Darts-vb: A világelső legnagyobb kihívója bombaformában van

Csütörtökön kezdődik a darts-világbajnokság Londonban. A Sportudvar a hátralévő napokban igyekszik bemutatni azokat a játékosokat, akik főszerepet játszhatnak az évvégi ünnepi időszak legnagyobb sporteseményén. Közéjük tartozik Gary Anderson is, aki kétszeres világbajnokként, valamint három idei major torna győzteseként érkezik a vébére, éppen ezért sokan őt tartják a legnagyobb favoritnak. Kérdés, hogy mire mehet a világelső Michael van Gerwennel és a többi nagyágyúval, hiszen azért korántsem verhetetlen, főleg, ha kihozzák sodrából. Ettől függetlenül nagy tétben lehet fogadni arra, hogy idén összejöhet a harmadik vb-elsőség.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Phil Taylor visszavonulását követően a szakértők nem győzték hangsúlyozni, hogy a darts erőviszonyai még talán soha nem voltak ennyire kiegyenlítettek, mint most. Ezt azzal indokolták, hogy nincs a jelenlegi mezőnyben olyan domináns játékos, mint amilyen ő volt, ugyanakkor sok olyan dartsos van, aki bármikor képes lehet nagy tornát nyerni. Mindezek ellenére Michael van Gerwen azért mégiscsak kiemelkedik a mezőnyből, amit a rengeteg győzelem és a már 2014 eleje óta tartó világelsőség is egyértelműen bizonyít. Azonban arra a kérdésre, hogy ki lehet a holland dobógép legnagyobb riválisa és ki léphet akár egyszer a helyébe, mint a világ legjobb játékosa, akkor a sok remek képességekkel megáldott nyíldobáló közül alighanem Gary Anderson nevét hallhatjuk a leggyakrabban válaszként elhangzani.

“Michael még mindig a legjobb, továbbra is ő az első, de az emberek már nem félnek tőle. Szeretek ellene játszani, számomra kedvező stílusban dobál, jó a ritmusa, és ha jól megy nekem a játék, akkor tudja, mire számíthat tőlem” – nyilatkozta a Repülő Skót becenévre hallgató kétszeres világbajnok ádáz ellenfeléről.

Érthető Anderson magabiztossága, hiszen 2018 – annak ellenére is, hogy van Gerwen nyerte a legtöbb tornát – egyértelműen az ő éve volt. Három major tornát nyert, köztük kettő nagy múltra visszatekintő viadalt, a UK Opent és a World Matchplayt. Emellett a Bajnokok Ligája harmadik kiírásában is ő bizonyult a legjobbnak, a Mastersen és a Premier League-sorozatban pedig egyaránt elődöntős volt. A Grand Slam of Dartson ugyancsak eljutott a döntőig, ám ott viharos körülmények között alulmaradt Gerwyn Price-szal szemben, pedig az elődöntőben a címvédő van Gerwent győzte le. A világelső holland a Players Championship Finals elődöntőjében visszavágott a skótnak és a Premier League-ben is győzött ellene, a Bajnokok Ligája csoportkörében viszont megint csak alulmaradt.

Tehát nem kevés alkalommal került szembe egymással a két nagy bajnok és van rá esély, hogy a világbajnokságon is megtörténjen ez, hiszen egy ágon vannak, ami alapján az elődöntőben mindenképpen találkozniuk kellene, amennyiben eljutnak odáig. Andersonnak azonban nem lesz könnyű útja a legjobb négyig az Alexandra Palace-ban. A nagy sikerei ellenére “csak” negyedik a világranglistán, igaz, ebben nagy szerepe van annak, hogy a 13 állomásból álló European Touron családi okokból (szeretne minél több időt tölteni feleségével és gyermekeivel) nem vesz részt. Ennek megfelelően a negyedik kiemelést kapta és csak a második fordulóban kell színpadra lépnie először. Ott a Paul Nicholson – Kevin Burness mérkőzés győztese vár majd rá pénteken este, nagyjából 23 óra környékén. Nicholson régebben nagy névnek számított a darts világában, manapság azonban nem tartozik az elithez, úgyhogy ellene is simán kéne vennie az akadályt Andersonnak, csak úgy, mint a szinte teljesen ismeretlen Burness ellen is. A harmadik fordulóban a papírforma alapján az a Jermaine Wattimena lehet a skót ellenfele, aki ugyan 29. kiemeltje a vébének, de az ősz pocsékul sikeredett számára, így nem sok esélyt lehet adni neki arra, hogy meglepetést okoz.

Amennyiben Anderson innen is továbbmegy, akkor a nyolcaddöntőben Darren Webster, Steve Beaton, de akár Vincent van der Voort is az útjába kerülhet. Egyikőjük sem lesz egyszerű ellenfél számára, de a továbbjutás innen is kötelező lenne. Az igazán nagy feladat csak ezután jöhet Anderson számára, hiszen a negyeddöntőben az ötödik kiemelt, és a vb-t megelőző utolsó versenyt megnyerő Daryl Gurney nézhet vele farkasszemet, míg az elődöntőben jönne Michael van Gerwen, úgyhogy a döntőbe jutás egyáltalán nem lesz sétagalopp a Repülő Skótnak, de ha valaki, akkor ő bárkit képes legyőzni és ebben az esetben öt éven belül (2015 és 2016 után) megszerezheti harmadik világbajnoki címét.

A darts-világbajnokságot fölvezető sorozat korábbi cikkei:

Raymond van Barneveld

Adrian Lewis

Dave Chisnall

Michael Smith

James Wade

Simon Whitlock

Mensur Suljovic

Gerwyn Price

Daryl Gurney

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply