Darts-vb: Cross túlélte az első mérkőzését

VIDEÓVAL – Kezdetét vette a londoni Alexandra Palace-ban a 2019-es darts-világbajnokság csütörtök este. A nyitónapon színpadra lépett a címvédő Rob Cross, aki Jeffrey De Zwaan ellen szetthátrányban volt, de végül viszonylag simán győzött annak ellenére is, hogy ellenfele végig remekül tartotta vele a lépést. Némi meglepetésre kiesett az ifjúsági vb-n nemrég döntőt játszó német Martin Schindler, akit az új-zélandi Cody Harris búcsúztatott, és fájó búcsút kellett vennünk a női világbajnok Lisa Ashtontól is, aki egy fergeteges kezdéssel behúzta az első szettet Jan Dekker ellen, ám ezután nem tudott több játszmát nyerni, ám így is megmutatta, hogy a hölgyeknek van keresnivalójuk az urak között.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Lehetett rá számítani, hogy a 22 éves Jeffrey de Zwaan a második fordulóban megnehezíti Rob Cross dolgát, ám az angol kiválóság nagyszerűen teljesített nyomás alatt, és címvédőhöz méltó játékot bemutatva kiejtette holland riválisát.

De Zwaan remekül kezdte a meccset, az első játszmát 107 fölötti körátlaggal nyerte meg 3:0-ra, s a teljesítménye a folytatásban sem esett vissza, de Cross a hatékony kiszállózásának (9/21) köszönhetően megfordította a találkozót. A legutóbbi vb győztese a második játszma döntő legjét két 140-es kör után egy 96-os kiszállóval, míg a harmadik szettet egy bull-lal fejezte be. A negyedik játszmát De Zwaan brékkel kezdte, azonban nem tudta megőrizni előnyét.

Az ifjú holland dartsos – aki a mögöttünk hagyott évben két kiemelt versenyen is megverte a világelső Michael van Gerwent – 106.09-es körátlaggal fejezte be a találkozót, ami a valaha volt második legjobb teljesítmény vesztes játékostól a PDC-vb-k történetében. A legmagasabb átlaggal a 2017-es vb elődöntőjében Raymond van Barneveld (109.34) kapott ki Van Gerwentől.

Cross a harmadik fordulóban a Cristo Reyes, Ricky Evans, Rowby-John Rodriguez trió valamely tagjával csap össze.

A mostani világbajnokság egyik női résztvevője, a hölgyek között négyszeres BDO-világbajnok Lisa Ashton úgymond ajtóstul rontott be az Alexandra Palace-ba azzal, hogy az első játszmát 107 fölötti átlaggal, 3:0-val elvitte Jan Dekker elől, ám utána jelentősen visszaesett a játéka, amit a holland közepes produkcióval is kihasznált (1-3). Dekker a következő fordulóban a 19. kiemelt Mervyn Kinggel csap majd össze csütörtökön.

Némi meglepetésre kiesett a junior-világbajnoki döntős német Martin Schindler is, akit a világranglista 149. helyezettje, az új-zélandi Cody Harris búcsúztatott. Mindkettejüknek sok hibája volt a mérkőzésen, de Schindler egész meccs alatt nem találta a megfelelő formát, így Harris a döntő szettben – egy bréknek is köszönhetően – diadalmaskodott. Ellenfele a második fordulóban a 28. kiemelt, egy éve elődöntőt játszó walesi Jamie Lewis lesz ma délután.

Darts-világbajnokság, London, 1. nap:

1. FORDULÓ
Jeffrey de Zwaan (holland)–Nitin Kumar (indiai) 3-0
Martin Schindler (német)–Cody Harris (új-zélandi) 2-3
Jan Dekker (holland)–Lisa Ashton (angol) 3-1
2. FORDULÓ
Rob Cross (angol, 2.)
–Jeffrey de Zwaan (holland) 3-1

A mai nap fölvezetése

Ma már két részletben, délután és este is rendeznek mérkőzéseket a világbajnokságon. A délután fél kettőkor kezdődő szakaszban elsőként az angol Michael Barnard és a portugál José De Sousa csap össze egymással. Ennek a meccsnek egyértelműen Barnard a favoritja, hiszen idén megnyerte az alacsonyan rangsorolt játékosok számára kiírt Challenge Tourt. De Sousáról csak annyit tudni, hogy 2012-ben eljutott a PDC-vb selejtezőjébe, de onnan nem került a főtáblára, ezen kívül csak kisebb spanyolországi versenyeken indult, valamint van egy soft (műanyag nyilas) Európa-bajnoki címe. Egyébként Barnardnak is ez lesz a második világbajnoksága, 2009-ben szerepelt először.

Ezután az angol Alan Tabern és az ausztrál Raymond Smith ütközete következik. Tabern rutinos öreg rókának nevezhető, hiszen 2006 és 2012 között rendre ott volt a vébén, azóta viszont visszaesett a teljesítménye, és a profik közül is kiesett. Idén azonban visszatért közéjük és kvalifikálta magát a világbajnokságra, amelyen egy negyeddöntős szereplés a legjobb eredménye még 2007-ből. Most igen nagy csoda lenne, ha ilyen messzire jutna, mivel amennyiben most győz, akkor a következő körben Michael van Gerwennel kellene összecsapnia. Smith először léphet az Alexandra Palace színpadára, de nem mondhatnánk, hogy esélytelen lenne, hiszen idén indulhatott a World Series két ausztráliai állomásán is, ahol a legnagyobb nevek ellen küzdhetett meg. Melbourne-ben van Gerwen legyőzte, Brisbane-ben azonban megverte Michael Smitht, ami igen komoly eredménynek számít. Eljutott a World Series nagydöntőjébe is, ahol meccsnyilakat rontott Raymond van Barneveld ellen, vagyis ezzel is bizonyította, hogy ha jó napot fog ki, akkor bárkire veszélyes lehet.

A harmadik találkozón egy másik nagy visszatérő, az ausztrál Paul Nicholson nézhet farkasszemet az északír vb-újonc Kevin Burnesszel. Nicholson 2015 után játszhat ismét az Ally Pally színpadán, mivel az elmúlt években inkább szakkommentátori tevékenységére összpontosított. Idén azonban minden bizonnyal őt is fölcsigázta a létszámbővítés (tavaly még 72-en juthattak ki a vb-re, idén már 96-an) és az eredményei följogosították a világbajnoki indulásra. Legjobb eredménye egy negyeddöntő még 2009-ből. Burness első PDC-vb-jére készülhet. Róla nem sok eredményt lehet találni, de ennek az az oka, hogy mindössze tíz éve dartsozik versenyszerűen. Az ír selejtezőtorna megnyerésével jutott el Londonba, de Nicholson ellen nem ő számít az esélyesnek.

A délután záró meccsén a 28. kiemelt Jamie Lewis a Schindlert búcsúztató Cody Harrisszel mérkőzik. Lewis óriási szenzációt okozott egy éve azzal, hogy a selejtezőből indulva a legjobb négyig menetelt a vb-n. Ott Phil Taylor állította meg, de így is nagyon büszke lehetett magára. Évközbeni eredményei miatt annyira már nem lehet elégedett, mivel kimagasló teljesítményt egyetlen tornán sem nyújtott. Ennek ellenére ő számít a mérkőzés esélyesének, de amennyiben rossz napot fog ki, akkor Harris akár meg is viccelheti.

Az esti program 20:00-kor kezdődik. Elsőként a holland Danny Noppert és a Hong Kong-i Royden Lam mérkőzik meg egymással. Noppert először szerepel a PDC világbajnokságán, mivel tavalyig a másik szervezet, a BDO játékosa volt. Ott 2017-ben vb-döntős volt, vagyis nem akárkiként ment át a profikhoz. Eddig itt sem vallott szégyent, hiszen a vb-t megelőző utolsó tornán, a Players Championship Finals-ön az elődöntőig menetelt, de a Grand Slam of Dartson is eljutott a nyolcaddöntőig. Lam másodszor indulhat a vb-n, először még 2014-ben lehetett ott, akkor viszont az első fordulóban kikapott. A Hong Kong-i válogatott tagjaként több csapat-világbajnokságon is szerepelhetett, az Ázsián kívül zajló egyéni tornákra viszont ritkán jut el. Noppert ennek a meccsnek az egyértelmű favoritja.

Őket követi két angol, Simon Stevenson és Ted Evetts mérkőzése. Stevenson másodszor szerepelhet a világbajnokságon, 2017-ben a selejtezőben vereséget szenvedett, vagyis a mai lesz az első főtáblás meccse az Ally Pally-ben. A legjobb eredménye major tornán egy legjobb 32 közötti szereplés még a 2014-es UK Openről. Evetts is második alkalommal teheti tiszteletét a sportág csúcseseményén. Egy évvel ezelőtt Gerwyn Price-tól 3-0-ra kikapott az első fordulóban. Neki is egy UK Openen elért legjobb 32-es szereplés az eddigi legjobbja. Nehéz tippelni, hogy ki nyerhet. Az alapján, hogy Stevenson a 86., míg Evetts a 124. a világranglistán, inkább előbbire fogadnék.

Az est harmadik találkozóján az angol Chris Dobey és az orosz Borisz Kolcov csap össze. Dobey remekül hangolt a vb-re, mivel a Players Championship Finals-ön a legjobb nyolcig jutott. Ezen kívül 2018-ban a UK Openen is eljutott a nyolcaddöntőig, ami szintén remek eredménynek tekinthető. A vb-ken egy második körös szereplés volt az eddigi legjobbja 2017-ben. Kolcov a regionális selejtező megnyerésével kvalifikálta magát, immár harmadszor a vb-re. 2015-ben az első forduló, 2017-ben pedig a selejtezőkör jelentette számára a végállomást. A meccsnek Dobey az esélyese.

A nap utolsó találkozóját a kétszeres világbajnok Gary Anderson játssza a Nicholson-Burness meccs győztesével valamikor 23:00 környékén.

A mai nap programja:

13:30: (Tv: Sport2) 
1. forduló
Michael Barnard (angol)–José de Sousa (portugál)
Alan Tabern (angol)–Raymond Smith (ausztrál)
Paul Nicholson (ausztrál)–Kevin Burness (északír)
2. forduló
Jamie Lewis (walesi, 28.)–Cody Harris (új-zélandi)

20:00: (Tv: Sport2) 
1. forduló
Danny Noppert (holland)–Royden Lam (hongkongi)
Simon Stevenson (angol)–Ted Evetts (angol)
Chris Dobey (angol)–Borisz Kolcov (orosz)
2. forduló
Gary Anderson (skót, 4.)–Paul Nicholson (ausztrál)/Kevin Burness (északír)

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply