Darts-vb: Sikeres főpróbán van túl az északír SzuperPimasz

Csütörtökön kezdődik Londonban a 2019-es darts-világbajnokság. Ennek alkalmából a Sportudvar bemutatja azokat a játékosokat, akik főszerepet játszhatnak az évvégi ünnepi időszak legnagyobb sporteseményén. Közéjük tartozik az a Daryl Gurney is, aki csak néhány éve ismertette meg nevét a dartsvilággal, ám teljesítményével és szórakoztató karakterével hamar belopta magát a szurkolók szívébe, az út pedig, amin elindult, fényes jövővel kecsegtet számára. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az északír nyerte meg a vb előtti utolsó versenyt, vagyis simán odaérhet a legjobbak közé.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A 32 éves északír játékos tehetsége mindig is megkérdőjelezhetetlen volt, de húszas évei elején-közepén, a másik szervezet, a BDO keretén belül kevés olyan eredményt tudott elérni, amivel a világ legjobbjai között emlegették volna. Az első áttörést a 2012-es esztendő hozta meg Gurneynek, amikor is megnyerte az England Masterst és hazai versenyét, a Northern Ireland Opent is. Utóbbi serleg elhódítása nem csak a hazai pálya miatt számított komoly fegyverténynek, hanem azért is, mert korábban olyan nevek diadalmaskodtak ezen a tornán, mint Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld és Gary Anderson. Ezek a sikerek hozták meg Derry klasszisának a bátorságot a váltásra, 2013-ban csatlakozott a profikhoz, vagyis a PDC mezőnyéhez.

Ugyan a világbajnoki főtáblán hamar föltűnt, sőt még meglepetést is okozott, de az első két szezonja a dartsvilág krémjében igencsak halkan, különösebb nagy villanások nélkül telt el. Azt azonban nem lehet mondani, hogy Gurney mindent föltett volna egy lapra és nagy nyomást helyezett volna magára, hiszen dartskarrierje mellett főállásban vízvezeték-szerelőként keresi a kenyérre valót, holott az elmúlt két évben több mint 552 ezer fontot, nagyjából 193,3 millió forintot dobált össze, míg pályafutása egészét tekintve 928 950 fontnál, azaz 325 millió forintnál jár. Ennek ellenére továbbra is kitart eredeti szakmája mellett, nem fordít hátat a régi barátoknak, munkatársaknak és ügyfeleknek.

Gurneyt még a “Dude”, azaz Haver becenévvel ismerhettük meg, ám az utóbbi időben váltott, és már a “SuperChin”, azaz “SzuperPimasz” becenév hangzik el a bemutatásánál, ami leginkább egy képregényhősre asszociál, a pólóján is egy őt ábrázoló mesés karikatúra jelenik meg. Valóban szuperhősként tör előre, bár a vb-szereplések tekintetében legutóbb elmaradt ottani legjobbjától, hiszen 2017-ben negyeddöntős volt, 2018-ban viszont már a legjobb 32 között kiesett John Hendersonnal szemben, amivel nagy csalódást okozott szurkolóinak és önmagának is. Pedig nem alakultak rosszul a 2017-es versenyei, hiszen a UK Openen és a World Matchplayen is elődöntős volt, míg ősszel megnyerte a World Grand Prix viadalát, amely élete első major-győzelmének számít, ráadásul ezt a címet Dublinban, vagyis félig-meddig hazai pályán szerezte meg, így több szempontból is különleges helye lehet a vitrinjében. Ez a vitrin persze még nincs annyira tele, mint van Gerwené vagy Phil Tayloré, de Gurney jó úton halad afelé, hogy hamarosan bővíteni kelljen azt. Ugyan 2018-ban csak egy kupa került be a gyűjteményébe, de az is egy nagy tornáról származik, hiszen november végén, a világbajnokságot megelőző utolsó versenyen, a Players Championship Finals-ön sem talált legyőzőre, miután a döntőben 11:9-re legyőzte a világelső és háromszoros címvédő Michael van Gerwent. Ezzel amellett, hogy második major-döntőjén második győzelmét aratta, visszavágott a hollandnak a World Grand Prix elődöntőjében elszenvedett vereségért, ami miatt ott nem védhette meg címét.

Ugyan Gurney a várakozásoktól jócskán elmaradva szerepelt a legutóbbi világbajnokságon, de így is teljesítette azt a célkitűzését, hogy életében először bekerüljön a Premier League mezőnyébe, ahol végül ötödikként zárt, tehát épphogy lemaradt a négyes döntőről. Abban, hogy szabadkártyát kapott a tavaszi sorozatra, World Grand Prix-győzelme kulcsszerepet játszhatott, nomeg az is, hogy stabilan ott volt az 5. helyen a világranglistán. Ott egyébként a 4. volt az eddigi legjobb helyezése, de a teljes 2018-as esztendőben megőrizte ötödik helyét, így a világbajnokságon is ezt a kiemelési pozíciót kapta.

Természetesen neki sem kell az első fordulóban játszania a csütörtökön startoló vébén. A második körben fog beszállni, amikor a Ross Smith – Paul Lim mérkőzés győztesével fog összecsapni december 18-án, nagyjából 23 óra magasságában. Smith vb-újonc lesz, Lim viszont a vb rangidőse, hiszen 64 évesen fog odaállni a táblához. Tavaly meglepetésre kiejtette az első fordulóban Mark Webstert, majd Gary Anderson ellen csak a kilencedik nyilat rontotta el a tökéletes leghez vezető úton, úgyhogy idős kora ellenére egyáltalán nem lenne esélytelen Gurney ellen, hiszen a rutin egyértelműen az ő oldalán áll. Persze továbbjuthat Smith is, ellene azért már egyértelműen Gurneyre tenném a tétet.

Amennyiben az északír SzuperPimasz továbbjut, akkor a harmadik körben a legutóbb elődöntőt játszó Jamie Lewisszal, esetleg az ifjúsági vb-n döntőt játszó Martin Schindlerrel kerülhet szembe. Egy ottani győzelem esetén a nyolcaddöntőben Dave Chisnall vagy Kim Huybrechts lehet az ellenfél, a negyeddöntőben pedig az egyik nagy favorit, Gary Anderson kerülhet az útjába. Daryl Gurneyt az idei eredményei (leszámítva persze a Players Championship megnyerését) nem predesztinálják arra, hogy a világbajnokság legnagyobb esélyesei között emlegessük, de mint tudjuk, evés közben jön meg az étvágy, és biztosak lehetünk abban, hogy Gurneyt keményen motiválja az, hogy a világelső legyőzésével, mint legfrissebb élménnyel a háta mögött utazhat Londonba. Így ki tudja, lehet, tesz majd róla, hogy favoritként tekintsünk rá az Alexandra Palace-ban.

A darts-világbajnokságot fölvezető sorozat korábbi cikkei:

Raymond van Barneveld

Adrian Lewis

Dave Chisnall

Michael Smith

James Wade

Simon Whitlock

Mensur Suljovic

Gerwyn Price

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply