Darts-vb: Kiesett a címvédő Rob Cross a legjobb 16 között!

VIDEÓKKAL – Továbbra sem hagy alább a meglepetésgépezet működése a londoni darts-világbajnokságon, amit a legjobban az bizonyít, hogy már a nyolcaddöntőben elvérzett a tavalyi világbajnok Rob Cross, akit a torna előtt a világranglista 90. helye környékén tanyázó Luke Humphries ejtett ki kétszettes hátrányból fordítva. Kiesett James Wade is, aki ismét fölhergelte a nézőket viselkedésével, ráadásul Ryan Joyce elleni meccsének végén nem fogott kezet a bíróval és annak segítőivel, holott ez a dartsos protokoll része minden esetben. A kiemeltek közül Benito van de Pas is kiesett, akit az élete legjobb vb-teljesítményét produkáló Brendan Dolan küldött haza egy sima 4-1-gyel. Michael Smith simán továbbjutott, mint ahogy Dave Chisnall is. Ma már a negyeddöntők következnek.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Shakespeare aligha írhatott volna jobb királydrámát, mint ami Rob Crosszal történt pénteken este, a 2019-es világbajnokság nyolcaddöntőjében. De azt is írhatnám, hogy jobb tündérmesét sem lehetne kitalálni ahhoz képest, ami Luke Humphriesszal történik. Az angol játékos, aki szakmáját tekintve tetőfedő, a vb-t megelőzően a világranglista 90. helyét foglalta el 21 750 fontos pénzdíjazással (a ranglistán nem pontokat gyűjtenek a dartsosok, hanem az elmúlt kettő év pénznyereményei alapján rangsorolják őket – a szerk.). Azzal, hogy a vb-nyolcaddöntőben kiejtette a címvédő Rob Crosst, már legrosszabb esetben is 50 000 font üti a markát a torna végén, amivel termsézetesen jócskán elő fog ugrani a ranglistán. Jelen állás szerint nagyjából az 55-58. hely környékén kezdheti meg 2019-et, de ha esetleg a negyeddöntőből is továbbjut, akkor még előrébb juthat.

De még mielőtt elfelejtkeznék a mérkőzés összefoglalásáról, nézzük, mi is történt Cross és Humphries között!

A tavaly még a selejtezők során búcsúzni kényszerült Humphries nem kezdett jól, hiszen Cross viszonylag hamar elhúzott 2-0-ra a szettek tekintetében az egyik fél negyedik játszmagyőzelméig tartó párharcban. Humphries azonban a szünet után kihasználta a címvédő megingását.

A 23 éves angol miután brékelte Crosst, saját kezdését 115-ről befejezve a szettet, szépített. Ettől pedig olyannyira lendületbe jött, hogy a negyedik szettben egyenlített – miközben összehozott egy 114-es kiszállót, egy 180-at és kétszer is elvette Cross kezdését.

S ha egy üzlet beindul, Humphries az ötödik szettben már 100 pont fölé tornászta az átlagát, míg Crossé tovább csökkent, s míg a 23 éves Humphries a kiszállókkal sem állt hadilábon, ellenfele igen, így a hatodik szettnek már úgy álltak neki a felek, hogy az a Humphries, akinek vb-címére előzetesen sokszázszoros oddszot adtak a fogadóirodák, kiejtheti a világbajnokot.

Azt a világbajnokot, aki ekkor már talán maga sem hitt abban, hogy van még számára visszaút, a végén meg teljesen feladta: utolsó dobásával 121-es kiszálló helyett mindössze 24-et dobott, s Humphries végül befejezte a mérkőzést és kiejtette a vb-cím védőjét.

A háromszoros vb-elődöntős James Wade négy játszma után úgy állt 2-2-re honfitársa, a hozzá hasonlóan szinten angol Ryan Joyce ellen, hogy az első négy felvonásban hektikus teljesítményt nyújtott: 76.3-as átlaggal kezdett, amelyet egy 107.4-es, egy 93.7-es és egy 77.2-es játszma követett. Az első és a negyedik szettet annak rendje és módja szerint el is veszítette Wade, aki aztán 3-2, 2:2-nél befejezhette volna a mérkőzést, ám elrontott öt meccsnyilat (a dupla 20-on kettőt, a dupla 10-en egyet, a dupla 5-ön megint kettőt)!

Ha nem is hideg vérrel, de a vb-újonc Joyce kihasználta riválisa hibáit, és kiharcolta a döntő játszmát, amelyet úgy nyert meg 3:1-re, hogy Wade háromszor is rádobhatott a D18-ra az egyenlítésért. Az esélyesebb angol annyira nehezen viselte a vereséget, hogy a mérkőzés után a színpadon nem fogott kezet a mérkőzésvezetővel és az írókkal sem, ráadásul az egyik kiszállója után hosszasan ünnepeltette magát, amivel ismét kivívta a közönség ellenszenvét, amely nem felejtette el neki az Aszada Szejgo elleni ordibálós magatartását. Folyamatosan fütyülték ezután, amikor csak a táblához állt, lehet, hogy ez is zavarta Wade-et.

De mi inkább Ryan Joyce-szal foglalkozzunk, aki az első PDC-világbajnokságán a verseny egyik női résztvevője, Anasztaszija Dobromiszlova legyőzése után három kiemelt játékost is megvert (Wade előtt a 8-ként rangsorolt Simon Whitlockot és a 25-ként jegyzett Alan Norrist), s bejutott a legjobb nyolc közé, ahol a világelső Michael van Gerwen vár rá.

A 10. kiemelt Michael Smith és a 12-ként rangsorolt Dave Chisnall a vártnál sokkal könnyebb győzelemmel lépett tovább a negyeddöntőbe, igaz, ehhez az is kellett, hogy mind a ketten jól játsszanak. Smith olyannyira jó teljesítményt nyújtott Ryan Searle 4-1-es legyőzése alkalmával, hogy a harmadik szettben 121.86-os körátlagot ért el, ami játszmán belül a legmagasabb mutató a mostani vb-n.

A tavalyi elődöntős Jamie Lewis 0-2, 2:2-nél szorossá tehette volna a Chisnall elleni ütközetet, ha befejezi a harmadik játszmát, ám a kiszállónál hibázott – mint oly sokszor a mérkőzésen –, így nem tudott átlendülni a holtponton. A walesi fiú hiába ért el 93.75-ös átlagot, a 28.5 százalékos kiszállási hatékonysága (6/21) megpecsételte a sorsát.

A játéknap korábbi szakaszában a PDC rangsorában 73. Nathan Aspinall az első hét játékból csak egyet nyert meg, de aztán kétjátszmás hátrányból felállva, döntő szett 4:2-re legyőzte a dél-afrikai Devon Petersent, míg az északír Brendan Dolan 89.7-es körátlaggal is simán megverte a holland Benito van de Past (4-1). Aspinall és Dolan is pályafutása első vb-negyeddöntőjét játssza szombaton – egymás ellen. A legjobb nyolc között rajtuk kívül Luke Humphries és Ryan Joyce is új névnek számít.

Darts-világbajnokság, London, a 13. nap eredményei:

Nathan Aspinall (angol)–Devon Petersen (dél-afrikai) 4-3
Benito van de Pas (holland, 30.)–Brendan Dolan (északír) 1-4
Ryan Joyce (angol)–James Wade (angol, 9.) 4-3
Ryan Searle (angol)–Michael Smith (angol, 10.) 1-4
Jamie Lewis (walesi, 28.)–Dave Chisnall (angol, 12.) 0-4
Rob Cross (angol, 2.)–Luke Humphries (angol) 2-4

A mai program:

Negyeddöntő:

13:45 (Tv: Sport1)

Nathan Aspinall (angol)–Brendan Dolan (északír) 

Dave Chisnall (angol, 12.)–Gary Anderson (skót, 4.)

20:15 (Tv: Sport1)

Luke Humphries (angol)–Michael Smith (angol, 10.)

Michael van Gerwen (holland, 1.)–Ryan Joyce (angol) 

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply