Darts-vb: Vajon ereje teljében lesz a Kígyómarás?

Kettő nap múlva, csütörtökön 20 órakor veszi kezdetét Londonban a darts-világbajnokság. A hátralévő napokban a Sportudvar igyekszik bemutatni azokat a játékosokat, akik főszerepet játszhatnak az évvégi ünnepi időszak legnagyobb sporteseményén. Ezúttal Peter Wright van soron, aki sokáig csak extravagáns frizuráival keltett feltűnést, de néhány éve már a teljesítménye miatt is sok szurkolót szerzett magának. Jó kérdés, hogy esélyes lehet-e a világbajnoki címre, főleg úgy, hogy saját elmondása szerint a nagy legenda, Phil Taylor visszavonulása motiválatlanná tette. Vajon tényleg ez a helyzet vagy csak altatja ellenfeleit és a vb-n robbantani fog?

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Aki csak az utóbbi néhány évben kezdte el követni a darts eseményeit, az olyan természetességgel helyezi el Peter Wrightot a legjobb játékosok között, amennyire megszokott, hogy levegőt veszünk. A hihetetlen ruháiról és elképesztő frizuráiról azonnal fölismerhető skót nyíldobálóról így nehéz elhinni, hogy hosszú évek sikertelensége után tudott csak betörni a legjobbak közé, miközben az első nagy tornagyőzelmére egészen 2017-ig várnia kellett.

Wright profi pályafutása már 1995-ben elindult, amikor a BDO-vb-ről egy első körös kiesést jegyeznek róla a történelemkönyvek. A következő tizenöt év még csak véletelnül sem róla szólt, igazából felesége unszolására vette csak rá magát, hogy komolyabban vegye a dartsot. Az áttörés tulajdonképpen 2010-re tehető, hiszen ettől kezdve Wright állandó résztvevőjévé vált a PDC-világbajnokságoknak. A gondot csak az jelentette, hogy egy másik játékos, bizonyos Michael van Gerwen is ebben az időben robbant be a köztudatba.

Így aztán Wright hiába játszott egyre jobban, amikor eljutott egy nagyobb verseny döntőjéig, ott rendre vereséget szenvedett, legtöbbször éppen van Gerwentől. Például 2014-ben a szettek tekintetében 7-4-re kapott ki a vb-döntőben, 2015-ben a legek tekintetében 11:5-ös vereséget szenvedett a UK Open fináléjában, egy évvel később pedig 11:4-re vesztett a holland dobógéppel szemben ugyanitt. Wrightot ekkor csak úgy emlegették, mint a legjobb dartsost, akinek nincs major tornagyőzelme.

A UK Open döntőjében aztán zsinórban harmadik próbálkozásra végre megtört a jég. Phil Taylor ekkor már elkezdett a visszavonulás felé kacsingatni, így nem állt táblához, Michael van Gerwen egy hátsérülés miatt nem tudta vállalni a játékot, míg a két hónappal korábban vb-döntőt játszó Gary Anderson hatalmas meglepetésre már az első fordulóban kiesett. Wright helyzete persze így sem volt könnyű, hiszen a két nagy hiányzó és honfitársának korai búcsúja miatt az esélyesség terhe egyértelműen az ő vállát nyomta, ráadásul pár nappal korábban a Premier League-ben egy elképesztő 119,5-ös átlagot produkálva tudott győzni Adrian Lewis ellen, így azt sem mondhatta, hogy formán kívül lenne.

Nos, utólag már tudhatjuk, hogy nem is volt, hiszen Wright sorban átlépett az ellenfelein. A negyeddöntőben például Raymond van Barneveldet is legyőzte, hogy aztán a fináléban 11:6-ra elintézze Gerwyn Price-t, ezzel pályafutása során először megnyerve egy olyan tornát, amelyet a tévé is közvetít.

Ezzel 2017. március 5-én,  47. születésnapja előtt öt nappal ért révbe Wright, és nem volt még olyan dartsjátékos, aki nála idősebben aratta volna első major tornagyőzelmét. Az örökké szórakoztató megjelenésű, mindig vidám dartsos a nézők tombolása közepette, sírva vette át oly’ megérdemelt első nagy trófeáját.

Ezt két és fél hónappal később követhette volna a második is, csakhogy a Premier League döntőjében meccsnyilakat elhibázva 11:9-re alulmaradt a nagy mumussal, van Gerwennel szemben. Ez a fájó vereség azonban nem nyomta rá a bélyegét a kedvenc itala után a Kígyómarás (Snakebite) becenévre hallgató skót formájára, hiszen 2017-ben további két nagy tornán játszhatott finálét, ám azokat sem tudta megnyerni. A World Matchplayen egészen sima, 18:8-as zakót könyvelhetett el az akkor bombaformában játszó Phil Taylor ellen, a Grand Slam of Dartson pedig megint csak van Gerwen állta útját, mégpedig egy 16:12-es győzelemmel.

Ilyen előjelekkel utazhatott a 2018-as világbajnokságra, ahol második kiemeltként indulhatott, ám a legjobb 32 között már ki is esett. Azok után, hogy a brazil Diogo Portelát könnyedén verte, a selejtezőből bejutott Jamie Lewis már túl nagy falatnak bizonyult. A walesi szenzációsan játszott, több magas kiszállót is megoldott és végül úgy nyert 4-1-re, hogy Wright meccsátlaga is 100 pont körül mozgott és nem lehetett azt sem állítani, hogy alárendelt szerepet játszott volna. Egyszerűen Lewis jó napot fogott ki, s ez a siker alapozta meg elképesztő menetelését, ami az elődöntőig tartott.

Ez a váratlan és igen fájdalmas vereség alapjaiban határozta meg Wright 2018-as évének első felét. A világbajnokság után tartott Mastersen a negyeddöntőig jutott, ám a tavaszi sorozatban, a Premier League-ben mindössze hetedik lett, vagyis úgy tűnt, hogy elindulhat lefelé a lejtőn. Erre erősített rá az tény is, hogy a UK Openen címvédőként már az első meccsén kiesett, mégpedig egy amatőr játékossal, Nathan Raffertyvel szemben. Ezt a versenyt azonban érdemes külön kezelni, mivel a rendkívüli időjárás miatt zárt kapuk mögött rendezték, ráadásul a játékosok számára is nehézkes volt az eljutás, így akár ez is befolyásolhatta Wright teljesítményét. Ezután jött azonban a csapat-világbajnokság, ahol Gary Anderson oldalán döntőzhetett, ám a hollandok, vagyis van Gerwen és van Barneveld jobbnak bizonyultak.

Nyáron már látszottak annak jelei, hogy Kígyómarás visszanyerheti megszokott formáját, hiszen remekül szerepelt a European Tour állomásain, valamint megnyerte a World Series-sorozat perthi állomását. A World Matchplayen elődöntős volt, ahol Mensur Suljovic győzte le 17:13-ra. Vereségében nagy szerepe volt annak, hogy mindössze 88-as körátlagot tudott összehozni, ami ezen a szinten már kevés a sikerhez.

A gyengélkedés oka: Taylor visszavonulása

Tehát a 2018-as esztendő első fele mondhatni, pocsékul alakult Peter Wright számára. A World Matchplayen pedig el is mondta ennek az okát, ezzel azonban sokakat meghökkentett és erősen megosztotta a közvéleményt. Nyilatkozatában ugyanis kijelentette, hogy Phil Taylor visszavonulását követően nincs több “nagyszerű” játékos a mezőnyben. “Persze vannak jó játékosok a touron, de nincs egy igazán nagyszerű sem. Phil volt az egyedüli, aki ellen százötven százalékos koncentrációval és maximális alázattal álltam a táblához. Senki máshoz nem állok így hozzá. Ezért is veszítek ennyi meccset” – mondta Wright.

Mondani sem kell, az egyszerre kritikus és önkritikus megszólalás sokaknál kiverte a biztosítékot, hiszen jelenleg hat olyan világbajnok is van a mezőnyben, aki a Taylor-érában tudott győzni (van Gerwen, Anderson, Adrian Lewis, Rob Cross, van Barneveld és John Part), miközben Wrightnak “csak” egy elvesztett finálét tudunk beírni a neve mellé.

Kilenc major-döntő: egy győzelem, nyolc vereség

Az igazán nagy eredményeket az ősz hozta meg Peter Wright számára. A szeptemberben rendezett Bajnokok Ligájában finalista volt, de ezúttal kivételesen nem van Gerwen, hanem Anderson győzte le, mégpedig nagyon simán, 11:4-re. Ez volt Wright nyolcadik döntője nagy tornán és a hetedik, amelyet elvesztett. Nem sokat váratott magára a nyolcadik vereség sem, hiszen a következő major tornán, a World Grand Prix-n is eljutott a döntőig, de ismét kikapott és ismét van Gerwentől (2-5). Ami igazán döbbenetes, hogy a nyolc elvesztett major-döntőjéből hat alkalommal is a holland világelső bizonyult jobbnak nála.

Ennek ellenére kijelenthető, hogy Wright visszanyerte jó formáját és bizakodva készülhet a csütörtökön kezdődő 2019-es világbajnokságra, ahol a harmadik kiemelt lesz, hiszen bár sokáig tartotta a második helyet a világranglistán, de Rob Cross novemberben megelőzte.

A vb-n neki is csak a második körben kell bekapcsolódnia a küzdelmekbe. Első ellenfele a Toni Alcinas – Craig Ross mérkőzés győztese lesz, mégpedig vasárnap este, nagyjából 23:00 körül. Alcinas tavaly a legjobb 16-ig jutott az Alexandra Palace-ban, vagyis egyáltalán nem nevezhető rossz játékosnak, ugyanakkor a vb-t megelőző utolsó versenyen, a Players Championship Finals-ön éppen Wright győzte le az első fordulóban 6:2-re. Persze nem csak emiatt lenne a skót az esélyes, amennyiben vele játszana, hanem gyakorlatilag minden szempontból.

Ha esetleg Craig Ross lenne Wright első vb-ellenfele, akkor még nagyobb tétben lehetne fogadni Kígyómarás továbbjutására, hiszen Rossról lényegében csak annyit lehet tudni, hogy annak köszönhetően jutott ki a világbajnokságra, hogy az új-zélandi selejtezőt megnyerő Tahuna Irwint vízumproblémák miatt kiutasították Nagy-Britanniából, arról, hogy milyen játékos, semmi információnk sincsen, azt leszámítva, hogy ezen a selejtezőtornán a másodikként zárt. Persze a sötét lovak jelenthetik a legnagyobb veszélyt, ahogyan azt Wright egy éve már megtapasztalhatta Jamie Lewis ellen, úgyhogy akárki is lesz az első ellenfél az Ally Pally színpadán, a skótnak föl kell kötnie különleges mintázatú nadrágját.

Végül íme néhány kép, amely pontosan megmutatja, hogy mihez hasonló extravagáns öltözékekben és frizurákban láthatjuk majd Peter Wrightot a világbajnokságon:

Képtalálat a következőre: „peter wright”
Képtalálat a következőre: „peter wright”
Képtalálat a következőre: „peter wright”
Képtalálat a következőre: „peter wright”
Képtalálat a következőre: „peter wright”
Képtalálat a következőre: „peter wright”

A darts-világbajnokságot fölvezető sorozat korábbi cikkei:

Raymond van Barneveld

Adrian Lewis

Dave Chisnall

Michael Smith

James Wade

Simon Whitlock

Mensur Suljovic

Gerwyn Price

Daryl Gurney

Gary Anderson

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply