Ilyen volt 2018: Október legfontosabb történései

Magyar szempontból sikeres ifjúsági olimpia, gigantikus bundabotrány a belga fociban, életkor-hamisításért kiszabott börtönbüntetések Beninben és Lewis Hamilton ötödik Forma-1-es világbajnoki címe – röviden így lehetne összefoglalni október legfontosabb témáit a Sportudvaron, de a Visszapillantó rovat mai cikkében ennél azért jóval részletesebben tekintünk vissza az esztendő tizedik hónapjára.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Szeptember után október sem múlt el kemény ügyek nélkül a teniszben. A hónap elején jött a hír, hogy a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) etikai tanácsa élete végéig eltiltott minden, a sportággal kapcsolatos tevékenységtől három thaiföldi bírót, akik beismerték, hogy általuk vezetett mérkőzések manipulálásában játszottak szerepet. Már évek óta köztudott, hogy a nemzetközi teniszben igen nagy a fogadási csalások száma és persze az ezzel foglalkozó maffiahálózatok nyeresége is, ami legalább ugyanekkora veszteséget jelent a sportágnak, de nem csak anyagi, hanem erkölcsi értelemben is, hiszen egy áprilisban nyilvánosságra hozott ITF-jelentésből az derült ki, hogy a bundázás a tenisz minden szintjén jelen van, így a rangos ATP-versenyeken is.

Egy nap alatt két hazai sportági szakszövetségnél is nyomozást rendeltek el a hatóságok pénzügyi szabálytalanságok gyanújával. A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) körüli botrányról hónapok óta rendszeresen írtam, ám október elején nem sok érdemleges esemény történt, ami elsősorban annak köszönhető, hogy Babos Tímea és Fucsovics Márton is egyik versenyről a másikra utazott. Október végén az ügyészség nyomozást indított a szövetségnél egy “összeférhetetlenség-gyanús ügyben”. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) háza táján az augusztusi, budapesti ifjúsági világbajnokság brutálisra növekedett rendezési költségei már hetek óta komoly vita tárgyát képezték, amely októberre egészen odáig fajult, hogy megvonták Erdei Zsolt elnök, valamint a főtitkár aláírási jogát is (ezt azóta visszakapták). A MÖSZ egyik elnökségi ülésén állítólag túlszámlázásokról és egyéb, bűncselekmény-gyanús történésekről esett szó, s most az ügyészség is ezek miatt vizsgálódik a szövetségnél. Az ügyben Erdei Zsolt elnök úgy nyilatkozott, hogy nem futamodik meg, vállalja a felelősséget még akkor is, ha ez esetleg börtönbüntetéssel járna számára.

De hogy azért pozitívumokról is szó essék a magyar sporttal kapcsolatban, mindenképpen szót kell ejtenünk a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiáról, amelynek éremtáblázatán az első tízben végzett a magyar küldöttség. Két úszó: Késely Ajna (a kiemelt képen) és a nyári felnőtt-Eb-n is diadalmaskodó Milák Kristóf vitték a prímet, akik összesen hat aranyérmet szereztek az argentin fővárosban. Persze nem csak őket érdemes megemlíteni, úgyhogy a játékok végeztével írtam is egy összefoglalót a magyar fiatalok szerepléséről!

Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Mexikói Nagydíjat, míg Sebastian Vettel lett a második, Kimi Räikkönen pedig a harmadik. Lewis Hamiltonnak az kellett a vb-cím bebiztosításához, hogy az első hétben végezzen, s ez bőven sikerült, mivel negyedik lett. A Mercedes brit pilótája ötödik világbajnoki címének örülhetett idén, amivel beérte az örökrangsorban Juan Manuel Fangiót, s már csak kettőre van a rekordbajnok Michael Schumachertől. Hamilton lényegében az egész idényben dominált, Vettelnek csak a szezon legelején sikerült azt éreztetnie a közvéleménnyel, hogy kétszereplős lehet a világbajnoki címért folytatandó harc, de igazából nem volt nagy esélye annak megnyerésére.

És ha már a száguldó cirkusznál kötöttünk ki, akkor nem szabad szó nélkül elmennünk október másik fontos történése mellett, ami nem más volt, mint a kockás zászló, mint a futamok leintésére hosszú évtizedek óta használt eszköz tulajdonképpeni lefokozása volt. Még a nyári Kanadai Nagydíjon történt meg ugyanis az az eset, amikor egy meghívott vendéget kértek fel a futam leintésére, ám a hölgy a tervezettnél egy körrel korábban kezdte el lengetni a kockás zászlót, ami kisebb zavart okozott a versenyzők és a nézők körében is. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ezért döntött úgy októberben, hogy 2019-től nem a kockás zászló, hanem egy kockás színű LED-panel fogja jelenteni a versenyek végét. A zászló is lobogtatva lesz a leintéseknél, de az önmagában már nem lesz elegendő a futam hivatalos befejezéséhez, a világítópanel mindenképpen kelleni fog.

A labdarúgásban természetesen az ősz középső havában is zajlott az élet. A MOL Vidi két vereség után idegenben tudta legyőzni a PAOK Szaloniki együttesét 2:0-ra, amivel életben tartotta továbbjutási reményeit. Ugyanakkor történtek negatív események is bőven. Ahogy a belga és a francia lapok is fogalmaztak, komoly földrengés rázta meg a belga labdarúgást október 10-én délelőtt, amikor kiderült, hogy Belgiumban és másik hat európai országban összesen csaknem hatvan helyszínen tartottak házkutatást, amelyek során számos személyt őrizetbe vettek. Köztük van a Club Brugge BL-főtáblás együttesének vezetőedzője, két játékvezető, néhány újságíró, valamint egy Belgiumban ismert, igen befolyásos játékosügynök is. A gyanú szerint bűnszervezet működhetett a belga első osztályú bajnokságban, amelynek keretében mérkőzések manipulálására, pénzmosásra és egyéb bűncselekményekre kerülhetett sor. Az ügy derült égből villámcsapásként érte a belga focit, amely nyáron történetének legjobb világbajnoki szereplését könyvelhette el.

A másik negatív történés tárgyát pedig egy alighanem példátlan esemény szolgáltatta. Az önmagában egyáltalán nem példa nélküli, hogy egy afrikai országban bizonyos labdarúgók eltitkolják a valós életkorukat azért, hogy így jussanak minél magasabbra a ranglétrán, de az, hogy ezért börtönbüntetést szabnak ki a vétkesekre, minden bizonnyal idén októberben történt meg először. A helyszín: Benin. A szóban forgó per tárgyát pedig az ország U17-es labdarúgó-válogatottjánál kitört botrány adta. Néhány hónappal ezelőtt több benini játékosról is kiderült ugyanis, hogy hamis életkort tüntetett fel személyes iratain, ezáltal megvezette a szövetséget és a nemzeti csapat szakmai stábját. Több vádlottat, köztük jópár játékost is két hónap letöltendő börtönre ítéltek. A legsúlyosabb, 12 hónapos büntetést a helyi szövetség volt elnöke kapta, akinek utódja a benini focit hosszú évek óta uraló korrupció fölszámolására tett ígéretet.

Ennyi volt október összefoglalása, holnap november lesz soron.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply