Darts-vb: A kopasz dobógép a trón visszahódítására készül

Már csak egyet kell aludniuk a sportág szerelmeseinek a 2019-es darts-világbajnokság kezdetéig, hiszen holnap este fogják eldobni az első nyilakat a játékosok az évvégi ünnepi időszak legnagyobb sporteseményén. A Sportudvar a hátralévő időben igyekszik bemutatni azokat a nyíldobálókat, akik főszerepet játszhatnak a tornán. Közéjük tartozik Michael van Gerwen is, aki kétszeres világbajnok, 2014 óta világelső és éppen ezért most is talán a legnagyobb favorit. Tavaly is az volt, de akkor Rob Cross megtréfálta az elődöntőben. Vajon most ismét el fog vérezni mindenki a hollanddal szemben vagy megint lesz valaki, aki túljár az eszén?

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Michael van Gerwen 1989. április 25-én született a hollandiai Boxtelben. A németalföldi dartsjátékosok közül ezen a településen látta meg a napvilágot Dick van Dijk is, aki azonban közel sem futott be olyan fényes karriert, mint a nála csaknem húsz évvel fiatalabb honfitársa.

A ma már 29 esztendős van Gerwen tizenhárom éves korában kezdett el versenyszerűen dartsozni, egy évvel később pedig döntőt játszott egy ifjúsági tornán. Érdekesség, hogy ezt megelőzően még a labdarúgással próbálkozott a holland és első osztályú védőnek készült, de mint ahogy idén megjelent önéletrajzi könyvéből kiderült, nem neki volt való a zöld gyep és a labda, ezért váltott sportágat. Mint később kiderült, élete talán legjobb döntését hozta meg ezzel, de erre később még visszatérek.

2014 decemberében a Sky Sports dokumentumfilmet készített van Gerwenről, aki ebben beszélt pályafutásának kezdeti szakaszáról. “Otthon volt egy dartstáblánk, néha eldobtam három nyilat, de semmi több. Aztán télen valamit kezdenünk kellett magunkkal, hogy ne unatkozzunk. Hárman voltunk, és elkezdtünk körmérkőzéseket játszani. Az egyik srácnak nagyon gyengén ment, a másikkal viszont nagy csatákat vívtunk egymással” – mondta van Gerwen.

A szakmabeliek valószínűleg 2005-ben ismerhették meg van Gerwen nevét, amikor megnyert egy hat versenyből álló sorozatot, melyen a rá következő esztendőben megvédte a címét.

“Édesapám elkezdett ifjúsági tornákat szervezni, és amikor az egyiket megnyertem, én voltam a legboldogabb gyermek a világon. Ezt követően már mindennap gyakoroltam. Még legalább húsz trófeát akartam szerezni, megjött az étvágyam. Tizenöt évesen megnyertem a korosztályos Európa-bajnokságot, valamint Norvégiában és Észak-Írországban is nyertem tornákat. A családdal külföldre soha sem mentünk nyaralni. Hatan voltunk, nagyon drága lett volna, inkább Hollandiában kempingeztünk. Ezek után tizenhét évesen Las Vegasban és New Yorkban játszhattam, míg egy évvel később eljutottam Japánba. Fel sem tudtam fogni” – számolt be élményeiről a Mighty Mike becenévre hallgató játékos.

A közvélemény 2007-ben ismerkedhetett meg vele, amikor 17 éves korában megnyerte a BDO World Masters elnevezésű versenyét, és a valaha volt legfiatalabb játékossá vált, aki televízió által közvetített mérkőzésen kilencnyilast dobott. A BDO-nál csak két évet (2005-2007) versenyzett, azóta a PDC versenyein, vagyis a legrangosabb tornákon indul, és lépésről lépésre haladva 2014-ben fölért a csúcsra, világbajnok lett. A sikerekehez vezető út azonban kudarcokkal volt kikövezve.

“Tudják, hányszor kerültem a padlóra, és álltam föl onnan? Nagyon sok csalódást éltem meg. Három-négy éven keresztül borzalmasan játszottam. Amikor a különböző versenyekre utaztam, volt egy kis félsz bennem. Féltem a vereségtől – árulta el Mighty Mike, aki mentálisan rengeteget fejlődött az évek során. Mostanra megváltoztam. Úgy megyek ki a tábla elé, hogy egyszerűen legyőzöm az ellenfelemet. Magabiztos vagyok. Arra gondolok, hogy kisétálok letépem a fejét, és darabokra szedem!”.

A van Gerwen által elmondottakból kiderül, hogy a holland valójában milyen ember, milyen sportoló. Az állandó győzni akarás jellemzi, ami a gesztusain tökéletesen látszik. Fölrobban a dühtől, ha nem nyer. A meccsek közben rendszeresen hergeli és ösztönzi magát a még jobb játékra, a kiszállók után pedig hangos kiabálással és utánozhatatlan mimikával jelzi az ellenfélnek és a közönségnek, hogy ő az úr. Ez persze nem mindenkinek tetszik, a BDO szervezésében kétszeres vb-döntős, a PDC 2009-es vilgábajnokságán elődöntőig jutó Mervyn King “tiszteletlennek” nevezte a viselkedését. A holland reagált a világranglista 19. helyezettjének megjegyzésére.

“Lehet, de nem érdekel, hogy mások mit gondolnak rólam. Százszázalékig magamat akarom adni. A rosszakarók mindig kifogásokat, ürügyeket keresnek, és magyarázkodnak. Nem aggódom miattuk, szeretem az ilyen felhajtást. A karácsonyhoz és a szilveszterhez közeledve mindenki ünnepi hangulatban van, én pedig szeretek ennyi ember előtt játszani. És igen, szeretem megünnepelni, amikor nyerek. Nincs ezzel semmi probléma” – jelentette ki a holland.

Jobban belegondolva Mervyn King kijelentésébe, ellenfélként valóban bosszantó és frusztráló lehet, ha a nyert helyzetben lévő rivális kicsit provokálja a másikat, tiszteletlenségről azonban szó sincs. Még úgy sem, hogy van Gerwen egy a napokban adott interjúban magát jósolta az idei világbajnokság győztesének. Azt, hogy mennyire is tisztelettudó a világelső, mi sem bizonyítja jobban, mint Phil Taylorhoz fűződő viszonya. A holland kis túlzással apjaként tekint a sportág legnagyobb legendájára.

“Philt gyakrabban látom, mint a saját feleségemet. De mit tudunk tenni? Egy évben 150 napot dartsozunk. A rengeteg utazás, a bemutatók és a szponzorációs események miatt 250-260 éjszakát az otthonomtól távol töltök. Ezért vagyok kopasz, óriási a stressz – mondta mosolyogva van Gerwen a 2014-es dokumentumfilmben. Nem, nem ezért, csak viccelek. Húsz éves lehettem, amikor elkezdtem kopaszodni. Az emberek kezdetben azt hitték, hogy beteg vagyok, mire azt feleltem, ‘nem, én csak akkor vagyok beteg, ha legyőznek’. Emlékszem, először 2008-ban nyílt rá lehetőségem, hogy legyőzzem Philt, de mielőtt megtapasztalod, hogyan kell meghódítani a világot, meg kell tanulnod veszíteni”.

A holland tudja, miről beszél: elárulta, hogy előfordult olyan, amikor egy Taylor ellen elveszített mérkőzés után sírva fakadt, mert annyira szeretett volna nyerni, és mert valaki jobbnak bizonyult nála.

Van Gerwen 2014 augusztusában nősült meg, ekkor vette feleségül gyermekkori szerelmét, Daphne Goverset. Kettejük első találkozására így emlékezett vissza: “Hét éve vagyunk együtt. Még csak tizennégy éves volt, amikor először találkoztunk, én a tizennyolchoz közelítettem. A szüleivel szerveztek zenei estet, és megkérdeztem tőle, lenne-e kedve megnézni velem egy filmet. A darts miatt azóta gyökeresen megváltozott az életünk” – mondta.

Van Gerwen a 2013-as vereség után 2014-ben megnyerte a világbajnoki döntőt, és innentől (2014 januárjától) datálódik mindmáig tartó világelsősége is, amit jó eséllyel a mostani vb után is meg fog őrizni, akárhogyan is szerepel majd. 2015-ben és 2016-ban ugyan még a döntő sem jött össze (előbb az elő-, utóbb a nyolcaddöntő jelentette a végállomást), ám miután a vb-t és a Bajnokok Ligáját leszámítva valamennyi major tornát ő nyerte az utóbbi évben, így a 2017-es világbajnokságnak ő volt a csúcsfavoritja és ehhez méltón is szerepelt, hiszen a döntőben 7-3-ra legyőzte a kétszeres címvédő Gary Andersont. A 2017-es szezon már gyengébben sikerült Mighty Mike-nak, hiszen a BL-ben a csoportkört, míg a World Grand Prix-n az első fordulót sem élte túl, de miután az ősz utolsó három nagy versenyét megnyerte, a 2018-as vébének megint ő futott neki a lgnagyobb győzelmi esélyekkel. El is jutott az elődöntőig, ám ott egy vb-újonc jobbnak bizonyult nála: Rob Cross a lehető leghosszabb csatában, hirtelen halál legben győzte le 6-5-re van Gerwent.

Az év során jóval kevesebb tornát nyert, mint tavaly vagy tavalyelőtt, hiszen az igaz, hogy a European Tour 13 állomásából 8-at ő nyert meg, de a major tornák közül “csak” hármat: a Masterset, a Premier League-et és a World Grand Prix-t húzta be. Emellett volt egy elvesztett döntője a Players Championship Finals eseményén, valamint két elődöntője a Bajnokok Ligájából és a Grand Slam of Dartsról.

A világbajnokságon az első kiemelés lesz az övé és neki is csak a második fordulóban kell bekapcsolódnia a küzdelmekbe. Első ellenfele az Alan Tabern – Raymond Smith mérkőzésről fog kikerülni. Akárki is lesz az, ellene kötelező a győzelem. A harmadik fordulóban a 32. kiemelt Max Hopp, esetleg egy másik holland, Danny Noppert lehet az ellenfele. Mindketten veszélyesek lehetnek van Gerwenre, amennyiben jó napot fognak ki, hiszen a holland dobógép esetében nem egyszer láthattuk mostanában, hogy képes komoly hullámvasutazásra mérkőzés közben, amennyiben aktuális riválisa nem illetődik meg tőle. A továbbjutás ettől függetlenül innen is kötelező lenne a világelsőnek.

A nyolcaddöntőben azonban alighanem nagyon komoly feladat elé fog nézni, hiszen Adrian Lewis vagy az ötszörös világbajnok honfitárs, Raymond van Barneveld kerülhet van Gerwen útjába. Ha innen is sikerülne továbbmenni, akkor Simon Whitlock vagy James Wade lehet a negyeddöntős rivális, a négy között pedig jöhet a sokak által a holland legfőbb ellenfelének tartott Gary Anderson, aki idén több nagy tornán is le tudta győzni őt.

Nem mondhatjuk tehát, hogy Michael van Gerwen számára egyszerű feladat lesz a harmadik világbajnoki cím megszerzése…

A darts-világbajnokságot fölvezető sorozat korábbi cikkei:

Raymond van Barneveld

Adrian Lewis

Dave Chisnall

Michael Smith

James Wade

Simon Whitlock

Mensur Suljovic

Gerwyn Price

Daryl Gurney

Gary Anderson

Peter Wright

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply