Darts-vb: Megütheti-e ismét a jackpotot Phil Taylor tanítványa?

VIDEÓVAL – Napra pontosan kettő hét múlva kezdődik meg a londoni Alexandra Palace-ban, vagy ahogy sokan becézik, az Ally Pally-ben a 2019-es darts-világbajnokság, amelynek mezőnyében természetesen ott találjuk a kétszeres világbajnok Adrian Lewist is, aki tavaly csúnyán leszerepelt, de bizonyára fogadkozik, hogy idén visszatér a legjobbak közé. Talán a legnehezebb ágra került, hiszen Raymond van Barneveld és a világelső, a fogadóirodáknál legfőbb vb-favorit Michael van Gerwen is az útjába kerülhet a legjobb nyolcig vezető úton, vagyis nagy teljesítmény fog kelleni tőle, hogy ezúttal vállalható eredménnyel fejezze be a tornát.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Adrian Lewis 33 éves, januárban lesz 34. Ez a dartsban még abszolút egy olyan életkor, amikor az ember a csúcson lehet, hiszen ahogy a tegnapi, Raymond van Barnevelddel foglalkozó írásomban is említettem, ez a sportág lényegében kortalan, hiszen már tinédzserként is el lehet jutni a legjobbak közé és egészen 50-60 esztendős korig is ott lehet maradni. Lewis esetében egyelőre úgy tűnik, hogy húszas éveinek közepe jelentette a csúcsot, hiszen ekkor aratta legnagyobb sikereit.

Phil Taylor sokat segített neki

Mielőtt eredményeit taglalnánk, érdemes arról a háttérről is szólni, amely hozzá segítette őt ahhoz, hogy profi dartsos és világbajnok dartsos legyen. Adrian Lewis ugyanis abban a Stoke-on-Trentben látta meg a napvilágot 1985. január 21-én, ahonnan a sportág legnagyobb alakja, a 2018-as vb-döntő után visszavonult, 16-szoros világbajnok Phil Taylor is származik. Ez döntő befolyással bírt a fiatal Lewisra, hiszen Taylor lényegében fölkarolta őt, és egészen 2007-ig közvetlenül támogatta abban, hogy minél jobb játékossá váljon. Ezirányú törekvései annyira sikeresek voltak, hogy amikor a 2010-es évek elején először mutatta az öregedés jeleit, akkor éppen a nagy tanítvány, Adrian Lewis vette át tőle a trónt, miután 2011-ben és 2012-ben is megnyerte a világbajnokságot. 2011-ben nem is akármilyen kezdéssel tette ezt, hiszen a finálé első legében rögtön kilencnyilast dobott Gary Anderson ellen, vagyis a lehető legkevesebb nyíllal oldotta meg az 501 pontról 0-ra történő lemenetelt. Ez sem előtte, sem azóta senkinek nem jött össze vb-döntőben. Lewis 2012-ben Andy Hamiltont is legyőzte a fináléban, ezzel Phil Taylor után a második dartsos lett, aki képes volt duplázni és megvédeni címét.

Akkor sokan azt gondolták, hogy ez a helycsere hosszabb távon is bebetonozódik, s akár Lewis lehet a következő Taylor (már ami a vb-címek számát illeti), ám az elmúlt éveket Gary Anderson (2015-ben és ’16-ban lett világbajnok, utóbbi alkalommal éppen Lewist verte meg a döntőben), illetve Michael van Gerwen (2014 és 2017 világbajnoka, évek óta világelső) határozta meg. Lewis önállóan a két világbajnoki címe mellé még két nagy tévés győzelmet tudott begyűjteni, méghozzá egy 2013-as Európa-bajnoki címet, valamint egy 2014-es UK Open-diadalt. És hogy miért ennyire fontos az, hogy önállóan? Mert bizony, Lewis Taylorral párban még egyszer ennyi győzelmet könyvelhetett el magának. A csapat-világbajnokságok 2010 óta íródó történelmében ez a páros a legsikeresebb, kis túlzással verhetetlen, hiszen 2012 és 2016 között (2011-ben nem rendezték meg az eseményt) ötből négyszer is együtt emelték magasba a végső győzelemért járó trófeát. Egyetlen vereségüket 2014-ben szenvedték el, amikor a van Gerwen-van Barneveld holland kettős jobbnak bizonyult náluk a döntőben. Taylor papa visszavonulásával azonban az angol sikerkorszak is elmúlt, hiszen 2017-ben az Adrian Lewis-Dave Chisnall páros nem tudott a csúcsra érni, míg idén Lewis a gyenge egyéni vb-eredményének köszönhetően jócskán hátraesett a világranglistán, így az egyéni világbajnok Rob Cross és újfent Chisnall próbálkozhatott, de nekik sem jött össze a végső siker.

Barney a kedvenc ellenfél, pedig jobban áll az egymás elleni összevetésben

Amennyire jól ment Lewisnak a játék Taylor oldalán, elmondható, hogy legalább olyan kiemelkedő számára, amikor Raymond van Barnevelddel találja szembe magát. Bár kettejük örökmérlegét a veterán holland vezeti 35-23-ra, sokkal érdekesebb, hogy a Jackpot becenévre hallgató játékos pályafutása legnagyobb dobásai közül többet is ellene tudott bemutatni. Szinte hihetetlen, de Lewis öt tévés kilencnyilasából hárommal is Barneyt keserítette meg, amiből kettőt az alábbi videóban is lehet látni, amelyből az is kiderül, hogy magyar közvetítésben neki van a legtöbb tökéletes lege:

A sok kilencnyilas mellett Lewis eddigi legmagasabb, nagy tornán elért átlagát (113,8) is éppen Barneveld ellen hozta össze a 2015-ös Premier League első fordulójában.

2018 hozta el a mélypontot

Adrian Lewis tehát igazán nagyszerű játékos, de az utóbbi években, ha nem Taylorral párban játszott, akkor nagy siker nélkül maradt.

A legutóbbi, 2018-as világbajnokságon pedig győzelem nélkül is maradt, hiszen hatalmas meglepetésre már az első fordulóban búcsúzni kényszerült, ráadásul ezt a selejtezőből bejutott német Kevin Münchnek köszönhette, aki a szettek tekintetében 3-1-re verte az angolt.

Ennek a váratlan és igen fájdalmas bukásnak súlyos következményei lettek Lewis számára, hiszen mivel az elmúlt két évben kevés igazán kiemelkedő eredménye volt nagy tornákon, ezért jócskán hátracsúszott a világranglistán. Tudni kell, hogy a PDC, a darts legfőbb szervezete olyan világranglistát vezet, amelybe az elmúlt két év eredményei számítanak bele, így amennyiben egy elnyert pénzdíj eléri a második évfordulóját (mondjuk 2016. november 29-én eljutottam a negyeddöntőig egy tornán, amiért 10 ezer fontot kaptam, vagyis napra pontosan két éve ennek), akkor az automatikusan törlődik a listából, így ha az ember gyengébben teljesít és ebből eredően kevesebb pénzt is kaszál, mint két esztendővel korábban, akkor bizony többen is megelőzhetik. Lewis esetében ez pedig hatványozottan jelentkezett, hiszen 2016-ban még vb-döntős volt, utána viszont egy tornán sem sikerült a fináléba jutnia, a 2018-as első körös vb-búcsúja pedig azt eredményezte, hogy a 7. helyről egészen a 20. pozícióig csúszott vissza.

Ennek köszönhetően nem vehetett részt a január végén rendezett Mastersen, mivel arra a tornára csak a rangsor első 16 helyezettjét hívták meg, holott 2017-ben még elődöntős volt, 2013-ban pedig finalista. Öt év után kellett kihagynia ezt a versenyt. Nem került be a tíz játékost fölvonultató tavaszi sorozat, a Premier League mezőnyébe sem, amire 2007 óta mindössze másodszor volt példa (2009-ben hagyta még ki ezt a viadalt). Ezért az esztendő első felében csak a kisebb versenyeken, úgy mint a European Tour és a Players Championship fordulóin láthattuk, illetve a tavasz egyetlen majortornáján, a UK Openen, amit a darts FA-kupájának is becéznek, mivel az amatőrök számára is biztosítanak helyeket a mezőnyben.

Lewis azonban nem sokon múlott, hogy kiejtse magát a UK Open indulói közül is. A hat fordulóból álló selejtezőt ugyan sikerrel megvívta (bekerült az összesített ranglista első 96 helyezettje közé), azonban az első körben egy igen durva incidenst idézett elő. Történt ugyanis, hogy Lewis a spanyol José Justiciával mérkőzött és ugyan a döntő leget megnyerve 6:5-re győzött, ám a meccs végén fölrótta ellenfelének, hogy folyamatosan hozzá túl közel lépve sétált vissza a dobásait követően, ami annyira fölidegesítette a kétszeres világbajnokot, hogy torkon ragadta a spanyolt és csak a biztonsági őrök közbeavatkozásának volt köszönhető, hogy nem alakult ki még durvább balhé kettejük között. Adrian Lewis meg is kapta a magáét ezért a PDC-től, hiszen 3000 fontra, vagyis nagyjából 1 millió 50 ezer forintra megbírságolták és három hónap eltiltást is kapott, hat hónapra felfüggesztve.

Lewis egyébként sosem volt egy túlzottan higgadt természetű nyíldobáló, hiszen amikor nagyon ment neki a játék, akkor gyakran zavarta ellenfeleit hatalmas ünnepléseivel, amikor pedig nem játszott jól, gyakran tudott mondhatni hisztisen viselkedni, valamint beszólogatni másoknak a színpadon, sőt, olyanra is volt példa, hogy meccs közben nemes egyszerűséggel levonult onnan, de ez a fojtogatós esete minden eddigi kihágását felülmúlta.

Minden bizonnyal ez az incidens is szerepet játszott abban, hogy Lewis idén sem tudott nagy eredményekkel előrukkolni, hiszen a UK Openen a harmadik forduló, a World Matchplayen és a World Grand Prix-n a legjobb 16, míg a Players Championship Finals-ön és az Európa-bajnokságon a legjobb 32 jelentette számára a végállomást. Utóbbi tornán ráadásul nem is akárhogyan esett ki Dave Chisnall-al szemben, hiszen a döntő legben Chisnall egy igen magas, 157-es kiszállóval zárta le a mérkőzést, miközben Lewisnak sikerült alacsony kiszállóra kerekítenie.

Ezeknek az eredményeknek köszönhetően Adrian Lewisnak év eleji helyezéséhez képest négy pozíciót javítva a 16. helyre sikerült föltornáznia magát a világranglistán, így ezt a kiemelést kapta a vb-re. Ott első ellenfele a Simon Stevenson-Ted Evetts mérkőzés győztese lesz, és ha nincsen az egy évvel ezelőtti Münch elleni zakó, akkor nem lennének kételyeink azt illetően, hogy ennek a meccsnek a Jackpot az esélyese. Így azonban kíváncsian várhatjuk, mire megy a két, lényegesen alacsonyabban rangsorolt angol valamelyikével szemben. Amennyiben továbbjut, akkor a következő körben alighanem az a Raymond van Barneveld lesz az ellenfele, aki ellen a legtöbb tévés kilencnyilast dobta. Ha összejön ez a párosítás, akkor elkezdhetik dörzsölni tenyerüket a dartsrajongók, hátha megint sikerül Jackpotnak a tökéletes leg. Ha innen is továbbjut, akkor viszont a világelső, és a világbajnokság névadó szponzorának számító brit fogadóiroda, a William Hill szerint a végső győzelemre leginkább esélyes Michael van Gerwen kerülhet az útjába, aki ellen eleve nem pozitív a mérlege, de a jelenlegi viszonyok között gyakorlatilag semmi esélye sem lenne arra, hogy ezen javítson valamit.

No de miért is Jackpot?

A végén pedig érdemes szót ejteni arról, hogy miért is a Jackpot Adrian Lewis beceneve. Mint a legtöbb játékos, úgy az ő esetében is konkrét oka van a hangzatos becenév-választásnak, ugyanis valóban a főnyeremény megnyerése miatt kapta ezt a nevet. Lewis 2005-ben részt vett a Las Vegas Desert Classic elnevezésű versenyen, és úgy döntött, hogy a darts mellett jó ötlet egy kis kaszinózással elütni az időt. Adrian Lewis le is ült a játékgépek elé, dobálta az aprót, és várta, hogy kipörögjön neki a három cseresznye.

A félkarú rablók istene pedig rámosolygott Lewisra, hiszen megnyerte a jackpotot. Egyetlen apró probléma volt csupán: Nagy-Britanniában ugyan a 18. életévét betöltő személy már nyugodtan bemehet egy kaszinóba, csakhogy az Egyesült Államokban ez a korhatár bizony 21 év, így pedig amilyen gyorsan jött számára a 72 ezer dolláros főnyeremény, olyan gyorsan el is ment az egész. Lewis tulajdonképpen közelebb állt ahhoz, hogy letartóztassák, minthogy övé legyen a nem kevés pénz, ám a Jackpot név rajta ragadt. Saját elmondása szerint örült volna, ha 20 évesen abból a pénzből vehetett volna magának egy házat Stoke környékén, de azóta már ennek a többszörösét is megkereste, önerőből, a nyilak dobálásával.

A mostani világbajnokság győztese 500 ezer fontot, vagyis nagyjából 175 millió forintot fog keresni, vagyis ha esetleg Lewisnak összejönne a harmadik vb-cím, akkor azzal tudná csak igazán megütni a jackpotot.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply