Nyomoznak a teniszezőknél és az ökölvívóknál is

Egy nap alatt két hazai sportági szakszövetségnél is nyomozást rendeltek el a hatóságok pénzügyi szabálytalanságok gyanújával. A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) körüli botrányról hónapok óta rendszeresen írok, ám az utóbbi hetekben nem sok érdemleges esemény történt, ami elsősorban annak köszönhető, hogy Babos Tímea és Fucsovics Márton is egyik versenyről a másikra utazott. Most az ügyészség nyomozást indított a szövetségnél egy “összeférhetetlenség-gyanús ügyben”. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) háza táján az augusztusi, budapesti ifjúsági világbajnokság brutálisra növekedett rendezési költségei már hetek óta komoly vita tárgyát képezik, amely pénteken egészen odáig fajult, hogy megvonták Erdei Zsolt elnök, valamint a főtitkár aláírási jogát is. A MÖSZ tegnapi elnökségi ülésén állítólag túlszámlázásokról és egyéb, bűncselekmény-gyanús történésekről esett szó, s most az ügyészség is ezek miatt vizsgálódik a szövetségnél.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Nyomozást indított az ügyészség a Magyar Tenisz Szövetségnél – erősítette meg Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője hétfőn az MTI-nek.

Az egyik internetes portál a birtokába jutott ügyészségi értesítés alapján számolt be arról, hogy az ügyészség nyomozást indított a Magyar Tenisz Szövetség ellen, miután megalapozottnak találta az egyik tagszervezet feljelentését.

A portál azt írta: egy összeférhetetlenség-gyanús ügy kelthette fel a hatóság figyelmét. A konkrét ügyről a portál annyit tud, hogy megalakult egy cég, amelyben a szövetség egyik tisztségviselője a tulajdonos, és a cégnek átutalt a szövetség egymilliárd forintot egy feladat elvégzésére.

Bagoly Bettina az MTI megkeresésére azt közölte: feljelentés alapján a IX. kerületi ügyészség hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el. A kerületi ügyészség a nyomozás teljesítésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságát jelölte ki – írta a szóvivő.

Sávolt Attila, Fucsovics Márton edzője szeptember végén nyílt levelet intézett Facebook-oldalán keresztül a Magyar Tenisz Szövetséghez, amelyben említést tett arról, hogy Bársony Farkas, akit szeptemberben választottak be a szövetség elnökségébe, abban a PWC nevű könyvvizsgáló, auditor cégben cégtárs, amely az MTSZ átvilágítását végezte.

“Nem tudom, melyik a rosszabb, ha valóban van könyvvizsgálói vizsgálat folyamatban, amit a PWC folytat és annak cégtársa elnökségi tag, tehát innentől kezdve független vizsgálatról aligha beszélhetnénk, összeférhetetlenségről annál inkább, vagy pedig, ha Ön nem mondott igazat az államtitkárságon és nincs is ilyen vizsgálat egyáltalán folyamatban ezzel a céggel?” – tette föl a kérdést Sávolt a nyílt levélben a szövetség elnökének.

Ugyanebben az írásműben szó esik az ugyancsak elnökségi tag, korábbi korosztályos teniszező Gém Péterről is, akinek cége szintén szerződött a szövetséggel, ami Sávolt szerint akkor is aggályos, ha Gémről tudni lehet, hogy tényleg segíteni igyekszik a magyar teniszezőknek. Sávolt Attila Richter Attilát, az MTSZ főtitkárát is megemlítette az összeférhetetlenség kapcsán, hiszen Richter végrehajtás alatt álló cégével kötött megállapodásokat a szövetség támogatóival Fucsovics Márton nevére, mint az ő menedzsere.

Mint ismert, az MTSZ körüli botrányt Fucsovics Márton robbantotta ki augusztusban, amikor jelezte, hogy nem kíván szerepelni a magyar Davis-kupa-válogatott Csehország elleni osztályozós párharcán, mivel a szövetség nem működik megfelelően és nem becsüli meg eléggé a játékosokat és az edzők nagy részét. Fucsovics Márton végül tényleg kihagyta a csehek elleni ütközetet, amelyet a magyar válogatott el is vesztett. Fucsovics Mártonhoz csatlakozott a másik hazai éljátékos, Babos Tímea is, aki éppen vasárnap védte meg címét a női világbajnokság párosversenyében.

Nem kellett sok idő és a magyar teniszsport egyre több ismert személyisége szólalt meg az ügyben, és szinte kivétel nélkül a játékosok mellé állt a szövetséggel szemben. Temesvári Andrea és Markovits László azt rótták fel az MTSZ-nek, hogy miközben milliárdokból gazdálkodhat évente, addig a még megmaradt teniszműhelyek alig kapnak valami aprópénzt, és emiatt egyre több klub kerül csődközelbe. A szövetségnek nem klubként, hanem szolgáltatóként kellene működnie – szögezték le.

Az MTSZ kommunikációja a nyilvánosság előtt a gőgös tagadásban és visszatámadásban, míg a háttérben a föllázadt játékosok és az edzők elleni lelki hadjáratban merült ki. Fucsovics Márton néhány nappal bejelentését követően arról beszélt, hogy a US Open ideje alatt több szövetségi alkalmazott is sértő, zaklató SMS-eket, e-maileket küldött neki. Az MTSZ kommunikációs vezetőjének férje pedig Babos Tímea egyik nyilvános Facebook-bejegyzése alatt azt írta, hogy  “Szégyen amit itt muveltek élsportolók! A valóságot elferdititek és a szurkolókat használhatjátok Önös érdekre. Pénz, pénz és megtöbb pénz kell! Hamar felejtetek…”.

Szeptember közepén érkezett a hír, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Nemzeti Sportközpontok 2012-2016 közötti gazdálkodásának, valamint a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítésének szabályszerűségét vizsgáló jelentésében megállapította, hogy a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont megvalósítása az átláthatóság, az elszámoltathatóság és az eredményes megvalósítás szempontjából magas kockázatokat hordoz. A beruházás döntés-előkészítése nem volt megfelelő. Meg nem erősített hírek szerint a sportért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumában is szúrós szemekkel figyelik az MTSZ körüli ügyeket.

A szövetségből több elnökségi tag is távozott, emiatt szeptember végére rendkívüli közgyűlést kellett összehívni, ahol azonban az új tagok megválasztásán kívül más napirendi pont szóba sem jöhetett. Kettő nappal a közgyűlés előtt az MTSZ egy kerekasztal-beszélgetést szervezett, amelyen néhány újságíró jelenlétében a szövetség vezetői ejtettek szót az utóbbi időszak eseményeiről. Richter Attila, az MTSZ főtitkára ezen az eseményen azt mondta, nem lehet a Davis-kupa-pénzekből automatikusan adni a játékosoknak, s a költségvetési forrásokat sem lehet ide-oda csoportosítani. Röviden összefoglalva tehát a játékosok pénzéhesek. Csakis a minél több pénz áll az általuk megfogalmazott számos vád mögött, miközben valójában a hazai teniszben minden fenékig tejfel!

A szövetség hozzáállását a gőgösségen felül az az igen röhejes kísérlet is jól példázta, amelynek keretében mediátorokkal próbálták rendezni a játékosok és az MTSZ közötti ellentéteket.

A bokszolóknál is borul a bili

Ma reggel érkezett az a hír, ami szerint már az ügyészség is nyomoz a Magyar Ökölvívó Szövetségnél, ugyanis a Duna Arénában augusztusban rendezett ifjúsági ökölvívó-világbajnokság megrendezésekor túlszámlázások és indokolatlan kifizetések történhettek.

A Magyar Ökölvívó Szövetség hétfőn – a Bors értesülése szerint –  asztalcsapkodással, ordibálással tarkított, ötórás elnökségi ülést tartott. Az esemény első felvonását múlt szerdán ejtették meg, ám a maratoni tanácskozás akkor érdemi eredmény nélkül zárult, most kerítettek alkalmat a folytatásra a Magyar Sport Házában, ahol a zárt ülést három őrrel is biztosították.

Október elején hattagú vizsgálóbizottságot állított fel a MÖSZ, a kifizetéseket leállították, az ifivébé előkészületeinek hajrájában az elnökség nélkül döntéseket hozott Erdei Zsolt elnök és Nagy Anett főtitkár aláírási jogát pedig megvonták, mivel a szervezet néhány hónap alatt mintegy 348 millió forintos hiányt halmozott fel. Hétfőn belső eljárást is elrendeltek a történtek miatt.

A budapesti Duna Arénában rendezett világbajnokság befedett medencetérrel, különleges fény- és hangtechnikai megoldásokkal zajlott, csakhogy az Emmi által visszadobott pótköltségvetéssel és a már említett 348 millió forintos hiánnyal.

A történet ott kezdődött, hogy október elején, a Nemzeti Sport információja alapján fény derült arra, hogy a csőd szélére jutott a Magyar Ökölvívó Szakszövetség. Az elnök, Erdei Zsolt és az elnökség kezdetben nem kommentált. A sportnapilap információi szerint a szövetségi alkalmazottak nem kaptak fizetést.

Az Origo akkor úgy értesült, hogy a hiány több százmillió forint is lehet. A szövetséget az idén a Duna Arénában rendezett junior világbajnokság vitte a csőd közelébe, mert az esemény rendezési költségei nagyon magasak voltak.

Erdei Zsolt később megszólalt, és azzal magyarázta, hogy belevágtak az ifjúsági vb szervezésébe, hogy “a magyar ökölvívósport nemzetközi megítélése elég rossz”, vissza akartak kerülni a térképre, és ez a verseny sokat segített ezen. Inkább hosszú távú befektetésnek tekinti.

Elismerte, hogy a szövetségen belül „a vizsgálóbizottság a helyzetre hivatkozva blokkolt mindenféle verseny- és egyéb nagyobb kiadást”, ezért került veszélybe a női válogatott vb-szereplése is. Ugyanakkor Erdei szerint nincs nagy baj, mert „akadnak olyan elnökségi tagjaink, akik szponzorációval segítenek, így reményeim szerint ki tudnak utazni a lányok a világbajnokságra”.

Erdei Zsolt abbéli reményének adott hangot, hogy az ifi vb megrendezése hosszú távon megtérül és Magyarország rövidesen olimpiai kvalifikációs tornának adhat otthont.

A Bors szerint amellett, hogy nyilvánvalóan a vb rendezési költségei juttatták nehéz helyzetbe a MÖSZ-t, a hétfői elnökségi ülésről kiszivárgó hírek szerint felmerült a gyanú, hogy túlszámlázások, indokolatlan kifizetések történtek (például 180 millió forintot kalkuláltak a szállásköltségekre, amiből végül 480 millió lett), de hogy valóban így történt-e, azt majd az ügyészségi vizsgálat fogja eldönteni.

“A többórás megbeszélésnek voltak elég feszült pillanatai is, mindenesetre a MÖSZ-nek, mint kiemelten közhasznú szervezetnek, kötelessége az ügyészséghez fordulnia” – magyarázta a Borsnak az egyik bennfentes.  Hozzátette, senkit nem akarnak gyanúsítani, de tisztán kell látni a sportág jövője érdekében.

“Nem is tudom, mi lesz az ökölvívással, ha az állam nem nyújt segítséget. Bár úgy tudni, az EMMI-nek jelenleg nincs erre erőforrása” – tette hozzá a bennfentes.

“Nem nyilatkozom, hamarosan kiadunk egy közleményt” – ezt már Erdei Zsolt elnök mondta a Borsnak, miközben elviharzott az elnökségi ülést követően. A közlemény e cikk írásának pillanatáig nem érkezett meg.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: index.hu

Leave a Reply