Hétvégi átigazolási összefoglaló (január 26-27.)

VIDEÓKKAL – Az utolsó hétvégéjéhez érkezett a januári labdarúgó átigazolási időszak, mivel csütörtökön éjfélkor zárul a piac. Most már az utolsó szerződéskötésekre kerül sor, míg a pletykagenerátorok talán most pörögnek csak fel igazán, úgyhogy vannak események bőven. A Sportudvar szokás szerint összefoglalóval jelentkezik, ezúttal az elmúlt kettő nap történéseiről.

HAZAI HÍREK
Hivatalos: Schäfer András a Genoa labdarúgója

Aláírta szerződését az olasz élvonalbeli Genoa csapatánál Schäfer András (a kiemelt képen jobbról a második), az MTK tizenkilenc éves középpályása – számolt be a hírről egy fotóval alátámasztva az átigazolási ügyekkel foglalkozó olasz újságíró, Gianluca Di Marzio. Az MTK szombat délelőtt a hivatalos honlapján tudatta, eladta a fiatal labdarúgót az olasz klubnak.

A Genoa egymillió eurót fizet az MTK-nak Schäferért, aki péntek reggel esett át az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon. A focista átigazolását az MTK szombat délelőtt bejelentette, az olasz klub azonban még nem.

Schäfer a 2016–2017-es idényben mutatkozott be az NB I-ben, akkor két találkozón játszott, majd az előző kiírásban 28 bajnoki meccsen szerepelt az NB II-ben, a jelenlegi évadban pedig 14 mérkőzés jutott neki az első osztályban, s egy gólt szerzett.

Schäfer előtt legutóbb Tőzsér Dániel játszott magyarként a Genoa első csapatában, korábban Rudolf Gergely és Détári Lajos is volt a klub játékosa, míg a 19 esztendős Szabó Levente jelenleg a Primavera-csapat keretéhez tartozik.

A Genoa jelenleg a 14. helyen áll a 20 csapatos olasz élvonalban, előnye hat pont a már kieső, 18. pozícióban lévő Bolognával szemben. Mint ismert, jelenleg egy honfitársunk focizik a Serie A-ban, Nagy Ádám éppen a Bologna labdarúgója.

A társak így búcsúztak Schäfer Andrástól:

Guzmics Pozsonyba igazolt

Ismét Európában focizhat Guzmics Richárd: a szlovák élvonalban listavezető Pozsony szombat este a hivatalos oldalán számolt be arról, hogy szerződtette a 31 éves védőt.

Guzmics szerződése decemberben lejárt a kínai másodosztályú Jenpien Funde együttesénél, így szabadon igazolható játékosként dönthetett arról, hol folytatja a pályafutását. A 28-szoros magyar válogatott labdarúgóval kapcsolatban megjelentek olyan hírek, melyek szerint visszatérhet Lengyelországba, emellett menedzsere, Paunoch Péter az NB I-et sem zárta ki, végül azonban a Slovan Bratislava lett a befutó.

„Mindenképpen olyan labdarúgóval akartunk erősíteni ezen a poszton, aki méltó vetélytársa lehet Vaszil Bozsikovnak és Kenan Bajricnak. Örülünk, hogy sikerült megegyeznünk Guzmics Richárddal, aki nemzetközileg is tapasztalt védő, focizott Lengyelországban és Kínában is. Kiváló a fejjátéka és erős a párharcokban, ezeken a területeken pedig vannak hiányosságaink. Üdvözlöm őt a klubnál, remélem, hogy az együttműködésünk sikeres lesz” – mondta Ivan Kmotrík alelnök a klub hivatalos oldalának.

„Guzmics már tavaly is érdeklődött a lehetőség iránt, ám akkor nem tudtunk megegyezni a klubjával. Most nem hezitáltunk, amikor szabadon igazolható lett. Jól ismerjük őt a lengyel bajnokságból, a 2016-os Eb-n is nagyszerű teljesítményt nyújtott a nyolcaddöntőig jutó magyar válogatottban. A tapasztalata jól fog jönni az európai kupaporondon.”

Guzmics egy évre írt alá a pozsonyiakhoz, és vasárnap csatlakozik a Törökországban edzőtáborozó együtteshez.

„Nagyon boldog vagyok, hogy a legeredményesebb szlovák klub játékosa lehetek. Azért jöttem ide, hogy hozzásegítsem a Slovant a céljai eléréséhez. Voltak ajánlataim Lengyelországból és Magyarországról is, de a Slovan volt az elsődleges választásom” – árulta el a magyar védő.

Ukrán középpályás érkezett Szombathelyre

Megfelelt a próbajátékon, így fél plusz egy éves szerződést kötött a Haladással az ukrán Oleh Hologyuk.

A 31 éves középpályás 200 mérkőzésen szerepelt és 14 gólt szerzett az ukrán első osztályban, az ukrán U21-es válogatottban 15 találkozón két gólt szerzett. Legutóbb a Karpati Lviv játékosa volt.

„Roppant labdabiztos játékos, és életveszélyesek a szabadrúgásai, hiszem, hogy erősítés lesz számunkra” – idézte a haladas.hu Horváth Ferenc vezetőedzőt, aki megerősítette, még egy támadóra szüksége van.

A Hologyukhoz hasonlóan próbajátékon szereplő Mohl Dávidról még nem született döntés.

Megvan a Kisvárda utolsó téli érkezője

Bemutatta legújabb, egyben a 2019-es téli átigazolási időszak utolsó szerzeményét az NB I 11. helyén álló Kisvárda. A 27 éves ukrán Anton Kravcsenko belső védőként erősítheti a kiesés ellen küzdő, magyar labdarúgókat csak nyomokban foglalkoztató együttest.

Kravcsenko legutóbb a 12 csapatos ukrán élvonal 9. helyén álló Olimpik Donyeckben játszott, szerződése azonban január elsején lejárt.

A 187 centiméter magas labdarúgó korábban szerepelt a török Karabüksporban is, ott már volt csapattársa a másik új szerzeménynek, Gheorghe Grozavnak.

„Régóta keresünk belső védőt, hiszen arra a posztra mindössze három bevethető játékosunk volt eddig, közülük ketten, Ene Kornél és Teodorosz Beriosz ráadásul négy-négy sárga lappal rendelkeznek, tehát az eltiltás küszöbén állnak. A megoldást Anton Kravcsenko személyében találtuk meg, az ő szerződtetésével lezárultak a téli transzferek” – idézte a Kisvárda honlapja Révész Attila sportigazgatót.

Védőt szeretne venni a Diósgyőr

A téli átigazolási időszak alatt eddig nem érkezett játékos a Diósgyőri VTK-hoz, de a vezetőedző, Fernando Fernández szerint védőre szüksége lenne a klubnak.

„Tajti József irányításával a klub hónapok óta figyeli a piacot, minden csapatrészbe nézünk játékosokat. Február közepén zárul az átigazolási időszak. Amint lesz mit bejelentenünk, azonnal meg fogjuk tenni” – idézte a klub honlapja Fernandót.

Az edző Lipták Zoltán és Nagy Tibor távozása miatt érzi úgy, hogy lenne hol erősíteni.

„Mivel két játékos elhagyta télen a klubot, prioritás az, hogy védőt igazoljunk, de ezt leszámítva minden pozícióra van több játékosunk. A labdarúgásban sosem lehet tudni, hogy mikor igazol el egy focista egy másik klubhoz, ha például kap egy jó ajánlatot, ezért folyamatosan nyitott szemmel kell járnunk, mert őket is pótolni kell előbb-utóbb” – tette hozzá az edző.

Kocsis Gergő: Csehországból az NB II-be

Az NB II-ben a feljutásért küzdő ZTE FC labdarúgócsapata a hivatalos Facebook-oldalán számolt be róla, hogy az idény végéig szerződtette a Csehországból hazatérő Kocsis Gergőt, aki Bolla Bendegúz, Farkas Balázs, Bobál Gergely és Miroszlav Grumics után a klub ötödik téli szerzeménye.

A korábban a korosztályos válogatottakban is szereplő Kocsis Gergő tavaly nyáron igazolt az MFK Karvinához, amelynél azonban nem tudta megvetni a lábát. A cseh élvonalban csak két meccs jutott neki, és az őszi szezon végén klubja be is jelentette, hogy megszüntették a szerződését, így szabadon távozhatott.

NEMZETKÖZI HÍREK
Eldőlt: Arnautovic nem vált klubot

A West Ham United labdarúgócsapatának osztrák válogatott támadója, Marko Arnautovic a hivatalos Instagram-oldalára feltöltött üzenetben jelentette be, hogy nem vált klubot a téli átigazolási időszakban, hanem marad a londoni alakulat játékosa.

Az angol átigazolási ügyekben általában megbízható Sky Sports péntek délutáni információja alapján aznap este még arról számolhattam be, hogy Arnautovic tudatta a West Ham vezetőségével, amennyiben megfelelő ajánlat érkezik érte, hajlandó távozni. A londoni együttes állítólag 50 millió fontot szeretett volna kapni az osztrák támadóért.

A 29 éves labdarúgó azonban – ahogy fogalmazott – otthon érzi magát a West Hamnél, és úgy döntött, januárban nem igazol el.

A klub ma délelőtt honlapján azt közölte, hogy Arnautovic szerződést hosszabbított a West Hammel, hogy hány évre, arról nem szól a fáma. Lapértesülések szerint azonban a korábbinál nagyobb fizetést vihet haza hűségéért cserébe a 77-szeres osztrák válogatott.

„Félreteszem az ajánlataimat, és szeretnék segíteni a csapatnak abban, hogy a lehető legmagasabbra jusson a Premier League tabelláján, valamint megnyerje az FA-kupát” – írta az Instagramon Arnautovic még pénteken.

Az FA-kupa-győzelem már biztosan nem fog összejönni a “kalapácsosoknak”, mivel szombaton kiestek a harmadosztályú Wimbledonnal szemben…

Angliából igazolt portugál védőt az Inter

A Southampton portugál válogatott védője, Cédric Soares az Internazionaléban folytatja pályafutását – jelentette be hivatalos honlapján a milánói együttes. A labdarúgó egyelőre az évad végéig, kölcsönbe kerül Olaszországba, majd az Inter nyáron 11 millió euróért cserébe meg is vásárolhatja.

A 27 éves jobb oldali hátvéd 2015 óta szerepelt a Premier League-ben, korábban focizott a Sporting CP-ben és az Académica Coimbrában is.

Érdekesség, hogy az Opta statisztikái szerint Cédric volt az elmúlt négy évben a legtöbb beadást megkísérlő védő Angliában. 105 bajnoki mérkőzésen 451-szer próbálkozott.

Az Internek az Atlético Madridtól kölcsönvett horvát bekk, Sime Vrsaljko térdproblémái miatt volt szüksége a portugálra.

Hivatalos: Gelson Martins a Monacoé

A francia bajnokságban egyre súlyosabb helyzetben lévő AS Monaco ma délután közösségi oldalán jelentette be, hogy megszerezte a portugál támadó középpályást, Gelson Martinst az Atlético Madridtól.

A labdarúgó – akit napok óta rendszeresen szóba hoztak a hercegségbeliekkel – a szezon végéig kölcsönbe érkezik a csapathoz, amely tegnap este kiesési rangadót veszített el a Dijon ellen, így egyre reménytelenebb helyzetbe kerül a bennmaradást illetően.

Elbukott az orvosi vizsgálaton Lukaku testvére, nem megy Angliába

Mégsem lesz a Newcastle United labdarúgója Romelu Lukaku testvére, Jordan, aki a Lazióból érkezett volna kölcsönbe – olvasható a „szarkák” hivatalos közleményében.

A Sky Sports hamar beszámolt róla, hogy a gond az orvosi vizsgálattal adódott, amelyen nem ment át Jordan Lukaku.

A szurkolók persze azonnal elkezdtek aggódni, hogy valami baj van a balhátvéd egészségével, ám menedzsere, Vincenzo Morabito nem sokkal ezt követően közölte, nem erről van szó, a problémát inkább az jelentette, hogy nagyjából hat kilogramm túlsúllyal jelent meg Angliában.

Rafa Benítez így a Northern Echo beszámolója szerint Lukaku helyett Miguel Almirónt, az amerikai Atlanta United játékosát szeretné megszerezni, aki az előző idényben az MLS-ben 12 gólig és 13 gólpasszig jutott.

A paraguayi válogatott labdarúgó piaci értékét a transfermarkt.de 15 millió euróra becsüli.

Morata akár még ma aláírhat

Alváro Morata tegnap késő este megérkezett Madridba, ahol ma reggel átesett az orvosi vizsgálatokon, így már csak órák kérdése, s aláírhat az Atlético Madridhoz – jelentette a Marca.

Az újság úgy tudja, hogy Morata már holnap részt vehet új csapatában az első edzésén. A támadó 18 hónapra, kölcsönbe érkezhet a “matracosokhoz” a Chelsea-től, ahol Gonzalo Higuaín érkezése miatt aligha lenne helye a kezdőcsapatban.

Hudson-Odoi szeretné elhagyni a Chelsea-t

Callum Hudson-Odoi, a Chelsea Bayern München által megkörnyékezett labdarúgója szeretné elhagyni a nyugat-londoni klubot – közölte a Sky Sports, amely tudni véli, hogy a focista maga jelezte a klub vezetőinek, hogy távozni szándékozik. Már hetek óta hallani a Bayern München érdeklődéséről a 18 éves angol csatárral kapcsolatban. A német rekordbajnok 40 millió eurót kínált a Chelsea-nek érte, ám ezt az angol egyesületnél elutasították.

Jordi Alba szeretne Barcelonában maradni

Jordi Albának jövő júniusban lejár a szerződése a Barcelonánál, azonban a spanyol válogatott labdarúgónak egyetlen célja van: hosszabbítani a katalánokkal.

A 29 éves védő a Marcának adott interjúban kijelentette: “Optimista vagyok a szerződés megújítását illetően, mivel az álmom világos: szeretnék Barcelonában maradni. 

A labdarúgásban semmit sem tudhatunk előre, de hiszem, hogy végül itt fogok maradni. Nem gondolom, hogy máshol boldogabb tudnék lenni, mint itt”.

Allegri nem hisz Pogba visszatérésében

Massimiliano Allegrit, a Juventus vezetőedzőjét az átgiazolásokról kérdezték egy sajtótájékoztatón, amelyben többek között kitért a Paul Pogba esetleges visszatéréséről szóló pletykákra is.

A torinói zebrák trénere a következőket mondta: “Úgy gondolom, hogy Pogba visszatérése a Juventusba nagyon nagyon valószínűtlen. Nem kergetek hiú ábrándokat, nagyon nehéz lenne Pogbát visszahozni”.

A francia középpályás bátyja, Florentin egy néhány nappal ezelőtti lapinterjúban azt mondta, Paul – amennyiben távozni fog valamikor a Manchester Unitedtől – legfeljebb két csapatban fordulhatna meg, mégpedig a Barcelonában és a Manchester Cityben, mivel a Uniteden kívül még ők tudnák megfizetni az árát (Mi van az ugyancsak a napokban a világ leggazdagabb klubjának választott Real Madriddal? – a szerk.). Mivel Paul Pogba nem fog az MU-ból a Citybe igazolni, ezért kizárásos alapon a katalánok jöhetnének szóba – állítja Florentin Pogba.

Sajtóhír: a PSG 60 millió eurót kínált Allanért a Napolinak

A L’Équipe francia sportnapilap ma reggel még azt közölte, hogy a PSG letett Allan, a Napoli brazil középpályása megszerzéséről, azonban a Téléfoot kora délután ezt megcáfolva arról adott hírt, hogy a párizsiak 60 millió eurós, alighanem utolsó ajánlatot tettek a dél-olasz klubnak a focistáért, akit már hetek óta igyekeznek elcsábítani Nápolyból.

Ha lehet hinni a Téléfootnak, akkor Allan is szívesen szerződne a francia bajnoki címvédőhöz. Azt is tudni véli az oldal, hogy Allan érkezésével kiszorulhat a csapatból Thomas Meunier. A belga vb-bronzérmes labdarúgót állítólag az Everton figyeli.

A Barcelona miatt letehet a Real Madrid Eriksenről

A spanyol As beszámolója szerint a Real Madrid vezetősége tudatta a Tottenhammel, hogy januárban biztosan nem tesz átigazolási ajánlatot Christian Eriksenért. Méghozzá a Barcelona miat

Bár a Real Madridnál középpályásokból sosincs hiány, arról régóta lehet olvasni a spanyol és angol sajtóban, hogy a blancók szeretnék megszerezni Christian Eriksent.

Január elején olyanról is lehetett hallani, hogy a madridiak még ebben az átigazolási időszakban lecsapnának a Tottenham sztárjára, ám az As most arról ír, a Barcelona legújabb igazolása keresztülhúzta a számításaikat.

Ugyanis miután a katalánok 75 millió euróért megvásárolták Frenkie de Jongot, a Real Madridnál azzal számolnak, hogy ebben az átigazolási időszakban felmegy minden labdarúgó ára, ők pedig jelenleg nem tudnak és akarnak 80-85 millió eurónál többet fizetni Eriksenért.

A Spurs középpályásának azonban 2020 nyarán lejár a szerződése, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy hosszabbítani akar, a Chelsea, a Manchester United, a Bayern München és a Juventus pedig állítólag továbbra is élénken érdeklődik…

Három középpályás is elhagyhatja a Barcelonát De Jong miatt

Spanyol sajtóértesülések szerint az FC Barcelona labdarúgócsapatának vezetősége azzal győzte meg Frenkie de Jongot a spanyolországi folytatásról, hogy biztosították arról, garantálva lesz számára a rendszeres játéklehetőség, mivel a nyáron három középpályás is távozik a Camp Nouból.

A 21 esztendős, ötszörös holland válogatott tehetségért a Manchester City és a Paris Saint-Germain is élénken érdeklődött, ám a fiatal focista a Barcelonát választotta, amely 75 millió eurót fizet érte az Ajaxnak, de a végleges vételár bizonyos feltételek teljesülése esetén 86 millióig is felkúszhat.

De Jong a szerződés aláírása után megindokolta, miért döntött úgy, hogy a Barcelonában folytatja pályafutását.

„Párizs lett volna a legjobb választás, mert ott lett volna a legnagyobb esélyem a játékra. A Ligue 1 abból a szempontból előnyt élvezett, hogy lett volna időm a fejlődésre. De mindig is a Barcelona volt az álmom, a spanyol bajnokság pedig erősebb. A francia liga is a legjobbak közé tartozik, de azzal kapcsolatban nincs olyan érzésem, hogy tíz éven át ott szeretnék játszani. Elutaztam Manchesterbe és Párizsba is, hogy beszéljek Pep Guardiolával és Thomas Tuchellel. A döntésen nem az angol és a francia klub ellen szól, hanem mert a Barcelonát favorizáltam” – kezdte De Jong.

„Kulcsfontosságú volt a klub perspektívája. Voltak fenntartásaim a Barcelona kapcsán, mert azt gondoltam, olyan sok középpályása van a csapatnak, hogy nagyon nehéz lesz megverekednem a helyemért. De a vezetőség arról biztosított, hogy eleget játszom majd és a kezdő tizenegyben számolnak velem. Erre nincsen garancia, de jók az esélyeim” – folytatta az Ajaxtól nyáron távozó játékos.

A labdarúgással foglalkozó egyik népszerű spanyol televíziós műsorban, az El Chiringuitóban elhangzottak szerint a Barcelona vezetősége azzal győzte meg De Jongot a rendszeres játéklehetőségről, hogy a nyáron három belső középpályását is elengedi. Quim Domenech újságíró az őt informáló forrásból neveket nem tudott meg, de úgy véli, Denis Suárez, Rafinha és Ivan Rakitic hagyja el az idény végén a katalánokat.

Jardim ugyanannyit kereshet Monacóban, mint korábban, Henry pedig visszatérhet a belga válogatotthoz

A Monaco csapatához mindössze három hónappal a menesztése után visszatérő Leonardo Jardim állítólag ugyanakkora fizetést fog kapni, mint legutóbbi időszakában. A francia sajtó szerint ez évi 4 millió eurót jelent.

Ezzel egy időben megszólalt a Monaco távozó vezetőedzőjével, Thierry Henryval kapcsolatban Romelu Lukaku, aki a belga válogatottnál évekig dolgozott együtt az ott másodedzőként ténykedő franciával.

“Kár, hogy elvesztette a munkáját Monacóban. Ugyanakkor remélem, hogy vissza fog térni a nemzeti csapathoz. 

Tiszta szívemből remélem, hogy visszatér hozzánk, mert szükségünk van rá” – jelentette ki a Manchester United támadója.

Kirúgták a Hannover vezetőedzőjét

Menesztette vezetőedzőjét, André Breitenreitert a német élvonalban (Bundesliga) szereplő Hannover 96 vezetősége. A trénernek egy nappal azután kell távoznia, hogy csapata 5:1-es zakóba szaladt bele a Borussia Dortmund otthonában.

Breitenreiter 2017 márciusában vette át az akkor a Bundesliga 2-ben vitézkedő Hannover irányítását, s segítségével az együttes följutott az első osztályba. Ennek köszönhetően akkor 2021-ig meghosszabbították a szakember szerződését.

A Hannover tavaly sikeresen bennmaradt a Bundesligában, azonban az idei kiírásban már kevésbé áll jól a szénája, hiszen 19 fordulót követően a 17., vagyis utolsó előtti helyet foglalja el a tabellán, miközben november 9-e óta nem nyert mérkőzést, s elmúlt három bajnoki találkozóját zsinórban elvesztette.

A vezetőedző mellett annak segítőjét, Volkan Bülütöt is elküldték.

A kiemelt kép forrása: gianlucadimarzio.com

Leave a Reply