Darts-vb: Bemutatom az Európa-bajnok ausztrált!

A Sportudvar darts-világbajnokságot fölvezető sorozatában ma Simon Whitlock van soron, aki mindent föladott azért, hogy profi dartsos legyen, ám hiába állandó tagja már lassan tíz éve a világ élvonalának, a szimpatikus vesztes szerepéből sosem tudott kitörni. Az idei éve sem bővelkedett sikerekben, így nehéz elképzelni, hogy éppen a világbajnokságon fog a csúcsra érni, de ki tudja, talán éppen ez fog történni!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Nehéz lehetett örök másodiknak lenni, de Simon Whitlock ma már alighanem visszasírja azt az időszakot, amikor még az elvesztett finálék miatt bosszankodott. A korábbi kőműves ugyanis évek óta leszállóágban van, és bár egy-egy nagyobb skalpot minden szezonban begyűjt, ő sokkal többet várt magától. Persze nincs ebben semmi meglepő, hiszen egy olyan játékosról beszélünk, aki korábban a BDO és a PDC színeiben is világbajnoki döntőt játszhatott – igaz, mindkettőt elvesztette. Ezt egyébként a mai napig egyedüliként mondhatja el magáról a darts történetében, de talán még ennél is nagyobb kuriózum, hogy az ausztrál karrierjének egyetlen major tornagyőzelme egy Európa-bajnoki cím!

Ha nem tudnánk, hogy a “Varázslót” a nemzetközi élmezőny tagjaként a PDC hívta meg a kontinenstornára, azt is hihetnénk, innen ered a beceneve, de Whitlockból valójában a védjegyének is tekinthető hosszú szakállának, na, meg varázslatos kiszállóinak köszönhetően lett “Wizzard”. Tény, máig kevesen dobják úgy a sportágban a 170-es kiszállót, mint ő, de ez sem csoda. Ausztráliában ugyanis az amatőr és félprofi versenyeken jó pénzt fizettek a maximális kiszállóért, a főállású kőművesnek pedig minden dollárra szüksége volt a profivá váláshoz.

Whitlock egyébként nagyon tudatosan építette fel a karrierjét. Ma már Peter Wright a legextravagánsabb a mezőnyben, de fonott hajával és szakállával a 2000-es évek közepén még az ausztrál volt a legkönnyebben fölismerhető dartsjátékos. Aztán 2008-ban már nem csak a kinézete miatt imádták, a játékával is hengerelt. Viszont hamar válaszúthoz érkezett: határoznia kellett, hogy a darts fellegvárába, Nagy-Britanniába költözik, vagy vállalja a folyamatos ingázást a családjáért. Whitlock az előbbi mellett döntött, és feleségét, valamint két gyermekét is hátrahagyta a sikerekért.

Eleinte úgy tűnt, jó döntést hozott, hiszen a következő években a PDC egyéni- és csapat-világbajnoksága mellett a Premier League-ben is döntőzhetett, viszont a 2014-es vb-elődöntő után – amikor a nagy mumus, Phil Taylor kiesésével szinte karnyújtásnyira volt tőle a hőn áhított cím – mintha elszakadt volna benne valami. A Peter Wright elleni 6-2-es vereséget követően Whitlock mindössze négy kisebb tornagyőzelmet tud fölmutatni, igaz, ezeket mind 2016 októbere óta aratta, szóval, hiba lenne leírni őt. Ez már csak azért is tévedés lenne, mivel idén harmadik alkalommal jutott be az Európa-bajnokság döntőjébe, ám ott James Wade 11:8-ra legyőzte. Whitlock a 2012-es győzelem mellett még egy 2013-as vereséget tudhat magáénak Eb-döntőkről.

A 2015-2016-os évek sikertelensége és a 2017-es esztendőben bemutatott föltámadás után a 2018-as világbajnokság előtt ismét sokan várták a jó teljesítményt az ausztráltól, aki azonban már a második körben búcsúzott, miután Darren Webster 4-1-re legyőzte. Webster nagy mumusa Whitlocknak az Alexandra Palace-ban, hiszen 2017-ben is ellene és ugyancsak a legjobb 32 között vérzett el, de akkor még szettet sem tudott nyerni.

A korai vb-búcsú ellenére a Premier Lague szervezői három év szünet után idén visszahívták a mezőnybe Simon Whitlockot, ahol 10 játékos közül a 8. helyen zárt. Azóta még – az Eb-finálén kívül – egy World Matchplay-negyeddöntős szerepléssel jelezte, hogy tartósan sikerült jó formába lendülnie, melyet az is mutat, hogy a világranglistán a 8. helyet foglalja el, így ezt a kiemelést is kapta a világbajnokságra.

Ennek megfelelően nem kell az első körben színpadra lépnie, a második fordulóban viszont akár egy hölgy is az ellenfele lehet, hiszen a Ryan Joyce – Anasztaszija Dobromiszlova mérkőzés győztesét fogja kapni. Whitlock a legfelsőbb ágon van, vagyis a világelső Michael van Gerwen, valamint korábbi világbajnokok egész sora: Adrian Lewis, Raymond van Barneveld, a BDO-nál vb-címet szerzett Jelle Klaasen, valamint az ifiknél ugyancsak a világ tetejére ért Max Hopp is az útjába kerülhet. Rajtuk kívül Eb-döntőbeli legyőzője, James Wade is ezen a részen található, vele a nyolcaddöntőben mérkőzhet meg. Van Gerwen, van Barneveld, Hopp és Lewis csak a negyeddöntőben lehetnek az ellenfelei, de ehhez előbb még el is kell odáig jutni. Whitlock számára a legutóbbi négy vébéből kettő az első, kettő pedig a második fordulóban ért véget, tehát a legjobb 16-ba 2014 óta nem tud beférkőzni. Vajon most sikerül? Jövő csütörtöktől kezdve kiderül…

A darts-világbajnokságot fölvezető sorozat korábbi cikkei:

Raymond van Barneveld

Adrian Lewis

Dave Chisnall

Michael Smith

James Wade

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Wikimedia Commons

Leave a Reply