Hamilton a szezonzárót is megnyerte, Alonso pont nélkül búcsúzott

Az idei világbajnok Lewis Hamilton rajt-cél győzelmet aratott a szezonzáró Forma-1-es Abu-Dhabi Nagydíjon. A Mercedes versenyzője mögött Sebastian Vettel lett a második, míg Max Verstappen a harmadik. Kimi Räikkönen utolsó ferraris futamán elektronikai hiba miatt ideje korán kiesett, míg az utolsó F1-es viadalát teljesítő kétszeres világbajnok Fernando Alonso az utolsó pontszerző helyről éppenhogy lecsúszva 11. lett.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Közepesen érdekes, előzésekkel teli versennyel zárult a Forma-1 2018-as idénye, amely Lewis Hamilton győzelmével ért véget. Az Abu-Dhabi Nagydíjon egészen hihetetlen módon még csepergett is egy kicsit az eső, de nem ez kavarta meg a paklit, hanem Kimi Räikkönen korai kiesése: a rossz helyen elromló autó miatt virtuális Biztonsági Autóra volt szükség, aminek hatására Hamilton a rajt után az 5. helyre katapultáló Charles Leclerc-rel és Romain Grosjeannal együtt a bokszba sietett és időt nyert.

A pole pozícióból induló és az 1. helyet a rajt után megőrző versenyző így végig kontrollálta a futamot, és a kerékcseréjét nagyon későre halasztó Daniel Ricciardótól sem kellett tartania, aki a szuperlágy gumijai frissebb állapotából nem húzott hasznot és utolsó Red Bull-os versenyén 4. lett, Sebastian Vettel és Max Verstappen mögött.

“Nagyon boldog vagyok, valódi kiváltság volt Sebastian ellen versenyezni, már a Forma-3-as idők óta ismerem, mindig is őszinte és keményen dolgozó pilóta volt, aki a szívét is kiteszi a pályára – mondta Hamilton. – Jövőre erősebben fog visszatérni, nekem is meg kell próbálnom ezt tenni.”

Kimi Räikkönen elektromos hiba következtében állt félre a 7. körben, nem ért célba utolsó ferraris versenyén.

Forrás: AFP/LUCA BRUNO

Ez időrendben a második váratlan esemény volt, az első néhány kanyar után történt, látványos, de szerencsés kimenetellel. Nico Hülkenberg Grosjeannal csatázott az első hosszú egyenes végén, a német járt előrébb, de a Haas bal első kereke összeakadt a Renault jobb hátsójával, amitől nagyot bukfencezett a sárga-fekete autó. “Nagyon sajnálom, de nem volt hova mennem” – közölte Grosjean rádión.

Büntetést nem osztottak ki a sportfelügyelők, és Hülkenberg is sértetlenül megúszta a kalandot. “Nem történt dráma – mondta a német – Csupán csalódott vagyok a korai kiesés miatt”. A Biztonsági Autót azonnal a pályára vezényelték, amely az 5. körben engedte újra útjára a mezőnyt.

Vettel a 15. körben próbálta volna egy elévágással átugrani a 2. Bottast, de elhúzódott a kerékcseréje, a finn kényelmesen előtte maradt. Ahogy várható volt, a Red Bullnál a hiperlágy gumin induló Verstappen érkezett először a szerelőkhöz, s mint utóbb kiderült, ez döntött arról, hogy ő, és nem a csapattól búcsúzó Ricciardo kap trófeát a szezonzárón.

Pedig eleinte nem ez tűnt valószínűbbnek: nagyon gyengén startolt, hátraesett a 10. helyre, és meg kellett vívnia a Force Indiákkal, bár ezúttal legalább egyikkel sem ütközött.

“Nem volt könnyű futam, gondom akadt a rajtnál, a motor mintha biztonsági üzemmódba kapcsolt volna. Vissza tudtuk szerezni az elveszített helyeket és nyomást helyeztünk az élen haladókra. Korán álltunk ki, de muszáj volt. Az utolsó körökben a Toro Rosso olajat fröcskölt a sisakrostélyomra, az sem könnyítette meg a dolgomat” – nyilatkozta.

Vettellel együtt azzal nyert egy pozíciót, hogy Bottas problémát érzett a fékekkel és néhány kör leforgása alatt a 2. helyről visszaesett az 5.-re.

A 35. körben elrontotta az első sikánt, amitől nem tudott normálisan kigyorsítani a hosszú egyenesre a hajtűből, így Vettel könnyen megelőzte, majd körökön belül Verstappen és Ricciardo is megtette ugyanezt.

Ricciardo az 1. helyen haladt a 33. körben megejtett bokszkiállásáig, de hiába került helyzeti előnybe a frissebb gumikkal, de Bottason kívül nem tudott mást is megelőzni. “Nem hiszem, hogy sokkal többet tehettem volna – értékelt. – Szerintem senki sem gondolta, hogy Lewis, aki korán kiállt, ilyen jó tempóval jut el a célig.” 

Viszonylag sok kiesés történt, Hülkenbergen és Räikkönenen kívül Marcus Ericsson, Esteban Ocon és Pierre Gasly sem ért célba. Brendon Hartley ezt a sorsot elkerülte, a falat viszont nem, ám a becsapódás szöge olyan szerencsés volt, hogy tovább tudott menni a verseny elején az utolsó szektorban elkövetett hibáját követően.

Fernando Alonso pont nélkül búcsúzott a Forma-1-től (Forrás: AFP/ANDREJ ISAKOVIC)

A 6. helyen Carlos Sainz futott be, aki a bokszkiállások során előzte meg a Force Indiákat, őt Leclerc, Sergio Pérez, Grosjean és Kevin Magnussen követte. Fernando Alonso épphogy lemaradt a pontszerzésről utolsó F1-es versenyén, 11. lett.

“Köszönök mindent a Forma-1-nek, mindig is a rajongója leszek” – búcsúzott a spanyol.

A jól rajtoló Leclerc ugyan Sainz mögé csúszott a rangsorban, a Sauber azonban megelőzte a gyenge napot kifogó Force Indiát a konstruktőri tabellán.

A futam végeredménye megtekinthető itt.

Az egyéni világbajnokság végeredménye itt, a konstruktőrié pedig ide kattintva érhető el.

A Forma-1-es világbajnokság 2019-es szezonjának első futamára Ausztráliában kerül sor március végén.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: AFP/GIUSEPPE CACACE

Leave a Reply