az Arsenallal, ennek eredményeként az egyszeres spanyol válogatott játékos kölcsönbe kerül az „ágyúsokhoz”. A brit média úgy tudja, hogy az angol klub Denis Suárezt a 2018–2019-es idény végén 18 millió euróért végleg megvásárolhatja, amennyiben a felek elégedettek lesznek egymással.

A transzfert várhatóan még a héten bejelentik a csapatok.

A labdarúgó a jelenlegi idényben mindössze nyolc mérkőzésen jutott szóhoz a Barcelonában, ezeken kétszer volt eredményes, emellett kiosztott két gólpasszt is. Értékét a transfermarkt.de piaci hírportál 12 millió euróra becsüli.

Robben Japánban folytatja?

Japánból származó mai lapinformációk szerint Arjen Robben, a Bayern München világklasszisa a tavaszi szezon végén, müncheni szerződése lejárta után Japánba, az élvonalbeli FC Tokióba igazolhat.

A Kyodo News idézi a klub egy meg nem nevezett vezetőjét, aki annyit ismert el, hogy tapogatóznak az ügyben, információt gyűjtenek, „hiszen egy ilyen lehetőséget egyetlen csapat sem hagyna ki”.

A Sports Nippon japán lap szerint más japán klubok is érdeklődnek a holland labdarúgó iránt.

A 35 esztendős Robben decemberben úgy nyilatkozott: ha nem kap megfelelő ajánlatot müncheni szerződése nyári lejártakor, kész befejezni játékoskarrierjét.

Német lapok eddig a PSV és az olasz Internazionale nevét dobták be a támadó lehetséges kérőjeként.

Amerikába kerülhet Pogba bátyja

A L’Équipe francia sportnapilap beszámolója szerint a világbajnok Paul Pogba bátyja, Florentin Pogba az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokság (MLS) tavalyi idényét megnyerő Atlanta Unitedhoz tart.

Már-már úgy tűnt, hogy Florentin Pogba a spanyol második ligás Elche játékosa lesz, ám a felek nem tudtak megegyezni a játékos fizetésében, és Florentin Pogba kedden elhagyta Spanyolországot, hogy az Egyesült Államokba repüljön szerződést kötni a Frank de Boer edzette atlantaiakkal.

Mint beszámoltam róla, a korábban a Saint-Étienne-ben focizó, a török Genclerbirliginél nyáron szabaddá váló 28 éves védő ősszel a Ferencvárosnál is járt próbajátékon.

Új klubban folytatja az egyiptomi vb-rekorder

A tavalyi oroszországi világbajnokságon minden idők legidősebb, vb-n szereplő játékosa lett az egyiptomi kapus, Esszam el-Hadari, aki néhány nappal 46. születésnapja után a hét elején talált magának új csapatot: az élvonalbeli Nogoom FC-ben folytatja.

Ezzel a 46 éves és két hetes kapus félhetően jól felbosszantja előző klubja, az Iszmaili SC szurkolóit, miután a Nogoom régi nagy riválisa az iszmáilijai klubnak. El-Hadari a világbajnokság után került az ISC-hez, ám miután kihagyott egy afrikai BL-meccset, nem gördítettek akadályt a távozása elé.

El-Hadari fél évre szóló szerződést kötött a Nogoommal, amely 26 éve tartó profi pályafutása során a 10. klubja lesz.

Már nem Pippo Inzaghi Nagy Ádám edzője

Az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Serie A) szereplő Bologna a hivatalos honlapján adott hírt róla, hogy már nem Filippo Inzaghi irányítja a felnőttcsapatot, hanem Szinisa Mihajlovics.

A 49 esztendős szakember a klub tájékoztatása szerint a jelenlegi idény végéig írt alá a Nagy Ádámot is foglalkoztató Bolognához, a megállapodás pedig tartalmaz egy további opciós idényt is, amennyiben a felek elégedettek lesznek egymással.

Inzaghit tavaly júliusban nevezték ki a csapat élére, amely 14 szerzett pontjával jelenleg mindössze a 18. helyen áll a bajnokságban.

Kettő hónapon belül másodszor vált edzőt a Villarreal

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő Villarreal menesztette vezetőedzőjét, Luis García Plazát – adta hírül a klub hivatalos honlapján.

Luis García Plaza a december 10-én menesztett Javier Callejától vette át a csapat irányítását, de érkezésével sem igazán fordult jobbra a helyzet. A 46 éves szakember irányításával 9 mérkőzésen 1 győzelem, 5 döntetlen és 3 vereség volt a gárda mérlege. A Villarreal visszacsúszott az utolsó előtti, 19. helyre a La Ligában, az Európa Ligában viszont továbbjutott a csoportkörből, a legjobb 32 között a portugál Sportinggal találkozik.

Az új vezetőedzőjét még nem jelentette be a Villarreal, amely vasárnap a bajnokság 22. fordulójában az Espanyolt fogadja.

A kiemelt kép forrása: ligaportal.at/GEPA

Leave a Reply