Darts-vb: Élete legjobb szereplésére készül a balhés walesi

Már csak hat nap van hátra a londoni darts-világbajnokságig, amelyen ott lesz az a Gerwyn Price is, aki novemberben a Grand Slam of Darts megnyerésével megszerezte élete első major-győzelmét. Normális esetben ezen lenne a hangsúly ebben az írásban, csakhogy a rögbisből lett walesi dartsos felháborító viselkedés mellett húzta be a finálét Gary Anderson ellen, így ugyan ott van a vb-győzelemre esélyesek között, de egyértelműen az első számú közellenséggé “lépett elő” a szurkolók nagy részének szemében. Mindez vajon előnyt vagy hátrányt fog jelenteni számára?

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Nem volt mindig egyértelmű, hogy Gerwyn Price-ból profi dartsjátékos válik, hiszen sportpályafutásának elején magas szinten rögbizett – ez a magyarázat arra, hogy a testalkata egyáltalán nem egy dartsozóra emlékeztet. A walesi bajnokság első osztályában játszott a Neathben és a Cross Keysben, és rövid időt eltöltött a skót Glasgow Warriorsnál is. Aztán 2014-ben abbahagyta a rögbit, amit azzal indokolt, hogy megítélése szerint a dartsban sokkal tisztességesebb jövő vár rá, mint a zöld gyepen.

Valahol kész csoda, hogy Gerwyn Price egyáltalán még sportolhat, hiszen 2010-ben egy kocsmai verekedés keretein belül úgy helybenhagyták, hogy a homlokát 42, míg az állát öt öltéssel kellett összevarrni. Az elkövető 12 hónapos börtönbüntetést kapott.

Gerwyn Price itt még a rögbilabdát fogta a kezében (Forrás: walesonline.co.uk)

Price tehát 2014-ben csatlakozott a PDC családjához. Az első szezonjában profiként 12 750 fontot (4,4 millió forintot) keresett, és kvalifikálta magát a 2015-ös világbajnokságra, amelynek első fordulójában kikapott Peter Wrighttól. Az év első felében aztán legyőzte többek között Adrian Lewist, Robert Thorntont és Simon Whitlockot, és kivívta a jogot, hogy elindulhasson a World Matchplayen, amelyen Michael Smitht és Lewist búcsúztatva bejutott a legjobb nyolc közé, ahol Wright állította meg. Ez volt az első számottevő eredménye dartsosként.

A 2016-os vb első körében Andrew Gilding ellen szettet sem nyert, és a teljes naptári esztendőben elkerülték a kiemelkedő sikerek. A UK Open ötödik selejtezőtornáján döntőt játszhatott, így a főtáblán a harmadik fordulóban kapcsolódott be a küzdelmekbe, de már az első meccsét elveszítette. A további major versenyeken 2016-ban a második körnél messzebb egyszer sem jutott.

A 2017-es világbajnokságon már 19. kiemeltként indult, de honfitársán, Jonny Claytonon nem tudta áthámozni magát. Price tehát a harmadik egyéni világbajnokságán sem tudott mérkőzést nyerni, a márciusi UK Openen viszont “robbantott”, és egészen a döntőig menetelt, ahol megint Peter Wrighttól kapott ki. A júniusi csapat-világbajnokságon Mark Webster oldalán a finneket, az íreket, az oroszokat, majd a Huybrechts-testvéreket fölvonultató belgákat legyőzve bejutottak a fináléba, de ott a hollandok ellen már nem tudták megdönteni a papírformát.

Az őszi versenyek nem hoztak komolyabb eredményeket a Jégember számára, a 2018-as világbajnokság azonban áttörést eredményezett, hiszen nyeretlenségét megtörve két mérkőzést is megnyert. Előbb Ted Evettset verte 3-0-ra, majd a 17. kiemelt Ian White-nak is csupán egy szettet engedélyezett (4-1), így eljutott a nyolcaddöntőbe, ahol a címvédő és világelső Michael van Gerwen ellen sem föltartott kezekkel ment föl a színpadra, hiszen kétszettes hátrányát ledolgozva már a 3-2-es vezetésért is dobhatott, ekkor azonban megremegett a keze, s végül 4-2-re kikapott, de így is büszke lehetett magára.

Talán ez a teljesítménye késztette arra az illetékeseket, hogy szabadkártyát adjanak neki a Premier League-be, holott sokan megkérdőjelezték eme döntés helyességét. Végül a kétkedőknek lett igazuk, mivel Price meccset sem nyerve az utolsó helyen zárt, vagyis még a középszakaszba sem jutott be.

A UK Openen a tavalyi döntő után idén a legjobb nyolcig jutott el, mint ahogy a január végén rendezett Mastersen is negyeddöntős volt. A júliusi World Matchplayen már a legjobb 32 között kiesett, ám szeptemberben megszerezte élete első komolyabb tornagyőzelmét, amikor nem talált legyőzőre a németországi Riesában rendezett International Darts Openen, a European Tour-sorozat állomásán.

Őszi menetelése tovább folytatódott, amikor a World Grand Prix-n és az Európa-bajnokságon is negyeddöntős volt, az igazi siker azonban csak ezután, november közepén érte el.

Az a bizonyos lökdösődős finálé…

Price a már említett European Tour-sikerének köszönhetően kvalifikálta magát a Grand Slam of Darts mezőnyébe. A csoportkörön könnyedén túljutott, ám a negyeddöntőben nem állt messze a búcsútól, hiszen Simon Whitlocknak meccsnyilai voltak ellene, de a walesi kiizzadta ezeket és végül ő szállt ki. Ezen a meccsen már volt egy kis afférja ausztrál ellenfelével szemben, mivel Whitlocknak nem tetszettek a túl nagy örömünnepei. Price mindig is ordibálva ünnepelt egy-egy jól sikerült nagyon fontos dobást/kiszállót, de itt már kezdte kicsit túlzásba vinni a dolgot.

Az elődöntőben Mensur Suljovic már 11:6-ra is vezetett ellene, ott azonban valami eltört az osztrákban, s Price ezt kihasználva 16:12-re diadalmaskodott. Ez a mérkőzés nem hozott incidenst, és ekkor még sejteni sem lehetett, hogy mi lesz az aznap este rendezett fináléban.

A döntőt Gary Anderson és Gerwyn Price vívta, vagyis a 2017-es UK Open-fináléhoz hasonlóan most is egy skóton át vezetett az út a végső sikerig.

A meccs első felében nagyjából fej-fej mellett haladtak a felek, általában Anderson vezetett, de néha Price is előnyben volt. Az már az elejétől fogva jól látható volt a walesin, hogy nagyon fölszívta magát erre a meccsre, hiszen mégiscsak egy több mint tíz éves múltra visszatekintő major torna döntőjéről van szó, amelynek trófeáját ráadásul az áprilisban tragikus hirtelenséggel elhunyt legendáról, Eric Bristow-ról nevezték el, vagyis a végső győztes nem akármilyen diadalt arathatott volna.

A feltételes mód azonban nem véletlen, hiszen elsősorban Price gondoskodott róla, hogy ez a finálé ne arról maradjon emlékezetes, hogy ki emelhette először magasba az Eric Bristow-trófeát, hanem arról, hogy mennyire fölháborító módon viselkedett ellenfelével.

A legkeményebb incidenst Anderson idézte elő, de ennek is Price volt az okozója: a skót az egyik legben meglökte Price-t, amiért az nem vette ki gyorsan a nyilait a táblából, hanem úgy ünnepeltette magát, hogy közben még Andersonnak is nekiment. Ő erre bepöccenve lökte meg ellenfelét, aki látszólag lazán kezelte a dolgokat és jót mosolygott joggal megsértődött riválisán.

Azért írom, hogy Anderson joggal sértődött meg, mivel már 7:7-es állásnál odaszólt Price-nak, hogy távolabb menjen el mellette, amikor beáll mögé a dobásait követően, mert a túl közeli elvonulásokkal zavarja őt. Később, 13:13-as állásnál, amikor a skót egy 136-os kiszállót akart megdobni, Price beszólogatott neki a dobások közben, amiért Anderson ismét figyelmeztette ellenfelét, hogy most már nagyon elege van belőle. Ez, mint utóbb kiderült, neuralgikus pontja volt a mérkőzésnek, mivel Anderson nem tudott kiszállni, Price viszont igen, így 14:13-ra vezetett, s két legre került a győzelemtől. Végül 16:13-ra győzött a Jégember és megszerezte élete első major-győzelmét. A két játékos nem fogott kezet egymással, a közönség pedig azzal fejezte ki véleményét, hogy a díjátadás során végig a Gary Andersonról szóló nótát énekelte. Senkit sem érdekelt, hogy Price nyerte meg először az Eric Bristow-ról elnevezett kupát és az sem, hogy ő lett az első walesi, aki major tornát tudott nyerni.

A Grand Slam of Darts-döntő legfeszültebb pillanatai (a lökdösődés 3:47-nél látható):

A meccs utóélete még mindig tart: a PDC fegyelmi testülete ugyanis vizsgálja a történteket, döntés pedig egyelőre nem született. Az is a mérkőzés utóéletének része, hogy az egy héttel később rendezett Players Championship Finals-ön Price-t füttykoncert fogadta a Krzysztof Ratajski elleni mérkőzése előtt. Ott már 5:1-re is vezetett a walesi, ám Ratajski hősies hajrával 6:5-re legyőzte. Price ott is elemében volt: Ratajski meccsnyilai előtt megzavarta egy pillanatra a lengyelt, de kizökkenteni nem tudta, mivel megdobta a kiszállót és nyert.

Price a 6. kiemeltként várja a világbajnokságot, ahol így neki is csak a második fordulóban kell beszállnia a küzdelmekbe. Ellenfele a Nathan Aspinall – Geert Nentjes első körös mérkőzésről fog kikerülni. A papírforma egyértelműen Price továbbjutását jelzi. Amennyiben valóban továbbmegy, akkor a harmadik fordulóban Kyle Anderson, a nyolcaddöntőben pedig Ian White vagy Steve West kerülhet az útjába. Ha eljut a legjobb nyolcig, akkor ott jó eséllyel a nagy mumus, Peter Wright lesz az, akit le kéne győznie. Price élete legjobb vb-szereplésére készül, amennyiben negyeddöntős lesz, akkor ezt a célt már teljesíti is, de aligha fog megelégedni ennyivel. Más kérdés, hogy a közönség vajon hogyan fogadja majd a balhés walesit…

A darts-világbajnokságot fölvezető sorozat korábbi cikkei:

Raymond van Barneveld

Adrian Lewis

Dave Chisnall

Michael Smith

James Wade

Simon Whitlock

Mensur Suljovic

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply