Ilyen volt 2018: Március legfontosabb történései

A mai nappal együtt már csak tíz van hátra az idei évből, vagyis a Visszapillantó rovat 2018 legfontosabb történéseit és legérdekesebb témáit fölelevenítő sorozatában ma a márciust vesszük górcső alá. A téli olimpia lezárultát követően kissé csendes volt a tavasz első hava, ugyanakkor beindultak a technikai sportok. A labdarúgás világát egy nagy tragédia rázta meg a Fiorentina csapatkapitányának, Davide Astorinak váratlan halála miatt. A magyar válogatott az új kapitánnyal siralmasan kezdett, Kobe Bryant pedig Oscar-díjat kapott.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A tavasz első hónapja igen télies időjárással köszöntött be sokfelé, így Magyarországon és Nagy-Britanniában is. Amíg nálunk nem szokatlan a szilárd csapadék, addig a szigetországban ez olyannyira ritka a sok eső mellett, hogy nem ismerik a hókotró fogalmát, így a közlekedés lényegében összeomlott, mivel méternyi hó hullott rövid idő alatt. Ráadásul az Emma névre keresztelt viharciklon megérkezésévek viharos szél is jött, ami nagymértékű hófúvásokat idézett elő. Emiatt a dartsozók UK Openét zárt kapuk mögött kellett rendezni, mivel nem tudta volna a versenyhelyszín a sok ezer szurkolót biztonságosan fogadni nap mint nap. Ezzel egyidőben rendezték Birminghamben a fedettpályás atlétikai-világbajnokságot, amelynek lebonyolításában szintén gondokat okozott a rendkívüli időjárás. Elsősorban Laura Muir, a britek 3000 méteres futója tudna mesélni a bonyodalmakról. Történt ugyanis, hogy a skót atlétának hét órányi taxizás kellett ahhoz, hogy lakhelyről eljusson a vb helyszínére, mivel az ítéletidő miatt minden repülőjáratot és vonatot töröltek. A futó edzőjével, Andy Younggal együtt egy taxiba pattant, s összesen 460 kilométert tettek meg, míg elérték úti céljukat. Hét órával és 1500 fonttal (528 ezer forinttal) később megérkeztek Birminghambe. Laura Muir rendkívül hálás volt a taxisofőrnek, aki vállalta a gigantikus utat, s nem csak személyesen köszönte meg neki közreműködését, hanem Twitter-oldalán is áradozott a csodaszámba illő történésekről. Mindössze néhány órát aludt, utána pedig már jelenése volt a világbajnokság helyszínén, ahol 3000 méteren bronzérmet tudott szerezni. Nem túl gyakori, hogy egy sportoló úgy állhat a dobogóra, hogy elképesztő viszontagságok árán tud csak megjelenni a helyszínen.

Az álomszerű éremszerzés mellett azonban egy nagy tragédia is megrázta a sportvilágot. Március első hétvégéjén a Fiorentina csapata Udinében lépett volna pályára az olasz labdarúgó-bajnokság keretében. A firenzeiek még előző este elutaztak az észak-olasz városba, s velük tartott természetesen a csapatkapitány, Davide Astori is. Vasárnap reggelig minden rendben zajlott, Astori szokásához híven videójátékozott a szállodai szobában. Egyszer csak az egyik csapattársa benyitott hozzá, s meglepetten vette észre, hogy a cséká fekszik az ágyon, holott már menni kellene a stadionba edzeni a meccs előtt. A csapattárs próbálta ébresztgetni Astorit, de ő nem ébredt fel. Kórházba vitték, de ott sem sikerült fölébreszteni… Minden bizonnyal a szíve végzett vele. Nem csak Firenze, hanem egész Olaszország és talán az egész focivilág gyászba borult a tragédia miatt, a Serie A aktuális fordulóját el is halasztották. Az egészben talán az a legtragikusabb amellett, hogy Astori egy fiatal családapa és egy sikeres labdarúgó volt, hogy éppen másnap akart egy élete végéig szóló megállapodást kötni a Fiorentinával. Ez a szerződés az egekben köttetett meg. A klub elhatározta, hogy mindörökké anyagilag támogatni fogja a hátrahagyott családot.

Astori halálának napján a világ túlsó felén, Los Angelesben sor került az Oscar-díjak átadására, amelyre egy sztársportoló, a kosárlabdázás legendája, Kobe Bryant is hivatalos volt, de nem egyszerű VIP-vendégként, hanem díjazottként. A legjobb animációs kisfilm kategóriájában ugyanis a Kedves Kosárlabda című alkotás nyerte el az amerikai filmakadémia elismerését. A kisfilm cselekménye egy “szerelmes levél”, amelyet maga Bryant írt a kosárlabdának címezve. “Nem tudtam, hogy ez lehetséges. Mint egy kosárlabdázó, csak annyi dolgom volt, hogy fölemeljem a labdát és bedobjam, de azt nem tudtam, hogy a filmnek ekkora sikere lehet. Örülök, hogy egy kicsit többet tudtam tenni, köszönöm. Köszönöm az Akadémiának ezt a hihetetlen büszkeséget, amit ez a díj okoz” – hangoztatta az Oscar-díj átvétele után Kobe Bryant a rendező társaságában.

A március nem csak a tavasz, hanem az autó- és motorsportok kezdetét is magával hozza, s ez idén sem volt másként. A hónap utolsó hétvégéjén kezdődött meg Melbourne-ben az Ausztrál Nagydíjjal a Forma-1 szezonja. A címvédő Lewis Hamilton volt, aki az idénynyitón is megszerezte a pole pozíciót. A futamon sokáig vezetett, ám egy biztonsági autós fázis alatt Sebastian Vettel megelőzte, s végül a német meg is nyerte a versenyt.

Nem csak az autóversenyzők, hanem a labdarúgó-válogatottak számára is jellemzően március végén kezdődik meg az év. Ez így volt most is, de a magyar szurkolók nem remélhettek sok jót a katasztrófálisra sikeredett 2017-es esztendő után, amikor Andorrában és Luxemburgban is sikerült kikapni. A Bernd Storck menesztését követő esetleges reménykedéseket hamar csírájukban kellett elfojtania mindenkinek, hiszen az MLSZ Georges Leekens személyében egy tapasztalt, de az utóbbi években sikertelen szakembert talált Storck helyére. Már tavaly októberben megírtam, hogy vele nem sok jóra lehet számítani, s ez a jóslat március végén, a Kazahsztán elleni hazai barátságos mérkőzés elvesztésével be is bizonyosodott. Ekkor már lehetett sejteni, hogy 2018 sem a magyar foci legszebb éveinek egyike lesz, és ez a későbbiekben ki is fog derülni.

Ez volt március összefoglalása, holnap április lesz soron.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply