Darts-vb: Hullottak a kiemeltek

VIDEÓKKAL – Több meglepetést és papírforma-eredményeket is hozott a londoni darts-világbajnokság szerdai játéknapja. Véget ért az első forduló, ahonnan egy angol és egy Fülöp-szigeteki játékosnak sikerült a legjobb 64 közé jutnia. A második körös meccseken igazi csillaghullásra került sor, ugyanis a színpadra lépő hat kiemelt dartsosnak a fele búcsúzott, konkrétan Joe Cullen, James Wilson és Simon Whitlock. James Wade-et is kis híján utolérte a végzete, ám tie-breakben legyőzte a japán Aszada Szejgót. A meccs végén tanúsított magatartása miatt azonban elsőszámú közellenséggé vált a szurkolók szemében. Ma többek között Stephen Bunting, Steve Beaton, Adrian Lewis és Mensur Suljovic is bemutatkozik.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Peter Wright és Raymond van Barneveld után újabb nagy név búcsúzott a világbajnokság második fordulójában: a PDC rangsorában 74. Ryan Joyce-nak még csak nem is kellett igazán jól játszania ahhoz, hogy három szettben elintézze a 2010-es döntős Simon Whitlockot.

A „Varázsló” az egész meccsen gyengén dobott, a körátlaga (87.63) és a kiszállási hatékonysága (4/22) is jócskán elmaradt attól, ami a világranglista nyolcadik helyezettjétől elvárható lenne. Ezzel szemben az első fordulóban az egyik női versenyzőt, az orosz Anasztaszija Dobromiszlovát búcsúztató Joyce 47 százalékkal értékesítette a duplákat (9/19), és első PDC-vb-jén rögtön bejutott a legjobb 32 közé.

A 2015-ös és a 2017-es Premier League-sorozatban is részt vevő Kim Huybrechts a tavalyi világbajnokság első fordulójában 86.4-es körátlaggal simán, 3-0-ra kikapott James Richardsontól, most azonban „berúgta” az Alexandra Palace ajtaját, és nagyon erős játékkal, hat 180-ast dobva lesöpörte a tábla elől Daniel Larssont, aki egyébként nem játszott rosszul (91.26), de mivel mind a hét nyilát elrontotta a kiszállókon, játékot sem nyert.

A belga fiatalember a legutóbbi 95 mérkőzésén egyszer sem ért el ilyen magas körátlagot (103.26), és 2014 decembere óta először győzött három nyert szettig tartó meccsen a legek tekintetében 9:0-ra.

Huybrechts stílusosan, bull-lal fejezte be az összecsapást, és ha szombaton is ilyen jó napja lesz, akkor nagyon magas színvonalú meccset játszhat a harmadik fordulóban Dave Chisnall-lal.

A 14. kiemelt Joe Cullennak 0-2, 0:1-ig kellett várnia arra, hogy végre játékot nyerjen Brendan Dolan ellen, de erősen közepes teljesítménye ahhoz nem volt elegendő, hogy meg is fordítsa a mérkőzést. Az angol játékos összesen 16 nyilat hibázott el a duplákon (1/17), miközben Dolan a második szett végén megdobta a lehető legmagasabb, 170-es kiszállót, elsőként a mostani világbajnokságon.

A 29 éves Cullen esetében nem először fordul elő, hogy az év legfontosabb versenyére nem tudja „összetenni” a játékát: 2011 óta minden PDC-vb-n részt vett, ám csak egyetlen főtáblás meccset nyert meg.

A mérkőzés krónikájához hozzátartozik az is, hogy az egyik szünetben a nézőtéren lánykérésre került sor, amit a tévékamerák is rögzítettek. Amikor megmutatták a jelenetet, akkor az egész közönség, de még a két játékos is megtapsolta a jeles eseményt. Innen is sok boldogságot kívánunk a leendő házaspárnak!

A tizedik kiemelt Michael Smith a kiszállók hatékony értékesítésének (10/20) köszönhetően 3:1-es győzelmet aratott a holland Ron Meulenkamp fölött, a világranglista-9. James Wade azonban csak óriási csatában, döntő szett tie-breakben tudott túljutni a japán Aszada Szejgón (3-2, 4:2). És nem azért, mert ne játszott volna jól, hanem mert a 38 esztendős ázsiai versenyző dobott a vártnál sokkal jobban. Aszada 97.5-es körátlagával új japán csúcsot ért el televíziós meccsen.

Említést érdemel még, hogy Wade hogyan reagált arra, amikor a második játszmában a szetteket tekintve egyenlített. Valósággal beleordított a japán arcába, aki azonban ettől nem rettent meg, hanem ugyanolyan csendesen és szorgosan tette a dolgát, mint a mérkőzés addigi részében. Viselkedéstanból ő vizsgázott jobban, de Wade jutott tovább. Ennek ellenére a magyar fórumokon sokan igen alpári stílusban szidták a balkezes angol dartsost viselkedése miatt, s minden bizonnyal a brit közönség soraiban is sokaknak ellenszenves volt Wade magatartása. Kíváncsian várhatjuk, hogy fog-e füttykoncertet kapni második meccsén, amire vasárnap délután kerül sor Jelle Klaasen vagy Keegan Brown ellen.

Darts-világbajnokság, London, 7. nap:

1. forduló

Nathan Aspinall (angol)–Geert Nentjes (holland) 3-0
Jeffrey de Graaf (holland)–Noel Malicdem (Fülöp-szigeteki) 2-3

2. forduló

Joe Cullen (angol, 14.)–Brendan Dolan (északír) 0-3
Kim Huybrechts (belga, 21.)–Daniel Larsson (svéd) 3-0

James Wilson (angol, 26.)–William O’Connor (ír) 2-3
Simon Whitlock (ausztrál, 8.)–Ryan Joyce (angol) 0-3
Michael Smith (angol, 10.)–Ron Meulenkamp (holland) 3-1
James Wade (angol, 9.)–Aszada Szejgo (japán) 3-2

A mai program:

Idő hiányában sajnos a mai nyolc mérkőzésről nem tudok részletes esélylatolgatást írni, úgyhogy csak a menetrendet teszem közzé:

13:30 (Tv: Sport1)
2. forduló
Jermaine Wattimena (holland, 29.)–Michael Barnard (angol)
Alan Norris (angol, 25.)–Steve Lennon (ír)
Stephen Bunting (angol, 18.)–Luke Humphries (angol)
Steve Beaton (angol, 20.)–Chris Dobey (angol)
20:00 (Tv: Sport2)
2. forduló
Cristo Reyes (spanyol, 31.)–Rowby-John Rodriguez (osztrák)
Mervyn King (angol, 19.)–Jan Dekker (holland)
Adrian Lewis (angol, 16.)–Ted Evetts (angol)
Mensur Suljovic (osztrák, 7.)–Ryan Searle (angol)

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply