Átigazolási összefoglaló (január 7.)

Most már végleg elmúltak az ünnepek és lassan mindannyian visszatérünk a bejglik, a szaloncukrok, a halászlevek, a töltött káposzták és a szilveszteri malacok időszakából a hétköznapi kerékvágásba. Ez a labdarúgó átigazolási piacon is érződik, hiszen ettől a héttől fogva fölpörögnek az események, egyre csak jönnek és jönnek a legfrissebb hírek és híresztelések arról, hogy ki hova mehet vagy éppen mennyiért maradhat eddigi csapatánál. A Sportudvar ezúttal is napi szinten kíséri figyelemmel az eseményeket, amelyekről minden hétköznap és vasárnap este (akkor hétvégi összefoglalóval jelentkezem) be fog számolni egy összefoglaló formájában.

HAZAI HÍREK
Nagy Dominik elutazott a Legia Varsó edzőtáborába

Bár az utóbbi napokban több hír is megjelent a nemzetközi sajtóban arról, hogy a Legia Warszawa magyar válogatott középpályása, Nagy Dominik a télen klubot válthat, a labdarúgó is tagja a lengyel bajnok Portugáliában edzőtáborozó keretének – adta hírül a Nemzeti Sport Online, amely a hétvégén számolt be arról, hogy olasz sajtóhírek szerint a Genoa is érdeklődik Nagy Dominik iránt, aki decemberben egy nyilatkozatban elismerte, tud a szintén olasz Fiorentina, a francia Montpellier és egy orosz klub érdeklődéséről is. A hírek szerint a Legia 4 millió euróért lenne hajlandó elengedni őt.

Ám a jelek szerint megfelelő ajánlat még nem érkezett az ősszel 18 bajnoki mérkőzésen négy gólt és hét gólpasszt jegyző 23 éves focistáért, ugyanis Nagy Dominik is tagja a Legia 26 fős keretének, amely mától január 18-ig Portugáliában edzőtáborozik. Az utazó keret névsorát a hivatalos honlapján tette közzé a lengyel klub.

A középpályást 2021 nyaráig szerződés köti a második helyen telelő varsói gárdához. A jövőjével kapcsolatban Georgi Attila, a játékos ügyeit intéző menedzser is elismerte a kérők jelentkezését, ám amíg nincsenek konkrétumok, nem szívesen beszél Nagy Dominik jövőjéről. Mint mondta, az adásvétel részleteiről a kluboknak kell megegyezniük.

Korhut Mihály klubot válthat

A Nemzeti Sport Online izraeli forrásból úgy értesült, ismét kérdésessé vált, hol folytatja a pályafutását a bajnoki címvédő Hapoel Beer-Seva magyar válogatott védője, Korhut Mihály.

Korhut Mihály 2016-ban szerződött a Hapoel Beer-Sevához, gyorsan alapemberré vált és 2017 őszén szerződést is hosszabbított vele a klub, 2021 nyaráig. Ezt követően azonban Korhut megsérült, és miután Izraelben korlátozva van a légiósok száma (öten lehetnek a keretben) a klubnál úgy terveztek, hogy a nyáron kölcsönadják. Végül azonban maradt és a felépülését követően tíz bajnoki meccsen pályára is lépett, mindannyiszor kezdőként, és egy kivétellel végig is játszotta ezeket a mérkőzéseket, az első izraeli bajnoki gólját is megszerezte.

Minden jel szerint tehát elégedett volt vele Barak Bakhar vezetőedző, ám a téli átigazolási piac nyitásával a sport5.co.il ismét arról ír, hogy Korhut a télen távozhat. Izraelből származó értesülések szerint ennek az az oka, hogy a bajnokságban jelenleg csak 4. helyen álló címvédő szeretne külföldről csatárt igazolni a télen, de ezt csak úgy tudják megtenni, ha a légiósok közül valaki klubot vált. A vezetők úgy számolnak, hogy Korhut pótlását könnyebben megtudnák oldani izraeli játékossal is, viszont csatárposztra külföldi kiszemeltjük van.

Néhány napja a one.co.il már jelezte, hogy Korhut iránt a Hapoel Bnei Szahnin érdeklődik, de várhatóan külföldi kérői is lesznek a 15-szörös válogatott védőnek.

Kleinheisler másfél millió eurónál többet ér

Az orosz és a kazah sportsajtóban továbbra is téma Kleinheisler László lehetséges téli klubcseréje, a kazah bajnok Asztana középpályása a hírek szerint szerepel a Zenit kívánságlistáján. Oroszországban úgy tudják, a játékos ára 1.5 millió euró, amit a szentpétervári klub könnyedén ki tudna fizetni.

Decemberben jelent meg a kazah sajtóban a hír, hogy Kleinheisler László a télen az Asztanától az orosz Zenithez szerződhet. Az orosz euro-football.ru pedig már arról számolt be január első napjaiban, hogy a középpályás ára 1.5 millió euró, ami nem jelenthet akadályt a Zenit számára.

„A kazah klubjában kulcsemberré váló, az Európa Ligában is bizonyító Kleinheisler szerződtetése rejt magában némi kockázatot azok után, hogy korábban a Werder Bremennél nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, de másfél millió euró nem pénz a Zenit számára, és egy viszonylag fiatal játékos megér ennyi rizikót” – fogalmaz a 24 éves magyar labdarúgóval kapcsolatban az orosz portál, amelynek cikkét több kazah oldal, így például az aqparat.info, a vesti.kz és a Sports.kz is idézi.

A Nemzeti Sport Online kazah kollégáktól úgy értesült, hogy az Asztanánál jelenleg éppen cserélődik a klub vezetősége, és ez a keretben is változásokat eredményezhet, már csak azért is, mert egyelőre kérdéses, milyen költségvetésből működhet majd a klub. A kazah sajtó úgy tudja, Kleinheislerért összesen megközelítőleg 1 millió eurót fizetett az Asztana, és jelen helyzetben nincs kizárva, hogy másfél és kétmillió euró közötti összegért hajlandóak lennének megválni tőle, még ha szakmailag elégedettek is vele, hiszen ezért is hosszabbították meg múlt nyáron a szerződését 2021 júniusáig, és nem rég az idény álomcsapatába is beválasztották.

Kazahsztánban azonban úgy tudják, az Asztana konkrét ajánlatot még nem kapott Kleinheislerért.

Kleinheisler 2017-ben a Werdertől került az Asztanához, előbb kölcsönben, majd végleg. Azt megelőzően itthon a Ferencvárosban, korábban pedig a Videotonban és nevelőegyesületében, a Puskás Akadémiában rúgta a bőrt.

Lázár Pál a fővárosban folytatná

A Mezőkövesd Zsóry csapatával történt nyári szakítás után több együttes is érdeklődött a hatszoros magyar válogatott védő, Lázár Pál iránt, akinek egyelőre nincs csapata, de ez a helyzet a téli szünetben változhat.

Lázár Pál a hírek szerint családi okok miatt fővárosi klubban folytatná pályafutását. A 30 éves védő 174 NB I-es meccsen lépett eddig pályára, legutóbb tavasszal szerepelt a Mezőkövesdben, ahonnan nyáron távozott, azóta szabadon igazolható.

Paksról igazolt középpályást a Mezőkövesd

A labdarúgó NB I-ben szereplő Mezőkövesd Zsóry bejelentette, hogy szerződtette az őszi szezont a Paksnál töltő Bertus Lajost.

Már korábban is hallani lehetett róla, hogy Bertus Kövesdre tart, s a 28 éves támadó középpályás 2022. június 30.-ig szóló szerződést kötött az NB I hetedik helyén álló klubbal.

A hétfőn már a kövesdi kerettel együtt dolgozó Bertus 2014 nyarán Felcsútról szerződött a tolnaiakhoz, akiknél alapembernek számított, az ősszel 18 bajnoki mérkőzésen egy gólt és hat gólpasszt jegyzett.

ZTE: Egy jött, egy ment

A labdarúgó NB I-ben szereplő MTK Budapest hivatalos oldalán jelentette be, hogy megegyezett a másodosztályú ZTE FC-vel Farkas Balázs klubváltásáról.

Az MTK 30 éves, háromszoros magyar válogatott támadó középpályásával kapcsolatban már korábban lehetett tudni, hogy érdeklődik iránta a Zalaegerszeg. Farkas nem is utazott el az MTK törökországi edzőtáborába, ráadásul Polyák Balázs sportigazgató elmondta vele kapcsolatban, hogy vannak iránta érdeklődők, így távozhat a télen.

A ZTE FC a Gyirmót elől szerezte meg az őszi idényben mindössze 388 percnyi játéklehetőséghez jutó labdarúgót, aki másfél év után távozik az MTK-tól.

Ugyancsak a zalaiakhoz kötődő hír, hogy Kulcsár Kornél a kevés játéklehetőség miatt kérte szerződése felbontását, amit a vezetőség elfogadott, és a mai nap közös megegyezéssel elváltak útjaink – tette közzé hétfőn hivatalos Facebook-csatornáján a labdarúgó NB II második helyén telelő Zalaegerszegi TE.

A korábban a Kaposvár és a Haladás színeiben az élvonalban is focizó 27 éves játékos öt bajnoki mérkőzésen lépett pályára az őszi szezonban, kétszer fért be a kezdőcsapatba.

Jönnek-mennek az emberek Szombathelyen

Zajlik az élet az NB I-ben sereghajtó Haladás csapatánál. A már szerződtetett Holdampf Gergő után ma egy osztrák próbajátékos is csatlakozott Horváth Ferenc vezetőedző keretéhez, miközben Kovalovszki Mátét kölcsönadták Mosonmagyaróvárra, viszont Németh Máriót nem engedik el Mezőkövesdre, hiába érkezett érte ajánlat.

A bajnoki táblázat utolsó helyén álló Szombathelyi Haladás vezetői korábban kijelentették: a tetemes, nyolcpontos hátrány ellenére mindent megtesznek, hogy a zöld-fehér csapat ősztől is NB I-es legyen, ennek érdekében megerősítik a keretet. Nos, eddig a volt kispesti középpályás, Holdampf Gergő írt alá, hétfőn pedig Lukas Rotpuller személyében osztrák védő érkezett próbajátékra – írja a klub hivatalos honlapja, a haladas.hu.

A 27 éves, 188 centiméter magas, elsősorban belső védőként bevethető Rotpullerre nem mondhatni, hogy gyakran váltogatja csapatait. Első profi klubja 2011-ben az Austria Wien volt, amelyben egészen 2017 júliusáig játszott – közben egy évet kölcsönben a szintén osztrák SV Riedben szerepelt. 2018 februárjában a spanyol másodosztályú Real Valladolidhoz szerződött, ám tavasszal egy mérkőzésen sem jutott szóhoz, nyáron távozott az Ibériai-félszigetről, azóta klub nélküli. Rotpuller az osztrák első osztályban 133, a második ligában 22 bajnoki mérkőzésen szerepelt. Az Austria Wien színeiben hat Európa Liga-selejtezőn és négy El-főtáblás meccsen is pályára lépett, utóbbiakon két gólt is szerzett. Ezen kívül egy Bajnokok Ligája-selejtezőn lépett pályára a háromszoros U17-es, egyszeres U20-as osztrák válogatott játékos, aki az Austria Wien csapatával a 2012–2013-as évadban osztrák bajnokságot nyert.

A Nemzeti Sport Onlnie arról is hírt adott, hogy a Haladás több fiatal labdarúgót is kölcsönadhat a tavaszi szezonra. Közülük Kovalovszki Máté sorsa már eldőlt, ő kölcsönben az NB II-es Mosonmagyaróvárnál folytatja pályafutását – ezt az NSO megkeresésére Tóth Miklós ügyvezető megerősítette. Petró Balázs és Pinte Attila is távozhat, de nekik még nem találtak klubot.

Úgy tudni, rajtuk kívül is lehetnek távozók, és a napokban újabb próbajátékosok is csatlakozhatnak a Haladáshoz. Ellenben Németh Márió marad Szombathelyen, annak ellenére, hogy ősszel csak tíz bajnoki meccsen szerepelt és csak egyet játszott végig. A sportnapilap információi szerint a Mezőkövesd ajánlatot is tett a középpályásért, de ezt a vasi klub nem fogadta el.

Tóth Miklós ezt az értesülést nem kívánta kommentálni.

Az NB II-ből erősíthet a DVTK

Az élvonalbeli DVTK labdarúgócsapatának vezetőedzője, Fenando Fernández a napokban beszélt arról, hogy az NB II egy megfelelő piacot jelenthet számukra az erősítésekhez – a Nemzeti Sport úgy tudja, Vácról érkezhet az egyik kiszemelt.

Korábban a boon.hu írt arról, hogy az NB II-es Vác támadója, Zsolnai Richárd a DVTK-hoz szerződhet. Akkor a csapat vezetőedzője, Fernando nem kommentálta a hírt, de azt elismerte, hogy az NB II-ből is figyelnek játékosokat.

A sportnapilap most klubhoz közeli forrásból megtudta, a Vácban ősszel 19 bajnoki találkozón öt gólt és három gólpasszt jegyző, 23 éves labdarúgó valóban szerepel a DVTK kiszemeltjei között, és még az is lehet, hogy ő lesz a diósgyőriek első téli szerzeménye, hiszen új játékost még nem jelentett be a klub.

Csak annyit mondott el korábban Tajti József sportigazgató, hogy a MOL Viditől nyárig kölcsönvett Szabó Bencét szeretnék hosszabb távra is szerződtetni.

NEMZETKÖZI HÍREK
Már csak órák kérdése, és Fabregas aláírhat a Monaconál

Az elmúlt napok egyik vezető átigazolási híre volt, hogy Cesc Fabregas (a kiemelt képen) januárban távozik a Chelsea csapatától. A korábban az Arsenalt és a Barcelonát is erősítő spanyol középpályás a Kékek hétvégi FA-kupa-mérkőzésén könnyek között búcsúzott el a Stamford Bridge közönségétől, ám akkor még nem lehetett biztosan tudni, hogy hol folytatja.

Hivatalosan még most sincs bejelentve, de nagyon valószínű, hogy az AS Monaco lesz Fabregas új állomáshelye. A Nice-Matin dél-francia napilap egyik újságírója Twitter-bejegyzésében azt írta ma délután, hogy a focista már Monte-Carloban van, ahol Vadim Vasziljevvel, a hercegségbeli klub alelnökével tárgyal.

Fabien Pigalle úgy tudja, hogy a Monaco egy kettő és fél éves szerződést kínált fel a spanyolnak. Fabregas távozásának legfőbb oka, hogy a Chelsea – ragaszkodva sajátos játékospolitikájához – nem kíván egy évesnél hosszabb időtartamú szerződést fölkínálni 30 évnél idősebb labdarúgók számára. Fabregas ugyanakkor kettő éves szerződéshosszabbítást szeretett volna elérni, de ebbe a londoni klub vezetői nem mentek bele, így a spanyol úgy döntött, hogy távozik.

Maurizio Sarri, a Chelsea menedzsere szerint az eligazolás jó dolog Cesc Fabregas számára: “Az a véleményem, hogy el kell mennie Monacoba. Ott kapott egy két éves ajánlatot. Nem szeretném, hogy egy olyan fontos játékos, mint Cesc, szomorú lenne” – zárta rövidre az olasz tréner.

Ők lehetnek Fabregas utódjai

Két pletyka ütötte fel a fejét azzal kapcsolatban, hogy kivel pótolhatja a Chelsea a minden bizonnyal a Monacohoz távozó Cesc Fabregast.

A London Evening Standard című esti lap vasárnapi kiadásában arról írt, hogy Maurizio Sarri menedzser Nicolo Barellával, az olasz első osztályban szereplő Cagliari labdarúgójával erősítene, akiért akár 40 és 50 millió euró közötti összeget is hajlandó volna kifizetni még januárban.

A másik lehetséges opció Leandro Paredes megszerzése, akinek értékét ugyancsak 50 millió euró körülre taksálják. A Zenit középpályása iránt ugyanakkor a PSG is érdeklődik.

Balotelli Nizzából Marseille-be költözhet

Mario Balotelli, aki kettő évvel ezelőtt szerződött a francia élvonalban szereplő Nice csapatához, januárban szinte biztosan távozik eddigi klubjától, mivel menedzserével együtt szerződésének fölbontásáról kezdett tárgyalásokat a tengerparti egyesület illetékeseivel.

A francia sportsajtó már decemberben arról cikkezett, hogy az olasz válogatott támadó nem fog messze menni Nizzától, hiszen az Olympique Marseille vetette rá ki hálóját. Megállapodás azonban mindmáig nincs, a marseille-i vezetők pedig szerda éjfélig szeretnének pontot tenni a történet végére – legalábbis így értesült a Yahoo Sport, amely szerint az OM már a hétvégi, Monaco elleni bajnoki mérkőzésen bevetné Balotellit, akinek azonban előbb föl kell bontania nizzai kontraktusát. Erre van ideje szerdáig.

Pavard-t és Lozanót akarja a Napoli

A Corriere dello Sport szerint De Laurentiis, a Napoli elnöke egy védőt és egy támadót akar szerződtetni a téli átigazolási időszak során. Nem biztos, hogy januárban összejönnek a transzferek, de ebben az esetben a dél-olasz klub a nyáron újra fog próbálkozni.

Az olasz bajnokság második helyén álló egyesület a védelembe a Stuttgart világbajnok francia labdarúgóját, Benjamin Pavard-t szeretné megszerezni, aki iránt a Bayern München is érdeklődik.

A támadó alakzatba Hirving Lozano, a PSV Eindhoven mexikói focistája érkezhet. A Gazzetta dello Sport arról írt, hogy érte 35 millió eurót és Adam Ounast, valamint Amin Younest kéri a holland bajnok.

Morata és Zappacosta is távozhat a Chelsea-től

Nem Cesc Fabregas lehet a Chelsea egyetlen téli távozója, ugyanis két, Maurizio Sarri vezetőedző által kevés alkalommal számításba vett labdarúgó is máshol folytathatja karrierjét.

Alvaro Morata Sarri érkezése óta nem számít alapembernek a nyugat-londoni klubnál, így nincs ellenére, ha máshol szerepelhet tavasszal. Amennyiben a Sevilla nem tudja megszerezni Gonzálo Higuaínt az őt a Milanhoz kölcsönbe adó Juventustól, akkor Morata lehet a B-terv az andalúz klub vezetőinek szemében – állítja az Estadio Deportivo című helyi sportlap. A támadóért 6 millió eurót fizetne az Európa Liga ötszörös győztese a Chelsea-nek.

Morata mellett a Sarri mester által szintén keveset használt Davide Zappacosta is tovább állhat, igaz, ő egyelőre csak kölcsönbe, mégpedig a Laziohoz. Az Il Messaggero olasz napilap szerint a két klub közel áll a megegyezéshez a Torino egykori labdarúgójával kapcsolatban, aki a tavaszt kölcsönben töltené az örök város égszínkék-fehér felén, ám a Lazionak 14 millió eurós opciós joga lenne a hátvéd végső megvásárlására a nyár folyamán.

Denis Suárez az Arsenalba tart?

A Sky Italia szerint Denis Suárez, a Barcelona szélsője az Arsenalban folytathatja pályafutását. Ernesto Valverde, a katalánok vezetőedzője nem számít alapemberként a Sevilla egykori focistájára, aki az andalúzoknál már együtt dolgozhatott a most az Ágyúsokat dirigáló Unai Emeryvel.

Portóból erősíthet a Manchester United,…

A Sun brit napilap szerint a Manchester United érdeklődik Eder Militao iránt, aki tavaly nyáron igazolt a Sao Pauloból az FC Portóhoz. Az újság szerint a Vörös Ördögök 47 millió eurót kínálnának a 20 esztendős portugál játékosért, aki az idei szezonban eddig – minden sorozatot figyelembe véve – 21 mérkőzésen lépett pályára. Eder Militao iránt a Liverpool és a Real Madrid is érdeklődik.

…amely egy középhátvédet is keres

Brit és olasz médiumok egybehangzó információi szerint a Manchester United szeretne egy középső védőt is igazolni a télen. Arról már napokkal ezelőtt is voltak hírek, hogy Kalidou Koulibaly, a Napoli játékosa lehet a manchesteriek célkeresztjében, ám most két újabb név: az AS Romát erősítő Kosztasz Manolasz és a Fiorentinában focizó Nikola Milenkovics is bekerült a cilinderbe.

Bemutatták a Real Madrid új erősítését a sajtónak

A Real Madrid labdarúgócsapata vasárnap jelentette be, hogy szerződtette a Manchester Citytől a mindössze 18 éves Brahim Diazt. A spanyol játékos ma sikeresen átesett az orvosi vizsgálatokon, így minden akadály elhárult az elől, hogy délután bemutassák a sajtó képviselőinek a Santiago Bernabeú Stadionban. “A Real Madrid személyében egy olyan klubhoz érkeztem, ahol mindig is játszani akartam. Ennél szebb karácsonyi ajándékot nem is álmodhattam volna magamnak!” – mondta az új szerzemény.

A Dortmund Wernert akarja

A Bayern München után a Borussia Dortmund is bejelentkezett az RB Leipzig 22 éves játékosáért, Timo Wernerért, akit 2020-ig köt szerződés Gulácsi Péter csapatához – tudta meg a Bild német napilap.

A focista tudná kamatoztatni gyorsaságából eredő kvalitásait Lucien Favre vezetőedző játékrendszerében és megfelelő pótlás lenne Christian Pulisic helyére, aki a Chelsea-hez igazolt 64 millió euróért a múlt héten. A BVB a nyáron ütné nyélbe az üzletet Wernerrel, aki iránt a Liverpool és a Tottenham is érdeklődést tanúsított mostanság.

Icardi tárgyalni fog az Interrel

A Gazzetta dello Sport szerint az Inter és Wanda Icardi, Mauro felesége és menedzsere a napokban leülnek tárgyalni az argentin csatár szerződésének megújításáról. A gólerős támadó a bónuszokkal együtt évi 7 millió eurós fizetést szeretne. A klubvezetés ezt nem akarja teljesíteni, ehelyett egy 110 millió eurós kivásárlási záradékot tenne a focista szerződésébe.

Lengyel csatárt vásárolhat a Milan

A 23 éves Krzysztof Piatek remek idényt produkál a Genoa színeiben, ugyanis a Serie A őszi szezonjában 13 gólt szerzett. Nem meglepő, hogy több nagy olasz klub is fölfigyelt rá: többek között a Juventus, az Inter és az AC Milan. Legutóbbi egyesület tűnik a legesélyesebbnek a labdarúgó szerződtetésére (ezt a Gazzetta dello Sport mai címlapján adta hírül), ám a Genoa ezért cserébe 60 millió eurót kér. Piatek az igen bizonytalan sorsú Gonzalo Higuaín helyére érkezhet, amennyiben az argentin már januárban elhagyja a piros-feketéket.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply