Hivatalos: Robert Kubica visszatér az F1-be

A Williams az előzetes várakozásoknak megfelelően hivatalosan is bejelentette Robert Kubica szerződtetését Abu-Dhabiban, így az is biztossá vált, hogy Szergej Szirotkin számára nem maradt hely a patinás istállóban, hiszen a legutóbb nyolc éve rajthoz álló lengyel az újonc George Russell csapattársa lesz jövőre. Egy ideje már egyre erősebb alappal bíró pletykák keringtek arról, hogy a 2011-es ralibalesete óta csupán tesztpilótai állásig eljutó Kubica 2019-ben végre valahára főállású versenyző lehet, és most ez megvalósult.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az elmúlt napok értesülései szerint Robert Kubica két ajánlatot is kapott a 2019-es szezon előtt: a Williams állandó versenyzői ülést, míg a Ferrari a tesztpilóta szerepkörének betöltését kínálta fel a lengyelnek, akinek a napokban kellett meghoznia a döntést.

A grove-i alakulat végül a szezonzáró Abu-Dhabi Nagydíj sajtónapját jelölte ki a bejelentésre, azaz hogy a legutóbb 8 éve induló, majd a csapatnál tesztpilótaként tevékenykedő Kubica újabb lehetőséget kap a Formula–1-ben, méghozzá az újonc George Russell márkatársaként.

„Először is mindenkinek köszönettel tartozom, aki mellettem volt és segített az életem ezen nehéz időszakában. Rendkívül nagy küzdelem volt a Formula–1-be történő visszatérés, azonban ami az elején szinte lehetetlennek tűnt, most újra lehetségessé vált, hiszen nagy izgatottsággal jelenthetem be, hogy 2019-ben újra a Formula–1-es mezőny tagja leszek”  kezdte Kubica, majd azt is megosztotta, mit vár a visszatéréstől.

„Eddigi életem egyik legnagyobb teljesítményeként gondolok a visszatérésre, s biztos vagyok abban, hogy kemény munkával és elkötelezettséggel képesek leszünk arra motiválni a csapatot, hogy szép eredményeket érjünk el.”

Robert Kubica 8 év, 4 hónap és 3 nap után fog visszatérni a jövő márciusi Ausztrál Nagydíjon a Forma-1 mezőnyébe, s 157 futam telik el két teljes versenyhétvége között a lengyel számára.

Ezzel az is eldőlt, hogy Szergej Szirotkin állandó ülést már biztosan nem kap a névadó szponzorát, a Martinit az idény végén elveszítő Williamsnél, tehát új lehetőségek után kell néznie, méghozzá a királykategórián kívül, mivel az orosz a közösségi oldalain jelentette be, jövőre nem versenyez a Formula–1-ben.

Kubica visszatérésével pedig már csak egyetlen kiadó hely maradt a 2019-es szezonra, hiszen a Force Indiától hiába nem érkezett még hivatalos megerősítés, szinte biztos, hogy Lance Stroll lesz Sergio Pérez csapattársa.

Az egyetlen szabad hely így a Toro Rossónál vár gazdára, mely gárdánál Brendon Hartley jövője bizonytalan, így kérdéses, ki kap lehetőséget az ugyancsak visszatérő Danyiil Kvjat mellett.

A 2019-es szezon várható pilótafelállásai:

CsapatMotor 
Versenyzők 
MercedesMercedes 
Lewis HamiltonValtteri Bottas 
FerrariFerrariSebastian Vettel 
Charles Leclerc
Red Bull
Honda 
Max Verstappen 
Pierre Gasly 
RenaultRenault 
Daniel Ricciardo 
Nico Hülkenberg 
HaasFerrari 
Romain Grosjean 
Kevin Magnussen
Force India (új néven)
Mercedes 
Sergio PérezLance Stroll*
McLaren 
Renault 
Carlos Sainz Jr. 
Lando Norris
Toro Rosso 
Honda 
Danyiil Kvjat 
?
SauberFerrari 
Kimi Räikkönen
Antonio Giovinazzi 
WilliamsMercedes 
George Russell
Robert Kubica
*még nem hivatalos

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply