Ilyen volt 2018: Április legfontosabb történései

Szokták mondani, hogy az április az év legszeszélyesebb hónapja, hiszen hol süt a Nap, hol esik az eső, hol pedig csak egyszerűen szélvihar van. Nos, a sportvilágban nem volt ennyire szeszélyes a tavasz második és az év negyedik hava, de azért érdekes események akadtak bőven. Ezekre tekintünk vissza a Visszapillantó rovat mai cikkében.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az Olimpiakosz évek óta a görög labdarúgás zászlóshajójának számít – mondhattuk ezt egy éve, csakhogy a 2017/2018-as idény nem úgy sikerült a pireusziak számára, ahogy azt szerették volna vagy ahhoz hozzászoktak. A csapatnak lényegében esélye sem volt a bajnoki címre a végül befutó AEK Athénnal szemben, s ez a tény nagyon kiakasztotta Evangelosz Marinakisz elnököt, igaz, nem annyira a bajnoki helyezés, mint inkább a játékosok hozzáállása nem tetszett neki. Április elejére odáig jutott a dühe, hogy egyfelől pénzbüntetést szabott ki a csapat nagy részére, másfelől szabadságra is küldte a focistákat, akiknek többsége aztán nyáron új klubot kereshetett magának. Az utolsó fordulókat a tartalékcsapatból és az utánpótlásból fölhívott labdarúgókkal oldották meg.

Amíg a görögöknél egy dühös klubelnök, addig a spanyoloknál egy heves hangvételű újságcikk okozott vihart a fociéletben. Történt ugyanis, hogy az El País című napilap a katalán függetlenségi törekvésekkel foglalkozó cikkében a szerző Pep Guardiolát, a Barcelona korábbi, a Manchester City jelenlegi vezetőedzőjét, az északkeleti tartomány elszakadását támogató személyiséget nem máshoz hasonlította, mint Joseph Göbbelshez, aki mint tudjuk, a hitleri Németország propaganda-minisztere volt. Bár elismerem, nem vagyok sem a katalán függetlenség, sem Guardiola nagy támogatója, de azért ez a kijelentés nálam is erős volt. A botrányt kiváltó sorok írója azzal érvelt a Göbbelshez való hasonlítgatás mellett, hogy Guardiola folyamatosan azon ügyködik, hogy “melegen tartsa” a katalán függetlenség kérdését, s ennek érdekében szítja az érzelmeket.

Április 8-áról 9-ére virradó éjszaka került sor a mexikói Monterreyben rendezett női tenisztorna döntőjére, amelyben Babos Tímea Garbine Muguruzával találkozott. A finálét nagy csata végén elveszítette a magyar kíválóság, ám nem csak emiatt lehettünk szomorúak, hanem Muguruza viselkedése miatt is, amit persze lehet, hogy csak a meccs közbeni stressz váltott ki a spanyolból, de attól még nem volt túlzottan “hízelgő”. Muguruza ugyanis a meccs alatt több ízben is senkinek titulálta ellenfelét, egyszer még a “kib*szott” jelző használatára is vette a bátorságát, amikor edzőjével diskurált egy szünetben.

Nem ez volt az egyetlen meghökkentő eset a tenisz világában áprilisban, ugyanis néhány nappal később, a monte-carlói férfitorna egyik mérkőzésén Jared Donaldson igen dühös lett a székbíróra. Felháborodását az váltotta ki, hogy a mérkőzésvezető jónak ítélte meg ellenfele egyik rontott szerváját. Az eset után Donaldson odament a bíróhoz, s valósággal megfenyegette őt.

És ha ez még nem volna elég, akkor ugyancsak április egyik érdekes témája volt az a jelentés, amelyből kiderült, hogy mennyire is átszövi a teniszt a korrupció. Az anyag szerint elsősorban a kisebb tornák érintettek, amelyeknek a pénzdíjazása értelemszerűen jóval gyérebb, mint a televízióban is közvetített nagy versenyeké. A sportágban évek, évtizedek óta problémát jelentenek a fogadási csalások, ráadásul a tanulmányra reagálva megszólalt egy, a nevének elhallgatását kérő játékos és egy, mindössze a keresztnevét felfedő mérkőzésvezető a francia Le Parisien napilapban. Mindketten arról beszéltek, hogy nagyon nehéz harcolni a korrupció ellen a teniszben, mivel nagy a megfélemlítés és sokan hajlandóak bekapcsolódni a fogadásokba, hogy ezzel (illegálisan) sok pénzt keressenek.

Ja, és még egy teniszes anyag. Az amerikai Madison Brengle úgy döntött, hogy beperli a Nemzetközi Tenisz-szövetséget (ITF) és a női versenyeket szervező WTA-t, mivel azt állítja, sérelmek érték őt a doppingellenőrzések alkalmával. Az amerikai szerint károsak egészségére a doppingtesztek, amik hátráltatják abban is, hogy minél jobb formába lendülhessen. Néhány éven belül ő a második játékos, aki jogi úton próbál érvényt szerezni vélt igazának egy kísértetiesen hasonló doppingügyben: 2013-ban Viktor Troicki azért perelte az ATP-t, mert arra hivatkozva kapott másfél éves eltiltást, hogy tűfóbiája miatt kihagyott egy mintavételt. Az ő eltiltását végül egy évre mérsékelték. Brengle egy nyilatkozatot is kiadott, amiben hosszasan magyarázza, hogy a tesztek amolyan fékező hatással vannak karrierjére, mivel “erkölcsi és fizikai következményekkel” járnak számára.

A labdarúgásban lezárult egy korszak: április 20-án bejelentették, hogy Arséne Wenger 22 év után távozik az Arsenal kispadjáról. A francia szakember már évek óta a kiégettség jeleit mutatta, ami csapata játékán is erősen látszódott, hiszen a Wenger-éra végére sikerült odáig jutni, hogy az Ágyúsok nem a Bajnokok Ligájába, hanem csupán az Európa Ligába tudták kvalifikálni magukat, amire közel kettő évtizede nem volt példa. Wenger utolsó idénye majdnem EL-döntőt hozott, ám a későbbi végső győztes Atlético Madrid végül túl kemény diónak bizonyult a legjobb négy között. Az alábbi cikkben igyekeztem összefoglalni Wenger arsenalos ténykedésének eredményeit.

Ugyancsak áprilisban derült ki, hogy a szezon végeztével távozik a Paris Saint-Germain trénere, Unai Emery is. Mint utóbb kiderült, Arséne Wenger utódja hagyta el Párizst, hiszen jelen pillanatban is ő az Arsenal menedzsere. A PSG-nek a spanyol szakemberrel sem jött össze az áttörés, vagyis a BL-trófea, így elbocsátása tavasszal már borítékolható volt.

Magyarországon manapság megszámlálhatatlanul sok kispályás labdarúgócsapat létezik. Közülük sok csak baráti alapon működik, s jellemzően pár év múltán feloszlik. Van néhány, amely több éve szerepel különböző bajnokságokban, s ma már a közösségi médián keresztül is gyűjt szurkolókat, és esetleg még szponzorokkal is rendelkezik. De olyan csapat, amely egy egyetemi kispályás focibajnokságban négy együttest is ki tud állítani, amely támogatók sokaságával büszkélkedhet, és amely mára már a fejlődésnek olyan szintjére jutott, hogy a megyei harmadosztályú nagypályás pontvadászatban is részt vesz, és ott is komoly célokat fogalmaz meg magának, csak egy van. A Sinter FC. A klub 2009-ben egy középiskolai osztályban kialakult baráti körből jött létre amolyan hobbiként, de napjainkban a Debreceni Egyetemen már igen profi módon működik, s egészen idén nyárig a Nagyhegyes együttesével együttműködésben a Hajdú-Bihar megyei harmadosztályban is jelen volt. Az eredmények pedig nem maradnak el egyik fronton sem. Arról, hogy mennyi erőfeszítés kellett ahhoz, hogy a Sinter FC ekkora magasságokba jusson el, és mit kell tenni annak érdekében, hogy a jövő még több sikert hozzon, nomeg persze milyen eredményeket sikerült eddig felmutatni, Móré Bendegúzt, a Sinter FC alapítóját, vezetőjét kérdeztem.

Végül essen néhány szó a Forma-1-ről is, hiszen a hónap végén rendezett Azeri Nagydíj a szezon talán legeseménydúsabb futama volt. Lewis Hamilton saját maga és a Mercedes idei első győzelmét aratta, azonban sikerét elsősorban a szerencsének köszönhette. A futam nagy részében az élről induló Sebastian Vettel vezetett, majd a viadal második felében Valtteri Bottas a két Red Bull ütközése miatt beküldött biztonsági autónak is köszönhetően megelőzte, s úgy tűnt, a finn lehet a győztes. Csakhogy néhány körrel a leintés előtt Bottas defektet kapott, s kiállni kényszerült, miközben Vettel egy kamikaze manőverrel próbálta visszavenni az első helyet, ám ennek az lett a vége, hogy visszacsúszott a negyedik helyre, ahol végül célba ért.

Ennyi volt április összefoglalója, holnap május következik.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply