Ilyen volt 2018: Augusztus legfontosabb történései

Átigazolási szezon a labdarúgásban, közvetítési jogok körüli balhé és bizonytalanság, felemás szervezés mellett lezajlott úszó-Eb és a magyar teniszháború kezdete – röviden így lehetne összefoglalni augusztust a sportvilág történéseinek szempontjából. A Visszapillantó rovat mai cikkében a nyár utolsó hónapjának eseményeit elevenítjük föl.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A szeszélyes Marcelo Bielsa hű maradt önmagához. A francia élvonalbeli Lille-től tavaly év végén viharos körülmények között elküldött argentin vezetőedzőt júniusban az angol második vonalban szereplő, egykori BL-elődöntős Leeds United menedzserévé nevezték ki. Bielsától már korábbi állomáshelyein is megszokhattuk, hogy szokatlan kérésekkel fordul játékosai felé, s ezen szokását Angliába is magával vitte. A Guardian című napilap arról adott hírt a hónap elején, miszerint a szakember arra utasította a focistákat, hogy szedjenek szemetet három órán keresztül. Ezzel az lehetett Bielsa célja, hogy megértesse játékosaival a munka értékét.

Nem ez volt ugyanakkor az egyetlen érdekesség Bielsa körül. Néhány nappal később, a Leeds – Stoke mérkőzés után adott interjúja finoman szólva is érdekesre sikeredett. Nyilatkozatával alaposan megnevettette az internet népét. Bielsa annak érdekében, hogy minél jobban integrálódjon a brit környezetbe, elkezdett angolul tanulni, ám a megszólalásából egyértelműen kiderült, hogy még van hova fejlődnie ezen a téren. Az interjúnál a biztonság kedvéért ott volt tolmácsa is, akit azonban megkért arra, hogy az általa angolra lefordított szavakat spanyolul súgja a fülébe és Bielsa megpróbált angolul válaszolni a kérdésekre, csakhogy sok idő kellett neki ahhoz, hogy lefordítsa magában a riporter által elmondottakat angolra, így lényegében kudarcba fulladt az egész. Az alábbi cikkben videó is látható a történtekről.

Nem akármilyen fordulatot vett az olasz labdarúgó-bajnokság, a Serie A hazai közvetítési jogai körüli bonyodalom. Májusban még úgy szólt a fáma, hogy a TV2 Csoport megszerezte a liga közvetítési jogait, ám augusztus közepén, a bajnokság kezdetének előestéjén a DIGI Sport bejelentette, hogy újabb három évre megszerezte a jogokat, vagyis a Spíler TV és a TV2 Csoport csúnyán elbukott. Olaszországban komoly botrány alakult ki a Serie A gyártási jogainak értékesítése körül, mivel az azokat elsőre elnyerő spanyol-kínai céget (amely a Spílernek adta el a magyar közvetítési jogokat) utólag kizárták a folyamatból különböző szabálytalanságok miatt. A gyártási jogok így visszakerültek a Sky Italiához, amely az elmúlt években is együttműködött a DIGI Sporttal a magyarországi közvetítések terén és ez három évig még biztosan folytatódik. A TV2 Csoport lehet, hogy nem is indult az újra kiírt liciten, mivel augusztusra az is nyilvánvalóvá vált, hogy az évente átlagosan 33-35 milliárd forintos bevételt termelő cégnek irtó sok lenne évente 4-5 milliárd forintot kifizetni sportjogokra, márpedig a Bajnokok Ligája, az angol Premier League, a spanyol La Liga és az NHL sem olcsó mulatság, így végül inkább letehettek a Serie A-ról.

Az olasz bajnokság ezután elindult, de nem akármilyen módon. Rolando Mandragorának, az Udinese játékosának ugyanis ki kellett hagynia csapata egyik bajnoki mérkőzését, mivel eltiltották. Ez önmagában nem lenne hatalmas hír, azonban az ok, ami miatt a szankciót meghozta a liga, nem mindennapi: Mandragora Istent gyalázta a Sampdoria elleni bajnoki meccsen. A döntést finoman szólva sem övezte egyetértés az erős katolikus tradícióiról ismert Olaszországban. A büntetést az alapján szabták ki Mandragorára, hogy a tv-felvételek alapján Istent gyalázó szavakat olvastak le a szájáról.

Augusztusban érkeztünk el a labdarúgó átigazolási időszak csúcspontjához, hiszen a világbajnokság lezárulta után szép lassan beindultak a bajnokságok és a nemzetközi kupák selejtezői is, s a klubok vezetői és játékosügynökei is ekkorra tértek vissza a nyári szabadságról. Augusztus 31-én zárult le a piac, az alábbi cikkben pedig ennek a napnak a legfontosabb eseményeit foglaltam össze, hiszen általában az utolsó napon szokott a legnagyobb tűzijáték lenni.

Babos Tímea és Fucsovics Márton sem jutott be a második fordulóba a New York-ban rendezett amerikai nyílt teniszbajnokságon, a US Openen. Babos Tímea Darja Kaszatkina, míg Fucsovics Márton Novak Djokovics ellen maradt alul, de mindketten remekül játszottak esélyesebb ellenfelükkel szemben. Teljesítményük nem csak azért nevezhető igen jónak, mert hatalmas hőségben kellett teniszezniük, hanem azért is, mert a magyar teniszben a nyár végére vihar alakult ki. A forgatókönyv mondhatni a szokásos: a sportolóknak gondjuk van a szövetséggel, amely viszont válaszok helyett a nyilvánosság előtt az ilyenkor szokásos közhelyek puffogtatásával, a háttérben pedig fenyegetésekkel és lelki zsarolással igyekezett elejét venni a “lázadásnak”. Augusztus végén még kissé zavaros volt, hogy konkrétan kivel (az elnökséggel vagy a szakmai munka irányítóival) van problémája Fucsovics Mártonnak és Babos Tímeának, de az már akkor biztos volt, hogy valami nincs rendben. És hogy ez mennyire így is lett, a szeptemberi összefoglalóból kiderül.

Nem mondhatni, hogy zavartalanul zajlott volna le a glasgow-i úszó-Európa-bajnokság, ugyanis a szervezők az egyik napon közölték, hogy probléma adódott az időmérő rendszerrel, amely egy tizedmásodperces eltérésben volt a valósághoz képest. Ugyan elsőre nem tűnt nagynak a gond, azonban egy darabig nem lehetett kizárni, hogy emiatt egy világcsúccsal leszünk szegényebbek, ugyanis a brit Adam Peaty 100 mellen úszott 57 másodperces eredményét 57.10 másodpercre korrigálták. Önmagában még ez is új világrekord, de kérdéses volt, hogy a nemzetközi szövetség regisztrálja-e ezt az időt. Végül erre sor került, így megmaradt az új csúcs. A francia szövetség elnöke egy rádióinterjúban – többek között emiatt – tulajdonképpen katasztrófálisnak minősítette a kontinensviadal szervezését és más országok is háborogtak a történtek miatt, hiszen például a szinkronúszók egy 200 férőhelyes lelátó előtt, a kelleténél sekélyebb medencében kellett, hogy előadják programukat.

Ez volt augusztus összefoglalása, holnap szeptember lesz soron.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply