Darts-vb: Idén végre nagyot dobbanthat az osztrák úriember

Egy hét múlva veszi kezdetét a 2019-es PDC darts-világbajnokság a londoni Alexandra Palace-ban. A Sportudvar a tornáig hátralévő hétköznapokban igyekszik bemutatni azokat a játékosokat, akik főszereplői lehetnek a viadalnak és kis szerencsével akár még a végső sikert is elérhetik. Közéjük tartozik az osztrák Mensur Suljovic is, aki már hosszú évek óta rendszeres látogatója a PDC-versenyeknek, mégis igazán csak az elmúlt két évben lett éldartsos és idén azt is megmutatta, hogy a nagy tornákon is képes sokáig eljutni, ami korábban fejtörést jelentett számára. Ha elkapja azt a bizonyos fonalat, akkor őt is a vb-favoritok között kell emlegetnünk.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Bőven akadnak a PDC mezőnyében olyan dartsosok, akiket vagy nagyon szeretnek, vagy nagyon utálnak a szurkolók. Közéjük tartozik a “The Gentle”, azaz Úriember becenévre hallgató Mensur Suljovic is, aki unortodox játékstílusa (egyéni kiszállótáblája van, amiben az éppen ezért a közvélemény által róla elnevezett dupla 14-es szektor a leggyakoribb befejezés) miatt meglehetősen megosztó személyiség. Nekünk, magyaroknak inkább talán közel áll a szívünkhöz, hiszen amellett, hogy fiatalabb korában több verseny erejéig is járt hazánkban, a sok brit, holland és ausztrál klasszis között a sógorok kiemelkedő játékosát egy kicsit magunkénak érezhetjük, ugyanakkor manapság azért már nálunk is kezd megosztó személyiséggé válni a föntebb említett okból kifolyólag. Suljovic a lassú tempójával kilóg a tömegből, manapság ugyanis a fiatalok géppisztolyra emlékeztető sebességgel szórják a nyilakat. Sokak éppen ezért nem szimpatizálnak az osztrákkal, sokan viszont emellett észreveszik azt is, hogy micsoda csupa szív játékos, aki elképesztő alázattal van a darts iránt.

Mensur karrierje 1993-ban, tehát kerek negyed évszázada indult be, méghozzá bátyja kávézójában. A BDO mezőnyében az ezredforduló környékén tűnt föl, de komolyabb sikereit elsősorban a műanyag nyilas, elektromos táblás szakágban, azaz a softban érte el. Az acélhegyű nyilak világában (steel darts) az első áttörést a németországi versenyek hozták meg számára, ahonnan pályafutása során először tudta magát kvalifikálni a PDC-világbajnokságra még 2008-ban, majd nem sokkal később megérkezett a világranglistán a legjobb 50 közé. Szép lassan lépdelt fölfelé a létrán, miközben egy-egy skalppal rendre felhívta magára a figyelmet. Például a 2011-es vb-n, amikor legyőzte az akkor már kiemelt, jelenlegi világelső Michael van Gerwent, majd a végső győzelemre is esélyesnek tartott James Wade-et. Ezt azonban jó néhány csendesebb szezon követte, majd a berobbanást 2015 hozta meg számára. Negyeddöntőzött a UK Openen és a World Matchplayen, míg a World Grand Prix-n és a Players Championship Finals versenyén az elődöntőbe jutott. Ezek a sikerek egy csodás úton indították el, amin 2016-ban egy Európa-bajnoki döntő is szerepelt, 2017 őszén pedig megnyerte a Bajnokok Ligáját, ami pályafutása első major TV-s tornagyőzelme.

A 2018-as évben végleg megérkezett a hollandok és a britek mellé a világelitbe, hiszen bebetonozta magát a világranglista 6. helyére, miután bemutatkozott a Premier League-ben (egy évvel korábban is hívták oda, de akkor családi okokra hivatkozva visszakozott), majd értékes tornagyőzelmet aratott egy németországi és egy dániai European Tour-viadalon. Karrierje legnagyobb sikeréhez júliusban karnyújtásnyira került, de a World Matchplay fináléjában hiába ért el magasabb átlagot, kiszállózott jobb százalékkal és volt jobb a legmagasabb kiszállója, a meccset Gary Anderson nyerte meg 21:19-re. Suljovic azonban a menetelésével és a döntőben mutatott játékával bebizonyította, hogy megérett a legnagyobb feladatokra és leküzdötte korábbi problémáját, vagyis azt, hogy a nagy versenyeken egyszerűen képtelen volt az esélyesség terhe alatt jól teljesíteni és messzire jutni.

Neki mindig a család az első

Mensur Suljovic ezt a remek eredménysort büszke családapaként és egy bécsi kávézó, illetve dartsklub tulajdonosaként tette és teszi le az asztalra. Eleinte, amikor ideje nagy részét Németországban kellett töltenie a különböző versenyek miatt, honvágy gyötörte, hiszen számára mindig is rendkívül fontos volt a családja. Ezt a problémát sikerült leküzdenie, így léphetett be a legjobbak közé. Sikerességéhez kellett, hogy csökkentse az edzések mennyiségét, megkímélje magát a csömörtől. Voltak korábban alvászavarai is, de mára ezt is leküzdötte, így bárhol frissen tud odaállni a pódiumra.

A Premier League-szereplés érdekében föladta a UK Opent (a borzalmas időjárási körülmények miatt egyébként sem biztos, hogy eljutott volna a március eleji versenyre Bécsből), és a Players Championship idei sorozatába is későn kapcsolódott be. Ezt az áldozatot meg kellett hoznia ahhoz, hogy februártól ott lehessen a vb után a legfontosabbnak tartott sorozat állomásain, és közben otthon is eltölthessen megfelelő mennyiségű időt a családjával. Neki ugyanis továbbra is a család az első, a darts a második a sorban.

“Ha a családban gond van, nem dartsozom. Régen próbáltam, de nem ment” – mondta Suljovic egy interjúban. Ehhez a kijelentéséhez idén novemberben is hű volt, ugyanis családi okokra hivatkozva mondta le szereplését a Players Championship Finals-ön azután, hogy az azt megelőző Grand Slam of Dartson elődöntős volt.

Mostanság nem ment neki az Ally Pally-ben

Mensur Suljovic úgy bukta el a Grand Slam of Darts elődöntőjét a későbbi győztes Gerwyn Price-szal szemben, hogy már kevés hiányzott neki a győzelemhez, ám a walesi viszonylag nagy hátrányból fordított és nyert.

Az Úriember eredménysorából most már csak egy kiemelkedő világbajnoki szereplés hiányzik. Eddig ugyanis tíz alkalommal tette tiszteletét az Ally Pally-ben, vagyis az Alexandra Palace-ban, de a harmadik körnél, tehát a legjobb 16-nál tovább egyszer sem jutott. Már az előző három kiírásban is oda kellett rá figyelni, és nem lesz ez másképp a 2019-es PDC-vb-n sem, ahol világranglista-helyezése alapján a hetedik kiemelést kapta meg.

Ennek megfelelően az első fordulóban még nem kell színpadra lépnie az új lebonyolítási rendszerű és megemelt létszámú világbajnokságon, de érdemes lesz figyelemmel kísérnie így is az első kör mérkőzéseit, különösen a Ryan Searle – Stephen Burton összecsapást, ugyanis annak győztese vár majd rá a fanatikus londoni közönség előtt. Searle-ről és Burtonről is el lehet mondani, hogy még nagyon fiatalok, előttük áll a teljes karrierjük és még sok szép eredményt érhetnek el, de nem valószínű, hogy most fognak messzire jutni, mivel még nincs elég tapasztalatuk a nagy tornákon.

Mensurnak tehát kötelező győzelem néz ki az első meccsre, de hát sokszor láttunk példát arra, hogy a nagy esélyesek már az első akadálynál elvéreznek, lásd például a tavalyi vb-t, ahol a 32 kiemeltből 12 már az első fordulóban búcsúzott.

Továbbjutás esetén a legjobb 32 között James Wilson, a nyolcaddöntőben pedig Michael Smith várhat az osztrákra, már amennyiben nem borul a papírforma az ágon, ahol ő is található. Ha – életében először – eljut a negyeddöntőbe, akkor ott a címvédő Rob Cross, esetleg az idén nagy évet futott Jonny Clayton lehet a riválisa, de akár még az is megtörténhet, hogy a nem kiemelt, vagyis már az első körben bekapcsolódó Jeffrey De Zwaan lehet az ellenfele, hiszen a World Matchplayen elődöntős volt, többek között van Gerwen legyőzésével. Amennyiben az ősszel gyengélkedő Crosst ki tudja ejteni a második fordulóban, akkor onnantól fogva nem lesz számára lehetetlen, úgyhogy Mensurnak érdemes felkötnie a gatyáját.

Egy biztos, a felkészülés jól sikerült.

A darts-világbajnokságot fölvezető sorozat korábbi cikkei:

Raymond van Barneveld

Adrian Lewis

Dave Chisnall

Michael Smith

James Wade

Simon Whitlock

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: lovethedartsmag.com

Leave a Reply