Hét órán keresztül műtötték a horrorisztikus balesetet szenvedett német versenyzőlányt

CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK! – Az emberi képzelet határait feszegető baleset történt vasárnap a Makaói Nagydíj keretében megrendezett Forma-3-as autóversenyen. A közösségi oldalakon keresztül az egész világot bejárták a mindössze 17 éves német pilótalány, Sophia Flörsch kis híján tragikus bukásának képei. A versenyző kocsijával átrepült a több méter magas kerítésen és a fotósok tribünjének ütközött. Sophia Flörsch gerinctörést szenvedett, ami miatt ma közel hétórás műtéten esett át a Kínához tartozó különleges státusú városban. A balesetben egyébként négy további ember is megsérült, de csodával határos módon mindegyikőjük túlélte a finoman szólva nem mindennapi incidenst.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Valószínűleg a sportvilág idei legnagyobb hatást kiváltó képei közé fognak kerülni vagy már kerültek is alig másfél nap leforgása alatt azok a felvételek, amelyek megörökítették a Makaói Nagydíj Forma-3-as versenyén történt elképesztő balesetet. Ahogy arról beszámoltam vasárnap délután a Facebookon, Sophia Flörsch (a kiemelt képen), a mezőny mindössze 17 esztendős német pilótája hatalmas tempó mellett nemes egyszerűséggel kirepült az igen szűk, s emiatt életveszélyes utcai pálya köré fölvont kerítésen, és a fotósoknak helyt adó tribünnek csapódott, valamint veszélyeztette az ott posztoló pályabírók életét is. 

Még csak a 4. körben járt a mezőny, amikor a Van Amersfoort csapatban szereplő, és a 16. helyen haladó Flörsch Dallara-Mercedese egy másik kocsival történt ütközés következtében több, mint 200 km/h-s sebeséggel átrepült a kerítésen a Lisboa (Lisszabon) nevezetű jobb kanyarban, s nekiütközött a fotóstribünnek. Az alábbi videó lassítva mutatja be a történteket:

Végig eszméleténél volt a baleset utáni pillanatokban
La monoplace de Sophia Flörsch.
Sophia Flörsch autója a baleset utáni pillanatokban (Forrás: Twitter)

A csodával egyenlő, hogy Flörsch nem sokkal a történtek után saját maga adott hírt állapotáról Twitter-bejegyzésében, ezzel is eloszlatva az első félelmeket, melyek arról szóltak, hogy akár meg is halhatott a horrorisztikus balesetben. “Szeretném közölni mindenkivel, hogy jól vagyok és holnap reggel meg fognak műteni” – írta vasárnap délután.

Ugyanakkor annak ellenére, hogy Sophia Flörsch eszméleténél volt, amikor kiemelték az autójából, kiderült, hogy eltört a gerince, így amiatt lehetett aggódni, hogy a kamaszlány valaha talpra tud-e még állni. Bíztató viszont a Bild napilap internetes oldalán megjelent hír, miszerint Flörsch helyszínen tartózkodó édesapja kijelentette, hogy lánya nem mutatta bénulás jeleit, minden végtagját mozgatni tudta, ugyanakkor komoly fájdalmai voltak sérülései miatt és különösen nagy fájdalmat érzett a hátában.

Műtétjére ma került sor Makaó kórházában, s a Kínához tartozó különleges státusú város egészségügyi hatósága helyi idő szerint kora este (magyar idő szerint dél körül) azt közölte, hogy az ottani időszámítás szerint délelőtt tíz órakor kezdődött beavatkozás még mindig tart. Nem sokkal később jött a hír, hogy az operáció befejeződött. Előzőleg Flörsch Twitter-oldalára az az üzenet került ki, hogy a műtét azért zajlik ennyire sokáig, mert az orvosi csapat óvatosan végzi munkáját a nagy kockázati tényezők és a komplikációk veszélye miatt. Végül szerencsésen befejeződött a beavatkozás.

A balesetben nem csak a német, hanem az abban érintett másik pilóta, a japán Csuboj Szo is megsérült, de ő is eszméleténél volt, amikor kórházba vitték. A kerítés mögött, illetve a fotóstribünön tartózkodók közül további három ember szenvedett kisebb-nagyobb sérüléseket. Két fotóriporter könnyebben sérült, míg egy pályabíró állkapocscsonttörést szenvedett.

Sophia Flörsch idén nyáron debütált az F3-ban. Eddig egy pontot szerzett, mégpedig az ausztriai Red Bull Ringen egy 10. helyezésnek köszönhetően.

Mick Schumacher együttérez, az FIA pedig vizsgálódik

A versenyt a borzalmas történések ellenére végül befejezték, a győzelmet pedig a 19 éves brit Dan Ticktum szerezte meg, aki már tavaly is a dobogó legfelsőbb fokára állhatott föl az alapból igen veszélyes aszfaltcsíkon. Mick Schumacher, a futam ötödik helyezettje, a Theodore Racing pilótája, a 2013-as franciaországi síbalesete óta otthoni kezelésre szoruló hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael fia jól ismeri Sophia Flörschöt, így üzent is neki Twitter-oldalán. “Sophiának és a többi sérültnek üzenem, hogy rátok gondolunk és reméljük a legjobbakat”.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) “mozgósítva lett a történtek elemzésére. Tanulmányozni fogjuk a helyzetet és levonjuk a szükséges következtetéseket” – reagált ugyancsak a Twitteren Jean Todt, az FIA elnöke.

A Makaói Nagydíj egyébként három halálos balesetnek volt színhelye az utóbbi években: a tavalyi versenyen Daniel Hegarty brit motoros, míg 2012-ben Luis Carreira portugál motoros és Phillip Yau Hong Kong-i autóversenyző lelte halálát a világ tán legszűkebb pályáján, ahol a Michelisz Norbert fémjelezte Túraautó Világkupa is szerepelt ezen a hétvégén.

A Sportudvar teljes közössége nevében innen is szeretnék mielőbbi és minél teljesebb felépülést kívánni Sophia Flörschnek és hangot adni abbéli reményemnek, hogy minél előbb újra láthatjuk majd autóversenyen a mezőny tagjaként!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply