Átigazolási összefoglaló (január 9.)

Javában zajlik a januári átigazolási időszak a labdarúgásban. Napról napra jönnek a legfrissebb hírek és híresztelések megvalósult vagy valószínűsített játékosmozgásokról, s az edzői fronton is akadnak érdekes hírek. A Sportudvar szokás szerint folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket, amelyekről minden hétköznap és vasárnap (ekkor hétvégi összefoglalóval jelentkezem) összefoglalót ad.

HAZAI HÍREK
Fiola és Stopira is hosszabbított a Vidivel

A MOL Vidi FC szerda délután a hivatalos honlapján bejelentette, hogy Fiola Attilával és Stopirával szerződést hosszabbított.

Fiola Attila a pályafutását Pakson kezdte, a 2008–2009-es idényben debütált az NB I-ben és tagja volt a Paksi FC 2011-es Ligakupa-győztes, bajnoki ezüstérmes csapatának is. 2015 januárjában már magyar válogatott játékosként csatlakozott a Puskás Akadémia FC keretéhez, 2016-ban az Európa-bajnokságon is lehetőséget kapott Bernd Storcktól. Ezt követően szerződtette őt a fehérvári gárda, amelynek színeiben az elmúlt két és fél évben 78 tétmérkőzésig jutott, közte 17 nemzetközi találkozóval. Az együttessel az előző kiírásban bajnoki címet szerzett, pályafutása során 229 NB I-es meccsen lépett pályára, a válogatottban 27-szer szerepelt – összegzi a 28 éves játékos karrierjét a klub honlapja.

„Örülök, hogy a következő években is a Vidiben játszhatok! A klub már szeptemberben megtette az első lépéseket a szerződéshosszabbítás irányába, aztán szép lassan csordogáltak a tárgyalások és végül az új évben meg is egyeztünk. Ami a terveimet, terveinket illeti, minden egyes szezonban a bajnoki címre törünk, ez most sincs másképp, illetve a Magyar Kupát nem sikerült megnyernünk az elmúlt években, így azt is szeretnénk elhódítani. A nyáron ismét megcélozzuk valamelyik csoportkört, a legnagyobb álom természetesen a Bajnokok Ligája főtáblája. Remélem, további sikeres esztendők elé nézünk!” – nyilatkozott Fiola Attila a bejelentés után a molvidi.hu-nak.

A 30 esztendős Stopira még Paulo Sousa irányítása alatt, 2012-ben érkezett Székesfehérvárra a portugál élvonalból kieső Feirensétől. A zöld-foki szigeteki válogatott balhátvéd a klubbal 2015-ben és 2018-ban is bajnok lett, kétszer szerepelhetett az Európa Liga csoportkörében. Eddig összesen 148 NB I-es meccsen lépett pályára – 36 nemzetközi kupa-találkozó, 10 Magyar Kupa-összecsapás és 1 Szuperkupa-döntő mellett.

„Nagyon boldog vagyok, hogy hosszabbítottam a Vidivel. Amikor szóba került az új szerződés lehetősége, nem is hezitáltam, büszke vagyok rá, hogy hosszú távon részese lehetek a klub életének. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített ennek a létrejöttében! A jövőben is mindent beleadok, hogy oda kerüljünk, ahová valók vagyunk: az élre! Meg akarjuk nyerni a bajnokságot és nemzetközileg a legmagasabb szinten is sikeresek szeretnénk lenni. Azt, hogy mindent beleadok, nemcsak a labdarúgásra, hanem a pályán kívüli dolgokra is értem, mert nem túlzás kijelenteni, hogy ez a klub mostanra az életemmé vált” – mondta ezt már Stopira.

Vb-t megjárt felvidéki igazolhat az NB I-be

Magyar klubok is megkeresték a Slovan Bratislavától távozó Saláta Kornélt. A szlovák válogatottal a 2010-es labdarúgó-világbajnokságot is megjárt 33 éves garamkövesdi védő még nem tudja, hol folytatja.

A 40-szeres szlovák válogatott védő szerződése december 31-én járt le a Slovannál, s nem is csatlakozott a pozsonyiak felkészüléséhez, egyéni edzésmunkával tartja formában magát – írja az ujszo.com.

Saláta ősszel 12 mérkőzésen lépett pályára a bajnoki éllovasnál, de nem bánja, hogy még az előtt válthat, hogy a kispadra szorulna.

„Most tárgyalok a menedzserekkel, több csapat is érdeklődik, de még semmi sem konkrét. Magyarországról élvonalbeli és második ligás klubokkal, Csehországból pedig szintén első ligás egyesülettel vagyok kapcsolatban. Szeretném, ha a jövő héten eldőlne a sorsom, mert szeretnék már a csapattal edzeni” – idézte a játékost az ujszo.com, amely úgy tudja, a Haladás az egyik érdeklődő.

A védő viszont nem akart klubneveket mondani.

„Általában azok keresnek középhátvédet, akik sok gólt kapnak, ezért a tabellán sem állnak túl jól. De van olyan klub is az érdeklődők között, amely az európai kupákba vágyik” – mondta Saláta.

Hosszabbított a Mezőkövesd védője

Három évvel, 2022 nyaráig meghosszabbította szerződését Mezőkövesden Farkas Dániel.

A 26 éves délvidéki védő 2017 januárjában Szabadkáról érkezett, akkor 2019 nyaráig írt alá.

Mezőkövesdre tart a Szpari kulcsjátékosa

Igaznak bizonyultak a Nemzeti Sport korábbi értesülései, a labdarúgó NB II-ben szereplő Nyíregyháza hivatalos honlapján megerősítette, hogy Pekár László távozik a klubtól.

A nyiregyhazaspartacus.hu úgy fogalmaz, hogy Pekár László szerződése lejárt Nyíregyházán és bár tárgyaltak a hosszabbításról, végül nem született megállapodás. A Transfermarkt viszont azt írja, hogy Pekárnak csak a nyáron járt volna le a megállapodása.  

A hivatalos honlap azt is hozzáteszi, hogy az élvonalból van kérője a támadó középpályásnak, az NB-I-ben szeretne játszani. A Nemzeti Sport Online nyíregyházi forrásból úgy tudja, már el is dőlt, hogy Pekár Mezőkövesden folytatja a pályafutását. A Paksról megszerzett, ugyancsak támadó középpályás Bertus Lajos után ő lesz a kövesdiek második téli szerzeménye, a sportnapilap információi szerint, éppen a tolnai klubot megelőzve szerződtetik.

Pekár Lászlót a Transfermarkt az NB II harmadik legértékesebb labdarúgójának tartja (holtversenyben), 250 ezer euróra teszik a piaci értékét. Pekár ezt annak köszönheti, hogy 115 alkalommal szerepelt az NB I-ben, 19 gólt és 22 gólpasszt jegyzett az élvonalban, és 25 évesen nem számít idős játékosnak (jövő héten lesz 26). Ráadásul a másodosztályban is jó őszt produkált a támadó középpályás, 17 bajnoki mérkőzésen nyolc gólt és három gólpasszt jegyzett.

Távozik a rutinos ukrán Kisvárdáról

A Kisvárda délután hivatalos közleményben jelentette be, hogy engednek 33 éves támadójuk kérésének, így Artem Milevszkij szűk fél évnyi játék után távozik az együttestől.

„Bármennyire is sajnáljuk a kialakult helyzetet, úgy döntöttünk, hogy nem állunk Artem Milevszkij kérésének útjába. A harminchárom éves csatár egyelőre játéklehetőséget kap nevelőklubjánál, a Dinamo Bresztnél, a pályafutása befejezése utáni időkre pedig munkalehetőséget. Akceptáltuk a kérését, köszönjük a nálunk töltött hónapokat, a további életéhez sok sikert kívánunk!” – nyilatkozta a klub honlapjának Révész Attila, a kisvárdaiak sportigazgatója.

Artem Milevszkij augusztus 31-én szerződött a magyar klubhoz, nyolc bajnoki mérkőzésen játszott, ötször a kezdőcsapat tagjaként. Összesen 459 percet töltött a pályán, két gólpasszt osztott ki ez idő alatt.

Nem szerződteti osztrák próbajátékosát a Haladás

A hétfő óta Szombathelyen készülő osztrák próbajátékos, Lukas Rotpuller nem lesz a Haladás játékosa – adta hírül hivatalos honlapján a szombathelyi NB I-es csapat szerda kora délután.

Az osztrák bajnok belső védő jó benyomást tett a szakmai stábra, ám erőnlétben jelentős a lemaradása, így nem kapott szerződést – indokol a haladas.hu.

A szabadon igazolható, 27 éves védő legutóbb a spanyol Valladolid játékosa volt, tavaly nyár óta nincs csapata.

A szombathelyi honlap érdekességként hozzáteszi, hogy az őszi idény befejezése előtt szabadlistára tett dán Hali-légiós, Emil Lyng az izlandi bajnoki címvédő Valur Reykjavíkhoz szerződött

Hárman távoztak Kaposvárról

Három játékos távozott az NB II-ben szereplő Kaposvári Rákóczitól, a klub szerződést bontott Andorka Péterrel, Kollega Krisztiánnal és Csiszer Balázzsal is – adta hírül a klub honlapja.

A 34 éves, egykoron Szombathelyen, Nyíregyházán, Siófokon és a Szeged 2011-ben is focizó Andorka Péter a 2017–2018-as kiírásban az NB III-ban 11 góllal vette ki a részét a Kaposvár feljutásából. A 2018–2019-es NB II-es bajnokság őszi szezonjában azonban már kevesebb szerephez jutott (mindössze kilenc bajnoki meccsen lépett pályára), igaz, a ZTE elleni mérkőzésen ő szerezte az együttes győztes találatát.

A 33 esztendős Kollega Krisztián 2016 nyarán tért vissza a Rákóczihoz, két éven keresztül alapember volt, azonban 2018 őszén már ő is kevesebb lehetőséget kapott, csak négy NB II-es bajnoki mérkőzésen játszott. A középpályás a több játéklehetőség miatt máshol folytatja pályafutását.

A 19 éves Csiszer Balázs tavaly nyáron az FK Csíkszereda együttesétől kölcsönbe érkezett Kaposvárra, de mindössze két Magyar Kupa-meccsen játszott ősszel és a továbbiakban nem számít rá a szakmai stáb. A fiatal védő azonban hamar csapatot találhat, hiszen Budafokon tűnt fel.

Két fiatal tehetséggel viszont profi szerződést kötött a Kaposvár, a 18 éves Borbély Ákos – aki az Újpest elleni Magyar Kupa mérkőzés egyetlen gólját szerezte –, illetve a 16 éves Orsós Tamás Gábor is a felnőtt együttessel kezdte el a felkészülést. Mindkét labdarúgó a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémiáról került fel az első csapathoz.

Herczeg Erik a klub résztulajdonosa elmondta a klub honlapján azt is, hogy szeretnének erősíteni, elsősorban támadókkal tárgyalnak.

Monor: Támadó jött és támadó ment

Hamar Ádám az NB II-ben sereghajtó Monor együttesében folytatja pályafutását, míg Tóth Ádám távozik a klubtól.

A klub honlapja számolt be róla, hogy Hamar Ádám a Monorban szerepel tavasszal, szabadon igazolható labdarúgóként kerül a klubhoz. A 32 éves, gólerős támadó korábban szerepelt Mezőkövesden, Szolnokon, Cegléden, Egerben, Jászberényben és a III. Kerületi TVE-ben is, míg ősszel az ETO FC Győrben focizott.

Elsősorban az NB III-ban ment jól a csatárnak az utóbbi időszakban, hiszen az előző két bajnokságban egyaránt 15 bajnoki gólt szerzett a III. Kerület, illetve a Jászberény színeiben. 2018 őszén az ETO-ban már nem teljesített kiemelkedően, az NB II-ben kilenc meccsen három gólig jutott és a vezetőség az őszi szezon vége előtt szerződést bontott vele.

A Nemzeti Sport információja szerint viszont a 21 éves csatár, Tóth Ádám távozik a monoriaktól, ő a több játéklehetőség reményében az NB III-as Jászberényben folytatja pályafutását.

Két érkezője lehet a Budafoknak

A Nemzeti Sport információja szerint a ZTE-vel szerződést bontó Kulcsár Kornél és a Kaposvárt elhagyó Csiszer Balázs csatlakozott az NB II-ben szereplő Budafok keretéhez.

Mint arról korábban beszámoltam, a 27 esztendős támadó, Kulcsár Kornél a kevés játéklehetőség miatt kérte szerződése felbontását a ZTE-vel, amit a vezetőség elfogadott, így a játékos szabadon igazolhatóvá vált.

A 19 éves Csiszer Balázs az őszi szezonban – mint ahogy föntebb említettem – a szintén másodosztályú Kaposvárban szerepelt, de mindössze két Magyar Kupa-meccsen kapott lehetőséget és a Rákóczi szakmai stábja a továbbiakban már nem számít rá.

Szélesi Felcsúton vállal munkát

A Puskás Akadémia U17-es csapatának edzőjeként dolgozik tovább Szélesi Zoltán, aki 2017 őszén, Bernd Storck távozása után két mérkőzésen megbízott szövetségi kapitányként irányította a magyar felnőttválogatottat.

Szélesi játékosként is szolgálta a felcsúti klubot, 2015 nyarán onnan vonult vissza.

A korábbi 28-szoros válogatott labdarúgó 2015-ben még játszott a Dárdai Pál-féle nemzeti csapatban, amelynél aztán másodedzői feladatai mellett U17-es szövetségi edzőként is dolgozott, s 2017-ben csapata a legjobb nyolc közé jutott a horvátországi U17-es Európa-bajnokságon. Bernd Storck távozása és Georges Leekens érkezése között két mérkőzésen irányította a nemzeti csapatot, Luxemburgtól 2–1-es vereséget szenvedett, a vb-re készülő Costa Ricát viszont 1–0-ra legyőzte. Az MLSZ-től tavaly júliusban, Marco Rossi kinevezését követően távozott.

A Puskás Akadémia azt is bejelentette, hogy az U19-es csapatának irányítását szintén korábbi válogatott labdarúgó, Mónos Tamás vette át. A Vasasnál több mint kétszáz mérkőzésen játszó focista edzőként a Hegyvidéki SE-nél és a Kubala Akadémián dolgozott.

NEMZETKÖZI HÍREK
A DAC gólzsákjával erősített a Celtic

A skót bajnoki címvédő Celtic csapata sajtóhírek szerint kettő millió fontért megvásárolta Vakoun Issouf Bayót, a DAC elefántcsontparti csatárát. A dunaszerdahelyi együttest csaknem két év után elhagyó támadó négyéves szerződést kötött a glasgow-i alakulattal.

A kétszeres elefántcsontparti válogatott labdarúgó a Felvidéken eltöltött szűk két éve alatt 32 tétmérkőzésen 22 góllal és kilenc gólpasszal segítette a DAC-ot.

A Celticnek a West Bromwich Albiontól kölcsönkapott Oliver Burke és a Paris Saint-Germaintől érkező Timothy Weah után Bayo a harmadik téli szerzeménye, de a 22. életévét csütörtökön betöltő afrikai csatárnak még át kell esnie az orvosi vizsgálatokon és meg kell szereznie a munkavállalási engedélyt, mielőtt véglegessé válik az átigazolása.

A dunaszerdahelyi klub hivatalos honlapjának beszámolója szerint Bayo eladása a legjelentősebb a DAC történelmében.

A Celtic jobb gólkülönbségének köszönhetően jelenleg vezeti a skót bajnokságot, míg az Európa Ligában a spanyol Valenciával mérkőzik majd meg a legjobb 16 közé jutásért.

Pavard a Bayernbe igazol, Ribéry távozhat

Hasan Szalihamidzsics, a német élvonalbeli Bayern München sportigazgatója bejelentette, Benjamin Pavard (a kiemelt képen), a VfB Stuttgart francia labdarúgója a nyáron csatlakozik a bajor együtteshez.

A 22 esztendős védő – aki alapembere a tavaly nyáron világbajnoki címet nyerő francia válogatottnak – öt évre szóló megállapodást kötött a német rekordbajnokkal, amelyhez július elején csatlakozik.

Az oroszországi vb legszebb gólját szerző Pavard a Lille-ben lett profi labdarúgó, 2016 óta erősíti a Stuttgartot, melynek színeiben a mostani idényben 14 Bundesliga-találkozón lépett pályára.

A német sajtó szerint Pavard mintegy 35 millió euróért vált klubot a nyáron.

Nem ez volt ugyanakkor az egyetlen érdekes bejelentése Szalihamidzsicsnak. A bosnyák klubvezető arról is beszámolt, hogy Franck Ribérynek – akit néhány napja komoly pénzbírsággal sújtott a klub a Twitteren újévkor közzétett gyalázkodó üzenete miatt – minden bizonnyal ez az utolsó éve a német egyesületnél. Mint Szalihamidzsics elmondta, nem terveznek szerződést hosszabbítani a francia középpályással annak ellenére sem, hogy az néhány hete azt mondta, nyitott kontraktusa meghosszabbítására a bajorokkal.

Doll nem megy Kelet-Németországba

Thomas Doll lehúzta magát a német harmadosztályú Hansa Rostock edzői posztjára pályázók listájáról – adta hírül a Nemzeti Sport Online.

„Nem leszek a Hansa edzője, furcsa, hogy felvetődött a nevem. Nem érdekel ez a munka, nem is vette fel velem a kapcsolatot a klub” – idézi a sport1.de a Ferencváros korábbi trénerét, akit a német lapok a helyi kötődése miatt emlegettek a távozó Pavel Docsev lehetséges utódjaként a német harmadosztály 8. helyén álló klub kapcsán.

Moratáért az Atlético Madrid is bejelentkezett

Spanyol lapértesülések szerint az Atlético Madrid is harcba száll Álvaro Morata megszerzéséért, akit az idény végéig kölcsönbe igazolhatnak le a Chelsea-től, amennyiben a londoni klub meg tud állapodni a spanyol csatár helyére kiszemelt Gonzalo Higuaín, Callum Wilson páros egyikével.

A Sky információi szerint a Sevilla kész lenne kifizetni Morata heti 140 ezer fontos fizetését, hogy az idény végéig kölcsönvehesse a Londonban peremre szorult támadót. A megállapodás azonban elmaradhat: az Atlético Madrid ugyanis szintén bejelentkezett korábbi labdarúgójáért. Morata még ifistaként 2005 és 2007 között volt az Atléti játékosa, mielőtt a Getaféhoz, majd a Real Madridhoz igazolt volna. 

Morata és a madridi klub képviselői a hírek szerint 48 órán belül találkoznak, hogy a szerződés részleteiről egyeztessenek. Diego Simeone első körben az idény végéig venné kölcsön, majd opciós jogot is szeretne a 26 éves támadó játékjogának végleges megvásárlására. 

Az Atlético házi gólkirálya jelen állás szerint a nyolcgólos Antoine Griezmann, rajta kívül egyetlen játékos sem szerzett kettőnél több találatot a 2018–2019-es évad eddig eltelt részében. 

A goal.com úgy tudja, Moratának is jobban tetszik a madridi lehetőség, mint a sevillai, családja és barátai a spanyol fővárosban élnek mind a mai napig. 

Azt ugyanakkor több forrás is megjegyzi: a Chelsea csak akkor engedi el Moratát, ha sikerül megállapodnia a támadósor megerősítésére kiszemelt Higuaín, Wilson páros valamely tagjával. 

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply