Darts-vb: Gary Anderson könnyedén vette az első akadályt

VIDEÓKKAL – Nyolc mérkőzéssel, köztük maratoni találkozókkal és egy áramszünettel tarkított összecsapással folytatódott a darts-világbajnokság Londonban. A nap fő meccsén a kétszeres világbajnok Gary Anderson 3-1-re verte Kevin Burnesst, aki előzőleg nagy meglepetésre lenullázta Paul Nicholsont. Továbbjutott a nagy visszatérő Alan Tabern, valamint Danny Noppert és Chris Dobey is. A mai menüben Michael van Gerwen, Max Hopp és Keegan Brown szerepel.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kétszeres világbajnok Gary Anderson és az északír Kevin Burness színvonalas, szórakoztató meccset játszott egymással az esti programban, ketten együtt összesen tizenhárom 180-as kört dobtak. Az első fordulós meccsét a Simon Whitlock oldalán 2012-ben csapatvilágbajnoki döntőt játszó Paul Nicholson ellen megnyerő Burness még szettet is lopott a skóttól, aki azonban az északír dartsos egyenlítése után 6:0-s sorozatot futott – vagyis egymást követő hat leget nyert meg –, így nemcsak a harmadik, hanem a negyedik játszmát is behúzta, ami továbbjutást ért neki.

Anderson 94.92-es körátlaggal és valamivel magasabb mint 37 százalékos kiszállási hatékonysággal zárt (10/27), a meccs középső szakaszában (a második és a harmadik játszmában) viszont csak négyszer dobta meg a duplát 16 kísérletéből.

A skót versenyző a harmadik fordulóban a holland Jermaine Wattimenával vagy az angol Michael Barnarddal mérkőzik meg. Utóbbi játékos az első körben a portugál José de Sousát verte meg, aki felállt ellene kétjátszmás hátrányból, ám az utolsó legben elrontott hat meccsnyilat.

Gary Anderson így zárta le a meccset:

Burnesszel kapcsolatban mindenképp meg kell említeni, hogy Nicholson elleni mérkőzésén egy igen érdekes közjáték következett be. A mérkőzés legelső legében Nicholson állt éppen a táblához, amikor hirtelen elment az áram az Alexandra Palace-ban:

A 2018-as vb-n hatalmas meglepetésre a legjobb négyig menetelő Jamie Lewis az első két játszmában 60 százalékos hatékonysággal értékesítette a kiszállókat Cody Harris ellen, így 2-0-s előnyre tett szert, ám a harmadik és a negyedik szettben az új-zélandi fiú játszott jobban, és ki is harcolta a döntő szettet (2-2). Ott azonban már nem volt kérdés, Lewis 100 fölé tornászta a játszmán belüli átlagát, s nemhogy játékot nem engedett Harrisnek, kiszállóra is csak egyszer engedte dobni (3-2).

Ami a nap további mérkőzéseit illeti: Alan Tabern 3-2-re legyőzte az ausztrál Raymond Smitht. Lewishoz hasonlóan ő is kettő szettes előnyre tett szert, ám ellenfelének sikerült visszajönnie a meccsbe, ám a döntő játszmát Tabern fejben jobban bírta, így ő szerzett jogot arra, hogy Michael van Gerwennel játszhasson ma este a második fordulóban. Ezen a meccsen is volt egy furcsaság, ugyanis Raymond Smith egyik kiszállóját olyan vehemensen ünnepelte, hogy kiesett a fogsora:

Az este első találkozóján az amatőrök között 2017-ben vb-döntőt játszó holland Danny Noppert és a Hong Kong-i Royden Lam csapott össze. A papírforma egyértelműen Noppert mellett szólt, és nem is okozott csalódást a németalföldi dartsos, hiszen sima 3-0-val hozta a mérkőzést. Ellenfele a második fordulóban a 32. kiemelt Max Hopp lesz ma délután.

Ezt követte két angol: Simon Stevenson és Ted Evetts összecsapása. A meccset a fiatal Evetts nyerte meg 3-0-ra, ellenfelének nem volt sok sansza arra, hogy játszmát nyerjen. Az ugyancsak angol Chris Dobey az orosz Borisz Kolcov ellen lépett színpadra és ő is 3-0-ra diadalmaskodott. Evetts a második fordulóan a 16. kiemelt Adrian Lewisszal, míg Dobey a 20. kiemelt Steve Beatonnel fog csatázni.

Darts-világbajnokság, London, 2. nap:

1. FORDULÓ
Michael Barnard (angol)
–José de Sousa (portugál) 3-2
Alan Tabern (angol)–Raymond Smith (ausztrál) 3-2
Paul Nicholson (ausztrál)–Kevin Burness (északír) 0-3
2. FORDULÓ
Jamie Lewis (walesi, 28.)
–Cody Harris (új-zélandi) 3-2

Péntek esti eredmények 
1. FORDULÓ

Danny Noppert (holland)–Royden Lam (hongkongi) 3-0
Simon Stevenson (angol)–Ted Evetts (angol) 0-3
Chris Dobey (angol)–Borisz Kolcov (orosz) 3-0
2. FORDULÓ
Gary Anderson (skót, 4.)–Kevin Burness (északír) 3-1

A mai mérkőzések fölvezetése

Ma is két etapban, délután 13:30-tól és este 20:00-tól rendeznek mérkőzéseket a világbajnokságon. A délutáni szakasz első meccsét az angol Richard North és a német, de korábban horvát színekben versenyző Robert Marijanovic fogják vívni. A találkozónak a feltörekvő generációhoz sorolt North az esélyese, akinek eddigi legjobb vb-eredménye egy első fordulós szereplés még tavalyról. Marijanovic harmadszor vehet részt a vébén, de mérkőzést még ő sem tudott nyerni, úgyhogy valamelyikőjüknek ma meg fog törni a jég.

A második mérkőzésen az északír Mickey Mansell és a kanadai Jim Long feszül egymásnak. Mansellnek a mostani már a negyedik világbajnoksága lesz 2011, 2013 és 2015 után, de eddigi próbálkozásai alkalmával egyszer sem tudott győzni. Long debütálni fog az Ally Pally-ben, részvételét a kanadai selejtezőben elért helyezésének köszönheti. Sötét lónak tekinthető, vagyis nem sokat tudni róla, így akár még veszélyes is lehet Mansellre nézve.

A harmadik mérkőzést az angol Josh Payne és a kanadai Jeff Smith fogják játszani. Payne nem szerepelt rosszul az ősszel, hiszen a Grand Slam of Dartson nyolcaddöntős volt, vb-múltja azonban már nem ennyire sikeres, hiszen eddigi egyetlen, 2017-es indulása alkalmával 3-1-re kikapott Terry Jenkinstől. Payne-t nagy tehetségnek tartják a szakértők, de ettől függetlenül nem lehet egyértelműen kikiáltani a meccs esélyesének, hiszen ellenfele, Smith sem rossz nyíldobáló, amit az is bizonyít, hogy a tavalyi vb-n azon kevesek egyike volt, akik 170-es, tehát maximális kiszállót tudtak teljesíteni. Smithnek az amatőröknél, tehát a BDO-nál vb-döntője is volt, míg a PDC-nél eljutott a Grand Slam of Darts nyolcaddöntőjébe még 2016-ban. Tavaly járhatott először az Ally Pally-ben, ám 3-0-ra kikapott Gary Andersontól. Ki tudja, talán idén több sikerélménye lesz…

A délután utolsó meccsét a 32. kiemelt német Max Hopp és a tegnap már látott Danny Noppert fogják vívni. A korábbi ifjúsági világbajnok Hopp idén megszerezte első tornagyőzelmét a felnőttek között és életében először (egyben első német játékosként) kiemelést szerzett a világbajnokságra. Ez már a hatodik vébéje lesz, legjobb eredménye két második körös szereplés (2015, 2017). Noppert a BDO-nál 2017-ben vb-döntős volt, és már a PDC-ben is megmutatta, hogy jó játékos, hiszen a Grand Slam of Darts 2016-os versenyén (még BDO-sként) nyolcaddöntős volt. Szoros mérkőzésre lehet számítani kettejük között, de az esélyek inkább Hopp mellett szólnak.

Az esti program első találkozóját a spanyol Toni Alcinas és az új-zélandi Craig Ross fogja játszani. Alcinas tavaly a nyolcaddöntőig menetelt, ami legjobb vb-eredménye. Most is ő a toronymagas favoritja a mérkőzésnek, hiszen ellenfeléről lényegében semmit sem lehetett kideríteni, vb-részvételét is annak köszönheti, hogy az új-zélandi selejtezőtorna győztesét vízumproblémák miatt kizárták a vb-ről.

A második mérkőzést két fiatal angol, Ryan Searle és Stephen Burton fogja vívni. Mindketten vb-újoncok és elsősorban idén ősszel jelentek meg tévés versenyeken először. Nehéz tippelni, de a világranglistás helyezések alapján inkább Searle lehet a jobb.

A harmadik találkozón az angol Keegan Brown és a cseh Karel Sedlácek csap össze. Brown az egyértelmű favorit, hiszen már évek óta látogatja a PDC nagy versenyeit, ráadásul 2014-ben ifjúsági világbajnok lett. Sedlácek Székely “Penge” Pál legyőzésével kvalifikálta magát a vb-re, vagyis fájó szívvel nézhetjük játékát. Először játszhat a PDC-vb-n, korábban az amatőrök között szerepelt.

A nap utolsó mérkőzésén jön a világelső és kétszeres világbajnok Michael van Gerwen és Alan Tabern. Az esélyek talán itt a legvilágosabbak, hiszen hatalmas szenzációt jelentene, ha Tabern jutna tovább. A szettgyőzelemre jó lehet az angol, de a fogadóirodák alacsony szorzóval adják a 3-0-ás van Gerwen-sikert.

A mai nap programja:

13:30: (Tv: Sport2) 
1. forduló
Richard North (angol)–Robert Marijanovic (német)
Mickey Mansell (északír)–Jim Long (kanadai)
Josh Payne (angol)–Jeff Smith (kanadai)
2. forduló
Max Hopp (német, 32.)–Danny Noppert (holland)
20:00: 
(Tv: Sport2) 
1. forduló
Craig Ross (új-zélandi)–Toni Alcinas (spanyol)
Ryan Searle (angol)–Stephen Burton (angol)
Keegan Brown (angol)–Karel Sedlácek (cseh)
2. forduló
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Alan Tabern (angol)

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply