Darts-vb: van Gerwen könnyedén, Anderson nyögvenyelősen jutott tovább

VIDEÓKKAL – Megkezdődtek a harmadik forduló, azaz a legjobb 32 küzdelmei a Londonban zajló darts-világbajnokság szombati játéknapján. A délután során két meglepetés is született: a nem kiemelt Ryan Joyce 4-3-ra legyőzte a 25. kiemelt Alan Norrist, míg az egy évvel ezelőtt elődöntőt játszó, ám most csak 28. kiemelt Jamie Lewis ugyancsak 4-3-ra múlta fölül az ötödikként rangsorolt Daryl Gurney-t. Az este során közel volt a kieséshez a kétszeres világbajnok Gary Anderson is, ám a Repülő Skót becenévre hallgató kíválóság tie-breakben jobbnak bizonyult Jermaine Wattimenánál. Michael van Gerwen hátfajdalmai közepette is simán verte Max Hoppot, míg a nem kiemeltek csatájából Ryan Searle került ki győztesen, aki élete első vébéjén már a legjobb 16 között van.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Talán még maga Ryan Joyce sem gondolta, hogy a még két ünnep között is jelenése lesz a vb-nek otthont adó Alexandra Palace-ban. Márpedig pontosan ez történt, a 33 évesen első PDC-vb-jén részt vevő angol ugyanis az első két szett sima elvesztése után a következő hármat sorban megnyerte, végül a döntő szettben 3:1-re  nyert, így végül 4-3-mal biztosította helyét a legjobb 16 között Alan Norisszal szemben.

Merthogy a legjobb 16 közé jutásért már a korábbi három helyett négy nyert szettig mennek a párharcok, így már csak 3 mérkőzés fél egy-egy etapba, azaz hatot játszanak egy nap.

A szombati második viszonylag sima volt: a 12. kiemelt angol, Dave  Chisnall sima 4-0-val küldte haza Belgiumba karácsonyozni a 21. helyen rangsorolt Kim Huybrechtset.

A délutáni program utolsó meccse viszont igazán remek mérkőzést hozott, igazán meglepő eredménnyel: a 28. kiemelt walesi Jamie Lewis ugyanis ihletett formában játszott az 5. helyen besorolt északír Daryl Gurney ellen: a hétszettes meccsen 12 darab 180-at dobó walesi döntő szettben búcsúztatta ellenfelét, így jó úton halad afelé, hogy megismételje tavalyi szereplését, amikor az elődöntőig jutott.

Az esti program két nem kiemelt meccsével kezdődött, az angol Ryan Searle viszonylag könnyedén, 4-1-ggyel intézte el a nem túl szimpatikus vesztes képében tetszelgő ír William O’Connort. Searle élete első világbajnokságán szerepel, s nem valószínű, hogy komolyan hitt abban előzetesen, hogy minimum nyolcaddöntőt fog játszani.

A nap ötödik meccsén jött a kétszeres világbajnok, 4. kiemelt Gary Anderson és a 29. helyen rangsorolt holland Jermaine Wattimena ütközete. Hogy a skót kiválóság nem számíthat könnyű csörtére, azt a 30 éves holland rögtön az első legben jelezte: 142-ről szállt ki.

A nehézségekről a 48 éves skótnak nem sok sejtése lehetett az elvesztett első szett után, mivel a következő hármat megnyerte, ám 3-1 után nem tudta befejezni a meccset, a holland egyenlített,  így jöhetett a döntő szett.

Ott pedig Wattimena hamar brékelte ellenfelét, ám Anderson nem hagyta magát, s azonnal visszabrékelt, majd 3:3-nál egyenlített, végül 4:3 után az első meccsnyilát rögtön be is dobva megnyerte a mérkőzést, s így bejutott a legjobb 16 közé a mai napon 48 éves skót.

A játéknap záró meccsét a világelső Michael van Gerwen vívta a német Max Hopp-pal. A holland nagyon erős első szettel nyitott (112.7-es átlag, 3:0), majd a második játszmát is behúzta, de ekkor már a németnek is megvoltak a lehetőségei a kiszállókon – ám a hat kísérletéből ötöt is elrontott. A harmadik felvonást Van Gerwen a lehető legmagasabb, 170-es kiszállóval fejezte be.

A kétszeres világbajnok játéka a folytatásban a kiszállási hatékonyságot tekintve nagyon visszaesett, olyannyira, hogy Hoppnak nyila volt ahhoz, hogy 3-2-re alakítsa a szettek állását, de a német kulcspillanatban hibázott, így 2:0-s előnyről 3:2-re elveszítette az ötödik játszmát.

„Az első szettben rendben volt a játékom, utána viszont talán túlságosan is magabiztossá váltam. Kicsit fáj a hátam, ami nem okozott különösebb problémát a színpadon, de azért idegesít. Most van néhány napom kipihenni magam és jobb állapotba kerülni” – mondta a meccs után Van Gerwen, aki sorozatban a 15. világbajnoki mérkőzésén zárt 100 fölötti körátlaggal, ezúttal 101.51-gyel.

Darts-világbajnokság, London, a 10. nap eredményei:

3. FORDULÓ 
Ryan Joyce (angol)
–Alan Norris (angol, 25.) 4-3
Dave Chisnall (angol, 12.)–Kim Huybrechts (belga, 21.) 4-0
Daryl Gurney (északír, 5.)–Jamie Lewis (walesi, 28.) 3-4

Ryan Searle (angol)–William O’Connor (ír) 4-1
Gary Anderson (skót, 4.)–Jermaine Wattimena (holland, 29.) 4-3
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Max Hopp (német, 32.) 4-1

A mai mérkőzések fölvezetése

Ma rendezik az utolsó játéknapot a három napos karácsonyi szünet előtt az Alexandra Palace-ban. Délután és este is három-három mérkőzést kísérhetnek figyelemmel a sportág szerelmesei vagy a szezon zárultával a karácsonyi bevásárlások fáradalmait kipihenni szándékozók.

Délután elsőként kettő nem kiemelt játékos, a holland Vincent van der Voort és az angol Chris Dobey feszülnek egymásnak. Van der Voort Lourence Ilagan és Darren Webster legyőzésével jutott el a legjobb 32-be, míg Dobey Borisz Kolcovot és Steve Beatont ejtette ki, vagyis mindketten egy kiemelten keresztül jutottak el idáig. A világranglistán csupán néhány hely váalsztja el egymástól a két dartsost, de nem csak emiatt, hanem a mutatott játékuk miatt is nehéz tippelni, hogy ki juthat tovább. A rutin egyértelműen van der Voort mellett szól, de Dobey is stabilan teljesített eddig a vébé színpadán. Remélhetőleg egy igen jó mérkőzést fogunk kettejük között látni.

A folytatásban az északír Brendan Dolan és a 19. kiemelt angol Mervyn King csapnak össze egymással. Két rutinos játékosról van szó, akiknek nagy vb-tapasztalatuk is van (King 2009-ben elődöntőzött), úgyhogy lehet bízni abban, hogy nem egy unalmas, altató jellegű meccset fognak vívni. Dolan Liu Jüan-csünt és Joe Cullent, míg King Jan Dekkert búcsúztatta a torna korábbi szakaszában. King a találkozó esélyese a papírforma alapján, hiszen jóval előrébb van a világranglistán ellenfelénél, de amennyiben a hosszabb, nem legekre, hanem szettekre menő mérkőzéseken gyakran előjövő derékfájdalmai most sem kerülik el, akkor irtó nehéz dolga lehet az északírek becsületének megmentésére készülő Dolannel szemben, aki az országrész utolsó állva maradt versenyzője Gurney meglepetésszerű kiesése után.

A délután zárásaként a 9. kiemelt James Wade és a 2014-es ifjúsági-világbajnok Keegan Brown csapnak össze. Kíváncsi leszek, hogy a közönség milyen fogadtatásban részesíti a két nyildobálót, hiszen Wade és Brown is többeknél kiverte a biztosítékot az előző fordulóban bemutatott viselkedése miatt. Mint ismert, Wade döntő szett tie-breakben tudta csak legyőzni Aszada Szejgót a 64 között, de ezt úgy tette, hogy a második szett végén beleordított ellenfele arcába, s ezt a meccs végén megismételte. Sok néző már a találkozó alatt erősen szidni kezdte Wade-et a magatartása miatt. Csak olaj volt a tűzre, amikor a mérkőzés utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy célja volt Aszada megfélemlítése, mivel nem készült föl eléggé belőle, így ezt érezte az egyetlen fegyvernek vele szemben. Wade, fölismervén azt, hogy mekkora fölháborodást váltott ki szavaival, másnap egy közleményt adott ki, amelyben bocsánatot kért Aszadától, a PDC-től és a szurkolóktól is viselkedése miatt. Elmondása alapján évek óta fönnálló mentális problémái okozták nála a heves érzelemkitöréseket. A bocsánatkéréssel ugyan sok szurkoló megbocsátott neki, de így is vannak olyanok, akik rossz szemmel néznek Wade-re a történtek után. Brown a 24. kiemelt Jelle Klaasent ütötte ki, de az ő színpadi viselkedése sem nyerte el a közönség tetszését, hiszen többször hosszasan ünnepeltette magát, s volt olyan pillanat is, amikor túl közel ment el Klaasen mellett, ami bizonyára zavarhatta a hollandot. Ami a mostani mérkőzést illeti, Wade nem árt, ha most jobban felkészül ellenfeléből, mint tette azt legutóbb, mivel egy évvel ezelőtt éppen Browntól kapott ki a legjobb 64 között 3-2-re. Brown most is jó formában van, úgyhogy ha Wade ismét az Aszada ellen mutatott játékát fogja produkálni, akkor könnyen lehet, hogy a történelem ismételni fogja önmagát…

Az esti program a 16. kiemelt Adrian Lewis és a litván meglepetésember, Darius Labanauskas mérkőzésével kezdődik. A kétszeres világbajnok Lewis Ted Evetts sima 3-0-ás legyőzésével kezdte vb-szereplését, Labanauskas viszont a torna talán legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy 3-2-re legyőzte az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveldet. A litván dartsos az első körben Matthew Edgart múlta fölül, s van Barneveld megverése után már bármit kinéz belőle az ember, úgyhogy Lewis nem veheti félvállról ezt a találkozót még úgy sem, hogy az esélyek azért mellette szólnak.

Ezt követi Nathan Aspinall és Kyle Anderson meccse. Aspinall hatalmas meglepetésre, kétszettes hátrányból fölállva, döntő játszmában búcsúztatta a 6. kiemelt Gerwyn Price-t élete második vb-mérkőzésén, miután az első körben Geert Nentjest ejtette ki. A 27. kiemelt ausztrál Anderson Noel Malicdem 3-1-es legyőzésével jutott el ide, s a mutatott játéka alapján igen jó formában van, így nem adnék sok esélyt arra, hogy most csatlakozni fog a kiesett kiemeltek népes táborához, de ugyanakkor az is biztos, hogy Aspinall komoly lelki erőt meríthet Price kiejtéséből, de hogy ez elég lesz-e Anderson ellen, csak este fog kiderülni.

A nap zárásaként jön a világbajnoki címvédő Rob Cross és a 31. kiemelt Cristo Reyes összecsapása. Cross Jeffrey De Zwaant győzte le 3-1-re az első mérkőzésén, ahol a gyenge kezdés után hamar magára talált, s onnantól viszonylag simán húzta be a találkozót 100 fölötti átlaggal. Reyes nagy csatában, hátrányból fölállva verte 3-2-re Rowby-John Rodriguezt. A spanyol képes nagyon jó játékra a legjobbak ellen is, de amennyiben Cross a múlt csütörtöki formáját fogja mutatni ma este is, akkor nem lesz sok sansza a továbbjutásra az angollal szemben.

A mai program:

13:30
Vincent van der Voort (holland)–Chris Dobey (angol)
Brendan Dolan (északír)–Mervyn King (angol, 19.)
James Wade (angol, 9.)–Keegan Brown (angol)

20:00
Adrian Lewis (angol, 16.)–Darius Labanauskas (litván)
Nathan Aspinall (angol)–Kyle Anderson (ausztrál, 27.)
Rob Cross (angol, 2.)–Cristo Reyes (spanyol, 31.)

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: PDC/Twitter

Leave a Reply