Ilyen volt 2018: Február legfontosabb történései

A mai nappal együtt már csak tizenegy van hátra az idei évből, úgyhogy következik a Visszapillantó rovat 2018 legfontosabb sporteseményeit és legérdekesebb témáit fölelevenítő sorozatának második része, amelyben a legrövidebb hónap, vagyis a február momentumait vesszük górcső alá. Bár a legrövidebb hónapról beszélünk, de a téli olimpia miatt mégis az egyik legeseménydúsabbról is egyben. Magyar sporttörténelmi szempontból hatalmas mérföldkövet hozott ez a hónap, hiszen megszületett az első magyar aranyérem téli ötkarikás játékokon, amit a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó hozott össze. Nagyon kellett ez a siker, miután az azt megelőző napokban egy álmagyar “síakrobata” nevetséges, íztelen produkciója vetett árnyékot honfitársaink szereplésére.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Február 9-én vette kezdetét a dél-koreai Pjongcsangban a 2018-as téli olimpia, amelynek előkészületei korántsem voltak zökkenőmentesek. Az egyik problémát az időjárás jelentette, hiszen a telek rendkívül hidegek Dél-Koreában, így a nyitóünnepségre közel -11 fokos hidegben került sor egy teljesen nyitott, a jeges, erős széltől csupán részben védett stadionban. Nem zavartatta magát ettől ugyanakkor a tongaiak sífutója, a 2016-os nyári játékokon még tékvandósként induló Pita Taufatofua, aki magasról tett a szibériai hidegre, és Rióhoz hasonlóan beolajozott, meztelen felső testtel vonult föl a megnyitón. Néhány nappal a játékok kezdete előtt a norvégoknál ideológiai gondok adódtak a formaruházattal, míg a nyitóünnepség napján kisebb hisztire került sor az amerikaiaknál, mivel Shani Davis gyorskorcsolyázó nem volt hajlandó részt venni az eseményen, mivel nem őt választották zászlóvivőnek.

A nyitóünnepség rendben lezajlott, ám az időjárás a továbbiakban sem igazán fogadta kegyeibe a sportolókat és a nézőket. Elsősorban az alpesi sí-viadalokon okozott rengeteg problémát a jéghideg, gyakran viharos szél, és a hozzá társuló bőven fagypont alatti nappali hőmérséklet. Ennek következtében több futamot is el kellett napolni, néhány döntőben pedig nem voltak egyenlőek a feltételek a versenyzők között, amit sokan kifogásoltak.

Mint köztudott, Oroszországot az államilag finanszírozott doppingrendszere miatt kizárták a téli olimpiáról, így az ország sportolói csak az olimpiai zászló alatt versenyezhettek Pjongcsangban. Ez bizony igen sajátos körülményeket teremtett az igen népes küldöttség számára. Ráadásul a curlingezők vegyes párosában bronzérmet szerzett páros férfi tagjáról még az olimpia alatt kiderült, hogy doppingolt, ami miatt el is vették tölük a medáliát, s ez persze nem javított az oroszok eleve erősen leromlott megítélésén.

Voltak azért pozitív árnyoldalai is az olimpiának, hiszen a két Korea közösen vonult fel a nyitó- és záróünnepségen, valamint közös női jégkorong-válogatott hozott össze. Arról a tegnapi visszaidézésben már szó esett, hogy nem kevés gond nehezítette a hirtelen összerakott együttest a felkészülés alatt, és lehet, hogy mindez meg is látszódott teljesítményükön, hiszen minden mérkőzésükön sima vereséget szenvedtek, de legalább sikerült kifejezni a Koreai-félsziget évtizedek óta áhított egységét. Ehhez nagyban hozzájárult az északi pom-pom lányok részvétele is, akik még egy unalmas mérkőzésbe vagy versenybe is komoly hangulatot tudtak varázsolni.

Ami a magyar szereplést illeti, nagyjából a várakozásoknak megfelelően teljesítettek honfitársaink, vagyis a rövidpályás gyorskorcsolyázók – akiktől előzetesen még az éremszerzést is elképzelhetőnek tartották sokan – több számban is pontszerző helyen végeztek, az 5000 méteres férfi váltónak pedig az éremszerzésre is reális esélyt adtak a szakértők. Február 22-én került sor a szám döntőjére, ahol a magyaroknak a kínaiakkal, a kanadaiakkal és a koreaiakkal kellett megküzdeniük. Az elejétől a végéig kiélezett küzdelem zajlott a riválisok között, szinte körről körre változott az élen álló nemzet neve. Végül a mieink Liu Shaolin Sándor révén az utolsó előtti körben robbantottak, s onnan már nem adták ki a vezetést a kezükből, és megszerezték Magyarország történetének első téli olimpiai bajnoki aranyérmét. A győztes csapat névsora: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba és Knoch Viktor.

Ez a győzelem szinte úgy kellett az egész magyar küldöttségnek, mint egy falat kenyér, mivel három nappal korábban a női síakrobaták selejtezőjében induló amerikai-magyar kettős állampolgárságú Elizabeth Swaney olyan siralmas produkciót mutatott be mindkét kísérlete során, amin az egész világ jót nevetett. Semmilyen trükköt nem mutatott be, mondhatni biztonsági futamokat teljesített, csak hát, mivel a síakrobatika egy extrém sport, vagyis a veszélyesség fölvállalása az egyik fő eredményességi tényező, ezért nem csoda, hogy Swaney utolsó lett. Sokat mondott a sótlan mutatványával kapcsolatban az, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) mindössze annyit tudott reagálni minderre, hogy el kell gondolkodni a nevezési módszertan megváltoztatásán.

Néhány nappal később az is kiderült róla, hogy nem tud magyarul:

Hogy ne csak az olimpiáról essen szó február kapcsán, érdemes Roger Federer újabb rekordjáról is megemlékezni, aki azzal, hogy a rotterdami tenisztornán elődöntőbe jutott, a sportág történetének legidősebb világelsőjévé vált 36 évesen, 6 hónaposan és 8 naposan.

Holnap március kerül sorra, úgyhogy a karácsonyi hosszú hétvége nyitónapján is érdemes lesz követni a Sportudvart!

Leave a Reply